Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Τι σημαίνει συμμετοχή των ιδιωτών στην αναδιάρθρωση χρέους – Τι μπορεί να συμβεί στις ελληνικές τράπεζες και σε ιδιώτες;

Τι σημαίνει συμμετοχή των ιδιωτών στην αναδιάρθρωση χρέους –  Τι μπορεί να συμβεί στις ελληνικές τράπεζες και σε ιδιώτες;
(upd)Η Γερμανία έχει διαμορφώσει το πλαίσιο, ακόμη 5-6 χώρες συμπορεύονται με την Γερμανία από το 2013 θα περιλαμβάνεται στην θέματα αντιμετώπισης κρίσεων χρέους και η αναδιάρθρωση και το κυριότερο θα συμμετέχουν και ιδιώτες....
Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα, τις ελληνικές τράπεζες και κυρίως τους ιδιώτες;

Η Γερμανία από την μέχρι τώρα στρατηγική που έχει ακολουθήσει φαίνεται ότι επιδιώκει να δημιουργηθεί η Ευρώπη δύο ταχυτήτων.
Στον πρώτο και βασικό πυλώνα θα συμμετέχει και θα ηγείται η Γερμανία και στον δεύτερο πυλώνα θα συμμετέχουν όλες οι αδύναμες και προβληματικές χώρες της Ευρώπης.
Η Ελλάδα θα ενταχθεί σε μια περιφερειακή ζώνη αποτέλεσμα της γενικότερης αστάθειας της οικονομίας και βεβαίως της κρίσης χρέους που αντιμετωπίζει.
Η Γερμανία τάσσεται υπέρ μιας υγιούς και εύρωστης Ευρώπης που θα αποτελεί την αιχμή του δόρατος και περιφερειακές ζώνες, δευτερεύοντες πυλώνες όπου θα ενταχθούν χώρες με προβλήματα, με υψηλά χρέη και χαμηλή ανταγωνιστικότητα.
Με τον διαχωρισμό αυτή ίσως η Ευρώπη βρει τον βηματισμό της.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο στρατηγικής της Ευρώπης και επανασχεδιασμού του πολιτικού και οικονομικού μοντέλου της έχει τεθεί στο τραπέζι το θέμα της αναδιάρθρωσης χρέους.
Η Ελλάδα είναι ίσως η πρώτη χώρα υποψήφια που θα κάνει χρήση του μέτρου αυτού.
Με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα με χρέος 317 δις και ύφεση και ταυτόχρονα ένα νέο έλλειμμα 110 δις ευρώ από το πακέτο της Τρόικα τα νούμερα στην Ελλάδα δεν βγαίνουν.
Δύο πράγματα μπορεί να συμβούν και θα συμβούν.
Ή η Ελλάδα θα υποχρεωθεί σε συμφωνία με τους παλαιούς και νέους πιστωτές της να επιμηκύνει το χρέος ή θα προχωρήσει σε διαγραφή μέρος των οφειλομένων δηλαδή haircut.

Επιμήκυνση χρέους

Έχει αναφερθεί διεξοδικά ότι υπάρχει σχέδιο η Ελλάδα να επιμηκύνει το χρέος της.
Τα 317 δις ευρώ που είναι το συνολικό χρέος της χώρας σε ποσοστό 48% είναι διάρκειας από 1 έως 7 χρόνια.
Δηλαδή λήγει σύντομα και καθιστά σοβαρότατο πρόβλημα την αποπληρωμή του χρέους.
Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι αν επιμηκυνθεί το νέο χρέος των 110 δις ευρώ θα είναι επιβράβευση. Ανοίγοντας το κεφάλαιο επιμήκυνση θα υποχρεωθεί η χώρα να αναδιαρθρώσει και το παλαιό χρέος.
Με βάση το σχέδιο επιμήκυνσης του παλαιού χρέους ομόλογα που λήγουν  σε 1 έως 5 χρόνια ή 6 χρόνια θα επιμηκυνθούν σε 10 με 12 χρόνια.
Με τι όρους όμως;
Παλαιά δάνεια είχαν  συναφθεί με προφανώς πολύ χαμηλότερα επιτόκια. Το ελληνικό κράτος μπορεί να έρθει σε συμφωνία με τους πιστωτές και να τους ζητήσει να επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής π.χ. σε ένα ομόλογο 3 ετών να αποπληρωθεί όχι το 2013 αλλά το 2020.
Ταυτόχρονα αν το αρχικό ομόλογο έφερε επιτόκιο 5% θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία στο 7% π.χ.
Ωστόσο δεν θα ήταν τόσο εύκολο ένα τέτοιο ενδεχόμενο καθώς θα αυξηθούν σημαντικά τα τοκοχρεολύσια του ελληνικού κράτους.
Το ελληνικό κράτος θα μπορούσε ωστόσο να ζητήσει από τις τράπεζες που κατέχουν 54 δις ευρώ ελληνικά ομόλογα, την ΕΚΤ που κατέχει 42 δις ευρώ ελληνικά ομόλογα, ταμεία και ξένους που κατέχουν 135 δις ευρώ και βεβαίως από τους ιδιώτες να επιμηκυνθεί το χρέος για ορισμένα ομόλογα.
Η λύση της επιμήκυνσης θα είναι λύση αποτελεσματική εφόσον υπάρχει ανάπτυξη στην οικονομία.
Μέχρι τώρα κανένα μέτρο δεν έχει αναπτυξιακή προοπτική, η χώρα είναι αποδεκατισμένη και υπάρχει κίνδυνος τελικά αν δεν υπάρχει ανάπτυξη η επιμήκυνση να μην λύσει το πρόβλημα.

Η επώδυνη λύση το haircut


To haircut δηλαδή η απομείωση των ομολόγων κατά 30% π.χ. θα έδινε μια μεγάλη ανάσα στην οικονομία αλλά θα ναρκοθετούσε το μέλλον.
Το haircut τι είναι; Το ελληνικό δημόσιο ευρισκόμενο σε αδιέξοδο κατανοεί ότι δεν μπορεί να ακολουθήσει άλλο δρόμο πέραν του haircut.
Ένα ομόλογο όταν λήξη είναι εγγυημένο.
Π.χ. αν κατέχει κανείς ομόλογο 5ετούς διάρκειας και λήγει αύριο μπορεί να εμφανίζει μεγάλη υποαξία σε σχέση με την τιμή κτήσης αλλά στην αποπληρωμή ο κάτοχος του ομολόγου θα λάβει το αρχικό τους κεφάλαιο συν τους σωρευμένους τόκους.
Δηλαδή πλήρωσε 100 χιλ ευρώ να αγοράσει 5ετή θα πάρει πίσω 100 χιλ. ευρώ όταν λήξει το ομόλογο.
Κατά την διαδικασία αυτή αν αποφασίσει το δημόσιο να προχωρήσει σε haircut θα συμφωνήσει με τον κάτοχο του ομολόγου ότι στην λήξη του δεν θα πάρει π.χ. 100 χιλ ευρώ αλλά 70 χιλ ευρώ δηλαδή haircut 30%. Απομείωση κεφαλαίου 30%.
Μια απομείωση κεφαλαίου σε ένα ποσό ομολόγων 145 δις ευρώ είναι όφελος 43 δις ευρώ τεράστια εξοικονόμηση κεφαλαίων.
Αν το haircut ήταν εύκολο θα το είχε υλοποιήσει το κράτος.
Ένα haircut μπορεί να οδηγήσει για πολλά χρόνια εκτός των αγορών της χώρα ως αναξιόπιστη. Μα η χώρα τώρα δεν είναι εκτός αγορών;
Το haircut θα επηρεάσει μόνο τα ομόλογα. Όχι τα έντοκα ή π.χ. τα 15ετή ομόλογα ή πιο μακροπρόθεσμα. Βέβαια ένα haircut θα περάσει στις αποτιμήσεις των ομολόγων συνολικά οι οποίες θα υποχωρήσουν σημαντικά.
Το haircut ωφελεί μόνο τον εκδότη και όχι τον πιστωτή.
Π.χ. οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν συνολικά 54 δις ευρώ ελληνικά ομόλογα διάρκειας ως επί τω πλείστον 1 έως 7 χρόνια.
Το 30% haircut στα ομόλογα θα σήμαινε για τις ελληνικές τράπεζες απώλεια κεφαλαίου 15 δις ευρώ ξεκάθαρα αρνητική εξέλιξη.
Για ένα κάτοχο ομολόγου που έχει επενδύσει 100 χιλ ευρώ θα πάρει 70 χιλ ευρώ ξεκάθαρα αρνητική εξέλιξη.
Για την ΕΚΤ που κατέχει ελληνικά ομόλογα αξίας 41 με 42 δις ευρώ θα σήμαινε απώλεια κεφαλαίου 12 με 13 δις ευρώ ξεκάθαρα αρνητική εξέλιξη.
Λύσεις υπάρχουν αλλά τα ρίσκα κάθε λύσης είναι πολλά και σύνθετα και προφανώς υπάρχουν πολλές και πάρα πολλές επιπτώσεις….

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης