Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Csavousoglou: Αγοράσαμε S-400 διότι οι ΗΠΑ δεν μας πωλούν ούτε τυφέκια!

Csavousoglou: Αγοράσαμε S-400 διότι οι ΗΠΑ δεν μας πωλούν ούτε τυφέκια!
Το παρασκήνιο της αγοράς του ρωσικού Α/Α-αντιβαλιστικού συστήματος...
Στην απροθυμία των χωρών του NATO και ειδικά των ΗΠΑ να πουλήσουν όπλα στη Τουρκία, απέδωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Mevlut Csavousoglou, τη στροφή της χώρας του προς τη ρωσικά αγορά και συγκεκριμένα την προμήθεια του Α/Α συστήματος S-400, σε συνέντευξή του στη γερμανική Zeit (εδώ).
Ερωτηθείς για ποιο λόγο η Τουρκία αγόρασε τους S-400 που δεν είναι συμβατοί με την αεράμυνα του NATO, ο Csavousoglou απάντησε πως η χώρα του χρειαζόταν άμεσα ένα τέτοιο σύστημα αεράμυνας, ενώ δεν απέκλεισε την αγορά και Patriot, εάν το Αμερικανικό Κογκρέσο δεν δημιουργήσει πρόβλημα, διότι στο παρελθόν υπήρξαν θέματα ακόμη και στην αγορά απλών τυφεκίων από τις ΗΠΑ.

Αποτέλεσμα εικόνας για eurosam
Στο ερώτημα εάν πρόκειται η ρωσική αγορά να ακυρωθεί εάν οι ΗΠΑ αποδεσμεύσουν το Patriot, ο Csavousoglou τόνισε πως η συμφωνία με τη Ρωσία έχει υπογραφεί και δεν πρόκειται να ακυρωθεί, ενώ εξέθεσε την πρόθεση της χώρας του να εμπλακεί στη γαλλοϊταλική κοινοπραξία Eurosam, για την ανάπτυξη ενός νέου Α/Α συστήματος.
O ισχυρισμός φυσικά του Csavousoglou πως οι ΗΠΑ εμποδίζουν τις εξαγωγές όπλων προς τη Τουρκία είναι αστείος και βασίζεται στην ακύρωση από τη Γερουσία της πώλησης φορητών όπλων αξίας $1,2 εκατομμυρίων στη προσωπική φρουρά του Erdogan τον περασμένο Σεπτέμβριο, έπειτα από το σάλο που προκλήθηκε όταν οι σωματοφύλακες του Τούρκου Προέδρου, ξυλοκόπησαν διαδηλωτές στην Ουάσιγκτον.

Γιατί δεν αγόρασε από την αρχή τους Patriot

Όσον αφορά το λόγο που η Τουρκία δεν αγόρασε ποτέ Patriot και κατέληξε στους S-400, πρόκειται για μια ιστορία που μας πάει πίσω τουλάχιστον 20 χρόνια. Στα τέλη της δεκαετίας του ’90, η Άγκυρα ενδιαφέρθηκε να αγοράσει το ισραηλινό αντιβαλλιστικό σύστημα Arrow, στο οποίο υπήρχε και αμερικάνικη τεχνογνωσία. Οι ΗΠΑ αρχικά δίστασαν να δώσουν άδεια εξαγωγής του συστήματος στηn Τουρκία, λόγω υψηλής τεχνολογίας. Με την αλλαγή της χιλιετίας, η σκληρή στάση των Αμερικανών φαίνεται να αλλάζει, αλλά η τότε οικονομική κρίση που έπληξε την Τουρκία, πάγωσε κάθε σχέδιο.

Αποτέλεσμα εικόνας για chinese hq-9
10 χρόνια αργότερα, η Άγκυρα αναζητά πάλι να αγοράσει προηγμένο Α//Α-αντιβαλλιστικό σύστημα και επιλέγει το κινέζικο HQ-9. Η κατασκευάστρια εταιρία του Patriot (Raytheon), αν και ήταν η πρώτη επιλογή και ήθελε να πωλήσει το σύστημα, δεν δέχτηκε τη μεταφορά τεχνογνωσίας και συμπαραγωγή, επιβάλλοντας αυστηρούς περιορισμούς στηn πρόσβαση σε συστήματα υψηλής τεχνολογίας. Η αγορά του κινεζικού HQ-9 ναυάγησε έπειτα από δυτικές πιέσεις και φτάνοντας στο πρόσφατο παρελθόν, επιλέγει τους S-400, τόσο λόγω χαμηλότερου κόστους, αλλά και ως πολιτική δήλωση για τους «περιορισμούς» που κάποιες φορές επιβάλει η Δύση.

Αποτέλεσμα εικόνας για patriot sam
Σε γενικές γραμμές βέβαια, οι ΗΠΑ δεν έχουν περιορίσει ουσιαστικά την πρόσβαση των Τούρκων σε όπλα υψηλής τεχνολογίας και η αγορά των F-35, αποτελεί το πιο κλασικό παράδειγμα, γεγονός που φυσικά διαψεύδει τον ισχυρισμό του Mevlut Csavousoglou, πως η Τουρκία στράφηκε στη Ρωσική αγορά όπλων διότι οι ΗΠΑ δεν πουλάνε ούτε τουφέκια στη Τουρκία!

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης