Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

«Προστατέψτε το κεφάλαιο σας» το μεγάλο στοίχημα και πρόκληση των ελλήνων επενδυτών προσεχώς….

«Προστατέψτε το κεφάλαιο σας» το μεγάλο στοίχημα και πρόκληση των ελλήνων επενδυτών προσεχώς….
Η μεγαλύτερη πρόκληση, το μεγαλύτερο στοίχημα για τους έλληνες επενδυτές και καταθέτες είναι η προστασία του κεφαλαίου τους...
Τι σημαίνει όμως προστασία κεφαλαίου και το κυριότερο γιατί επανέρχεται το θέμα αυτό εκ νέου στο προσκήνιο;

Οι καταθέσεις είναι προστατευμένες και εγγυημένες, οι τράπεζες σε γενικές γραμμές είναι κεφαλαιακά θωρακισμένες οπότε οι καταθέσεις δεν κινδυνεύουν. Ούτως η άλλως ισχύει και ο μηχανισμός εγγύησης καταθέσεων μέχρι 100 χιλ ευρώ ανά κατάθεση και καταθέτη.
Οι καταθέσεις δεν κινδυνεύουν ακόμη και σε επιμήκυνση του ελληνικού χρέους που είναι πλέον πιθανή εξέλιξη.
Οι καταθέσεις κινδυνεύουν μόνο αν υπάρξει haircut στο χρέος καθώς απομείωση κεφαλαίου σημαίνει αρνητική εξέλιξη για τους καταθέτες.
Ωστόσο η Anglo Irish Banks μέχρι πρότινος  μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ιρλανδίας προχώρησε σε haircut έως 80% ωστόσο εκροή καταθέσεων υπήρξε αλλά δεν ήταν δραματική.
Σε γενικές γραμμές οι καταθέσεις δεν κινδυνεύουν.
Ακόμη και αν η Ελλάδα προχωρούσε σε haircut στο χρέος η εκροή καταθέσεων θα έφθανε στο σύστημα τα 20 δις ευρώ δηλαδή σωρευτικά 45 δις ευρώ.
Σοβαρό πλήγμα για τις τράπεζες αλλά θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης , ΤτΕ και τραπεζών που διαθέτουν ρευστότητα.
Το συμπέρασμα από τις καταθέσεις είναι ότι δεν κινδυνεύουν ούτε με επιμήκυνση χρέους αλλά σε περίπτωση haircut θα υπάρξει πρόβλημα που θα μπορούσε να ήταν ελεγχόμενο.
Το haircut στο χρέος ίσως να σηματοδοτούσε για τις τράπεζες προσωρινά μέτρα όπως η οριοθέτηση των υπεραναλήψεων ή των αναλήψεων καταθέσεων, η απαγόρευση της μεταφοράς κεφαλαίων στο εξωτερικό και άλλα προσωρινά όμως μέτρα.
Στα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου το ρίσκο αντικειμενικά έχει αυξηθεί.
Το ποσοστό κινδύνου είναι αυξημένο αν η χώρα προχωρήσει σε haircut στα ομόλογα.
Στα έντοκα 3μηνης ή 6μηνης διάρκειας δεν θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση του χρέους. Οπότε όσοι έχουν έντοκα δεν κινδυνεύουν.
Το ποσοστό κινδύνου αυξάνεται σε όσους επενδυτές κατέχουν ομόλογα που λήγουν 2013 έως 2015 και ειδικά μέσα στο 2014.
Δεν είναι τυχαίο ότι στο ομόλογο Ιανουαρίου 2014 το spread έχει φθάσει στις 1200 μονάδες βάσης και η απόδοση στο 13,3%.
Άρα όσοι έχουν ομόλογα λήξης β΄ 6μήνου 2013 έως α΄6μήνου 2015 και όλου του 2014 προφανώς και πρέπει να ανησυχούν. Να μην πάνε να πωλήσουν καθώς οι βιαστικές κινήσεις δεν θα βοηθήσουν  αλλά απαιτείται να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα.
Όμως μια ρευστοποίηση τώρα θα σήμανε απώλεια κεφαλαίου ίσως και 45 με 50%. Άρα όχι βιαστικές κινήσεις.
Όσοι έχουν ομόλογα 10ετίας και πάνω τα πράγματα είναι καλύτερα ακόμη και αν συμβεί το μοιραίο μετά από 5-7 χρόνια η κατάσταση θα έχει βελτιωθεί οπότε τα χρήματα τους θα τα πάρουν.
Όσον αφορά τα spreads αρχές Σεπτεμβρίου το www.bankingnews.gr είχε αναφέρει ότι θα δούμε τα CDS και τα spreads στις 1200 μονάδες βάσης σε ορισμένες κατηγορίες.
Στις 22 Νοεμβρίου το spread στο ομόλογο Ιανουαρίου 2014 έφθασε στις 1201 μονάδες βάσης.
Τεχνικά δεν αποκλείονται οι 1450 μονάδες για τον Ιανουάριο 2014 και οι 1050 και 1150 μονάδες βάσης στην 10ετία.
Οι επενδυτές του χρηματιστηρίου αποτελούν μια ιδιάζουσα περίπτωση. Η έννοια προστασία κεφαλαίου σημαίνει είμαι έξω από το ΧΑ, σημαίνει είμαι short  ή σημαίνει είμαι long;
Η επικρατούσα άποψη είναι ότι σε διάστημα 90 με 120 ημερών το ΧΑ θα βρεθεί στις 1250 μονάδες. Την θέση αυτή την έχει υποστηρίξει με πολύ καθαρό τρόπο το www.bankingnews.gr.
Στην αγορά αυτή την περίοδο χρειάζεται και απαιτείται προσοχή πολύ μεγαλύτερη από ότι στο παρελθόν.

Οι κανόνες
Ο πρώτος κανόνας είναι ότι πρέπει να τηρούμε τους κανόνες.
Για να μπορείτε να κοιμάστε ήσυχοι το βράδυ υπάρχει λύση … όχι δεν λέμε τα χρήματα στο μπαούλο τότε δεν θα κοιμάστε καθόλου καθώς ο τρόπος αυτός είναι λανθασμένος. Η αγορά χρυσού είναι λύση αλλά επενδυτικά ενέχει ρίσκο.
Η μεταφορά στο εξωτερικό είναι λύση και προσέξτε οι έχοντες τα έχουν μεταφέρει. Οι μη έχοντες 20 χιλ ευρώ κατάθεση π.χ. τι να μεταφέρουν στο εξωτερικό λάθος τακτική.

Τι προτείνουμε

Στις καταθέσεις μένουμε Ελλάδα για λόγους πατριωτικούς, ηθικούς και συναισθηματικούς.
Στις μετοχές διεθνοποιούμαστε ειδικά προς τις ΗΠΑ και στα ομόλογα απλά κάνουμε την προσευχή μας να μην μας ξημερώσει κανένα haircut.
Ο καλύτερος επενδυτής την σήμερον ημέρα δεν είναι αυτός που φοβάται αλλά αυτός που ρισκάρει, ο κανόνας αυτός ισχύει πάντα.
Αρχίστε να ρισκάρετε, στα σίγουρα όμως.
Αν π.χ. βάλετε στόχο ότι το ΧΑ θα πάει στις 2500 μονάδες τότε απλά θα σας πούμε ότι δεν θα πάει.
Αν είστε πλεονέκτης short και βάλετε άπληστο στόχο προσέξτε καθώς η αγορά τιμωρεί την απληστία.
Αν ποντάρετε σε ένα εύρος του ΧΑ μεταξύ 1250 και 1650 μονάδες μάλλον παίζετε σίγουρα την αγορά και θα σας βγει με συνεχείς εναλλαγές τακτικής. Οι long έσονται short και το αντίθετο ενίοτε.
Υπάρχουν τρόποι να διασφαλίσετε το κεφάλαιο σας και θα το διασφαλίσετε να είστε ενεργός επενδυτής, καχύποπτος εκεί που χρειάζεται , αποφασιστικός επίσης εκεί που χρειάζεται και  ρισκαδόρος επίσης εκεί που χρειάζεται.
Τα υπόλοιπα θα σας τα πουν οι επενδυτικοί σας σύμβουλοι…

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης