Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

«Ψαλίδα» άνω του 1% στα έντοκα γραμμάτια σε σχέση με τις προθεσμιακές

tags :
«Ψαλίδα» άνω του 1% στα έντοκα γραμμάτια σε σχέση με τις προθεσμιακές
Αποδόσεις-ρεκόρ που «αγγίζουν» το 5% και μάλιστα καθαρό για όσους τις διακρατήσουν προσφέρουν τα έντοκα γραμμάτια του δημοσίου, προσπερνώντας με χαρακτηριστική ευκολία αυτές των προθεσμιακών καταθέσεων.
Η άνοδος στο spread του 10ετούς ομολόγου πάνω από τις 900 μονάδες βάσης σε σχέση με το αντίστοιχο γερμανικό, αλλά και η γενικότερη αβεβαιότητα για τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης και την Ιρλανδία ανέβασαν σημαντικά τα επιτόκια που πλήρωσε το δημόσιο στη χθεσινή έκδοση εντόκων γραμματίων. Μπορεί αυτή η συγκυρία να προκαλεί «πονοκέφαλο» στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, δίνει όμως περισσότερα χρήματα στο πορτοφόλι εκείνων που θα αξιοποιήσουν προς όφελος τους τη συγκυρία.
Συγκεκριμένα, για τα έντοκα γραμμάτια εξάμηνης διάρκειας το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,82%. Με δεδομένο ότι  τα χρήματα αυτά είναι αφορολόγητα, στην περίπτωση διακράτησης μέχρι τη λήξη, η τράπεζα για να «ανταγωνιστεί» τις αντίστοιχες αποδόσεις πρέπει να προσφέρει ονομαστικά επιτόκια άνω του 5,5%.
Κάτι όμως που δεν συμβαίνει, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες οι ίδιες οι τράπεζες προχώρησαν στη μείωση των επιτοκίων τους στις προθεσμιακές καταθέσεις κατά τουλάχιστον μισή μονάδα, καθώς πλέον δεν αντέχουν να πληρώνουν «ακριβό χρήμα» στους πελάτες τους. Πλέον, ακόμα και σε μικρού μεγέθους τράπεζες, τα καλύτερα, μεικτά επιτόκια που μπορεί να βρει ο ενδιαφερόμενος για χρονικό διάστημα έξι μηνών κυμαίνονται κοντά στο 4,1% με 4,3%. Αυτό σημαίνει ότι, ανάλογα με την τράπεζα, σήμερα  η διαφορά ανάμεσα στις δύο επενδύσεις συχνά ξεπερνά τη μία ή ακόμη και τις δύο μονάδες υπέρ των εντόκων γραμματίων, για την ίδια πάντα διάρκεια.
Με δεδομένο λοιπόν ότι –τουλάχιστον γι’ αυτή την περίοδο- τα επιτόκια που προσφέρει το δημόσιο είναι σημαντικά υψηλότερα σε σχέση με αυτά των προθεσμιακών καταθέσεων στις περισσότερες τράπεζες αρκετοί είναι εκείνου που «σηκώνουν» χρήματα από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για να τα επενδύσουν στο δημόσιο.
Το γεγονός αυτό δεν αφήνει ανεπηρέαστους τους τραπεζίτες, που βλέπουν την ήδη πενιχρή ρευστότητα τους να συρρικνώνεται ακόμη περισσότερο και έτσι δεν αποκλείεται νέος γύρος αύξησης των επιτοκίων στις καταθέσεις, για όσους τουλάχιστον δεν έχουν αυτή τη στιγμή πρόσβαση στη διατραπεζική αγορά.

Πώς γίνεται

Για εκείνους λοιπόν που θα θελήσουν να αξιοποιήσουν τα υψηλά επιτόκια που δίνει το κράτος, η διαδικασία για την απόκτηση των εντόκων γραμματίων έχει ως εξής:
Τα έντοκα γραμμάτια εξάμηνης διάρκειας, που δημοπρατήθηκαν χθες είναι διαθέσιμα και στους ιδιώτες, με αφορολόγητες αποδόσεις, υπό την προϋπόθεση ότι θα διακρατηθούν μέχρι τη λήξη τους και θα αποκτηθούν:

- Μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε τράπεζα ή χρηματιστηριακή εταιρεία, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας για κάθε φυσικό πρόσωπο τα 15.000 ευρώ. Η προθεσμία της δημόσιας εγγραφής λήγει συνήθως μία ημέρα μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας δημοπρασίας, γεγονός που σημαίνει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να κινηθούν άμεσα για να τα αποκτήσουν.

- Εντός πέντε εργάσιμων ημερών μετά την ημερομηνία διακανονισμού, δηλαδή για την περίπτωση των εξαμήνων εντόκων γραμματίων μέχρι και την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010, για απεριόριστα ποσά αλλά στην τιμή που καθορίζουν οι τράπεζες και οι χρηματιστηριακές εταιρείες.
Σημειώνεται ότι –όπως αναφέρει ο ΟΔΔΗΧ- επειδή η διακράτηση των τίτλων θα παρακολουθείται από το Σύστημα Αϋλων Τίτλων (ΣΑΤ) του Κεντρικού Αποθετηρίου Αξιών, απαραίτητη προϋπόθεση για την αγορά των εντόκων γραμματίων από το ευρύ κοινό, είναι η καταχώρηση τους σε μερίδα του ΣΑΤ .Η διαδικασία ανοίγματος τέτοιας μερίδας είναι απλή και γίνεται μέσω των τραπεζών και των χρηματιστηριακών εταιριών. Απαραίτητα δικαιολογητικά είναι η αστυνομική ταυτότητα και ο ΑΦΜ.

Ο χάρτης των αποδόσεων

Καταθέσεις ταμιευτηρίου: 0,5%-1%
Προθεσμιακές καταθέσεις: έως 4,3%
Εξάμηνα έντοκα γραμμάτια: 4,82% καθαρό σε περίπτωση διακράτησης έως τη λήξη
Κλιμακωτές προθεσμιακές: έως 10%
Λογαριασμοί μισθοδοσίας: έως 7%
Ομόλογα ελληνικού δημοσίου: έως 11%
Τραπεζικά ομόλογα: έως 12%
Εταιρικά ομόλογα: άνω του 12%

Γιώργος Θεοδώρου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης