Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Αντιμέτωποι και με το euribor οι δανειολήπτες - Έρχονται αυξήσεις επιτοκίων

Αντιμέτωποι και με το euribor οι δανειολήπτες - Έρχονται αυξήσεις επιτοκίων
«Καμπανάκι» για νέο γύρο ανόδου στα επιτόκια των δανείων και των καρτών χτυπούν τώρα οι τράπεζες. Ο λόγος είναι η αύξηση του διατραπεζικού επιτοκίου Euribor, το οποίο τις τελευταίες εβδομάδες έχει πάρει ανοδική τροχιά, ξεπερνώντας  τα επίπεδα του 1%, για το 3μηνο  περισσότερες από 25 μονάδες βάσης σε σχέση με το παρελθόν.
Όπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη, μπορεί τα απόλυτα επιτόκια να παραμένουν ιδιαίτερα χαμηλά, η αύξηση όμως για τους εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες με χρέη που επηρεάζονται από το Euribor δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητη.
Έτσι, η εξέλιξη αυτή μεταφράζεται σε «τσουχτερές» αυξήσεις αρκετών δεκάδων ή και εκατοντάδων ευρώ τον χρόνο στις δόσεις των δανείων, καθώς ανεβαίνουν αυτόματα τα επιτόκια σε στεγαστικά, καταναλωτικά και κάρτες.
Μάλιστα, τραπεζικοί κύκλοι δεν αποκλείουν να συνεχιστεί η άνοδος του Euribor, φτάνοντας ακόμα και το 1,25%, όσο ανοίγει η διατραπεζική αγορά και αυξάνει η ζήτηση για χρήμα. Εξάλλου, εξηγούν ότι ούτως ή άλλως, υπό κανονικές συνθήκες, το Euribor τριμήνουν είναι κατά τι υψηλότερο από το βασικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο σήμερα ανέρχεται σε 1%.
Η αύξηση στο κόστος δανεισμού στις διεθνείς αγορές, οδηγεί σε υψηλότερες δόσεις στα νέα δάνεια, τόσο στα κυμαινόμενα όσο και στα σταθερά. Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, καθώς το διατραπεζικό επιτόκιο αυξάνεται είναι πλέον ζήτημα χρόνου μέχρι να περάσουν σιωπηρές αυξήσεις 0,25% έως και 0,5% στα στεγαστικά δάνεια κάθε είδους, ενώ για την καταναλωτική πίστη και τις πιστωτικές κάρτες η άνοδος μπορεί να φτάσει ακόμα και το 1%.
Οι αυξήσεις θα επιβαρύνουν κατά πρώτον τους νέους δανειολήπτες. Ωστόσο, ο κλοιός των υψηλότερων δόσεων αναμένεται να σφίξει και για τους παλιούς δανειολήπτες με κυμαινόμενο επιτόκιο, καθώς συνεχίζεται η ανοδική πορεία του Euribor. Μια τέτοια εξέλιξη θα συμπαρασύρει προς τα πάνω τις δόσεις όλων των δανείων στα κυμαινόμενα επιτόκια, ενώ δεν αποκλείεται οι αυξήσεις αυτές να μετακυλιστούν και στα σταθερά.
Τσουχτερές αυξήσεις
Η επιβάρυνση από τις επερχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων, ανάλογα με το δάνειο, κυμαίνεται από κάποιες δεκάδες μέχρι κάποιες εκατοντάδες ευρώ ανά έτος. Το μεγαλύτερο κόστος θα πληρώσουν όσοι θελήσουν να πάρουν στεγαστικό δάνειο, είτε αυτό υπολογίζεται με κυμαινόμενο, είτε με σταθερό επιτόκιο. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα ενός 20ετούς στεγαστικού δανείου ύψους 200.000 ευρώ. Σήμερα, με τελικό επιτόκιο 4%, το συγκεκριμένο δάνειο επιβαρύνεται με μηνιαία δόση 1.212 ευρώ. Αν τελικά το Euribor ανέβει στο 1,25% (μισή μονάδα δηλαδή συνολικά υψηλότερα), το επιτόκιο ανεβαίνει στο 4,5%, και συνολικά η μηνιαία δόση σκαρφαλώνει στα 1.265 ευρώ. Δηλαδή, για τον νέο δανειολήπτη προκύπτει επιπλέον επιβάρυνση 53 ευρώ ανά μήνα ή 636 ευρώ τον χρόνο.
Ακριβό χρήμα και επισφάλειες
Η αύξηση του κόστος δανεισμού στις διεθνείς αγορές είναι ένας από τους λόγους που επικαλούνται οι τραπεζίτες για να δικαιολογήσουν την άνοδο των επιτοκίων. Εξάλλου, λόγω της κατάστασης που βρίσκεται αυτή τη στιγμή η ελληνική οικονομία, οι εγχώριες τράπεζες ήδη δανείζονται με «καπέλο» στις λίγες περιπτώσεις όπου μπορούν να εξασφαλίσουν ρευστότητα εκτός Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ για τους δανειολήπτες, η αύξηση του Euribor μετακυλίεται αυτόματα στη μηνιαία τους δόση.
Ο άλλος λόγος είναι η αύξηση των επισφαλών δανείων, που όπως λένε οι ίδιοι θα πρέπει να αποτυπώνονται στους ισολογισμούς τους εξαιτίας των νέων ρυθμίσεων της κυβέρνησης για δανειολήπτες και επιχειρήσεις. Το καπέλο που πληρώνει η Ελλάδα για να αντλήσει ρευστότητα από τις διεθνείς αγορές μεταφέρεται και στις εγχώριες τράπεζες, οι οποίες με τη σειρά τους το μετακυλίουν στους πελάτες τους.

Γιώργος Θεοδώρου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης