Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Εορταστικός... μποναμάς στις πιστωτικές – Μείωση επιτοκίων και γενναίες εκπτώσεις

Εορταστικός... μποναμάς στις πιστωτικές – Μείωση επιτοκίων και γενναίες εκπτώσεις
Χριστουγεννιάτικα «δώρα» στους κατόχους πιστωτικών καρτών δίνουν πλέον οι τράπεζες, σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να αυξήσουν το τζίρο των συναλλαγών που γίνονται με πλαστικό χρήμα.

Καθώς η «βουτιά» ξεπερνά το 30% στους κλάδους ένδυσης και υπόδησης και είναι τουλάχιστον 20% στο σύνολο σε σχέση με πέρυσι, τραπεζίτες και λιανέμποροι  αναζητούν από κοινού τρόπους να ξαναφέρουν τους πελάτες στο ταμείο.
Έτσι, επιστρατεύουν εορταστικές μειώσεις επιτοκίων, δελεαστικές εκπτώσεις και μια σειρά από άλλες προσφορές, προκειμένου να αντιστρέψουν την τάση που θέλει τους κατόχους πιστωτικών καρτών να κάνουν ολοένα και λιγότερες συναλλαγές.
Χαρακτηριστική είναι η προσφορά που ανακοίνωσε η Τράπεζα Κύπρου, σύμφωνα με την οποία μειώνει στο 6,75% το επιτόκιο για όλες τις αγορές, ανεξαρτήτως κλάδου επιχειρήσεων, που θα πραγματοποιηθούν τον Δεκέμβριο στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έως την αποπληρωμή τους. Στη συνέχεια, το χαμηλό κυμαινόμενο επιτόκιο 6,75% θα συνεχίσει να ισχύει, αλλά μόνο για τις αγορές που πραγματοποιούνται σε supermarket, βενζίνη και πετρέλαιο θέρμανσης.
Όπως αναφέρει η τράπεζα, απαραίτητη προϋπόθεση για να ισχύσει το χαμηλό επιτόκιο, είναι να μην παρουσιάζει καθυστέρηση η κάρτα στην εξόφλησή της και να πραγματοποιείται η πληρωμή τουλάχιστον της ελάχιστης μηνιαίας καταβολής.
Από την άλλη, η Eurobank σε συνεργασία με το Attica άνοιξε το δρόμο των προσφορών, ανακοινώνοντας επιπλέον έκπτωση 25% στις τσάντες Burberry’s επιπλέον του 10% επιστροφής χρημάτων που ούτως ή άλλως κάνει η τράπεζα με την ειδική, co-branded κάρτα που διαθέτει.
Την κίνηση αυτή αναμένεται να μιμηθούν άμεσα και άλλες τράπεζες, σε συνεργασία πάντα με λιανεμπορικές επιχειρήσεις, καθώς γνωρίζουν ότι , στην τρέχουσα συγκυρία, οι γενναίες εκπτώσεις αποτελούν «διαβατήριο» για την αύξηση του τζίρου.
Αντίστοιχης λογικής είναι η κίνηση της Citibank που –για τις νέες κάρτες Flex- μειώνει το επιτόκιο των αγορών έως και 6 μονάδες για τους συνεπείς πελάτες, φτάνοντας το 11,7%. .
Παράλληλα, η ίδια τράπεζα, μέσω του προγράμματος Smart Shopping προσφέρει στους πελάτες της πρόσβαση σε ειδικές τιμές και προσφορές από εκατοντάδες επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα. Μάλιστα, οι εν λόγω πρόσφορες εντείνονται μάλιστα λόγω των γιορτών, καθώς τόσο η τράπεζα όσο και η συνεργάτες της ευελπιστούν σε υψηλότερο τζίρο. Κατά κανόνα, αφορούν εκπτώσεις για τις με αγορές που γίνονται με πιστωτικές κάρτες της τράπεζας. Το ποσοστό της έκπτωσης μπορεί να φτάνει στο εντυπωσιακό 75%, όμως στην πλειονότητα των επιχειρήσεων οι εκπτώσεις κυμαίνονται ανάμεσα στο 5% και το 30%. Παράλληλα, άλλες εταιρείες προσφέρουν έως και 12 άτοκες δόσεις με κάθε αγορά ή δώρα σημαντικής αξίας αν ο πελάτης ξεπεράσει κάποιο ποσό σε τζίρο.

Βουτιά στο τζίρο


Ο κινήσεις των τραπεζών σχετίζονται άμεσα με τη βουτιά στις χορηγήσεις νέων δανείων, η οποία συνεχίστηκε αμείωτη και τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε  στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος. Αναλυτικότερα, στα στεγαστικά δάνεια ο ρυθμός αύξησης έπεσε στο 0,7% τον Οκτώβριο 1% τον προηγούμενο μήνα και 3,7% το Δεκέμβριο του 2009. Ακόμα πιο μελανή είναι η εικόνα στα καταναλωτικά δάνεια, στα οποία υπήρξε επιβράδυνση 2,3% τον Οκτώβριο έναντι επιβράδυνσης 2,1% τον προηγούμενο μήνα και άνοδο 2% το Δεκέμβριο του 2009. Ειδικά στο «πλαστικό χρήμα», όπως αναφέρουν τραπεζίτες και λιανέμποροι, τα δεδομένα είναι μάλλον απογοητευτικά, ειδικά σε αγορές ρούχων και υποδημάτων, όπου ο τζίρος έχει πέσει τουλάχιστον 30%, ενώ και στις υπόλοιπες κατηγορίες η μείωση είναι κατά κανόνα διψήφια.

Γιώργος Θεοδώρου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης