Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση λόγω εξαίρεσης του ΕΝΦΙΑ από τη ρύθμιση των 100 δόσεων - Φήμες περί παραίτησης της Κ. Σαββαϊδου

Στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση λόγω εξαίρεσης του ΕΝΦΙΑ από τη ρύθμιση των 100 δόσεων - Φήμες περί παραίτησης της Κ. Σαββαϊδου
Έντονες αντιδράσεις από βουλευτές της συγκυβέρνησης, σφοδρή επίθεση από ΣΥΡΙΖΑ - Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία
Εκτός της ευνοϊκής  ρύθμισης των 100 δόσεων τίθενται τελικά όλες οι οφειλές προς την εφορία (ΕΝΦΙΑ και φορολογία εισοδήματος) που καθίστανται ληξιπρόθεσμες από την 1η Οκτωβρίου του 2014.
Αυτό προβλέπει η τροπολογία που κατέθεσε πριν από λίγο στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης και προκάλεσε έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις τα τελευταία 24ωρα.
Όπως αναφέρεται στην τροπολογία, από τις διευκολύνσεις του άρθρου 51 του ν. 4305/2014 που ψηφίστηκε πριν λίγες ημέρες για τις 100 δόσεις και την τμηματική καταβολή των βεβαιωμένων οφειλών προς την φορολογική διοίκηση μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2014, εξαιρούνται εκείνες που δεν ήταν ληξιπρόθεσμες μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία και οι οποίες θα καθίστανται ληξιπρόθεσμες μέχρι την υποβολή της αίτησης του οφειλέτη (υπενθυμίζεται ότι η δυνατότητα υποβολής είναι μέχρι τις 31.3.2015).
Το πισωγύρισμα της κυβέρνησης προκάλεσε την έντονη αντίδραση βουλευτών της συγκυβέρνησης.
Η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, άσκησε αυστηρή κριτική στην ηγεσία του υπουργείου ενώ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Απόστολος Κακλαμάνης αφού κατηγόρησε τον Γκίκα Χαρδούβελη ότι απαξιώνει τη Βουλή, υποστήριξε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει την τροποποιημένη ρύθμιση.
«Η απαξίωση της Βουλής επιτρέπει στους δανειστές να ζητούν νόμο που μόλις τώρα ψηφίσαμε, να θέλουν τώρα να τον ψηφίσουμε διαφορετικά. Αυτό τώρα δεν θα γίνει τουλάχιστον από τον ομιλούντα.
Η ψήφος μου στην κυβέρνηση είναι ψήφος ανοχής» ανέφερε ο κ.Κακλαμάνης.
Σε δηλώσεις του το πρωί ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: «Μπορούσε να σταθεί κράτος με αυτή τη ρύθμιση; Αν υπάρχει οικονομολόγος που λέει ότι μπορεί, να μας το πει».
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι «τα πισωγυρίσματα για τον ΕΝΦΙΑ δεν κάνουν καλό στην εικόνα .
«Θα προτιμούσα εξαρχής να είχε προσδιοριστεί ότι οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ δεν μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση», είπε ο υπουργός, ενώ εξέφρασε την άποψή του «καλώς δεν εντάσσεται ο ΕΝΦΙΑ στη ρύθμιση των 72 δόσεων, αλλά στην πάγια των 24».

Φήμες για παραίτηση της Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων, Κ. Σαββαϊδου
Εν τω μεταξύ έντονη είναι η φημολογία περί επικείμενης παραίτησης της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόφων, Κ. Σαββαϊδου. 
Το υπουργείο Οικονομικών άδειασε τη γενική γραμματέα, η οποία διαβεβαίβωνε ότι ο ΕΝΦΙΑ θα συμπεριληφθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων.
Ωστόσο η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο υπέκυψε στις πιέσεις της τρόικας, τη διέψευσε. 
Όλα ξεκίνησαν από χτες το απόγευμα, όταν το Υπ. Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία διευκρίνισε ότι «οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από τον ΕΝΦΙΑ δεν μπορούν να μπουν στη ρύθμιση των 100 δόσεων» κάνοντας στροφή 360 μοιρών σε σχέση με την προχθεσινή απόφαση της Γενικής Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Αικατερίνης Σαββαϊδου.
Όπως διευκρίνιζε:
- Δεν αλλάζει ο αριθμός των δόσεων όπως και οι όροι του διακανονισμού αποπληρωμής οφειλών προς το δημόσιο. Παραμένουν από 72 έως 100.
- Η 1η δόση του ΕΝΦΙΑ, η δόση του Σεπτεμβρίου εφόσον δεν έχει πληρωθεί θα μπει στη ρύθμιση των 72-100 δόσεων.
- Οι υπόλοιπες δόσεις του ΕΝΦΙΑ, ως μη ληξιπρόθεσμες, ή θα πληρωθούν ή θα μπουν στην πάγια ρύθμιση των 12-24 δόσεων.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών ήρθε σε ευθεία αντιδιαστολή με την απόφαση την οποία εξέδωσε μόλις προ δύο ημερών η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαϊδου από την οποία προέκυπτε ότι το σύνολο του ΕΝΦΙΑ μπορούσε να ενταχθεί στη ρύθμιση των 72-100 δόσεων.

ΣΥΡΙΖΑ: Μια ακόμα μαύρη σελίδα στην φορολογική βαρβαρότητα
Με αφορμή την τροποποιημένη ρύθμιση ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης.
«Ξεπερνάει τα όρια της γελοιότητας και της πολιτικής αναξιοπιστίας η απόσυρση της διάταξης για τη ρύθμιση των χρεών προς τις εφορίες, μόλις λίγες ημέρες μετά την ψήφισή της και μόλις λίγες ώρες, πριν ανοίξει το σύστημα» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατηγορεί την κυβέρνηση ότι στο μνημονιακό της κατήφορο δεν μπορεί να κρατήσει πλέον ούτε τα προσχήματα.
«Καταργεί διάταξη, η οποία προέβλεπε ρύθμιση και των μη ληξιπρόθεσμων χρεών, της οποίας εδώ και ημέρες διατυμπάνιζε και πολυδιαφήμιζε τη χρησιμότητά της, σχετικά με την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων» υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως αναφέρει «η κυβέρνηση  βρίσκεται μπροστά στο δίλημμα είτε να ανοίξει άμεσα το σύστημα για αιτήσεις, σύμφωνα με τις επιταγές της τρόικας, αλλά αντίθετα με τις διατάξεις του νομού που η ίδια ψήφισε είτε να καθυστερήσει  τη διαδικασία, μέχρι και αν καταφέρει να ξηλώσει τη διάταξη στο Κοινοβούλιο, βάζοντας τους βουλευτές της πλειοψηφίας να αναιρέσουν τον εαυτό τους εντός ολίγων ημερών».
«Πέρα από το φιάσκο του ΕΝΦΙΑ, οι φορολογούμενοι πλέον θα υποστούν και τις παλινωδίες της συγκυβέρνησης σχετικά με τα χρέη. Άλλη μια μαύρη σελίδα προστέθηκε στο βιβλίο της φορολογικής βαρβαρότητας», καταλήγει στην ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης