Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Πώς κατανέμονται κατά τράπεζα οι εγγυήσεις των 20 δις ευρώ από το δημόσιο – Θα καταλήξουν στις τράπεζες και όχι στην οικονομία…

Πώς κατανέμονται κατά τράπεζα οι εγγυήσεις των 20 δις ευρώ από το δημόσιο – Θα καταλήξουν στις τράπεζες και όχι στην οικονομία…
(upd)Οι ελληνικές τράπεζες για μια ακόμη φορά και ορθά στηρίζονται από το ελληνικό δημόσιο μέσω των εγγυήσεων ύψους 20 δις ευρώ.
Οι εγγυήσεις που θα λάβουν από το δημόσιο έχουν ως στόχο να καλύψουν τις εκδόσεις των τραπεζών κυρίως κοινών ομολογιακών δανείων με στόχο να κατατεθούν στην ΕΚΤ ως collateral για να αντλήσουν ρευστότητα. Το ελληνικό δημόσιο εγγυάται εκδόσεις και δεν δίνει 20 δις ευρώ.....

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση τις κατανομές η Εθνική θα λάβει 4,1 δις ευρώ η Eurobank 3,9 δις ευρώ, η Alpha 3,55 δις ευρώ, η Πειραιώς 3,5 δις ευρώ, η ΑΤΕ 1,55 δις ευρώ, στο ΤΤ 1 δις ευρώ ενώ σε όλες τις άλλες μικρότερες τράπεζες θα διατεθούν εγγυήσεις 2,5 δις ευρώ.
Κατά προσέγγιση τα 2,5 δις ευρώ θα κατανεμηθούν ως εξής 700 εκατ στην Emporiki, 450 εκατ στην Geniki, 350 εκατ στην Attica bank κ.ο.κ.

Πρόσφατα το www.bankingnews.gr είχε παρουσιάσει μια προσέγγιση που εξηγούσε γιατί οι ελληνικές τράπεζες αδυνατούν να χρηματοδοτήσουν την οικονομία. Δεν είναι μόνο το πρόβλημα των επισφαλών δανείων αλλά και το γεγονός ότι αντιμετωπίζουν μείζον ζήτημα με τις εγγυήσεις που έχουν καταθέσει στην ΕΚΤ.
Τι ακριβώς συμβαίνει;
To νέο haircut που επιβάλλει η ΕΚΤ σε assets που δέχεται ως εγγύηση για να παράσχει ρευστότητα προς τις τράπεζες και κυμαίνεται κατά κατηγορίες από 5% έως 10% αναμένεται να μειώσει την αξία των υφιστάμενων εγγυήσεων κατά 5 με 7 δις ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες για να συντηρήσουν τα 137,7 δις ευρώ που έχουν καταθέσει ως εγγύηση στην ΕΚΤ για να λάβουν 92,3 δις ευρώ ρευστότητα και επιπλέον 10 δις ευρώ ως αποθέματα θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα άρα χρειάζονται νέες εγγυήσεις να καταθέσουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Οι νέες εγγυήσεις που αναζητούν οι ελληνικές τράπεζες βρέθηκαν τα 20 δις ευρώ που θα παράσχει ως εγγυήσεις στις ελληνικές τράπεζες το ελληνικό δημόσιο.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ελληνικό δημόσιο δεν χορηγεί 20 δις ευρώ αλλά εγγυάται εκδόσεις των ελληνικών τραπεζών ύψους 20 δις ευρώ.
Συνήθως τα κοινά ομολογιακά δάνεια που εκδίδουν οι τράπεζες λόγω της πολύ χαμηλής πιστοληπτικής τους ικανότητας δεν γίνονται αποδεκτά από την ΕΚΤ ή αν γίνονται χρειάζονται πολύ υποστήριξη πρόσθετων εγγυήσεων.
Όταν φέρουν και την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου αποκτούν επιπλέον βαρύτητα και έτσι οι τράπεζες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα κοινά ομολογιακά δάνεια ως εγγύηση στην ΕΚΤ για να πάρουν ρευστότητα.
Οι τράπεζες διαβλέποντας ότι καλούνται να αντιμετωπίσουν δύο μεγάλες προκλήσεις το νέο haircut στις εγγυήσεις 5% έως 10% που επιβάλλει η ΕΚΤ αλλά και το πρόβλημα που έχει ανακύψει και με τα τιτλοποιούμενα δάνεια τα οποία φέρουν ορισμένα εξ αυτών χαμηλότερη βαθμολογία αναζήτησαν επιπρόσθετη ρευστότητα.
Οι προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν με τα repos καθώς άνοιξε πριν 30 με 40 μέρες ένα παράθυρο ρευστότητας στις διατραπεζικές διασυνοριακές συναλλαγές αποτέλεσε στήριγμα αλλά μόνο τα repos δεν φθάνουν.

Τι ακριβώς έχει συμβεί

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν δύο πηγές άντλησης ρευστότητας τις καταθέσεις που μειώθηκαν περαιτέρω στα 211,4 δις ευρώ δηλαδή συνολική μείωση 26,6 δις ευρώ από τις αρχές του 2010 και την ΕΚΤ από την οποία έχουν δανεισθεί 92,4 δις ευρώ και έναντι αυτών έχουν δώσει 137,7 δις ευρώ εγγυήσεις.
Το πρόβλημα έχει ανακύψει στα 137,7 δις ευρώ εγγυήσεων για δύο λόγους.
Από αρχές Ιανουαρίου η ΕΚΤ επιβάλει πρόσθετο haircut πρόσθετη απομείωση στις εγγυήσεις κατά 5% έως 10% που σημαίνει απομείωση 5 έως 7 δις ευρώ.
Οι τράπεζες για να συντηρούν την ρευστότητα τους σε υψηλά επίπεδα μαζί με τα αποθέματα καλούνται να αντιμετωπίσουν αυτό το νέο πρόβλημα με το haircut.
Αναζητώντας λύσεις διαπίστωσαν ότι από τις καταθέσεις υπάρχουν εκροές άρα δεν μπορούν να βοήσουν και από τις εγγυήσεις των 20 δις ευρώ που θα παράσχει το ελληνικό δημόσιο.
Σημειώνεται ότι οι τράπεζες θα λάβουν εγγυήσεις από το δημόσιο έως 20 δις ευρώ επί συνόλου 25 δις ευρώ καθώς τα υπόλοιπα 5 δις ευρώ θα χρησιμοποιηθούν ως απόθεμα εγγυήσεων για μια δύσκολη στιγμή.
Οι πιέσεις που ασκούνται στις τράπεζες είναι να χρηματοδοτήσουν την οικονομία ωστόσο οι τράπεζες γνωρίζοντας το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με το haircut αλλά διαβλέποντας και το πρόβλημα που έρχεται με τις τιτλοποιήσεις …. δεν μπορούν να εγγυηθούν ότι θα χρηματοδοτήσουν την οικονομία.
Αν από τα 20 δις ευρώ καταλήξουν 4-5 δις ευρώ στην οικονομία θα είναι μεγάλη επιτυχία ανέφερε τραπεζικό στέλεχος τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι οι τράπεζες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και το βασικό πρόβλημα των προβληματικών δανείων που γεννά ο καθοδικός οικονομικός κύκλος.
Τα 20 δις ευρώ εγγυήσεις είναι ουσιαστικά 17 με 18 δις ευρώ ρευστότητα.
Από αυτά τα 5- με 7 δις ευρώ θα πάνε να καλύψουν το haircut παλαιών εγγυήσεων άρα 20 μείον 5-7 σημαίνει έως 13 δις ευρώ.
Όμως το πρόβλημα για τις τράπεζες δεν τελειώνει εδώ.
Τον Μάρτιο του 2011  οι τράπεζες υποχρεώνονται να φέρνουν από 2 οίκους πιστοληπτικής διαβάθμισης την αξιολόγηση των τιτλοποιήσεων που έχουν εκδώσει έως τώρα.
Αυτό δεν είναι ευφικτό και ήδη υπάρχει πρόβλημα. Άρα οι εγγυήσεις που θα χορηγήσει το κράτος από 13 δις ευρώ θα υποχωρήσουν τουλάχιστον 5-6 δις ευρώ δηλαδή στα 7 δις ευρώ.
Άρα οι τράπεζες από 7 δις ευρώ εγγυήσεις καλούνται να χρηματοδοτήσουν την οικονομία και γι’ αυτό τονίζουν εμφατικά τα τραπεζικά στελέχη αν καταλήξουν 4 με 5 δις ευρώ θα είναι μεγάλη επιτυχία.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης