Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Άδειες άνευ αποδοχών σε εργαζομένους εν όψει Χριστουγέννων σχεδιάζουν εισηγμένες για περιορισμό κόστους

tags :
Άδειες άνευ αποδοχών σε εργαζομένους εν όψει Χριστουγέννων σχεδιάζουν εισηγμένες για περιορισμό κόστους
Η κάθετη πτώση του περιθωρίου κέρδους έχει ροκανίσει την άντληση φρέσκου χρήματος, όταν ειδικά το λιανεμπόριο «δουλεύει» με επιταγές 180 ημερών. Αρκετές εταιρείες επεξεργάζονται διάφορα σχέδια για ακόμη μεγαλύτερη περικοπή του κόστους, όπως για παράδειγμα να δοθεί άδεια άνευ αποδοχών στους εργαζομένους τις ημέρες των Χριστουγέννων και ειδικότερα μετά τις 20 Δεκεμβρίου μέχρι και τα Θεοφάνεια.
Στόχος είναι να περιορισθεί το κόστος καθώς ήδη αρκετές εταιρίες γνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν παραγγελίες για να πραγματοποιηθούν  εκείνο το διάστημα που θεωρείται «παγωμένο» λόγω των εορτών. Σε αρκετές εισηγμένες εμπορικές εταιρείες μελετούν την ευέλικτη εργασία των 3 ή 4 ημερών την εβδομάδα.
Το «λίπος» που είχαν συσσωρεύσει οι εισηγμένες τη διετία 2006-2007, τη «χρυσή» δηλαδή περίοδο της δεκαετίας, έχει μειωθεί αισθητά. Η κρίση δημιουργεί κραδασμούς καθώς η κάθετη πτώση της ζήτησης, σε συνδυασμό με τα υψηλά επιτόκια δανεισμού, προκαλεί ασφυξία και οδηγεί τις εταιρείες ακόμη και σε πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων.
Η μείωση που παρατηρείται στα ταμειακά διαθέσιμα των περισσότερων εισηγμένων επιχειρήσεων οφείλεται  στην αποπληρωμή χρεών προκειμένου να μειωθούν κάποια ανεπιθύμητα spreads, καθώς οι ανάγκες κεφαλαίων κίνησης είναι μειωμένες, γεγονός το οποίο αποτυπώνεται και στις λειτουργικές ταμειακές ροές. Τα ταμειακά διαθέσιμα αποτελούν σήμερα το πιο πολύτιμο στοιχείο για μία εταιρεία, καθώς δείχνει εάν μπορεί να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της σε σταθερή βάση, εάν πληρώνει τους προμηθευτές της για πρώτες ύλες εάν διαθέτει κεφάλαια για να καλύψει πιθανές επισφάλειες ή έκτακτες ζημίες.
Πολλές εταιρείες αναγκάστηκαν να αναβάλουν τα επενδυτικά τους προγράμματα, ή έστω να τα περιορίσουν δραματικά. Αρκετές από τις ήδη υπερδανεισμένες επιχειρήσεις περνούν δύσκολες μέρες και κάποιες από αυτές θα αναγκαστούν είτε να συρρικνωθούν είτε να εγκαταλείψουν την αγορά είτε, στην καλύτερη περίπτωση, να εξαγορασθούν. Ούτε οι ισχυρότερες -από πλευράς ρευστότητας- επιχειρήσεις βραχυπρόθεσμα θα μείνουν ανεπηρέαστες, λόγω της γενικότερης προσγείωσης της οικονομίας.
Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, θα έχουν τη δυνατότητα να επιτύχουν σχετικά ικανοποιητικές κερδοφορίες και να κερδίσουν μερίδια αγοράς έναντι του ανταγωνισμού που θα «διψάει για μετρητά». Υπό αυτές τις συνθήκες, ένας ισχυρός παράγοντας μεσομακροπρόθεσμης ασφάλειας για μια εταιρεία είναι η ρευστότητά της ή αλλιώς η δυνατότητά της να δράσει απρόσκοπτα υπό οποιεσδήποτε συνθήκες επικρατήσουν στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα μέσα στο 2011. Δεν είναι υπερβολή αν τονίσουμε ότι οι εμπορικές επιχειρήσεις στην πλειοψηφία τους εργάζονται πλέον για να αποπληρώνουν τις μηνιαίες υποχρεώσεις τους.

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης