Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Κάρτες: Μειώνουν τα επιτόκια για συνεπείς πελάτες- «Έκπτωση» έως 6% σε όσους πληρώνουν

Κάρτες: Μειώνουν τα επιτόκια για συνεπείς πελάτες- «Έκπτωση» έως 6% σε όσους πληρώνουν
«Ψαλίδι» στο επιτόκιο και μια σειρά από επιπλέον προνόμια προσφέρουν πλέον οι τράπεζες στους συνεπείς κατόχους πιστωτικών καρτών. Ο φόβος των επισφαλειών αλλά και η ευκολία με την οποία οι δανειολήπτες «ξεχνούν» να πληρώσουν έστω και την ελάχιστη καταβολή στις πιστωτικές κάρτες έχει θορυβήσει ιδιαίτερα τους τραπεζίτες. Έτσι, πλέον αναζητούν τρόπους να ξαναφέρουν τους πελάτες στο γκισέ, όχι για να τους εκδώσουν νέες κάρτες, αλλά για να τους «πείσουν» να πληρώσουν προηγούμενες οφειλές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της τακτικής είναι οι νέες πιστωτικές κάρτες που ανακοίνωσαν χθες η Citibank και το Diners Club.
Πρόκειται για  μια νέα σειρά καρτών με την ονομασία Flex που δίνουν τη δυνατότητα στον κάτοχο της κάρτας να μειώσει το επιτόκιο των αγορών του έως και 6 μονάδες.
Όπως αναφέρει η τράπεζα, αφού υπολογιστεί η μείωση αυτή των επιτοκίων το επιτόκιο των καρτών Flex μπορεί να διαμορφωθεί στο 11,7% που συνιστά ένα από τα χαμηλότερα επιτόκια της αγοράς. Δηλαδή ουσιαστικά το κόστος του χρήματος είναι αντίστοιχο με ένα μέσο καταναλωτικό δάνειο.
Συγκεκριμένα, η τράπεζα μειώνει το επιτόκιο κατά 4 μονάδες, υπό την προϋπόθεση ότι ο κάτοχος της κάρτας πληρώνει εμπρόθεσμα τουλάχιστον την ελάχιστη μηνιαία οφειλή. Αν πάλι ο πελάτης δεν πληρώσει έγκαιρα,  η κάρτα επιστρέφει στο αρχικό της επιτόκιο.
Μάλιστα, υπάρχει και επιπλέον μείωση του επιτοκίου κατά 6 μονάδες υπό την προϋπόθεση ότι όχι μόνο ο κάτοχος της κάρτας πληρώνει εμπρόθεσμα την ελάχιστη καταβολή του, αλλά και επιπλέον πραγματοποιήσει αγορές άνω των 300 ευρώ το μήνα με την κάρτα του. Στην περίπτωση όμως που τον επόμενο μήνα δεν «πιάσει» αυτό το όριο αξίας αγορών, το επιτόκιο της κάρτας θα μειωθεί όχι κατά 6, αλλά κατά 4 μονάδες, ενώ αν δεν πληρώσει καν την ελάχιστη καταβολή, δεν απολαμβάνει καμία μείωση
Σύμφωνα πάντα με την τράπεζα, η προσφορά αφορά όχι μόνο νέους πελάτες, αλλά και όσους έχουν ήδη στην κατοχή τους κάρτα Citibank ή Diners. Στην περίπτωση αυτή μπορούν να τις μετατρέψουν σε Flex, διατηρώντας τα χαρακτηριστικά και τα οφέλη των καρτών τους, αλλά με επιπλέον πλεονέκτημα το χαμηλότερο επιτόκιο. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι οι κάρτες Flex έχουν ετήσια συνδρομή 50€, πράγμα που σημαίνει ότι το πραγματικό όφελος προκύπτει μόνο αν ο πελάτης πληρώνει ένα σεβαστό ποσό για τόκους κάθε μήνα.
Πρόγραμμα επιβράβευσης για συνεπείς πελάτες διαθέτουν ακόμα τρεις τράπεζες αυτή τη στιγμή, ενώ σύντομα, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, στο «χορό» θα μπουν και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Συγκεκριμένα, η Τράπεζα Κύπρου επιτρέπει στους πελάτες της να πραγματοποιήσουν συναλλαγές σε supermarket και πρατήρια βενζίνης με  πιστωτικές κάρτες και να επιβαρυνθούν με  προνομιακό επιτόκιο 6,75%. Παράλληλα, λόγω της συνεργασίας των καρτών της Τράπεζας Κύπρου με το αθηνόραμα Club, η προσφορά επεκτείνεται και για τις συναλλαγές σε εστιατόρια. Προϋπόθεση όμως αποτελεί ο πελάτης να εξοφλεί κάθε μήνα τουλάχιστον την ελάχιστη καταβολή.
Αντίστοιχα, τόσο η Emporiki Bank όσο και η Τ-Bank επιστρέφουν έως και το 30% των τόκων στους συνεπείς πελάτες τους. Πρόκειται για μια έμμεση μείωση του επιτοκίου, η οποία πραγματοποιείται όμως μόνο στην περίπτωση που ο πελάτης υπερβεί ένα συγκεκριμένο ύψος συναλλαγών κάθε μήνα ή τρίμηνο.

Γιώργος Θεοδώρου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης