Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η τουρκική προκλητικότητα σε Κύπρο και Αιγαίο λόγω υδρογονανθράκων έχει οριοθετημένη…. κλιμάκωση

tags :
Η τουρκική προκλητικότητα σε Κύπρο και Αιγαίο λόγω υδρογονανθράκων έχει οριοθετημένη…. κλιμάκωση
Η τουρκική προκλητικότητα και ασυδοσία είναι οριοθετημένη.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το προκλητικό καθεστώς του Erdogan στην Τουρκία συμπεριφέρεται με ιδιαίτερα προκλητικό τρόπο, απειλώντας την Κύπρο και την Ελλάδα.
Ο βασικός στόχος αυτής της σκόπιμα καλλιεργούμενης έντασης είναι προφανώς το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο σε Κύπρο και Αιγαίο.
Όμως θα πρέπει να δούμε την γενικότερη κατάσταση της Τουρκίας στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται και πίσω από την επιθετικότητα κρύβεται ο φόβος και η ανησυχία.
Υπό αυτό το πρίσμα οι Τούρκοι έχουν γίνει επιθετικότεροι καθώς σκοπίμως ανοίγουν πολλά μέτωπα ποντάροντας σε μια γενικευμένη αναδιάταξη των συσχετισμών.
Ποια είναι τα δεδομένα;

1)Οι Τούρκοι υπέστησαν ένα μεγάλο σοκ με τα περίπου 2,1 εκατ σύριους που εισέρευσαν στην Τουρκία μετά τις ιστορικών διαστάσεων μετακινήσεις πληθυσμών στο ISIS.
Έλαβαν μια βοήθεια από την ΕΕ αλλά το βασικό τους πρόβλημα δεν επιλύθηκε.

2)Η Τουρκία έχει ένα διαχρονικό πρόβλημα που ονομάζονται Κούρδοι και Κουρδιστάν.
Οι νικηφόρες μάχες του Assad στην Συρία με την στήριξη των Ρώσων κατά του ISIS και των λοιπών τρομοκρατικών παραφυάδων σε συνδυασμό με τις κινήσεις ανεξαρτητοποίησης των Κούρδων του Ιράκ είχαν ως αποτέλεσμα…οι Κούρδοι να ισχυροποιούνται στα σύνορα με την Νότια Τουρκία.
Οπότε ο κίνδυνος δημιουργίας Κουρδικού κράτους αποτελεί σταθερά τον νούμερο ένα φόβο της τουρκικής ηγεσίας και του τουρκικού στρατού.
Η επίθεση και κατάληψη της πόλης στην Βόρεια Συρία το Afrin από τους Τούρκους που έχουν εισβάλλει σε συριακό έδαφος αποδεικνύει την βαθιά ανησυχία των Τούρκων.
Προσπαθούν να δημιουργήσουν ουδέτερες ζώνες και στο Ιράκ και στην Συρία ώστε να απομονώσουν τους Κούρδους και να θωρακίσουν τα σύνορα τους.

3)Οι σχέσεις Ελλάδος – Τουρκίας – Κύπρου διαχρονικά ήταν εχθρικές.
Δεν υπήρχε ποτέ η έννοια της καλής γειτονίας.
Στην Κύπρο πέραν των ιστορικών γεγονότων και της κατάληψης της Βορείου Κύπρου ανέκυψε και ένα άλλο ζήτημα τεράστιας οικονομικής σημασίας το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.
Πολλά τα οικόπεδα που ελέγχονται, πολλές οι διεθνείς πετρελαϊκές εταιρίες που συμμετέχουν αλλά η Τουρκία…έχει μείνει απομονωμένη.
Αυτή η απομόνωση είναι λογική γιατί απλά η Τουρκία δεν δικαιούται να έχει πρόσβαση στα οικόπεδα της Κύπρου.
Η ένταση με την Ελλάδα των Τούρκων αποτελεί ένα σχέδιο άσκησης πίεσης με βασικό στόχο την Κύπρο.
Εάν ληφθεί υπόψη π.χ. η ένταση στα Ίμια το βασικό ερώτημα είναι οι Τούρκοι δίνουν μάχη για μια βραχονησίδα ή μέσω μιας τεχνικής έντασης θέλουν να υποχρεώσουν Ελλάδα και Κύπρο να διαπραγματευτούν και να δώσουν πρόσβαση στην Τουρκία.
Μια πρόσβαση που δεν δικαιούται και δεν πρέπει να τις επιτραπεί.

Η οριοθετημένη κλιμάκωση και…η λίρα

Οι πιέσεις που δέχεται η Τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου και ευρώ είναι ιστορικών διαστάσεων.
1 ευρώ ισούται με 4,92 τουρκικές λίρες είναι όταν το 2009 το 1 ευρώ ισούταν με 2,15 τουρκικές λίρες.
Είναι προφανές ότι ειδικά το τελευταίο διάστημα η Τουρκική λίρα έχει διολισθήσει σημαντικά έναντι των κυριότερων διεθνών νομισμάτων.
Οι πιέσεις στην λίρα δεν αντικατοπτρίζουν μόνο την αβεβαιότητα για την πορεία της τουρκικής οικονομίας αλλά και την ανησυχία των επενδυτών που βλέπουν μια Τουρκία επιθετική, να ανοίγει πολλά μέτωπα και να προκαλεί την Ελλάδα, να εισβάλλει στην Συρία και να δημιουργεί σκηνικό πολέμου.
Όμως όπως ορθά παρατηρούν και αμερικανοί αλλά και ρώσοι εμπειρογνώμονες η κλιμάκωση της Τουρκίας είναι οριοθετημένη,
Π.χ. στην Συρία ο Assad ο αρχηγός του κράτους δεν καλοβλέπει την ισχυροποίηση των Κούρδων τους οποίους στηρίζουν οι αμερικανοί.
Στο Αιγαίο και στην Κύπρο η Τουρκία έχει σαφή σχέδια θέλει να αποκτήσει πρόσβαση στους υδρογονάνθρακες αλλά υπάρχει το εξής ζήτημα μέχρι που μπορεί να φθάσει η παραβατική συμπεριφορά των τούρκων;
Όχι πολύ μακριά η Τουρκία γνωρίζει ότι η Ελλάδα ως χώρα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ δεν θα μείνει απροστάτευτη.
Μπορεί στην υπόθεση των Ιμίων και των 2 ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν από τους Τούρκους προκλητικά και αδικαιολόγητα το ΝΑΤΟ και η ΕΕ να μην αντέδρασαν σθεναρά αλλά…σε μια περαιτέρω κλιμάκωση είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει ξεκάθαρη παρέμβαση.
Αυτό το γνωρίζουν οι Τούρκοι όπως γνωρίζουν ότι η εμπλοκή των αμερικανικών πετρελαϊκών εταιριών στην Κύπρο αδυνατίζει τα σχέδια τους να βάλουν…χέρι στους υδρογονάνθρακες της Κύπρου.

Το συμπέρασμα

Η τουρκική προκλητικότητα και ασυδοσία είναι οριοθετημένη.
Ακόμη και εάν συμβεί ένα θερμό επεισόδιο δεν θα γιγαντωθεί, δεν θα εκτραπεί η κατάσταση ή πιο απλά δεν θα ξεσπάσει πόλεμος Τουρκίας – Ελλάδος.
Η Τουρκία όλα αυτά τα κάνε από φόβο και ανησυχία μήπως γεωστρατηγικά περιθωριοποιηθεί.
Συρία, Ελλάδα και άλλες χώρες δεν αντιμετωπίζουν την Τουρκία φιλικά με υπαιτιότητα της Τουρκίας.
Οι τούρκοι νομίζουν ότι με προκλήσεις θα κερδίσουν αλλά η ιστορία διδάσκει ότι τα οφέλη από τις προκλήσεις είναι μόνο προσωρινά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης