Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Οι επενδυτές σαμποτάρουν… Η ΕΚΤ πιάνει δουλειά!

Οι επενδυτές σαμποτάρουν… Η ΕΚΤ πιάνει δουλειά!
Κρατικά ομόλογα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ των χωρών της Ευρωζώνης αγόρασε πριν από ελάχιστα 24ωρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε μια προσπάθεια σταθεροποίησης των τιμών, καθώς μεγάλος αριθμός επενδυτών φαίνεται να γυρίζει την πλάτη στις αγορές ομολόγων, εν μέσω αυξανόμενης αβεβαιότητας για την πορεία των οικονομιών του ευρωπαϊκού νότου και δη της Ιρλανδίας...
Τι κι αν κλιμάκια της ΕΕ και του ΔΝΤ βρίσκονται στο Δουβλίνο; Τι κι οι διαπραγματεύσεις προχωρούν; Τι κι αν οι φήμες για παροχή οικονομικής βοήθειας προς τον «κέλτικο τίγρη» εντείνονται; Τι κι αν οι αγορές έχουν επιδοθεί σε ένα πρόωρο πάρτι; Το τοπίο σίγουρα δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει, καθιστώντας ιδιαίτερα επιφυλακτικούς τους επενδυτές.
«Σε ένα τόσο αβέβαιο περιβάλλον, είναι ολοφάνερο ότι δεν υπάρχουν επενδυτές που να αγοράζουν ομόλογα του περιφερειακού νότου. Κανείς δεν επιθυμεί να εμπιστευτεί τα ομόλογα της περιφέρειας, καθώς ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης χρέους είναι πάντοτε ορατός» δηλώνει ο John Stopford, επικεφαλής της Investec Asset Management.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η LCH.Clearnet, ένας από τους μεγαλύτερους οίκους εκκαθαρίσεων της Ευρώπης βάση των όγκων συναλλαγών, προχώρησε σε αύξηση των εγγυήσεων για τα ιρλανδικά ομόλογα από το 15% στο 30%. Σύμφωνα με τους traders, η απόφαση αυτή της LCH.Clearnet αποτελεί ένα ηχηρό χαστούκι προς το Δουβλίνο, αναδεικνύοντας τα υψηλά επίπεδα εξάρτησης των ιρλανδικών τραπεζών από τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Τα ιρλανδικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δανείστηκαν από την ΕΚΤ 130 δις ευρώ τον Οκτώβριο, ήτοι αύξηση 60% σε σχέση με τα επίπεδα του Μαρτίου, οπότε και ο συνολικός δανεισμός τους είχε διαμορφωθεί στα 82,5 δις ευρώ.
Η κίνηση της LCH.Clearnet κατ’ επέκταση σημαίνει ότι οι ιρλανδικές τράπεζες θα πρέπει στο εξής να καταβάλλουν περισσότερα ώστε τα ιρλανδικά ομόλογα να γίνονται δεκτά ως collaterals, κάτι το οποίο ενισχύει έτι περαιτέρω την εξάρτησή τους από την ΕΚΤ.
«Η απόφαση της LCH.Clearnet αποτελεί μια ιδιαίτερα ανησυχητική είδηση για την Ιρλανδία και αναμένεται να ασκήσει βαρύτατες πιέσεις στο ιρλανδικό σύστημα της χώρας. Οι αγορές έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην Ιρλανδία και η LCH.Clearnet αναδεικνύει περίτρανα την εξέλιξη αυτή» σημειώνει ο Don Smith, αναλυτής της Icap.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης