Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Υψηλές αποδόσεις με νέα επενδυτικά προϊόντα - Τι να προσέξετε πριν τοποθετήσετε τα χρήματα σας

  Υψηλές αποδόσεις με νέα επενδυτικά προϊόντα - Τι να προσέξετε πριν τοποθετήσετε τα χρήματα σας
Νέα επενδυτικά προϊόντα, που αφορούν τοποθετήσεις κυρίως στις διεθνείς αγορές και υπόσχονται δελεαστικές αποδόσεις με μικρό ή και μηδενικό ρίσκο διαθέτουν τώρα οι τράπεζες.
Καθώς βλέπουν ότι το ενδιαφέρον των πελατών τους για την εγχώρια χρηματαγορά είναι περιορισμένο, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με «δεσμούς» στο εξωτερικό αξιοποιούν τις διεθνείς συνέργειες τους, προκειμένου να διαθέσουν και στην Ελλάδα εξειδικευμένα επενδυτικά προϊόντα.

Μάλιστα, σε αντίθεση με το παρελθόν, τα επενδυτικά αυτά προϊόντα απευθύνονται σε χαμηλότερα βαλάντια, ξεκινώντας από τα 3.000 ευρώ και πωλούνται από το γκισέ των τραπεζικών καταστημάτων αντί για εξειδικευμένες μονάδες του private banking.
Εντούτοις, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, αν κάποιος υποψήφιος επενδυτής επιλέξει να τοποθετήσει τα χρήματα του σε αυτά, αντί για μια «παραδοσιακή» προθεσμιακή κατάθεση, θα πρέπει να κατανοήσει ακριβώς τη λογική της επένδυσης αλλά και τους κινδύνους που περιλαμβάνει. Και αυτό γιατί, σε πολλές περιπτώσεις το κεφάλαιο δεν είναι εγγυημένο, ενώ σε άλλες ο επενδυτής θα πρέπει να περιμένει μέχρι τη λήξη προκειμένου να πάρει το σύνολο της απόδοσης.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, το τελευταίο διάστημα έχουν κάνει την εμφάνιση τους μια σειρά από προϊόντα αυτής της λογικής.
Για παράδειγμα, το Αμοιβαίο Κεφάλαιο Emporiki Minoas, είναι ένα νέο προϊόν, στο οποίο μπορεί να συμμετάσχει κανείς με ελάχιστο ποσό επένδυσης τα  3.000 ευρώ. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η τράπεζα, η απόδοση του Emporiki Minoas στη λήξη συνδέεται με την πορεία της τιμής του δείκτη Euro Stoxx 50 σε ορίζοντα 3ετίας (με κέρδος 19% σε περίπτωση ανοδικής πορείας του δείκτη) ή σε ορίζοντα 5ετίας (προσφέροντας θετική απόδοση - έως 30% - ακόμα και σε περιπτώσεις πτωτικής πορείας του Δείκτη).
Σύμφωνα πάντα με την τράπεζα, το πλεονέκτημα της συγκεκριμένης επένδυσης είναι ότι με χαμηλό κόστος εισόδου, ο επενδυτής αποκτά πρόσβαση στις μετοχικές αγορές της Ευρωζώνης, παράλληλα με τη δυνατότητα διαφοροποίησης του επενδυτικού χαρτοφυλακίου για αποτελεσματικότερη διασπορά κινδύνου. Tα κέρδη που μπορεί να προκύψουν είναι αφορολόγητα. Εντούτοις, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το προϊόν δεν είναι εγγυημένου κεφαλαίου στη λήξη του, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει περίπτωση ο επενδυτής να χάσει ακόμα και κομμάτι από το αρχικό του κεφάλαιο.
Το προϊόν θα διατίθεται σε όλα τα καταστήματα της Εμπορικής Τράπεζας έως τις 12 Νοεμβρίου 2010 και η διαχείρισή του πραγματοποιείται από την Amundi, στον οποίο συμμετέχει κατά 75% η μέτοχος πλειοψηφίας της Εμπορικής Tράπεζας Crédit Agricole S.A.
Αντίστοιχης λογικής είναι η πρόταση της HSBC, που επίσης προσφέρει υψηλές αποδόσεις, αυτή το φορά όμως με εγγυημένο κεφάλαιο, επενδύοντας πάλι σε ξένες αγορές.
Συγκεκριμένα το “TMT Memory”, είναι ένα νέο καταθετικό προϊόν εγγυημένου κεφαλαίου στη λήξη με δυνατότητα ετήσιας μικτής απόδοσης ίση με 6%.
Περιλαμβάνει πέντε από τις σπουδαιότερες μετοχές των κλάδων Τεχνολογίας, Επικοινωνίας και Τηλεπικοινωνιών παγκοσμίως και συγκεκριμένα τις Apple Computer Inc, Ericsson LM – B SHS, Telefonica S.A., Vivendi Universal, Vodafone Group PLC. Η ετήσια μικτή απόδοση μπορεί να φτάσει το 6%, στην περίπτωση που όλες οι συνδεδεμένες τιμές μετοχών σημειώσουν άνοδο, ενώ η διάρκεια κατάθεσής του είναι πενταετής και διατίθεται σε Ευρώ ή Δολάρια ΗΠΑ. Το προϊόν προσφέρεται σε περιορισμένη έκδοση και η προεγγραφή ξ θα ολοκληρωθεί στις 17 Δεκεμβρίου 2010.

Γιώργος Θεοδώρου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης