Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Μυρίζει «μπαρούτι» η αμφισβητούμενη Θάλασσα της Νότιας Κίνας

tags :
Μυρίζει «μπαρούτι» η αμφισβητούμενη Θάλασσα της Νότιας Κίνας
Μυρίζει «μπαρούτι» η αμφισβητούμενη Θάλασσα της Νότιας Κίνας

Δημοσίευμα του Reuters, αποκαλύπτει μια μαζική «επίδειξη δύναμης», καθώς δεκάδες κινέζικα πολεμικά πλοία πραγματοποιούν στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας στην αμφισβητούμενη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Οι τέσσερις εικόνες, που παρέχονται από το Planet Labs για το Reuters, επιβεβαιώνουν ότι και το κινεζικό αεροπλανοφόρο Liaoning συμμετείχε στις ασκήσεις.









Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας και Εθνικής Ασφάλειας της Ταϊβάν, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, η Ταϊβάν έστειλε δύο πλοία και στρατιωτικά αεροσκάφη για να παρενοχλήσουν την κινεζική ομάδα αεροσκαφών μέσω του στενού στενού της Ταϊβάν
Οι φωτογραφίες, που ελήφθησαν τη Δευτέρα από το κοπάδι μινιατούρων δορυφόρων της Planet Labs, δείχνουν τουλάχιστον σαράντα πολεμικά πλοία, υποβρύχια και αεροσκάφη σε αυτό που ορισμένοι στρατιωτικοί στρατηγικοί χαρακτήρισαν «ασυνήθιστα μεγάλη έκθεση της αυξανόμενης ναυτικής δύναμης του κινεζικού στρατού», αναφέρει το Reuters.



Ο Jeffrey Lewis, διευθυντής του East Asia Nonproliferation Program (CNS), δήλωσε στο Reuters ότι «είναι μια απίστευτη εικόνα.
Αυτά είναι πολύ σοβαρά νέα και επιβεβαίωση ότι συμμετείχε και το κινεζικό αεροπλανοφόρο στις ασκήσεις».
Το Liaoning είναι το πρώτο αεροπλανοφόρο του κινεζικού ναυτικού.



Ορισμένοι στρατιωτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι η Κίνα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το ναυτικό της και τα στρατιωτικοποιημένα νησιά της προκειμένου να υπερασπιστεί την θαλάσσια αποκλειστική οικονομική ζώνη της (ΑΟΖ), καθώς και τα συμφέροντα της στην ανατολική Κίνα και στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας (SCS).
Ο Collin Koh, ειδικός ασφαλείας στη σχολή διεθνών σπουδών S. Rajaratnam της Σιγκαπούρης, δήλωσε στο Reuters ότι η ανάπτυξη πολεμικών πλοίων είναι "ασυνήθιστη λόγω του μεγέθους και του εύρους της".
«Κρίνοντας από τις εικόνες, φαίνεται ότι η Κίνα είναι πρόθυμη να δείξει την ισχύ και τη δυναμική του στόλου της καθώς και τις επιχειρησιακές του δυνατότητες».
Ο Koh δήλωσε επίσης ότι η επίδειξη ναυτικής δύναμης συνοδεύτηκε επίσης από «θωρηκτά, φρεγάτες και υποβρύχια που κανονικά θα υποστήριζαν μια ομάδα μεταφορικών πλοίων ωστόσο ο στόλος της οποίας περιλάμβανε μικρότερες κορβέτες και πιθανώς γρήγορα καταμαράν».
Υπάρχουν ακόμα πολλά άγνωστα στοιχεία γύρω από τον τελικό προορισμό και τη διάρκεια της κινεζικής άσκησης.
Παρόλα αυτά, η θαλάσσια κυκλοφορία δείχνει ότι η άσκηση πραγματοποιείται σε μερικές από τις πιο πολυσύχναστες οδούς αποστολής στον κόσμο.





Η στρατιωτική άσκηση της Κίνας έρχεται εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, μεταξύ του Πεκίνου με το Βιετνάμ, τις Φιλιππίνες, τη Μαλαισία, το Μπρουνέι και την Ταϊβάν, οι οποίες έχουν αλληλεπικαλυπτόμενα συμφέροντα στην πλούσια σε πόρους πλωτή οδό.
Οι διεκδικήσεις για τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας εξηγούνται παρακάτω:



Τι σημαίνουν όλα αυτά;
Για να διατηρήσει η Κίνα ειρήνη στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, απαιτεί από το Πεκίνο να διεξάγει συνεχείς ναυτικές επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας αποτροπής στην περιοχή.
Αυτό θα είναι το πρώτο από πολλά τέτοιες «αποτρεπτικές» ασκήσεις,  στα οποία η Κίνα θα παρατάσσει τον μαζικό της στόλο πολεμικών πλοίων σε όλα τα αμφισβητούμενα ύδατα.
Ωστόσο, ούτε το Πεκίνο ούτε η Ουάσιγκτον επιθυμούν πόλεμο στην περιοχή.
Τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον.
Ωστόσο με τη προσθήκη του νέου Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου Trump John Bolton, διάσημο «γεράκι» και πολέμιος της Κίνας, η κατάσταση στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας θα συνεχίσει να γίνεται πιο έντονη κατά τους προσεχείς μήνες...


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης