Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΟΟΣΑ: Στο 4,2% η παγκόσμια ανάπτυξη για το 2011 – Επιβράδυνση σε ΗΠΑ, άνοδος σε Ιαπωνία

tags :
ΟΟΣΑ: Στο 4,2% η παγκόσμια ανάπτυξη για το 2011 – Επιβράδυνση σε ΗΠΑ, άνοδος σε Ιαπωνία
(upd) Στο 4,2% του παγκόσμιου Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος εκτιμά την ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο για το 2011 ο ΟΟΣΑ.
Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης εκτιμά ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να περιορίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από τις τράπεζες δίνοντας ρευστότητα ως αντάλλαγμα και κρατώντας τραπεζικές εγγυήσεις.
Για την ακρίβεια, αυτό προτείνει ο ΟΟΣΑ. Η Bundesbank, συνεπικουρώντας, εκτιμά ότι τα συνεχιζόμενα χαμηλά επιτόκια πολλαπλασιάζουν τον κίνδυνο παρατεταμένης ύφεσης στην ευρωπαϊκή αγορά.
Στην έκθεσή του, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ανάπτυξη 4,6% σε παγκόσμιο επίπεδο για το 2012. Για την αμέσως επόμενη χρονιά (2011) η εκτίμηση του Οργανισμού για την ευρωζώνη βρίσκεται στο 1,7%, για τη Μεγάλη Βρετανία στο 1,8%, λόγω και των δημοσιονομικών κρίσεων που πλήττουν τη Γηραιά Ήπειρο. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις του είναι αυξημένες από τις αντίστοιχες του Μαΐου, οι οποίες έκαναν λόγο για 1,2% και 1,3% αντίστοιχα.
Για την Ιαπωνία προβλέπει ανάπτυξη στο 3,7% του ΑΕΠ για του χρόνου. Αναμένει ο αναπτυξιακός δείκτης να κινηθεί θετικά. Η αντίστοιχη πρόβλεψη τον Μάιο ήταν στο 3%. Για τις ΗΠΑ εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα φθάσει το 2,7% για το σύνολο του 2011 , εκτίμηση σαφώς μειωμένη από το 3,2% που είχε δοθεί στη δημοσιότητα μετά το πρώτο πεντάμηνο του τρέχοντος έτους.
Υπερεκτιμημένος, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, είναι ο κίνδυνος του πληθωρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο. Προτεραιότητα η διασφάλιση οικονομικής σταθερότητας. Συντάσσεται σε αδρές γραμμές ο Οργανισμός στην κύρια φιλοσοφία του με τη στάση παρέμβασης στις αγορές που ασκεί η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ. Εν αντιθέσει, είναι επικριτικός ο ΟΟΣΑ απέναντι στην πολιτική της ΕΚΤ επειδή δεν εξασφαλίζει την απαιτούμενη ρευστότητα στην ευρωπαϊκή αγορά.


Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης