Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Νέα στεγαστικά «αντίδοτο» στην κρίση - Σταθερά επιτόκια και προστασία

Νέα στεγαστικά «αντίδοτο» στην κρίση - Σταθερά επιτόκια και προστασία
Με μπαράζ νέων στεγαστικών δανείων επιχειρούν οι  τράπεζες να «απαντήσουν» στη βουτιά των χορηγήσεων  που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες και ταυτόχρονα να απαντήσουν στην ανασφάλεια των υποψήφιων πελατών τους.
Oι εκταμιεύσεις χρημάτων για αγορά σπιτιού έχουν μειωθεί κατακόρυφα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα «βγάζουν από το συρτάρι» νέου τύπου δάνεια, προκειμένου να αναθερμάνουν την αγορά που αυτή τη στιγμή φαίνεται να βρίσκεται σε «βαθιά κατάψυξη».
Μειωμένα σταθερά επιτόκια, «κλειδωμένη» δόση για έως 10 χρόνια, δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο αλλά πλαφόν στη δόση, ασφάλεια σε περίπτωση απώλειας εργασίας ή ασθένειας, δωροεπιταγές για έπιπλα και είδη σπιτιού αλλά και πλήθος διευκολύνσεων στον χρόνο και τον τρόπο της αποπληρωμής είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των δανείων που έχουν λανσάρει το τελευταίο διάστημα οι τράπεζες.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα των στεγαστικών νέας γενιάς είναι το «Δάνειο της δεκαετίας», όπως ονομάζεται το στεγαστικό που λάνσαρε πρόσφατα η Eurobank. Το συγκεκριμένο δάνειο συνδυάζει 10ετή περίοδο σταθερού επιτοκίου,  προστασία πληρωμής έως και 12 δόσεων, σε περίπτωση απώλειας εργασίας ή προσωρινής ολικής ανικανότητας του πελάτη, καθώς και δωροεπιταγή 400 ευρώ από τα καταστήματα ΙΚΕΑ.
Αντίστοιχης λογικής δάνεια διαθέτουν ήδη και άλλες μεγάλες τράπεζες, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις Alpha και Emporiki, ενώ στον ίδιο δρόμο βαδίζουν και τα υπόλοιπα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Όπως αναφέρουν εξάλλου τραπεζικά στελέχη, αυτήν τη στιγμή το πρόβλημα δεν είναι το κόστος του χρήματος- μιας και τα επιτόκια βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα- αλλά η ανασφάλεια και η απροθυμία των υποψήφιων αγοραστών. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές των ακινήτων αλλά και το «μούδιασμα» που προκαλεί στην αγορά η ευρύτερη οικονομική συγκυρία  έχει προφανή αποτελέσματα στις νέες χορηγήσεις.
Έτσι, οι τραπεζίτες επιδιώκουν να «σπρώξουν» πολλούς από τους πελάτες τους στην ασφάλεια του σταθερού επιτοκίου, συνδυάζοντας τα με ασφαλιστικά προγράμματα.
Περιμένουν άνοδο το 2011
Παράλληλα, οι τραπεζίτες υπολογίζουν ότι από το 2010 αναμένεται αύξηση των επιτοκίων και έτσι θέλουν να εξασφαλίσουν ότι οι πελάτες τους θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα, ώστε να αποφύγουν νέο κύμα αύξησης στα επισφαλή δάνεια. Για τον λόγο αυτόν προωθούν και τα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου με «οροφή» στη μηνιαία δόση.
Διευκολύνσεις σε όσους αδυνατούν να πληρώσουν
Τέλος, και προκειμένου να αποφύγουν τα «κόκκινα» δάνεια, οι τράπεζες έχουν εισάγει μια σειρά από διευκολύνσεις προς τους πελάτες τους που αδυνατούν να πληρώσουν έγκαιρα μία ή περισσότερες δόσεις. Για παράδειγμα, επιτρέπουν το «πάγωμα» του δανείου για χρονικό διάστημα έως έξι μηνών αν το ζητήσει ο πελάτες, ενώ παράλληλα τού δίνουν τη δυνατότητα να παραλείψει έως και δύο δόσεις τον χρόνο, αυξάνοντας αντίστοιχα τη διάρκεια του δανείου. Τέλος, οι δανειολήπτες μπορούν να πληρώνουν περισσότερα χρήματα κάποιους μήνες του χρόνου και λιγότερα κάποιους άλλους- ειδικά αν εργάζονται σε εποχικές επιχειρήσεις όπως οι σχετικές με τον τουρισμό.

Γιώργος Θεοδώρου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης