Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Κι αν σκάσει η φούσκα των ομολόγων;...

tags :
Κι αν σκάσει η φούσκα των ομολόγων;...
Ιδιαίτερες ανησυχίες έχουν προκαλέσει στους αναλυτές το τελευταίο διάστημα οι διακυμάνσεις στην αγορά ομολόγων, ενώ το ράλι των τελευταίων μηνών έχει αρχίσει να προβληματίζει ως προς τη διάρκεια και το εύρος του....
Η απόδοση του 5ετούς αμερικανικού ομολόγου έχει σχεδόν διπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες, αφού διαμορφώνεται πλέον πέριξ του 1,9%. Στην ίδια πορεία και το 10ετές, το οποίο βρίσκεται στο 3,2% πλέον, από 2,4% πριν από λίγες ημέρες. Σχεδόν μία ποσοστιαία μονάδα υψηλότερα και η απόδοση του 30ετούς αμερικανικού ομολόγου, την ώρα που λίγους μήνες πριν (το καλοκαίρι) βρισκόταν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Το κλίμα άλλαξε άρδην όταν ο πρόεδρος της Fed, Ben Bernanke είχε αναφέρει μία πολύ απλή φράση κατά την ανακοίνωση της απόφασης για το δεύτερο γύρο νομισματικής χαλάρωσης: “το επενδυτικό περιβάλλον είναι πολύ πιο επικίνδυνο από όσο νομίζουν μερικοί”. Η φράση αυτή ήταν ικανή να αλλάξει τη στάση των επενδυτών προς τις ΗΠΑ, οι οποίες μέχρι πρότινος εμφανίζονταν ως ο “παράδεισος” στον αντίποδα της ευρωπαϊκής κρίσης.
Ωστόσο τα λόγια του Bernanke μπορούν να εκληφθούν με δύο οπτικές: πρώτη οπτική είναι η θετική, καθώς αν αποτελεί προειδοποίηση γι' αυτούς που είχαν καταληφθεί από “μανία ομολόγων”, τότε η προοπτική του αποπληθωρισμού που φόβιζε πολλούς δεν υπάρχει. Από την άλλη μεριά όμως, η αρνητική οπτική βρίσκεται στο γεγονός του ότι οι τιμές των ομολόγων πράγματι είναι υψηλότερες από ότι πρέπει. Οι αποδόσεις ήταν “απελπιστικά” χαμηλές χωρίς να αντανακλούν τον πραγματικό κίνδυνο. Την ίδια ώρα, τα μεγέθη της αμερικανικής οικονομίας δεν πηγαίνουν και τόσο καλά όσο θα ήθελαν οι αξιωματούχοι.
Το κλίμα επιδεινώθηκε όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε τη συμφωνία για την παράταση του προγράμματος φοροαπαλλαγών που ισχύει από τις μέρες της προεδρείας Μπους. Οι αγορές άρχισαν να ανησυχούν για την πορεία των κρατικών εσόδων, και κατά συνέπεια για την πορεία του ελλείμματος. Τα ομόλογα άρχισαν να αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό, αφού και η κυβέρνηση έδειξε ότι είναι ανάμεσα στη στήριξη της οικονομίας και της έλλειψης δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Οι αναλυτές προειδοποιούν: Αν και έχουμε δει αρκετές bear market τη δεκαετία που μας πέρασε, ενδεχόμενο μίας τέτοιας εξέλιξης στην αγορά ομολόγων είναι πολύ πιο επικίνδυνη από τις άλλες. Εάν το αμερικανικό υπουργείο οικονομικών δεν μπορέσει να ελέγξει τις ζημίες που μπορεί να προκληθούν, τότε τίποτα στις ΗΠΑ δε θα είναι ασφαλές.
Οι Αμερικανοί έχουν τοποθετήσει περίπου 3 τρισ. δολ. σε ομόλογα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Investment Company Institute, καθώς εντάθηκαν οι αγορές μετά και την κρίση του 2008-2009. Οι επενδυτές θεώρησαν το 2008 ότι όταν γύρω τους όλα κατέρρεαν, το πιο ασφαλές καταφύγιο θα ήταν τα ομόλογα. Όμως τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Για παράδειγμα, εάν σε ένα ομόλογο αξίας 1.000 δολάρια, με κουπόνι 50 δολαρίων και επιτόκιο 5%, αυξηθεί η απόδοση στο 6%, τότε η τιμή του θα υποχωρήσει στα 860 δολάρια, με τον επενδυτή να χάνει περί το 14%. Εάν το επιτόκιο φτάσει 7%, τότε οι ζημιές θα ανέλθουν στο 25% αφού η τομή του ομολόγου θα υποχωρήσει στα 750 δολάρια. Μία τέτοια εξέλιξη, σε μία παραδοσιακή επένδυση σταθερού εισοδήματος συμβεί, τότε μπορεί να πληγεί η κατανάλωση και η εμπιστοσύνη μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης