Τελευταία Νέα
Διεθνή

AIG: Επενδυτική ευκαιρία ή χρόνια ασθενής;

tags :
AIG: Επενδυτική ευκαιρία ή χρόνια ασθενής;
Επενδυτική ευκαιρία θα μπορούσε να μετατραπεί η μετοχή της American International Group το τελευταίο διάστημα, την ώρα που οι αγορές φαίνεται να αγκομαχούν να αποδώσουν στους επενδυτές αυτά που απαιτούν.
Λίγο πριν τη λήξη του προγράμματος TARP, στις ΗΠΑ, οι επενδυτές έχουν στρέψει τα βλέμματα τους στις εντεινόμενες προσπάθειες της AIG να αποδεσμευτεί από την «κηδεμονία» του αμερικανικού δημοσίου. Εάν το καταφέρει αυτό τότε η εμπιστοσύνη των επενδυτών απέναντι στην «παρολίγο» χρεοκοπημένη AIG θα αποκατασταθεί πλήρως. Η AIG βρίσκεται εδώ και εβδομάδες σε διαπραγματεύσεις με στελέχη από την Federal Reserve της Νέας Υόρκης και του υπουργείου, καθώς και με εκπροσώπους ενός trust κατόχων μετοχών της AIG, που ιδρύθηκε για λογαριασμό των φορολογούμενων της χώρας.
Στα τέλη Σεπτεμβρίου, η AIG άντλησε περίπου 138,3 δισ. δολ. Χονγκ Κονγκ (17,8 δισ. δολ. ΗΠΑ) από την πώληση μετοχών του κύριου ασιατικού της σκέλους, ΑΙΑ Group, πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή στο Χονγκ Κονγκ.
Ο επικεφαλής της AIG Robert Benmosche, τότε έχει δηλώσει ότι η εταιρεία θα βρεθεί σε πολύ κοντινή απόσταση να αποπληρώσει τη Federal Reserve μετά την απέκδυση της ΑΙΑ και άλλου, όχι αμερικανικού σκέλους, της American Life Insurance Co
Μάλιστα, η Standard & Poor΄s Ratings Services έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να αναβαθμίσει την ανεξάρτητη αξιολόγηση της American International Group μετά την ανακοίνωση από την εταιρεία των λεπτομερειών για το σχέδιο αποπληρωμής των κεφαλαίων που δέχτηκε από την αμερικανική κυβέρνηση.
Οι αναλυτές έχουν θέσει ως κριτήριο την επιτυχία του σχεδίου βάσει του οποίο η ασφαλιστική εταιρία θα αποπληρώσει τη Federal Bank of New York και παράλληλα το Yπ. Οικονομικών των ΗΠΑ θα δεχθεί να μετατραπούν σε κοινές μετοχές, προνομιούχες μετοχές του ομίλου που έχει στην κατοχή του, συνολικής αξίας 49,1 δισ. δολαρίων. Τόσο η AIG όσο και το Yπ. Οικονομικών ευελπιστούν ότι η όλη διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος του α'Α τριμήνου του 2011, όμως από την πλευρά των αναλυτών διατηρείται στάση αναμονής.
Στο σχέδιο περιλαμβάνει η προοπτική το Yπ. Οικονομικών των ΗΠΑ να αποκτήσει περίπου 1,66 δισεκατομμύρια κοινές μετοχές της AIG, με αποτέλεσμα το μερίδιο που έχει στην εταιρία να φθάνει στο επίπεδο του 92,1%. Oμως σε τακτά χρονικά διαστήματα θα προχωρά σε πώληση αυτών των μετοχών στον γνωστό όμιλο, προκειμένου τελικώς να υπάρξει πλήρης απεγκλωβισμός της AIG από το αμερικανικό Δημόσιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης