Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με επιτόκιο 4,652% δανείστηκε η Πορτογαλία - Ανησυχεί η S&P για το outlook της χώρας εντός 3-5 ετών

tags :
Με επιτόκιο 4,652% δανείστηκε η Πορτογαλία - Ανησυχεί η S&P για το outlook της χώρας εντός 3-5 ετών
(upd)Ποσό ύψους 1,117 δισ. ευρώ άντλησε σήμερα το πορτογαλικό δημόσιο, μέσω έκδοσης εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας.
Το επιτόκιο ήταν για ακόμη μια φορά αυξημένο και διαμορφώθηκε στο 4,652%, από 4,046% στην αντίστοιχη προηγούμενη έκδοση.
Ελαφρώς μειωμένη και η ζήτηση στη δημοπρασία, με το συντελεστή κάλυψης να διαμορφώνεται στο 1,9, από 2 στην προηγούμενη δημοπρασία.
Στο μεταξύ, χαμηλότερα από το πακέτο της Ελλάδας και της Ιρλανδίας διαμορφώνεται το πακέτο διάσωσης της Πορτογαλίας, αφού σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης, θα ανέλθει στα 78 δισ. ευρώ και θα έχει 3ετή ορίζοντα.
Το πακέτο διάσωσης θα πρέπει να εγκριθεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης μέχρι την Τετάρτη, όταν και θα δοθούν και οι περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το ύψος του επιτοκίου, μέσω κοινής συνέντευξης τύπου με εκπροσώπους του ΔΝΤ και της ΕΕ.
Το έλλειμμα της Πορτογαλίας για το 2010 διαμορφώθηκε στο 9,1% του ΑΕΠ έναντι στόχου 7,3%, ενώ μέσω της συμφωνίας δεσμεύεται να μειωθεί στο 4,6% του ΑΕΠ το 2011, στο 3% το 2012 και στο 2% το 2013.
Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της χώρας, Z. Socrates χαρακτήρισε «καλή» τη συμφωνία για την Πορτογαλία, ενώ πρόσθεσε ότι είναι μια συμφωνία που υπερασπίζεται τη χώρα.

Ανήσυχος ο S&P για το outlook της χώρας εντός 3-5 ετών

Η Πορτογαλία χρειάζεται ένα αξιόπιστο σχέδιο μείωσης του δημοσιονομικού της ελλείμματος, σχολιάζει από την πλευρά του ο A. Thomas, αναλυτής της S&P.
O ίδιος εκφράζει ανησυχίες για το outlook της Πορτογαλίας εντός των ερχόμενων 3-5 ετών, ενώ καθιστά σαφές ότι η χώρα πρέπει να επιλύσει τα δημοσιονομικά της προβλήματα.
"Βραχυπρόθεσμα το outlook της Πορτογαλίας δεν συνιστά κατάσταση συναγερμού, ωστόσο έως το πρώτο εξάμηνο του 2012 οι προοπτικές της χώρας δεν φαίνονται εξαίσιες", σχολιάζει ο Thomas.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης