Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Κέρδη από… χρυσάφι - Σε ιστορικό ρεκόρ το πολύτιμο μέταλλο

tags :
Κέρδη από… χρυσάφι - Σε ιστορικό ρεκόρ το πολύτιμο μέταλλο
Περισσότερο από ποτέ άλλοτε λάμπει το τελευταίο διάστημα ο χρυσός, καθώς τις τελευταίες ημέρες η τιμή του πολύτιμου μετάλλου σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Μάλιστα, οι αναλυτές «βλέπουν» συνέχεια στην κούρσα και τους επόμενους μήνες.
Αρκετοί πάντως είναι και εκείνοι που κάνουν λόγο για «φούσκα», προειδοποιώντας τους υποψήφιους επενδυτές για βίαιη διόρθωση.
Τα μέχρι στιγμής μηνύματα είναι πάντως θετικά για εκείνους που «ποντάρουν» στην άνοδο του χρυσού, καθώς την Παρασκευή η τιμή του πολύτιμου μετάλλου έκλεισε σε νέο ιστορικό υψηλό μετά άλμα 3,4% που προκάλεσε η απόφαση της Federal Reserve την προηγούμενη Πέμπτη να αγοράσει $600 δισ. σε κρατικά ομόλογα για να τονώσει την οικονομική ανάκαμψη.
Με βάση το κλείσιμο της Παρασκευής ο χρυσός κέρδισε 14,6 δολάρια, φτάνοντας για πρώτη φορά στην ιστορία του στα 1.397,7 δολ. ανά ουγγιά στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Για το σύνολο της εβδομάδας ο χρυσός σημείωσε άνοδο 2,9%, «αγγίζοντας» τα 1.400 δολάρια.
«Εφαλτήριο» για τη νέα άνοδο του πολύτιμου μετάλλου αποτέλεσε η απόφαση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζα να αγοράσει τα κρατικά ομόλογα, γεγονός που με τη σειρά του αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον των επενδυτών για το, χρυσό, ο εκτιμάται ότι προσφέρει προστασία έναντι του πληθωρισμού.
Παράλληλα, η άνοδος του ευρώ έναντι του δολαρίου συνετέλεσε στην αύξηση, καθώς, όσο διολισθαίνει το αμερικανικό νόμισμα, τόσο ανεβαίνει η τιμή του χρυσού.

Συνέχεια της ανόδου «βλέπει» η Goldman Sachs

Μάλιστα, οι διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι η κούρσα του χρυσού θα συνεχιστεί ακάθεκτη. Συγκεκριμένα, η Goldman Sachs προβλέπει άνοδο της τιμής του χρυσού στα 1.650 δολ. η ουγγιά τους επόμενους 12 μήνες.
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές του επενδυτικού οίκου η ενίσχυση την προηγούμενη εβδομάδα “οδήγησε την τιμή πιο κοντά στο πραγματικό χαμηλό επιτοκιακό περιβάλλον των ΗΠΑ”. Και συνεχίζουν αναφέροντας ότι η τιμή βρίσκεται κοντά στο στόχο τριών μηνών της Goldman των 1.400 δολ. και θα συνεχίσει να ανεβαίνει φτάνοντας το στόχο 12 μηνών των 1.650 δολ. όσο η διατηρείται η υπάρχουσα νομισματική πολιτική από τη Fed.

Προσοχή στην κερδοσκοπία
Πάντως, δεν λείπουν και οι «φωνές της λογικής» που τονίζουν ότι η κούρσα του χρυσού οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και σε διεθνή κερδοσκοπία, χτυπώντας καμπανάκι στους υποψηφίους επενδυτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μια και υπάρχει περίπτωση οι τιμές του χρυσού να «ξεφουσκώσουν» εξίσου βίαια και απότομα με τον τρόπο που ανέβηκαν. Παράλληλα υπάρχει και ο κίνδυνος της συναλλαγματικής ισοτιμίας, με δεδομένο ότι ο χρυσός τιμολογείται σε δολάρια.
Πάντως, - για όσους την τελευταία διετία πίστεψαν στο πολύτιμο μέταλλο και επένδυσαν σε αυτό, η «κούρσα» του πολύτιμου μετάλλου απέφερε χρυσά κέρδη –και μάλιστα μέσα στην οικονομική κρίση. Ενδεικτικό είναι ότι, σε σχέση με το καλοκαίρι του 2007 τα κέρδη από τις επενδύσεις στο χρυσό ξεπέρασαν το 70%.

Πώς επενδύει κανείς σε χρυσό

Αν κάποιος θέλει πάντως να αγοράσει χρυσό στη φυσική του μορφή, για επένδυση ή για ασφάλεια, θα πρέπει να απευθυνθεί στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία είναι η μόνη τράπεζα που διαθέτει το πολύτιμο μέταλλο, σε βάρος από 5 γραμμάρια έως 1 κιλό. Παράλληλα, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος να υποστεί αρκετές διαδικασίες ελέγχου προκειμένου να αποκτήσει την ποσότητα που θέλει.
Μεγαλύτερα κέρδη, αλλά με αντίστοιχα μεγαλύτερο ρίσκο, προκύπτουν για εκείνους που «ποντάρουν» στις διακυμάνσεις του πολύτιμου μετάλλου μέσω των χρηματαγορών.
Για όποιον ενδιαφέρεται, διεθνώς αλλά και μέσω ελληνικών χρηματιστηριακών εταιρειών, υπάρχει μια σειρά από προϊόντα, όπως παράγωγα και αμοιβαία κεφάλαια, που επενδύουν στην πορεία του πολύτιμου μετάλλου ή εξαρτώνται από την τρέχουσα τιμή του στις διεθνείς αγορές. Σε αυτή την περίπτωση μάλιστα υπάρχει η δυνατότητα της μόχλευσης, ενώ οι προμήθειες είναι σαφώς μικρότερες και η γραφειοκρατία κατά πολύ περιορισμένη σε σχέση με την επένδυση σε χρυσό στη φυσική μορφή του. Εντούτοις, αν κάποιος αγοράσει άυλες μορφές επένδυσης, δεν έχει την ασφάλεια που προσφέρει το πολύτιμο μέταλλο, ενώ αντίστοιχα αν κάνει μόχλευση μπορεί να χάσει περισσότερα χρήματα από την αρχική του επένδυση.

Γιώργος Θεοδώρου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης