Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Ελληνικά ομόλογα διασποράς: Εκτιμάται άντληση κεφαλαίων 7,5 δις ευρώ για το δημόσιο

Ελληνικά ομόλογα διασποράς: Εκτιμάται άντληση κεφαλαίων 7,5 δις ευρώ για το δημόσιο
Το Σεπτέμβριο ο Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε εξετάσει το θέμα των ομολόγων για τους Έλληνες της διασποράς με ειδικές ελκυστικότερες αποδόσεις και είχε δηλώσει ότι θα απασχολήσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μέσα στο 2011.
Το www.bankingnews.gr από την αρχή είχε γράψει ότι το συγκεκριμένο σενάριο βρίσκεται στα πλάνα της κυβέρνησης.
Το 2010 φτάνει στο τέλος του και για το θέμα δεν υπάρχει νέα επίσημη τοποθέτηση από πλευράς του Υπουργού Οικονομικών. Ο Dilip Ratha, οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, ωστόσο, τονίζει: “Οι Έλληνες της διασποράς έχουν αρκετό πλούτο και καλώς πράττει η Ελλάδα και σκέφτεται αυτόν τον τρόπο εναλλακτικής χρημαατοδότησης. Το θέμα είναι αν οι Έλληνες που έχουν εγκαταλείψει την πατρίδα του για το εξωτερικό επιθυμούν ακόμη να επενδύσουν στην Ελλάδα και πόση πίστη τους έχει απομείνει για τη γενέτειρά τους”.
O Suhas Ketkar, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Nashville στο Tennessee υπολογίζει ότι με την έκδοση ομολόγων διασποράς η Ελλάδα μπορεί να αντλήσει κάτι περισσότερο από 7,5 δις ευρώ. “Αν η ελληνική κυβέρνηση δώσει απόδοση πάνω από 3% στους Έλληνες της διασποράς, ομολογώ ότι αυτή η επένδυση θα είναι πολύ ελκυστική”. Ο Ketkar στέκεται κι αυτός στο θέμα της προθυμίας των Ελλήνων του εξωτερικού να συμβάλουν έμπρακτα στην προσπάθεια.
Η Ελλάδα, στο θέμα των ομολογιών που απευθύνονται στη διασπορά, ακολουθεί το παράδειγμα του Ισραήλ και της Ινδίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης