Υγεία & Χρηστικά Νέα

«Ψαλίδι» 1% στα επιτόκια των προθεσμιακών - Συμφέρουν τώρα κλιμακωτές καταθέσεις και έντοκα γραμμάτια

«Ψαλίδι» 1% στα επιτόκια των προθεσμιακών - Συμφέρουν τώρα κλιμακωτές καταθέσεις και έντοκα γραμμάτια
«Ψαλίδι» που φτάνει ακόμη και τη μία μονάδα έχει έρθει τις τελευταίες ημέρες στις προθεσμιακές καταθέσεις, αλλάζοντας για ακόμη μια φορά τον χάρτη των αποδόσεων.
Λίγες εβδομάδες πριν, ο πόλεμος των αποδόσεων μεταξύ των τραπεζών μαινόταν σφοδρά, με αποτέλεσμα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να δίνουν επιτόκια ακόμα και της τάξης του 5%, προκειμένου να εξασφαλίσουν χρήματα από τους καταθέτες.
Τα δεδομένα όμως άλλαξαν, και τώρα οι ίδιες τράπεζες, για το ίδιο χρονικό διάστημα έχουν μειώσει τα επιτόκιά τους κατά μία ολόκληρη μονάδα, κατεβάζοντας τον πήχη στο 4%
Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, η –έστω και πρόσκαιρη- μείωση των spread στα ομόλογα του Δημοσίου, το άνοιγμα στη διατραπεζική αγορά για το οποίο έκανε πρόσφατα λόγο η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, η κίνηση της Eurobank να δανειστεί απόν τη διατραπεζική αγορά αλλά και οι επιτυχημένες εκδόσεις εντόκων γραμματίων από το Δημόσιο, στις οποίες τα επιτόκια ήταν μειωμένα σε σχέση με το παρελθόν έδωσαν «πράσινο φως» προκειμένου οι περισσότερες εμπορικές τράπεζες, μικρές αλλά και μεγαλύτερης να μειώσουν αντίστοιχα τις προθεσμιακές καταθέσεις.
«Δεν ήταν βιώσιμα»
Σύμφωνα με κορυφαίους τραπεζίτες τα δεδομένα που είχαν δημιουργηθεί τις προηγούμενες εβδομάδες και μήνες στις προθεσμιακές καταθέσεις ήταν ουσιαστικά  μη βιώσιμα. Ενδεικτικό της στρέβλωσης που υπήρχε στην αγορά είναι ότι τα επιτόκια που έδιναν οι τράπεζες στους πελάτες τους ξεπερνούσαν αυτά των στεγαστικών δανείων, ειδικά εκείνων που είχαν ληφθεί πριν από το ξέσπασμα της κρίσης. Για παράδειγμα, ακόμα και σήμερα, μετά τη μείωση στα επιτόκια των καταθέσεων, ακόμα και οι μεγαλύτερες τράπεζες προσφέρουν μεικτό επιτόκιο πολύ κοντά  3%, ενώ για ένα παλιό στεγαστικό δάνειο το κόστος του χρήματος ξεκινά από το 2,8%. Και, όπως εξάλλου  έχει τονίσει η Τράπεζα της Ελλάδος, ειδικά σε μια περίοδο που οι τράπεζες δέχονται τόσο ισχυρές πιέσεις, η κατάσταση αυτή δεν ήταν εφικτό  να συνεχιστεί.
Εντούτοις, υπάρχουν και άλλοι τραπεζίτες που «χτυπούν καμπανάκι» λόγω της νέας αύξησης στα spread των ομολόγων. Μετά την αποκλιμάκωση, τις τελευταίες ημέρες έχουμε νέες πιέσεις στις ελληνικές εκδόσεις, οι οποίες φέρνουν το spread πάλι κοντά στις 800 μονάδες. Αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν αποκλείεται ο πήχης στις καταθέσεις να ανέβει εκ νέου.
Συμφέρουν οι κλιμακωτές καταθέσεις
Μέχρι τότε πάντως, πέρα από τις κλασικές προθεσμιακές καταθέσεις, η νέα προσθήκη στον τραπεζικό χάρτη είναι οι λεγόμενες κλιμακωτές καταθέσεις, οι οποίες μάλιστα στην τρέχουσα συγκυρία εμφανίζονται ως πιο συμφέρουσες σε σχέση με τις «παραδοσιακές» προθεσμιακές..
Συγκεκριμένα, οι καταθέσεις αυτού του τύπου προσφέρουν κλιμακωτή αύξηση του επιτοκίου κάθε μήνα, δίνοντας υψηλότερες αποδόσεις σε όσους μείνουν «πιστοί» στην τράπεζα για μεγάλο χρονικό διάστημα, που ξεκινά από τους τρεις και φτάνει μέχρι τους 24 μήνες.
Μάλιστα σε αυτή την κατηγορία οι τράπεζες πολύ συχνά διαθέτουν προϊόντα- κράχτες στα οποία τα επιτόκια φτάνουν ακόμα και το 10% για έναν μήνα, συνήθως τον τελευταίο. Αυτό συμβαίνει όμως μόνο υπό την προϋπόθεση ότι ο πελάτης θα παραμείνει στην τράπεζα, χωρίς να «σηκώσει» μέρος ή το σύνολο των χρημάτων του.
Σε απόλυτους αριθμούς, υπάρχουν ακόμη και σήμερα κλιμακωτές καταθέσεις, η ετήσια, μεικτή απόδοση των οποίων φτάνει το 5%, δηλαδή είναι μία ολόκληρη μονάδα υψηλότερη σε σχέση με τις «απλές» προθεσμιακές.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι μέσω των κλιμακωτών καταθέσεων, οι τράπεζες φιλοδοξούν να «δέσουν» τους πελάτες τους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Παράλληλα όμως τους δίνουν και μια επίφαση ελευθερίας, καθώς οι περισσότεροι καταθέτες δεν είναι διατεθειμένοι να «κλειδώσουν» τα χρήματά τους για περισσότερους από δύο ή τρεις μήνες.
Εναλλακτικά, η πρόσφατη έκδοση των εξαμήνων εντόκων γραμματίων, με αφορολόγητο επιτόκιο 4,54% για όσους τα διακρατήσουν είναι συμφέρουσα επιλογή, καθώς αντίστοιχα η τράπεζα θα πρέπει να προσφέρει ονομαστικό επιτόκιο άνω του 5% για να είναι ανταγωνιστική. Κάτι που όμως, τουλάχιστον σήμερα, δεν συμβαίνει για αυτό το χρονικό διάστημα επένδυσης.
Για όσους θέλουν ακόμα μικρότερη δέσμευση, υπάρχει η επιλογή των τριμήνων εντόκων γραμματίων, το επιτόκιο των οποίων ανέρχεται σε 3,75%, επίσης καθαρό για εκείνους που θα τα διακρατήσουν μέχρι τη λήξη τους. Και στις δύο περιπτώσεις πάντως, τα επιτόκια είναι χαμηλότερα από τους προηγούμενους μήνες και δεν αποκλείεται νέα μείωση.

Γιώργος Θεοδώρου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης