Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης έχει εκπονήσει η Γερμανική τράπεζα Commerzbank στην περίπτωση εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ – Οι Γερμανοί υπολογίζουν στα 500 δισ την ζημία στην Ευρώπη τους πρώτους 12 μήνες

   Σχέδιο έκτακτης ανάγκης έχει εκπονήσει η Γερμανική τράπεζα Commerzbank στην περίπτωση εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ – Οι Γερμανοί υπολογίζουν στα 500 δισ την ζημία στην Ευρώπη  τους πρώτους 12 μήνες
Οι Γερμανικές τράπεζες προετοιμάζονται για πιθανή έξοδο από το ευρώ καθώς όπως αποκαλύπτεται η Commerzbank έχει εκπονήσει από τον Νοέμβριο του 2011 ένα σχέδιο στην περίπτωση που η Ελλάδα φύγει από το ευρώ ώστε να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Με βάση εκτιμήσεις οι Γερμανοί θεωρούν ότι το κόστος εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ εκτιμάται στα 500 δις ευρώ.
Στελέχη της Commerzbank δήλωσαν ότι μπορεί η αρχιτεκτονική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι αρχές που την διέπουν να μην προβλέπουν έξοδο από το ευρώ ωστόσο όλοι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι γιαυτό το ενδεχόμενο.
Οι κινήσεις της Commerzbank είναι σε γνώση της Finanzmarktaufsichtsbehörde (FMA) την αρμόδια αρχή στην Γερμανία. Πρόκειται για μια φυσιολογική διαδικασία διαχείρισης κινδύνων αξιολογώντας και αποτιμώντας πιθανότητες τόνισε τραπεζίτης για το ζήτημα.
Επισήμως η Commerzbank δεν επιβεβαίωσε ή διάψευσε τα δημοσιεύματα ωστόσο αναφέρθηκε ότι είναι πιθανό μια άτυπη αξιολόγηση να έχει υπάρξει.
Κατά τις ίδιες πηγές η Commerzbank δεν ενήργησε εν αγνοία της Bundesverband deutscher Banken (BdB), της  ένωσης γερμανικών τραπεζών.
Με βάση εκτιμήσεις τους πρώτους 12 μήνες από την έξοδο της Ελλάδος από το ευρώ το κόστος που θα επωμιστούν οι ευρωπαίοι θα είναι 500 δις ευρώ.
Οι τράπεζες κυρίως στην Ελλάδα αλλά και όσες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα θα υποστούν τεράστια ζημία όπως και οι ξένες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
Να σημειωθεί ότι η Societe Generale έχουν εκτιμήσει ότι ο αντίκτυπος στις γερμανικές τράπεζες θα φθάσει τα 270 δις ευρώ αν η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ ενώ για τις Γερμανικές βιομηχανίες θα προσεγγίσει τα 200 δις ευρώ σε βάθος χρόνου.
Ωστόσο είναι εντυπωσιακό ότι τον Μάρτιο του 2011 οι Γερμανικές τράπεζες κατείχαν 28,9 δις ευρώ ελληνικά ομόλογα και τον Δεκέμβριο του 2011 κατείχαν 759 εκατ ευρώ.
Οι Γαλλικές τράπεζες τον Μάρτιο του 2011 είχαν 65,2 δις ευρώ έκθεση στο ελληνικό χρέος και τον Δεκέμβριο του 2011 έφθασε στα 223 εκατ ευρώ.
Οι Γερμανικές και Γαλλικές τράπεζες πούλησαν τα ομόλογα Ελλάδος που κατείχαν στην ΕΚΤ ενώ μετά το PSI+ σχεδόν μηδενίστηκε η συμμετοχή των ξένων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης