Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πιθανότατα την άλλη εβδομάδα ο ανασχηματισμός από τον Τσίπρα - Ποιοι μετακινούνται, ποιοι ισχυροποιούνται

Πιθανότατα την άλλη εβδομάδα ο ανασχηματισμός από τον Τσίπρα - Ποιοι μετακινούνται, ποιοι ισχυροποιούνται
Όλα δείχνουν πως οι κρίσιμες ανακοινώσεις μεταφέρονται το πιθανότερο για την ερχόμενη εβδομάδα
Με την αντίστροφή μέτρηση για τον δομικό ανασχηματισμό να έχει ξεκινήσει στο Μέγαρο Μαξίμου τα… στόματα μπορεί να είναι ερμητικά κλειστά και οι πληροφορίες να βγαίνουν με το… σταγονόμετρο άλλα όλοι γνωρίζουν ότι σχέδια επί χάρτου γίνονται.
Το μόνο που δεν ξέρει κανείς πλην του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα και δύο, το πολύ τριών στενών συνεργατών του είναι ο χρόνος που θα ανακοινωθεί η νέα σύνθεση της κυβέρνηση.
Όλα πάντως δείχνουν πως οι κρίσιμες ανακοινώσεις μεταφέρονται το πιθανότερο για την ερχόμενη εβδομάδα εκτός και αν ο πρωθυπουργός επιλέξει να τον κάνει μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Σε ότι αφορά τη δομή του νέου υπουργικού συμβουλίου η αρχική επιλογή του πρωθυπουργού για δημιουργία υπερυπουργείων δεν αποδείχθηκε ιδιαίτερα επιτυχημένη και λειτουργική.
Και δεν είναι μόνο στο κομμάτι των επενδύσεων το πρόβλημα, αλλά σε πολλές περιπτώσεις η εμπλοκή των αρμοδιοτήτων δεν βοήθησε στο «ξεκλείδωμα» πολλών υποθέσεων και αρκετές φορές προκάλεσε τριγμούς μεταξύ των συνεργαζόμενων ή συναρμόδιων υπουργών.
Όλα δείχνουν πως ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε αναβάθμιση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής έτσι ώστε ο νέος υπουργός να έχει δικαίωμα υπογραφής κονδυλίων και να μην καθυστερούν μια σειρά από δράσεις.
Οι πληροφορίες θέλουν τον Γιάννη Μουζάλα να έχει τον πρώτο λόγο για το αν θέλει να παραμείνει στο χαρτοφυλάκιό του με πιθανό αντικαταστάτη του τον Δημήτρη Βίτσα, ο οποίος έτσι και αλλιώς έχει ασχοληθεί πολύ με το προσφυγικό.
Από το υπερυπουργείο των Εσωτερικών δεν αποκλείεται να αποσχιστεί το κομμάτι της Δημόσιας Διοίκησης με τον Χριστόφορο Βερναρδάκη να παραμένει αναβαθμισμένος εκτός απροόπτου στο πόστο του, ενώ δεν αποκλείεται να επανέλθει αυτόνομο και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Η παραμονή του Νίκου Τόσκα στο «τιμόνι» της Κατεχάκη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την διατήρηση του Νίκου Κοτζία (λόγω της κίνησης ΠΡΑΤΤΩ) στο υπουργείο Εξωτερικών, ενδεχόμενο που θεωρείται αρκετά πιθανό.
Πάντως στο Υπουργείο Εξωτερικών θα υπάρξουν αλλαγές και αυτό διότι οι καλά γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα στο νεοκλασικό της Βασ. Σοφίας, οι σχέσεις μεταξύ του Νίκου Κοτζια και του Αναπληρωτή Υπουργού Νίκου Ξυδάκη χαρακτηρίζονται τουλάχιστο «ψυχροπολεμικές» με τον δεύτερο να αναμένεται με κάποιο τρόπο να αναβαθμιστεί.
Στη θέση του φαίνεται να παραμένει και ο Γιάννης Αμανατίδης.
Έντονη είναι η φημολογία για ενδεχόμενη μετακίνηση του Παναγιώτη Κουρουμπλή, με τις ίδιες πηγές να επισημαίνουν πως το διευρυμένο χαρτοφυλάκιο του υπερυπουργείου προκαλεί πολλές καθημερινές τριβές.
Δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να προχωρήσει και σε διάσπαση του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ενώ δεν επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες πως υπάρχουν σκέψεις το κομμάτι των Θρησκευμάτων να αποκοπεί από το υπουργείο Παιδείας και να περάσει σε άλλο χαρτοφυλάκιο.
Υπάρχει ενδεχόμενο μετακίνησης του Ν. Παππά με επίκεντρο τον χώρο της ενέργειας.
Αυτό το ζήτημα έχει να κάνει και με τις προθέσεις του πρωθυπουργού σε σχέση με τον Νίκο Φίλη.
Τα πολύ καλά ποσοστά του στο Συνέδριο και η παρουσία του στο Πολιτικό Συμβούλιο σηματοδοτούν την παραμονή του στο κυβερνητικό σχήμα, καθώς σε αντίθετη περίπτωση ο πρωθυπουργός θα έδειχνε «τιμωρητική διάθεση» απέναντι στον τρόπο που ο υπουργός Παιδείας χειρίστηκε την κρίση με την Εκκλησία.
Με τον πρωθυπουργό να θέλει να στηρίξει τα νέα πρόσωπα δεν αποκλείεται η αναβάθμιση του Αλέξη Χαρίτση σε υπουργό ΕΣΠΑ, με δεδομένη τη μεγάλη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στην άμεση απορρόφηση των κονδυλίων.
Υπό σκέψη είναι και η αυτονόμηση των υπουργείων Τουρισμού με την Έλενα Κουντουρά να παραμένει επικεφαλής, αλλά και του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.
Σε αυτό το πλαίσιο συζητείται και η επαναφορά του υπουργείου Ανάπτυξης με το όνομα του υπουργού Επικρατείας και στενότατου συνεργάτη του πρωθυπουργού Νίκου Παππά να παίρνει το νέο αυτό χαρτοφυλάκιο.
Άλλωστε, ο Αλέξης Τσίπρας παρείχε πλήρη κάλυψη στον υπουργό του για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών βάζοντας τέλος στα σενάρια που διακινούσαν «κακές γλώσσες» περί απομάκρυνσής του.
Άλλωστε με την παρούσα δομή το κομμάτι των επενδύσεων διανέμεται σε τέσσερα διαφορετικά να κάνουν με τα υπουργεία, το Οικονομίας, το Επικρατείας, το Υποδομών και το Τουρισμού.
Επακόλουθο της αυτονόμησης κάποιων χαρτοφυλακίων θα είναι και η «καρατόμηση» αρκετών υφυπουργών ώστε να επιτευχθεί και ο ένας διατυπωμένος στόχος-δέσμευση του πρωθυπουργού για ένα ευέλικτο μικρό καιν λειτουργικό Υπουργικό Συμβούλιο.
Στήριξη στο οικονομικό επιτελείο φαίνεται πως προτίθεται να δώσει ο πρωθυπουργός καθώς ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Γιώργος Σταθάκης, αλλά και ο Γιώργος Χουλιαράκης δεν αναμένεται να μετακινηθούν από τη θέση τους.
Με την διαπραγμάτευση στα εργασιακά να είναι ορθάνοιχτη, δεν φαίνεται να υπάρχει ζήτημα αντικατάστασης του Γιώργου Κατρούγκαλου, ή μετακίνησής του σε κάποιο θεσμικό υπουργείο, όπως είχε ακουστεί.
Σε διαφορετική περίπτωση ο πρωθυπουργός θα πρέπει με γρήγορους ρυθμούς να βρει πρόσωπο που να γνωρίζει καλά τα ζητήματα.
Εντός κυβέρνησης αναμένεται να παραμείνει και η Όλγα Γεροβασίλη, χωρίς όμως να έχει ξεκαθαρίσει ακόμα το χαρτοφυλάκιο στο οποίο θα μετακινηθεί, αν μετακινηθεί καθώς ως οι επιδόσεις της ως κυβερνητικές Εκπροσώπου έχουν «βαθμολογηθεί» ως καλές ακόμα και από ΜΜΕ που βρίσκονται απέναντι στην κυβέρνηση.
Ψήφο εμπιστοσύνης φαίνεται πως έχει κερδίσει από τον πρωθυπουργό και ο Ανδρέας Ξανθός για το υπουργείο Υγείας, με τον Παύλο Πολάκη, αν δεν μείνει στην οδό Αριστοτέλους, να υπάρχουν φήμες μετακίνησής του σε άλλο χαρτοφυλάκιο.
Εκτός κυβέρνησης δεν αποκλείεται να βρεθούν οι Αριστείδης Μπαλτάς, Γιάννης Μπαλάφας και Δημήτρης Μάρδας.
Αμετακίνητος στην ηγεσία του Πενταγώνου παραμένει ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος ενώ μένει να πραγματοποιηθεί μέσα στα επόμενα 24ωρα ένα ραντεβού με τον πρωθυπουργό προκειμένου να καθοριστούν τα χαρτοφυλάκια που θα μοιραστούν στους ΑΝΕΛ.
Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αναμένεται ούτε να μειωθεί ούτε να αυξηθεί ο αριθμός τους.
Από εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα πολύ πιθανή θεωρείται η υπουργοποίηση του Φώτη Κουβέλη μετά τις απανωτές δηλώσεις στήριξης του κυβερνητικού έργου από τον επικεφαλής της Ενωτικής Κίνησης της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.
Νέα πρόσωπο στο υπουργικό συμβούλιο από την κοινοβουλευτική ομάδα αναμένεται να είναι ο Σωκράτης Φάμελλος, το όνομα του οποίο ακούστηκε για τη θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ενώ και η Φωτεινή Βάκη με την ένταξή της στο Πολιτικό Συμβούλιο βάζει σοβαρή υποψηφιότητα να αποκτήσει κάποιο χαρτοφυλάκιο.
Επίσης υπάρχει πιθανότητα υπουργοποίησης της Λούκας Κατσέλη της προέδρου της Εθνικής τράπεζας που θα αποχωρήσει άμεσα.

Δ. Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης