Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Έντονη φημολογία για κατασκευή υπόγειας στρατιωτικής βάσης στη Συρία από τη Βόρεια Κορέα

Έντονη φημολογία για κατασκευή υπόγειας στρατιωτικής βάσης στη Συρία από τη Βόρεια Κορέα
Έντονη φημολογία για κατασκευή υπόγειας στρατιωτικής βάσης στη Συρία από τη Βόρεια Κορέα
Την ώρα που υπάρχουν πυρετώσεις προετομασίες για τη Σύνοδο Κορυφής μεταξύ του αμερικανού προέδρου D. Trump και του ηγέτη της Βορείου Κορέας Kim Jong un, η Ουάσιγκτον αναλύει πληροφορίες από μυστικές υπηρεσίας οι οποίες κάνουν λόγο για μια υπόγεια στρατιωτική βάση στη Συρία η οποία έχει κατασκευαστεί από τη Βόρεια Κορέα και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή, αποθήκευση και χρησιμοποίηση "προηγμένων όπλων και πυρηνικών όπλων".
Περιφερειακά ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν ότι η Βόρεια Κορέα είναι κοντά στην ολοκλήρωση της κατασκευής της βάσης κοντά στην συριακή πόλη Qardaha, πατρίδα του προέδρου της χώρας Bashar al-Assad.
Μεγάλες υπόγειες σήραγγες έχουν κατασκευαστεί τα τελευταία επτά χρόνια σε μια κοιλάδα στην Qardaha υπό την επίβλεψη εμπειρογνωμόνων της Βόρειας Κορέας.
Σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες του Zaman Al Wasl και στρατιωτικών πηγών, η υπόγεια εγκατάσταση βρίσκεται υπό κατασκευή εδώ και επτά χρόνια, ξεκίνησε δηλαδή στην αρχή της επανάστασης στη Συρία τον Μάρτιο του 2011.
Ένα μέρος της βάσης κατασκευάζεται μέσα σε μια μεγάλη σήραγγα στην ορεινή περιοχή που βρίσκεται στη Μεσόγειο Θάλασσα.
Ένα μικρό μέρος της βάσης βρίσκεται εκτός της σήραγγας.
Η τοποθεσία μπορεί να φανεί εδώ.



Εν τω μεταξύ, αξιωματούχοι των ΗΠΑ τονίζουν εξετάζουν πολύ προσεχτικά τις συγκεκριμένες αναφορές.
"Έχουμε επίγνωση των εκθέσεων σχετικά με πιθανή βοήθεια της Βόρειας Κορέας για τη συνέχιση των δυνατοτήτων της Συρίας για χημικά όπλα", δήλωσε αξιωματούχους του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.
"Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη τους ισχυρισμούς αυτούς και εργαζόμαστε επιμελώς για να εμποδίσουμε το καθεστώς Assad να αποκτήσει υλικό και εξοπλισμό για να υποστηρίξει το πρόγραμμα χημικών όπλων του".
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν εδώ και καιρό τις βαθιές τους ανησυχίες τόσο για τη βοήθεια που παρέχει η Βόρεια Κορέα στα προγράμματα όπλων της Συρίας όσο και για τη συνεχιζόμενη κατοχή και χρήση χημικών όπλων στη Συρία.
Και οι δύο δραστηριότητες παραβιάζουν πολλαπλά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Πριν από δύο εβδομάδες, το CNN ανέφερε ότι η Βόρεια Κορέα αποστέλλει χημικά όπλα στη Συρία, σύμφωνα με έναν διπλωμάτη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που μιλά για την προϋπόθεση της ανωνυμίας.
Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, οι εμπειρογνώμονες της Βόρειας Κορέας επισκέφθηκαν τη Δαμασκό το 2016 και το 2017, μετά την αποστολή των προμηθειών χημικών όπλων στη Συρία.
Στη διάρκεια ενός από τα ταξίδια, οι εμπειρογνώμονες παρέμειναν στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Συρίας.
Ένα κράτος μέλος του ΟΗΕ ανέφερε στην ομάδα εμπειρογνωμόνων ότι επιστήμονες από τη Βόρειο Κορέα ενδέχεται να εξακολουθούν να λειτουργούν στις πόλεις Barzeh, Adra και Hama σύμφωνα με το CNN.
Αν η έκθεση αυτή δεν είναι απλώς προπαγάνδα από όσους ενδιαφέρονται να περιπλέξουν τις επερχόμενες συνομιλίες για την αποπυρηνικοποίηση  της Βορείου Κορέας μεταξύ του προέδρου Trump και του Kim Jong un, τότε θανατηφόρα χημικά και βιολογικά όπλα, βρίσκονται στην εύφλεκτή ζώνη της νοτιοανατολικής Μεσογείου.



Τούτου λεχθέντος, υπήρξαν επίσης αναφορές ότι ο πρώην πρόεδρος του Ιράκ Saddam Hussein, είχε κρύψει χημικά όπλα στη Συρία, αφού κανείς δεν μπορούσε να τα βρει - φήμες που αργότερα δεν αποδείχθηκαν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης