Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Αλλάζει το αμυντικό της δόγμα η Σουηδία - Προετοιμάζεται για ρωσική στρατιωτική εισβολή

Αλλάζει το αμυντικό της δόγμα η Σουηδία - Προετοιμάζεται για ρωσική στρατιωτική εισβολή
Αλλάζει το αμυντικό της δόγμα η Σουηδία - Προετοιμάζεται για ρωσική στρατιωτική εισβολή
Σε ακόμη ένα σημάδι αυτού που χαρακτήρισε ο στρατηγικός αναλυτής Stephen Cohen ως η κλιμάκωση ενός Νέου Ψυχρού Πολέμου, η μη ευθυγραμμισμένη με το ΝΑΤΟ Σουηδία ξεκινά λεπτομερή σχέδια προκειμένου να προετοιμαστεί για την πλήρη κινητοποίηση της κοινωνίας της, ως απάντηση σε στρατιωτική επίθεση από μια σημαντική εξωτερική δύναμη.
Όπως αναφέρει σε άρθρο του ο στρατηγικός αναλυτής Aaron Mehta σε ανάλυσή του στο εξειδικευμένο περιοδικό Defense News με τίτλο «Fortress Sweden» το σχέδιο κινητοποίησης της σουηδικής κοινωνίας ενάντια σε μια στρατιωτική απειλή αναφέρεται στη Ρωσία, της οποίας το πλήρες στρατιωτικοποιημένο λιμάνι του Καλίνινγκραντ βρίσκεται λίγο περισσότερο από 220 μίλια μακριά από τη Σουηδία.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών του Ψυχρού Πολέμου, η Σουηδία (μαζί με άλλες σκανδιναβικές χώρες που δεν ανήκουν στο ΝΑΤΟ) ήταν γνωστές για τη διατήρηση λεπτομερών σχεδίων ετοιμότητας του πληθυσμού τους για την επιβίωση σε περίπτωση μια  μεγάλης στρατιωτικής εισβολής, όπως ο σχεδιασμός των γκαράζ, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως καταφύγια σύμφωνα με τον Magnus Nordenman του Atlantic Council.
Ωστόσο τα προγράμματα αυτά εγκαταλείφτηκαν μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και μια νέα εποχή ειρήνης σήμανε το τέλος τέτοιων σχεδίων «ολικής άμυνας».
Αλλά το 2017 δημιουργήθηκε μια κυβερνητική επιχορηγούμενη Επιτροπή Σχεδιασμού Άμυνας προκειμένου να ερευνήσει και να θέσει τις βάσεις για σχέδια για την ενημέρωση των σχεδίων για συνολική κινητοποίηση της σουηδικής κοινωνίας.
Αν και τα ευρήματα των επιτροπών είχαν οριστεί να παραδοθούν μέχρι τον Μάιο του 2019, η Επιτροπή υπέβαλε μια προκαταρκτική έκθεση έξι σελίδων στα τέλη του 2017 (από μια συνολική έκθεση εργασίας 243 σελίδων), πιθανόν ως απάντηση στις αυξημένες εντάσεις μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας στην περιοχή της Βαλτικής.
Σύμφωνα με το Defense News η έκθεση εκτιμά ότι μεταξύ 2021 και 2025, η Σουηδία θα χρειαστεί να επενδύσει 4,2 δισ. κορώνες (510,5 εκατ. δολάρια) ετησίως προκειμένου να υλοποιηθούν όλες οι προτάσεις της Επιτροπής Σχεδιασμού Άμυνας.
Αν και δεν αποτελεί σημαντική δαπάνη για χώρες όπως οι ΗΠΑ, αυτή είναι μια σοβαρή επένδυση για τη Σουηδία, δεδομένου μάλιστα ότι πρόκειται για επιπλέον χρήματα πέρα από αυτά που η χώρα προτίθεται να επενδύσει στις ένοπλες δυνάμεις της.



Και μέχρι στιγμής, κατά τη δοκιμαστική περίοδο του προγράμματος η Σουηδία θα διαθέσει περίπου 400 εκατ. σουηδικές κορώνες ετησίως το 2018, το 2019 και το 2020 για να επενδύσει σε συνολικές αμυντικές υποδομές.
Αυτό κορυφώνεται με μια σημαντική άσκηση, που σχεδιάστηκε για το έτος 2020, με όλες τις πτυχές του συνολικού αμυντικού δόγματος της χώρας, θυσιαστικά μια δοκιμαστική άσκηση που θα ενσωματώνει ολόκληρο το έθνος.
Τα κονδύλια θα διατεθούν ως εξής σύμφωνα με την προκαταρκτική έκθεση που δόθηκε από την Επιτροπή Σχεδιασμού Άμυνας:
Πολλά κεφάλαια θα διατεθούν για υποδομές, όπως η κατασκευή νέων καταφυγίων και αποθηκών.
Σε γενικές γραμμές, τα κονδύλια αυτά θα διατεθούν για «υπηρεσίες διάσωσης, προστασίας στο σπίτι, σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και φαρμακευτικών προϊόντων, λύσεις έκτακτης ανάγκης, παροχή τροφίμων και νερού, βασικές οικονομικές συναλλαγές, ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και ψυχολογική άμυνα».
Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες πτυχές της διάθεσης των κεφαλαίων είναι η «κατάρτιση του πληθυσμού για την αντιμετώπιση των προπαγανδιστικών προσπαθειών και των ψεύτικων ειδήσεων μέσω δικτύων κοινωνικών μέσων ενημέρωσης» προκειμένου - όπως λέει ο επικεφαλής της Επιτροπή Σχεδιασμού Άμυνας της Σουηδίας Bjorn von Sydow, οι πολίτες να «υπερασπιστούν τις δημοκρατικές αρχές που είναι ζωτικής σημασίας για το έθνος».
Η άλλη ενδιαφέρουσα και πιο αμφιλεγόμενη πτυχή είναι ότι η μελέτη αναγνωρίζει ένα σημαντικό χρονικό κενό μεταξύ της έναρξης μιας μεγάλης εισβολής εξουσίας και της κινητοποίησης του στρατού της Σουηδίας, καθώς και της πιθανότητας εμφάνισης συμμαχικών δυνάμεων που είναι απαραίτητες για να αποκρούσουν μια μεγάλη εισβολή από μια χώρα όπως η Ρωσία.
Σύμφωνα με την έκθεση η πλήρης στρατιωτική κινητοποίηση θα χρειαστεί τουλάχιστον μια εβδομάδα, ενώ η άφιξη συμμαχικών στρατευμάτων θα χρειαζόταν τρεις μήνες (με βάση τους εκπροσώπους συνομιλίες επιτροπής που πραγματοποιήθηκαν με αξιωματούχους του ΝΑΤΟ).
Στο μεταξύ «οι πολίτες θα πρέπει να φροντίσουν τον εαυτό τους όσο καλύτερα μπορούν».
Σύμφωνα με το Defense News αρχικά, η Επιτροπή Σχεδιασμού Άμυνας για την κατάρτιση των σχεδίων της είχε δύο σταθερές αρχές.
Ότι θα χρειαζόταν μια εβδομάδα για την πλήρη κινητοποίηση της στρατιωτικής δύναμης της Σουηδίας και ότι θα χρειαστούν τρεις μήνες πριν οι συμμαχικές δυνάμεις θα μπορέσουν να βοηθήσουν τη Σουηδία στην ανάκτηση των εδαφών της.
Στο πρώτο σημείο, ο von Sydow τόνισε ότι είναι μια πραγματικότητα ότι για να κινητοποιηθεί ολόκληρο το έθνος θα χρειαστεί χρόνος.
Για εκείνη την εβδομάδα, οι πολίτες θα πρέπει να φροντίσουν τον εαυτό τους όσο καλύτερα μπορούν.
Το δεύτερο σημείο είναι ίσως το πιο αμφιλεγόμενο, επειδή βασίζεται όχι στην πολιτική αλλά σε ένα συνδυασμό ιστορικών μελετών και συνομιλιών με τους συμμάχους της Σουηδίας.
Επειδή η Σουηδία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, οποιαδήποτε στρατιωτική δράση θα πρέπει να προέρχεται από έναν συνασπισμό συμμαχικών δυνάμεων.
Και είναι ανοιχτό το ερώτημα εάν, ενόψει μιας ρωσικής εισβολής στην Ευρώπη, οι συμμαχικές δυνάμεις θα έστελναν συμμαχικά στρατεύματα σε βοήθεια της Σουηδίας.
Αν και υπήρξε μια σειρά πρόσφατων διμερών συμφωνιών με ορισμένα ευρωπαϊκά έθνη αλλά και των ΗΠΑ, η μακρά παράδοση ουδετερότητας της Σουηδίας έχει αφήσει τη σκανδιναβική χώρα, χωρίς συμμαχίες βάση των οποίων, οι σύμμαχοι θα είναι υποχρεωμένοι να βοηθήσουν τη Σουηδία.
Εν τω μεταξύ, η Σουηδία το 2017 επανέφερε την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, για όλους τους Σουηδούς που γεννήθηκαν το 1999 ή μετά το 1999 (η προηγούμενη πολιτική στρατολόγησης καταργήθηκε το 2010) ανταποκρινόμενη στην αυξημένη ρωσική επιθετικότητα στην περιοχή και τη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων κατά μήκος της Βαλτικής Θάλασσα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης