Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Η περιφέρεια της ευρωζώνης ταράζει την ευρωπαϊκή οικονομία – Στο επίκεντρο η Ελλάδα»

tags :
«Η περιφέρεια της ευρωζώνης ταράζει την ευρωπαϊκή οικονομία – Στο επίκεντρο η Ελλάδα»
Νέο κύμα αναταράξεων πλήττει την ευρωπαϊκή σκηνή και στο επίκεντρο βρίσκεται η Ελλάδα.
Ο φόβος της αναστρέψιμης ανάπτυξης στον ευρωπαϊκό χώρο ταλανίζει τους ισχυρούς, οι οποίοι βλέπουν το ευρώ να χάνει πάλι έναντι του δολαρίου και την πολυπόθητη ανάπτυξη να καθυστερεί. Στο σχετικό δημοσίευμα των New York Times η κατάσταση για τις χώρες της ζώνης του ευρώ δεν περιγράφεται και τόσο ανθηρή…
Ο κλήρος πέφτει και πάλι στη χώρα μας με το εθνικό έλλειμμα να αναμένεται μεγαλύτερο από 8,1% του ΑΕΠ, και όπως υπολογίζεται  από το ΔΝΤ και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πάνω από 150 δις δολάρια. Στην χειρότερη των περιπτώσεων το έλλειμμα υπολογίζεται να καταλήξει στο 8,9% της εθνικής παραγωγής, με την αύξηση αυτή να έχει μοιραία αποτελέσματα μετά την αναθεώρηση του ελλείμματος το 2009, που έχει δημιουργήσει καχυποψία απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση και τις ικανότητές της.
Με οικονομική αδυναμία, λοιπόν, και με έσοδα μέσω φόρων που όλο και μικραίνουν αναμένεται ότι οι χώρες που αντιμετωπίζουν έλλειμμα θα χάσουν τις φετινές προθεσμίες αποπληρωμής των χρεών τους –κυρίως οικονομικών απέναντι στα διεθνή συμβούλια, αλλά και των ηθικών τους απέναντι στους πολίτες.
Τονίζεται ακόμη, η δυσκολία για μια αποτελματωμένη οικονομία, όπως η δική μας, με παράλληλη άνοδο της ανεργίας, να διαμορφώσει την δημοσιονομική πολιτική της με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε η κατάληξη να είναι ευνοϊκότερη.
Μάλιστα, πριν λίγο καιρό, εκπρόσωποι της Eurostat επισκέφθηκαν την χώρα και με αξιόλογη συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης εκτιμήθηκε το χρέος και αναγνωρίστηκαν τα σταθερά και δυναμικά βήματα της Ελλάδας στην πορεία προς την απαλοιφή του χρέους.
Χώρες, βέβαια, που συμμερίζονται παρόμοιο οικονομικό τέλμα και που δεν ξεφεύγουν από το στόχαστρο των ευρωπαϊκών και διεθνών επιτροπών, είναι η Ιρλανδία, η Ισπανία, καθώς και η Πορτογαλία.
Για τρίτη συνεχή χρονιά η ιρλανδική οικονομία πλήττεται και υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν 15 δις ευρώ περικοπών για να μειωθεί το έλλειμμά της από το 32% του ΑΕΠ στο 3% ως το 2014. Η πτωτική κίνηση των τραπεζών της παράλληλα, δημιουργεί έντονες αμφιβολίες για την δυναμική της κυβέρνησης της χώρας και για την οικονομική της ανάκαμψη.
Η Ισπανία προσπαθεί να μειώσει το δικό της εθνικό έλλειμμα στο 6% τον επόμενο χρόνο -από 11% του ΑΕΠ που ήταν πέρυσι-, ενώ όσο αποδυναμώνεται η πορτογαλική οικονομία, προσπαθεί να μειώσει στο 9% το έλλειμμά της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης