Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Δραστηριοποιείστε στην αγορά των ομολόγων; Αγοράστε ινδικά!

Δραστηριοποιείστε στην αγορά των ομολόγων; Αγοράστε ινδικά!
Η επιτάχυνση της ανάπτυξης στην Ινδία είναι εντυπωσιακή. Το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της χώρας αυξάνεται με τάχιστους ρυθμούς. Ο πληθωρισμός παραμένει εξίσου υψηλός, κάνει όμως και εξαιρετικά ανταγωνιστικές τις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων.

Για το τρίτο τρίμηνο του 2010 η ανάπτυξη στη χώρα άγγιξε το 8,2% του ΑΕΠ. Πρόκειται για το τρίτο συνεχόμενο οικονομικό τρίμηνο που ξεπερνά τις οκτώ ποσοστιαίες μονάδες. Οι αριθμοί προκαλούν δέος.
Σαν άλλη Ελλάδα των δεκαετιών του '50 και του '60, η Ινδία εκδίδει κρατικά ομόλογα για χρηματοδότηση του δημοσιονομικού της ελλείμματος από τους ίδιους της τους πολίτες εν μέσω ανάπτυξης.
Από την άλλη, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασιατικές αγορές είναι γνωστά. Ο πληθωρισμός αποτελεί ένα από αυτά. Στην Ινδία “τρέχει” πλέον σε μηνιαία βάση με 8,58% και θεωρείται ελεγχόμενος έστω κι αν για την Ευρώπη τα νούμερα μοιάζουν εξωπραγματικά.
Είναι όμως ακριβώς αυτοί οι δείκτες που κάνουν συμφέρουσες τις αγορές ομολόγων σε αναπτυσσόμενες χώρες. Η Ινδία έχει τη δυνατότητα να μειώνει το έλλειμμά της σταδιακά επειδή παρουσιάζει σταθερή ανάπτυξη. Η προσφορά των ομολόγων είναι μικρότερη σε σύγκριση με αυτά που εκδίδουν οι ευρωπαϊκές χώρες και οι ΗΠΑ.
“Η έκδοση και δημοπρασία ομολόγων φέρνει ισχυρά έσοδα στο κράτος”, εκτιμά ο Rohini Malkani, Ινδός αναλυτής της Citigroup με έδρα τη Βομβάη. Τα δεκαετή ινδικά ομόλογα έχουν ανταγωνιστικές αποδόσεις. Υποχωρούν κάθε μήνα με σταθερό ρυθμό λόγω της έκρηξης της ανάπτυξης. Ο υψηλός πληθωρισμός όμως όσο και αν σταθεροποιείται δεν επιτρέπει στις αποδόσεις τους να κυμανθούν κάτω από επτά ποσοστιαίες μονάδες. Για την ακρίβεια, μόλις το Νοέμβριο υποχώρησαν κάτω από τις οκτώ στα επίπεδα του 7,97%! Γίνεται αμέσως κατανοητό ότι πρόκειται για αποδόσεις εξαιρετικά ελκυστικές. Θυμίζει τα δεκαετή ομόλογα που κάποτε εξέδιδε το ελληνικό δημόσιο με απόδοση 10%.
Η Ινδία καλύπτει ούτως ή άλλως μέσω της ανάπτυξης του έλλειμμα του ετήσιου κρατικού προϋπολογισμού. Αναλυτές της HSBC επισημαίνουν ότι οι υπάρχοντες ρυθμοί ανάπτυξης της Ινδίας θα διατηρηθούν για τρία με τέσσερα ακόμη οικονομικά τρίμηνα. Ήτοι, αν υπάρξει επιβράδυνση, που κι αυτή θα είναι στα επίπεδα του 6% ή του 5%, αυτή θα συμβεί μέσα στο 2012 και αν...
Η Ινδία είναι μεγάλη χώρα με τεράστιο φυσικό πλούτο, εν πολλοίς αναξιοποίητη. Δεν έχει όμως τίποτα να φοβάται.

Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης