Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

ΥΠΟΙΚ: Ετοιμάζει ρύθμιση για ταχύτερες επιστροφές ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις

ΥΠΟΙΚ: Ετοιμάζει ρύθμιση για ταχύτερες επιστροφές ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις
Ειδική υπηρεσιακή ομάδα η οποία θα αναλάβει να «ξεκολλήσει» το θέμα των επιστροφών του ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις συστήνει η κυβέρνηση. Παράλληλα, προχωρεί σε νέα ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων δανείων που έχουν πάρει με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου οι Ενώσεις και οι Πρωτοβάθμιοι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί.
Με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη οι Συνεταιρισμοί μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μέχρι τις 30 Νοεμβρίου για να ενταχθούν στη ρύθμιση.
Βάσει αυτής τα νέα δάνεια είναι πενταετούς διάρκειας, θα εξοφληθούν σε εξαμηνιαίες τοκοχρεολυτικές δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται 30.3.2011 και την τελευταία 30.9.2015.
Το δημόσιο θα λαμβάνει κάθε χρόνο και μέχρι τη λήξη του δανείου προμήθεια ασφαλείας 2% επί του ανεξόφλητου υπόλοιπου δανείου και καταργούνται τα ενέχυρα σιτηρών.
Ένα άλλο θέμα για το οποίο μεριμνά η κυβέρνηση είναι αυτό της επιστροφής του ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις.    
Στο υπουργείο Οικονομικών δημιουργούν ειδική ομάδα η οποία θα αναλάβει την επίλυση του προβλήματος επιστροφών του ΦΠΑ ενώ θα υποβάλλει προτάσεις για την τόνωση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων.            
Η απόφαση ελήφθη σε συνάντηση του προεδρείου του ΠΣΕ με τον υφυπουργό Οικονομικών Δημήτρη Κουσελά, ο οποίος προανήγγειλε ρύθμιση για ταχύτερες επιστροφές του φόρου στους εξαγωγείς, ενώ η πρόεδρος του ΠΣΕ Χριστίνα Σακελλαρίδη διευκρίνισε πως ζητούν «αυτονόητες ρυθμίσεις που θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις ανάπτυξης σε ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον».
Η ειδική ομάδα εργασίας ανέλαβε να εξετάσει τις προτάσεις του ΠΣΕ που αφορούν:
1.Στην άρση συγκεκριμένων αντικινήτρων (καθυστερήσεις επιστροφής ΦΠΑ εξαγωγών και πιστωτικών υπολοίπων,
2.Αύξηση ορίου επιστροφών,
3.Μείωση συντελεστή αναλογικότητας για υπολογισμό οφειλής περαίωσης,
4.Κατάργηση εισφοράς 0,6% ν. 128/75,
5.Επανεξέταση εγγυήσεων ΕΦΚ,
6.Κατάργηση φόρου πολυτελείας κ.λπ.)
7. Καθιέρωση κινήτρων εξωστρέφειας (έκπτωση 2% δαπανών χωρίς δικαιολογητικά, φορολογικά κίνητρα, μείωση φόρου για κέρδη νομικών προσώπων, εκσυγχρονισμό ΚΒΣ κ.λπ.).

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews,gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης