Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωπαϊκό "εμφύλιο" προκαλεί και πάλι η Μέρκελ - Παρεμβαίνει και ο Γιούνκερ

Ευρωπαϊκό
Την αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών προκειμένου να υιοθετηθούν αυστηρότερες κυρώσεις σε βάρος χωρών με δημοσιονομικές παραβάσεις, θα ζητήσει η γερμανίδα Καγκελάριος, Αγκέλα Μέρκελ στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ αύριο και μεθαύριο, προσπαθώντας να πείσει τους εταίρους της, μεταξύ αυτών και την Κομισιον, οι οποίοι προβάλλουν σημαντικές αντιρρήσεις.
Η κατάσταση στους κόλπους της ΕΕ δε φαίνεται ωστόσο να ομαλοποιείται, καθώς η καγκελάριος, μετά από συμφωνία της με τον Γάλλο Πρόεδρο, φαίνεται να υπαναχώρησε από την αρχική της θέση για την αυτοματοποιημένη επιβολή κυρώσεων σε βάρος χωρών που παραβιάζουν συστηματικά το Σύμφωνο Σταθερότητας, προκαλώντας μεταξύ άλλων και τη δυσαρέσκεια του πρόέδρου της ΕΚΤ, Ζ. Κ. Τρισέ.
Η συμφωνία Μέρκελ-Σαρκοζί δεν έχει εξοργίσει μόνο τους Ευρωπαίους, αλλά έχει  προκαλέσει αναστάτωση και στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας.
Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ χαρακτήρισε σήμερα «απαράδεκτη» την κοινή πρόταση της Γαλλίας και της Γερμανίας για τη μεταρρύθμιση του συμφώνου σταθερότητας. «Η συμφωνία αυτή δεν είναι αποδεκτή ως έχει επειδή δεν εγγυάται μια αυστηρή πορεία σταθερότητας ούτε ένα πειστικό σύμφωνο σταθερότητας», δήλωσε ο Γιούνκερ μιλώντας στην εφημερίδα «Ντι Βελτ».
«Η άρση του δικαιώματος ψήφου για τις χώρες που δεν τα καταφέρουν όσον αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα δεν είναι ένας δρόμος που μπορούμε να πάρουμε και αποκλείω οποιαδήποτε τροποποίηση της συνθήκης της ΕΕ σ' αυτό το ζήτημα», συνέχισε εκτιμώντας πως αυτή η πρόταση δεν θα τύχει της ομόφωνης υποστήριξης των ευρωπαίων εταίρων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης