Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

«Κλειδώστε» τώρα συμφέρουσες καταθέσεις - Έρχεται μείωση στα επιτόκια των προθεσμιακών

«Κλειδώστε» τώρα συμφέρουσες καταθέσεις - Έρχεται μείωση στα επιτόκια των προθεσμιακών
Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για εκείνους που θέλουν να εξασφαλίσουν υψηλά επιτόκια σε προθεσμιακές καταθέσεις, καθώς οι τράπεζες ετοιμάζονται να «ρίξουν» το κόστος του χρήματος μέσα στο ερχόμενο διάστημα.
Η μείωση των spread στα ομόλογα του δημοσίου, το «άνοιγμα» στη διατραπεζική αγορά που προανήγγειλε την Παρασκευή η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, αλλά και οι επιτυχημένες εκδόσεις εντόκων γραμματίων από το δημόσιο, με μειωμένα επιτόκια προαναγγέλλουν αντίστοιχη μείωση και στις προθεσμιακές καταθέσεις.
Έτσι, τα επιτόκια, από το 4% έως και 5% που έχουν "σκαρφαλώσει" σήμερα αναμένεται να διαμορφωθούν στο 3% με 4%  μέσα στο ερχόμενο χρονικό διάστημα.
Αυτό σημαίνει ότι, όποιος θέλει να «κλειδώσει» υψηλότερες αποδόσεις, καλό είναι να κινηθεί σχετικά γρήγορα, εξασφαλίζοντας επιτόκια άνω του 4% (έως και 5% ανάλογα με την τράπεζα και το ποσό) για τουλάχιστον έξη μήνες.
Εναλλακτικά, η πρόσφατη έκδοση των εξαμήνων εντόκων γραμματίων, με αφορολόγητο επιτόκιο 4,54% για όσους τα διακρατήσουν είναι συμφέρουσα επιλογή, καθώς αντίστοιχα η τράπεζα θα πρέπει να προσφέρει ονομαστικό επιτόκιο άνω του 5% για να είναι ανταγωνιστική.
Αύριο εξάλλου πραγματοποιείται νέα δημοπρασία, τρίμηνων εντόκων γραμματίων αυτή τη φορά, τα επιτόκια των οποίων αναμένεται να είναι αντίστοιχα δελεαστικά, αν και χαμηλότερα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, τα σημερινά δεδομένα είναι μη βιώσιμα, καθώς τα επιτόκια των προθεσμιακών σε πολλές περιπτώσεις είναι υψηλότερα από αυτά των στεγαστικών δανείων, ειδικά εκείνων που είχαν ληφθεί πριν το ξέσπασμα της κρίσης. Ενδεικτικό είναι ότι ακόμα και οι μεγαλύτερες τράπεζες προσφέρουν επιτόκιο τουλάχιστον 3%, ενώ για ένα παλιό στεγαστικό δάνειο το κόστος του χρήματος ξεκινά από το 2,8%. Όπως επανειλημμένως έχει τονίσει η Τράπεζα της Ελλάδος, ειδικά σε μια περίοδο που οι τράπεζες δέχονται τόσο ισχυρές πιέσεις, η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Αυτό σημαίνει, ότι σύντομα τα σημερινά, υψηλά επιτόκια θα αποτελέσουν παρελθόν και όσοι χάσουν την ευκαιρία να «κλειδώσουν» τα χρήματα τους με ευνοϊκούς όρους θα χρειαστεί να περιμένουν αρκετά, μέχρι οι αποδόσεις να επιστρέψουν στα ίδια σημερινά επίπεδα.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην αγορά είναι ότι για «παραδοσιακές» προθεσμιακές καταθέσεις, διάρκειας από 3 έως 12 μήνες, το επιτόκιο κυμαίνεται ανάμεσα στο 4% και 5% (για μεγάλα ποσά) ενώ στις λεγόμενες κλιμακωτές καταθέσεις, υπάρχουν επιτόκια «κράχτες» έως και 10%.
Οι λόγοι για τους οποίους, μέχρι σήμερα, οι τράπεζες ωθούνται στο να αναζητήσουν χρήματα από τους εγχώριους καταθέτες, ανεβάζοντας αντίστοιχα τον πήχη των επιτοκίων είναι τρεις.
1) Η φυγή σημαντικών κεφαλαίων προς το εξωτερικό,
2) Η απροθυμία δανεισμού προς τις ελληνικές τράπεζες από τις διεθνείς αγορές.
3) Η αυξημένη ανάγκη για ρευστότητα, τόσο για να χρηματοδοτηθούν επενδυτικές δραστηριότητες, όσο και για να διατηρηθεί σε αποδεκτά επίπεδα ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις.
Οι μεγάλοι χαμένοι της υπόθεσης πάντως δεν είναι άλλοι από τους μικροκαταθέτες, οι οποίοι βλέπουν τις οικονομίες τους να τοκίζονται με επιτόκια που χαρακτηρίζονται μάλλον ως «συμβολικά». Σε απόλυτους αριθμούς, οι αποδόσεις στο ταμιευτήριο, κυμαίνονται ανάμεσα στο 0,25% και το 1%, σαφώς χαμηλότερα από τον επίσημο πληθωρισμό.
Σημειώνεται πάντως ότι τα σημερινά επίπεδα στις προθεσμιακές καταθέσεις δεν είναι από τα υψηλότερα επιτόκια των τελευταίων ετών, καθώς μεσούσης της διεθνούς οικονομικής κρίσης το 2008/2009 τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων είχαν ξεπεράσει ακόμα και το 6% σε ετήσια βάση για να αποκλιμακωθούν στη συνέχεια

Γιώργος Θεοδώρου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης