Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Hwasong-15: Ο πρώτος διηπειρωτικός πύραυλος της Πιονγκγιάνγκ

tags :
Hwasong-15: Ο πρώτος διηπειρωτικός πύραυλος της Πιονγκγιάνγκ
Τι πραγματικά γνωρίζουμε για το νέο βαλλιστικό πύραυλο...
Ο «νέος τύπος» φέρεται να είναι ο Hwasong-15, ένας βαλλιστικός πύραυλος με βελτιωμένο κινητήρα και τροποποιημένο δεύτερο στάδιο, με στόχο την επίτευξη μεγαλύτερης εμβέλειας. Η κρατική τηλεόραση χαρακτήρισε τον πύραυλο που εκτοξεύθηκε από το Pyongsong τις πρώτες πρωτινές ώρες (Κορέας) της 29ης Νοεμβρίου ως τον «πλέον ισχυρό», προκαλώντας την αντίδραση της Νότιας Κορέας, η οποία ως απάντηση πραγματοποίησε ασκήσεις με πραγματικά πυρά, προβαίνοντας μάλιστα στην εκτόξευση ενός δικού της βαλλιστικού πυραύλου.
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, ο Hwasong-15 έφθασε σε ύψος 4.475 χλμ. διανύοντας σε 53΄ απόσταση 960 χλμ. πριν πέσει στην θάλασσα, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Ιαπωνίας, περίπου 250 χλμ. από τις βόρειες ιαπωνικές ακτές.

Λίγη ιστορία...

Δεν είναι η πρώτη φορά που το καθεστώς της Β. Κορέας εκτοξεύει βαλλιστικό πύραυλο και σίγουρα ούτε η τελευταία.
Ξεκίνησε με τον Hwasong, εμβελείας 1.000 χλμ. Ακολούθησαν οι πύραυλοι Nodong με 1.300 χλμ., ο Musudan των 3.500 χλμ., ο βελτιωμένος Hwasong-12 με ακτίνα δράσης 4.500 χλμ. και ο ακόμη πιο βελτιωμένος Hwasong-14 που υποσχόταν εμβέλεια 8.000 χλμ. Μετά την τελευταία δοκιμή ενός «νέου τύπου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου» η Πιονγκγιάνγκ δηλώνει ότι οποιοδήποτε σημείο των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκεται εντός εμβελείας

Γιατί αυτή η εκτόξευση ήταν διαφορετική;

Κατ’ αρχήν, ο πύραυλος πέταξε πολύ ψηλότερα από οποιονδήποτε άλλον έχει δοκιμάσει η Βόρεια Κορέα. Μπορεί οι εμβέλειες των βαλλιστικών της πυραύλων να αντιστοιχούν σε δοκιμές χωρίς φορτίο, δηλαδή πυρηνική κεφαλή, ωστόσο η κλιμάκωσή τους καταδεικνύει ότι όσον αφορά τους κινητήρες και την κατασκευή των πυραύλων έχουν γίνει αναμφίβολα πρόοδοι.

Το «Δηλητήριο του Διαβόλου»

Η Βόρεια Κορέα είναι πολύ πιθανό να παράγει η ίδια πυραυλικό καύσιμο για τους βαλλιστικούς της πυραύλους σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις επιπτώσεις από τις επιβληθείσες κυρώσεις του ΟΗΕ. Μέχρι σήμερα όλες οι πηγές εκτιμούσαν ότι το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ βασιζόταν στην εισαγωγή πυραυλικών καυσίμων από τη Ρωσία και την Κίνα. Σύμφωνα με νέες πληροφορίες, οι Βορειοκορεάτες ενδέχεται να παράγουν οι ίδιοι τα απαραίτητα υγρά καύσιμα (ασύμμετρη Διμεθυλυδραζίνη, UDMH) για την συνέχιση του προγράμματος βαλλιστικών πυραύλων της χώρας.
Σύμφωνα με μελέτη του Παρατηρητηρίου «38North», που επικαλείται η ηλεκτρονική έκδοση της βρετανικής εφημερίδας Independent,το εγχώριας παραγωγής καύσιμο που ονομάζεται «Δηλητήριο του Διαβόλου», εφοδιάζει τους διηπειρωτικούς (ICBM) και μέσου βεληνεκούς (IRBM) βαλλιστικούς πυραύλους που προσπαθεί να τελειοποιήσει η Βόρεια Κορέα. Όπως επισημαίνει η έκθεση του Παρατηρίου, η αποτυχία παραγωγής καυσίμων εγχωρίως θα αποτελούσε ένα εξαιρετικά σημαντικό δείγμα αδυναμίας, κάτι που ο Βορράς κατανοεί πλήρως και πιθανότατα έχει διευθετήσει, δεδομένων των γνωστών πρακτικών της στρατιωτικής του βιομηχανίας.


Η δυνατότητα παραγωγής ασύμμετρης Διμεθυλυδραζίνης εξασφαλίζει την περαιτέρω βιωσιμότητα του πυραυλικού προγράμματος της Β. Κορέας, παρακάμπτοντας τις κυρώσεις του ΟΗΕ που το αφορούν. Αυτές οι πληροφορίες του Παρατηρίου, συμπληρώνου και την πρόσφατη προειδοποίηση του Διευθυντή της CIA, Μάικ Πόμπιο, ότι η Β. Κορέα ίσως απέχει μερικούς μόλις μήνες από το να αποκτήσει την δυνατότητα να πλήξει τις Ηνωμένες Πολιτείες με πυρηνικά όπλα, έρχονται να συμπληρώσουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης