Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Εκπτώσεις έως …75% για αγορές με πιστωτικές κάρτες

 Εκπτώσεις έως …75% για αγορές με πιστωτικές κάρτες
«Συμμαχίες» με λιανεμπορικές επιχειρήσεις στήνουν πλέον ολοένα και περισσότερες τράπεζες, προσφέροντας εκπτώσεις ακόμα και… 75% για αγορές που γίνονται μέσω πιστωτικών καρτών.
Προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κάθετη πτώση του τζίρου στο λιανεμπόριο, αλλά και την απροθυμία των πελατών τους να χρησιμοποιήσουν «πλαστικό χρήμα», τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα «ενώνουν τις δυνάμεις τους» με μικρά και μεγάλα καταστήματα. Έτσι, ξεκινούν «μπαράζ προσφορών» με μεγάλες μειώσεις τιμών, τις οποίες μάλιστα και επικοινωνούν μέσω των τραπεζικών δικτύων.

Επιπλέον εκπτώσεις, ειδικές προσφορές, επιστροφή χρημάτων, άτοκες δόσεις και μια σειρά από άλλα προνόμια συγκαταλέγονται στα δέλεαρ που προσφέρουν οι εταιρείες, προκειμένου οι πελάτες των τραπεζών να κάνουν εκεί τις συναλλαγές τους. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα, καθώς ο τζίρος πέφτει, οι εταιρείες κάνουν ακόμα μεγαλύτερες προσφορές
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της μαζικής πρακτικής αυτής αποτελούν οι πιστωτικές κάρτες της Citibank. Μέσω του προγράμματος Smart Shopping οι πελάτες της τράπεζας έχουν πρόσβαση σε ειδικές τιμές και προσφορές από εκατοντάδες επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα. Μάλιστα, οι προσφορές έχουν συγκεκριμένη χρονική διάρκεια και ανανεώνονται τακτικά, ώστε να διατηρείται αμείωτο το καταναλωτικό ενδιαφέρον. Η πιο βασική προσφορά είναι οι εκπτώσεις με αγορές που γίνονται με πιστωτικές κάρτες της τράπεζας. Σε ορισμένες περιπτώσεις το ποσοστό φτάνει στο εντυπωσιακό 75%, όμως στην πλειονότητα των επιχειρήσεων οι εκπτώσεις κυμαίνονται ανάμεσα στο 5% και το 30%. Παράλληλα, άλλες εταιρείες προσφέρουν έως και 12 άτοκες δόσεις με κάθε αγορά ή δώρα σημαντικής αξίας αν ο πελάτης ξεπεράσει κάποιο ποσό σε τζίρο.
Αντίστοιχα προγράμματα ήδη διαθέτουν –σε μικρότερη κλίμακα- και άλλες τράπεζες, καθώς κάθε μήνα, στο ενημερωτικό φυλλάδιο που στέλνουν κάθε μήνα στους πελάτες τους. Για παράδειγμα η Eurobank σε συνεργασία με την Alitalia προσφέρει δύο αεροπορικά εισιτήρια προς την Ιταλία και την υπόλοιπη Ευρώπη στην τιμή του ενός μέχρι τα Χριστούγεννα και μάλιστα με έξι άτοκες δόσεις, ενώ τα παιδιά έως 12 ετών που ταξιδεύουν με τους γονείς τους μετακινούνται δωρεάν.
Την ίδια στιγμή, οι περισσότερες τράπεζες ενισχύουν τη συνεργασία τους με μεγάλες –κατά κανόνα- λιανεμπορικές επιχειρήσεις μέσω των ειδικών, co-branded πιστωτικών καρτών. Με τον τρόπο αυτό, επιδιώκουν να δώσουν μια ακόμα «ανάσα» στο τζίρο μέσω «πλαστικού χρήματος»,  ο οποίος έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 30% τους τελευταίους μήνες.
Στην περίπτωση αυτή, πρόκειται για πιστωτικές κάρτες, προϊόν συνεργασίας της τράπεζας με συγκεκριμένη επιχείρηση ή αλυσίδα επιχειρήσεων, μέσω των οποίων, όσοι τις χρησιμοποιούν απολαμβάνουν ειδικά προνόμια στη συγκεκριμένη εταιρεία. Τα προνόμια αυτά μπορεί να είναι επιπλέον έκπτωση, δωρεάν προϊόντα με τη συμπλήρωση συγκεκριμένου ύψους αγορών, συμμετοχή σε κληρώσεις, ακόμα και ειδικά bazaar για τους κατόχους των καρτών.

Προσοχή στις παγίδες

Μπορεί οι εκπτώσεις από τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις να είναι μεγάλες και τα δώρα από της co-branded κάρτες δελεαστικά , δεν σημαίνει όμως ότι λείπουν οι κλασικές «παγίδες» του πλαστικού χρήματος. Αν κάποιος δηλαδή δεν είναι αρκετά προσεκτικός στη χρήση της κάρτας, κινδυνεύει να πληρώνει στην τράπεζα κάθε μήνα πολλά περισσότερα χρήματα από την αξία των όποιων δώρων παίρνει. Και αυτό γιατί τα επιτόκια (όπως εξάλλου ισχύει σχεδόν σε όλες τις πιστωτικές κάρτες) είναι ιδιαίτερα «τσουχτερά, ξεπερνώντας σε πραγματικούς όρους το 16% ή και το 18% κατά περίπτωση. Επιπλέον, στην περίπτωση μεταφοράς υπολοίπου από άλλες κάρτες, συχνά δεν υπάρχει περίοδος χάριτος, γεγονός που σημαίνει ότι αν ο πελάτης δεν αποπληρώσει άμεσα το χρέος, επιβαρύνεται με ιδιαίτερα υψηλά επιτόκια για όλα τα χρήματα που οφείλει.

Γιώργος Θεοδώρου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης