Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τελικά μπλόκαρε τα deals στις ελληνικές τράπεζες – Ποιο το αιτιολογικό της απόφασης;

   Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  τελικά μπλόκαρε τα deals στις ελληνικές τράπεζες – Ποιο το αιτιολογικό της απόφασης;
(upd)Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπλόκαρε τα deals στις ελληνικές τράπεζες σύμφωνα με τραπεζικές πηγές.
Το αιτιολογικό της απόφασης ήταν ότι δεν μπορούν οι ελληνικές τράπεζες να συζητούν θέματα συγχωνεύσεων όταν στηρίζονται κεφαλαιακά από το ελληνικό δημόσιο μέσω των 4 δις ευρώ των προνομιούχων μετοχών......

Πρώτα θα αποπληρωθούν και εν συνεχεία θα εξετασθούν τα deals ήταν το μήνυμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έτσι ξαφνικά εκεί που όλοι συζητούσαν όλοι με όλους σταμάτησαν τις συζητήσεις και ξεκίνησαν τους μονολόγους… των αυξήσεων κεφαλαίου και των ομολογιακών.
Όμως από την στιγμή που οι τράπεζες ξεκίνησαν τις αυξήσεις κεφαλαίου άλλαξαν τα δεδομένα.
Εκτιμούν, υποστηρίζουν ότι οι τράπεζες άπαξ και επέλεξαν να υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου αυτό συνεπάγεται ότι τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες παγώνει η διαδικασία συγκέντρωσης του κλάδου.
Το βασικό πρόβλημα των τραπεζιτών το οποίο από τις σημαντικές επαφές που υλοποιήθηκαν ήταν ότι τα deals δεν θα λύσουν προβλήματα αλλά θα επιτείνουν τα ήδη υπάρχοντα.
Ποια είναι τα αντικειμενικά προβλήματα του συστήματος;
1)Κεφαλαιακή επάρκεια. Οι τράπεζες χρειάζονται κεφάλαια έπρεπε να υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου. Στρατηγικά καλύτερα υλοποιούνται κατά μόνας παρά συγχωνευόμενες οι τράπεζες.
2)Ρευστότητα. Οι τράπεζες έχουν δανεισθεί 92,4 δις ευρώ από την ΕΚΤ. Η μεγάλη εξάρτηση του συστήματος από την ΕΚΤ δεν θα άλλαζε αν αποφάσιζαν οι τράπεζες να συγχωνευθούν.
3)Μετοχικές ανατροπές και ισορροπίες.
Λόγω έλλειψης κεφαλαίων οι συγχωνεύσεις θα υλοποιούνταν με ανταλλαγή μετρητών. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος μέτοχος θα είχε μεγαλύτερο ποσοστό από κάποιο άλλο βασικό μέτοχο.
Οι βασικοί μέτοχοι και οι διοικήσεις δεν ήταν έτοιμες για αυτό το βήμα.
Όλοι αυτοί οι λόγοι είναι σημαντικοί αλλά υπάρχει και ένας ακόμη πιο ουσιαστικός
4)Μια συγχώνευση εν μέσω καθοδικού κύκλου μάλλον θα όδευε προς αποτυχία παρά προς επιτυχία. Χωρίς διασφάλιση λοιπόν της επιτυχίας γιατί οι τραπεζίτες να αποφασίσουν να συγχωνευθούν και μετά να αρχίσουν να κλείνουν καταστήματα να απολυθούν  κόσμο και γενικώς το αποτέλεσμα να είναι κατώτερο των προσδοκιών;
Επίσης τα επιχειρήματα της Τρόικα αποδείχθηκαν μη πειστικά η προτροπή τράπεζες συγχωνευθείτε ποτέ δεν υποστηρίχτηκε με σοβαρά επιχειρήματα οπότε οι προτροπές της Τρόικα απλά δεν εισακούστηκαν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης