Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το ΔΝΤ καθορίζει τις οικονομικές παραδοχές στο δυσμενές σενάριο των stress tests των τραπεζών - Απορρίφθηκε η... αγορά ακινήτων

Το ΔΝΤ καθορίζει τις οικονομικές παραδοχές στο δυσμενές σενάριο των stress tests των τραπεζών - Απορρίφθηκε η... αγορά ακινήτων
Το γεγονός ότι στο δυσμενές σενάριο το ΔΝΤ θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο ισοδυναμεί με μεγάλη αύξηση του ρίσκου για τις τράπεζες
Μαύρα σύννεφα αρχίζουν να σκιάζουν τον τραπεζικό ουρανό παρά την συμφωνία θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης για το πλεόνασμα του 2017.
Με βάση καλά ενημερωμένες τραπεζικές πηγές τις μακροοικονομικές παραδοχές στο βασικό και δυσμενές σενάριο των stress tests των ελληνικών τραπεζών θα τις ορίσει το ΔΝΤ.
Όταν το ΔΝΤ δια του Thomsen του υπεύθυνου του Ταμείου για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις δήλωνε ότι το Ταμείο δεν επιμένει για AQRs, εξέλιξη θετική εκ πρώτης όψεως, όλοι είχαν πιστέψει ότι υπάρχει κάποιο deal…για τις ελληνικές τράπεζες.
Η αλήθεια είναι ότι deal υπάρχει.
Δεν έγιναν AQRs δηλαδή δεν πραγματοποιήθηκε έλεγχος στοιχείων ενεργητικού αλλά από την άλλη η ΕΚΤ κάτι θα κέρδιζε και κάτι θα έχανε…ώστε το Ταμείο να υπαναχωρήσει από τα AQRs.
Με βάση την συμφωνία που έχει υπάρξει
-Τις παραδοχές στο βασικό σενάριο θα τις καθορίσει η ΕΚΤ
-Τις παραδοχές στο δυσμενές σενάριο adverse scenario θα τις καθορίσει το ΔΝΤ.
Ως γνωστό το βασικό σενάριο επισκιάζεται από το δυσμενές σενάριο και οι διεθνείς επενδυτές στο δυσμενές σενάριο – και μόνο – θα επικεντρωθούν.
Με βάση τραπεζικές πηγές το ΔΝΤ στο δυσμενές σενάριο στην 3ετία προσδιορίζει ύφεση μεταξύ -2,7% με -3% σενάριο που αντιστοιχεί με το 50% της ύφεσης που προέβλεπε το δυσμενές σενάριο των stress tests του 2015.
Το γεγονός ότι στο δυσμενές σενάριο το ΔΝΤ θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο ισοδυναμεί με μεγάλη αύξηση του ρίσκου για τις τράπεζες καθώς το τελικό νούμερο της ζημίας που θα προκύψει για το ελληνικό banking θα καθοριστεί από τις μακροοικονομικές παραδοχές.
Κορυφαίος έλληνας τραπεζίτης αναφέρει ότι ο πυλώνας 2 που θα οδηγήσει σε αύξηση των κατώτερων συνολικών δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας και tier 1 είναι η μια όψη του νομίσματος.
Η άλλη όψη είναι το ποσό της ζημίας.
Με βάση τις εκτιμήσεις των τραπεζιτών από τα IFRs 9 θα προκύψει ζημία 5,5 με 6 δισεκ. αναφέρουν ορισμένοι τραπεζίτες και άλλοι μεταξύ 5,5 με 7 δισεκ κάποιοι άλλοι.
Από το TAR δηλαδή την ανασκόπηση των προβληματικών στοιχείων 300 φάκελοι για κάθε τράπεζα ή συνολικά 1200 φάκελοι με προβληματικά δάνεια επίσης θα προκύψει ζημία και στο τέλος θα έρθουν τα stress tests.
Ορισμένοι απαισιόδοξοι τραπεζίτες θεωρούν ότι όλο το πακέτο της ζημίας θα εξαλείψει το κεφαλαιακό απόθεμα των τραπεζών.
Το capital buffer των ελληνικών τραπεζών ανέρχεται σε 9,5 δισεκ. οπότε ουσιαστικά αυτό θα εξαλειφθεί.
Το βασικό ερώτημα είναι εάν εξαλειφθεί το capital buffer και αυξηθούν και τα κατώτερα όρια του συνολικού δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας…τότε οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν άμεσα ανακεφαλαιοποίηση.
Αυτό βλέπει, αυτό αποτιμάει το ελληνικό χρηματιστήριο και οι μετοχές των τραπεζών και δεν μπορούν να ανακάμψουν.

Ενός κακού μύρια έπονται…

Όμως οι ελληνικές τράπεζες φαίνεται ότι έχασαν και μια άλλη μάχη.
Ποια είναι αυτή;
Οι τράπεζες είχαν προτείνει κατά την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών να μπορούν να αγοράζουν το 75% με 80% των πλειστηριαζόμενων ακινήτων.
Όμως μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργούσε στρέβλωση στις τιμές των ακινήτων.
Το σχέδιο αυτό φαίνεται ότι έχει απορριφθεί από το SSM και την ΕΚΤ, οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορούν να αγοράζουν μαζικά ακίνητα.
Κάποια σποραδικά ώστε να δημιουργηθεί μια αγορά και με μέτρο θα δύνανται να αγοράζουν όχι όμως με την εκτιμώμενη μαζικότητα που αρχικώς είχε αναφερθεί.

Συμπέρασμα

Εάν οι τράπεζες χάσουν σχεδόν το 100% των κεφαλαιακών τους αποθεμάτων, η πιθανότητα άμεσης ανακεφαλαιοποίησης αυξάνεται κατακόρυφα.
Το 2018 είναι πιθανό να υπάρξουν ανακεφαλαιοποιήσεις και σίγουρα το 2019.
Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ορισμένοι βασικοί μέτοχοι πραγματοποιούν λόμπι με στόχο να ξεπεραστούν τα εμπόδια που θέτει η DGCom Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού
για νέο γύρο συγκέντρωσης στον τραπεζικό κλάδο.
Ορισμένοι βασικοί μέτοχοι ανεπίσημα υποστηρίζουν ότι εάν οι τράπεζες χρειαστούν κεφάλαια είναι προτιμότερο να επενδύσουν νέα κεφάλαια σε ένα μεγαλύτερο τραπεζικό σχήμα.
Οι συγχωνεύσεις στις ελληνικές τράπεζες έχουν υπερ-κορεστεί ενώ η υπερσυγκέντρωση εγείρει σοβαρά θέματα ολιγοπωλίων και συνθηκών ανταγωνισμού που προσκρούουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης