Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι κρατικές τράπεζες αυξάνουν την έκθεση τους στα ελληνικά ομόλογα αναλαμβάνοντας όμως μεγάλο ρίσκο

Οι κρατικές τράπεζες αυξάνουν την έκθεση τους στα ελληνικά ομόλογα αναλαμβάνοντας όμως μεγάλο ρίσκο
Οι ξένοι μειώνουν την έκθεση τους στον ελληνικό ρίσκο αλλά οι ελληνικές κρατικές τράπεζες τον αυξάνουν δείχνοντας με αυτό τον τρόπο ότι θέλουν να στηρίξουν την αγορά...
Είναι πιθανόν στην δημοπρασία των εντόκων τον Ιούλιο όλες οι τράπεζες να ανανεώσουν τις εκδόσεις και περισσότερο οι κρατικές που έχουν στηρίξει το χρέος σε κάποιο βαθμό.
Το ερώτημα που εγείρεται και ανακύπτει είναι τα αύξησαν επειδή αποφάσισαν να πάρουν ρίσκο ποντάροντας στην άνοδο των τιμών ώστε να κερδίσουν ή τα αύξησαν κατόπιν εντολής της κυβέρνησης.
Αν ληφθεί υπόψη ότι οι περισσότερες ιδιωτικές έστω και οριακά τα έχουν μειώσει είναι προφανές ότι οι κρατικές τράπεζες πρέπει να δέχθηκαν προτροπές από την κυβέρνηση.
Τι σημαίνει όμως αύξησαν τις θέσεις τους σε ομόλογα οι τράπεζες.

Εθνική με 19,5 δις ευρώ ομόλογα


Στις 31 Δεκεμβρίου του 2009 η Εθνική είχε 3 δις ευρώ στο trading χαρτοφυλάκιο, 8,1 δις ευρώ στο AFS και 6,9 δις ευρώ στο LaR.
Συνολικά 17,9 δις ευρώ.
Στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2010 η Εθνική εμφάνιζε 1,6 δις ευρώ στο trading, 4,6 δις ευρώ στο AFS και 13,2 δις ευρώ σε HTM και LaR δηλαδή συνολικά 19,5 δις ευρώ άρα αύξηση 1,6 δις ευρώ στο α΄ τρίμηνο του 2010.

ATE bank 3,9 δις ευρώ ομόλογα


Στις 31 Δεκεμβρίου του 2009 η ΑΤΕ εμφάνιζε 3,4 δις ευρώ χαρτοφυλάκιο ομολόγων εκ των οποίων 0,7 δις στο trading, 1,9 δις ευρώ στο AFS και 0,8 δις ευρώ στο HTM.
Στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2010 το χαρτοφυλάκιο είχε αυξηθεί κατά 500 εκατ ευρώ στα 3,9 δις ευρώ.
Το trading χαρτοφυλάκιο στα 0,7 δις ευρώ, στα 2,4 δις ευρώ το AFS και 0,8 δις ευρώ στα HTM.

ΤΤ 5,342 δις ευρώ ομόλογα

Στις 31 Δεκεμβρίου το ΤΤ κατείχε συνολικά 5,061 δις ευρώ ομόλογα εκ των οποίων τα 4,8  δις ευρώ στο χαρτοφυλάκιο διαθέσιμο προς πώληση και 261 εκατ ευρώ διακράτηση έως την λήξη.
Στο α΄ τρίμηνο του 2010 κατείχε συνολικά 5,082 δις ευρώ ομόλογα στα διαθέσιμα προς πώληση και 260 εκατ ευρώ στα διακράτηση έως την λήξη.

Συμπέρασμα.

Οι κρατικές τράπεζες αύξησαν περισσότερο ή λιγότερο τα χαρτοφυλάκια ομολόγων τους όταν στις άλλες τράπεζες ήταν σταθερά ή μειώθηκαν.
Μόνο το ΤΤ κράτησε μια ισορροπία από τις κρατικές τράπεζες και ακολούθησε μια ισόρροπη στρατηγική.
Εθνική και ΑΤΕ αύξησαν αξιόλογα τα χαρτοφυλάκια ομολόγων τους.

Πέτρος Λεωτσάκος
news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης