Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Stratfor: Γιατί δεν είναι εύκολη μία στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στο Ιράκ

Stratfor: Γιατί δεν είναι εύκολη μία στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στο Ιράκ
Η Βαγδάτη έστειλε στρατεύματα  στο βορειοδυτικό Ιράκ στις 26 Μαρτίου 2018, όταν ο Recep Tayyip Erdogan απείλησε να ξεκινήσει επίθεση στην περιοχή για να καταπολεμήσει τους μαχητές του ΡΚΚ, αναφέρει το Ινστιτούτο
Ο στρατός του Ιράκ σταμάτησε προσωρινά μια τουρκική στρατιωτική επέμβαση στο Sinjar, αποτρέποντας μια εισβολή που θα μπορούσε να προκαλέσει διπλωματική ένταση μεταξύ της Βαγδάτης και της Άγκυρας, αναφέρει το Ινστιτούτο Stratfor.
Ωστόσο, επισημαίνει, η Τουρκία επιμένει στις επιχειρήσεις της σε όλο το βόρειο Ιράκ, καθώς επιχειρεί εναντίον του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος(PKK).
 Οι δυνάμεις του Ιράκ και οι κουρδικές διοικήσεις του βορείου τμήματος της χώρας θα συνεργαστούν με τις επιχειρήσεις της Άγκυρας κατά του ΡΚΚ, κοντά στα τουρκικά σύνορα για να αποφύγουν τη διασπορά της στρατιωτικής δραστηριότητας σε άλλες περιοχές.
Επανέρχεται στο προσκήνιο η απομακρυσμένη  Sinjar του Ιράκ, σημειώνει το Stratfor.
Η Βαγδάτη έστειλε στρατεύματα  στο βορειοδυτικό Ιράκ στις 26 Μαρτίου 2018, όταν ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan απείλησε να ξεκινήσει επίθεση στην περιοχή για να καταπολεμήσει τους μαχητές του ΡΚΚ.
Παρόλο που η Τουρκία δεν έχει προχωρήσει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις μέχρι στιγμής, δεν είναι σαφές εάν η Άγκυρα θα επιτρέψει στις ιρακινές δυνάμεις να κρατήσουν το όρος Sinjar.
Χωρίς φυσικούς πόρους και με  εκτάσεις ερήμου, το Sinjar δεν αποτελεί ιδιαίτερα πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο.
Είναι, ωστόσο, στρατηγικό σημείο, για το Ιράκ και την Τουρκία.
 Η περιοχή, που διασχίζει τη θολή γραμμή μεταξύ της δικαιοδοσίας της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν και της ιρακινής κυβέρνησης στη Βαγδάτη, φιλοξενεί μεγάλο μέρος ιρακινού  πληθυσμού.
Οι Γεζίντι, μέλη μιας θρησκευτικής κουρδικής μειονότητας, εξακολουθούν να ανακάμπτουν από την καταστροφή και τη δίωξη που διεξήγαγε το ισλαμικό κράτος μεταξύ 2014 και 2017 και τα απομεινάρια της τζιχαντιστικής ομάδας εξακολουθούν να παραμένουν στις ερήμους νότια του Sinjar.
Όταν το ισλαμικό κράτος σάρωσε το βόρειο Ιράκ το 2014, οι ιρακινές και κουρδικές πολιτοφυλακές υποχώρησαν, αφήνοντας ως επί το πλείστον την τοπική κοινότητα των  Γεζίντις να αμυνθεί μόνη της.
Πολιτοφύλακες με δεσμούς με το PKK μεταφέρθηκαν στην περιοχή και άρχισαν να εκπαιδεύουν τους Γεζίντι για την καταπολέμηση των τζιχαντιστών.
Οι δυνάμεις των Γεζίντι - γνωστές ως μονάδες αντίστασης του Sinjar- δεν είχαν ξεχάσει την εγκατάλειψη από τις κυβερνήσεις του Ιράκ και των Κούρδων.
Ταυτόχρονα, παρόλο που είναι ευγνώμονες για τις προσπάθειες του ΡΚΚ για λογαριασμό τους, οι Γεζίντι είναι επίσης επιφυλακτικοί για την παρουσία της οργάνωσης στο Sinjar.
Το PKK, εξάλλου, είναι για πολλούς μία «τρομοκρατική οργάνωση» που έχει εξεγερθεί κατά της τουρκικής κυβέρνησης εδώ και δεκαετίες.
Η Άγκυρα διεξάγει επιπλέον επιχειρήσεις εναντίον της για μεγάλο χρονικό διάστημα, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών επιδρομών στα βόρεια βουνά Qandil του Ιράκ.

A map showing Turkish military positions and locations of anti-PKK operations

Επιπλέον, η Τουρκία βλέπει το Sinjar ως μέρος του ζωτικού της χώρου σύμφωνα με τη νέο-οθωμανική στρατηγική που ακολουθεί.
Η θέση αυτή είναι ανησυχητική όχι μόνο για τους Γεζίντι αλλά και για την ιρακινή κυβέρνηση.
Πέρα από τη συνεργασία για την εξασφάλιση των κοινών συνόρων, η Βαγδάτη ανησυχεί μήπως η Τουρκία να αποκτήσει βαθιά στρατιωτική πρόσβαση στο Ιράκ και τεθεί σε κίνδυνο η κυριαρχία της χώρας.
Η διατήρηση της πλήρους εξουσίας της χώρας είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς οι εκλογές  πλησιάζουν (Μάιος 2018) και πολλοί ιρακινοί ψηφοφόροι αντιτίθενται στην εξάπλωση της τουρκικής επιρροής στο βόρειο Ιράκ.
Μια κοινή ιρακινοτουρκική επιχείρηση κατά του ΡΚΚ μπορεί να είναι δυνατή μετά τις εκλογές - παρά την επιμονή της Βαγδάτης για το αντίθετο - αλλά θα έπρεπε να περιοριστεί στην λιγότερο αμφισβητούμενη συνοριακή περιοχή.
Από την άλλη πλευρά ο Erdogan παραδέχτηκε,  δημοσίως, ότι η ανάπτυξη δυνάμεων του Ιράκ μπορεί να έχει «λύσει μερικώς» το πρόβλημα στο Sinjar με το ΡΚΚ, ενώ ο πρωθυπουργός της Τουρκίας διαβεβαίωσε τη Βαγδάτη ότι καμία επιχείρηση κατά της ομάδας δεν θα πραγματοποιηθεί χωρίς την ιρακινή συγκατάβαση.
Οι κινήσεις της Βαγδάτης στο Sinjar είναι εμπόδιο για την Τουρκία, αλλά δεν θα μετριάσουν την αποφασιστικότητά της για καταπολέμηση του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ.
Και καθώς η Άγκυρα συνεχίζει να θέτει το ζήτημα του Sinjar, την ιρακινή κυβέρνηση, περιμένουν πολλοί άλλοι κίνδυνοι.
Οι Λαϊκές Δυνάμεις Κινητοποίησης - μια ομάδα αποτελούμενη από κυρίως σιίτες ιρακινούς πολιτοφύλακες με υποστήριξη από το Ιράν - θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να αντιμετωπίσουν τις τουρκικές δυνάμεις γύρω από το Sinjar, όπου οι μαχητές τους έχουν πολλαπλασιαστεί από την ήττα του Ισλαμικού Κράτους.
Επιπλέον, όσο περισσότερο η Τουρκία αισθάνεται ότι το Ιράκ εμποδίζει το δρόμο της στο Sinjar, τόσο πιο δύσκολες θα είναι οι διπλωματικές σχέσεις της με τη Βαγδάτη.
Η  περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν στο Arbil, εν τω μεταξύ, θα συνεχίσει να μάχεται για να αποτρέψει τις προόδους της Τουρκίας στο  βόρειο Ιράκ.
Για να προσπαθήσει να εξουδετερώσει την στρατιωτική δραστηριότητα σε άλλες περιοχές, το Arbil, όπως και η Βαγδάτη, μπορεί να συνεργαστεί με την Άγκυρα σε ορισμένες επιχειρήσεις κατά του ΡΚΚ.
Το όρος Sinjar είναι μια μόνο περιοχή μεταξύ πολλών στο Ιράκ, όπου η εθνοτική, πολιτιστική και θρησκευτική ποικιλομορφία έχει αφήσει την πόρτα ανοιχτή στην παρέμβαση ξένων δυνάμεων όπως η Τουρκία.
Αλλά παρόλη τη στρατιωτική της δύναμη, η Τουρκία αντιμετωπίζει πολιτικά και διπλωματικά εμπόδια στο βόρειο Ιράκ, τα οποία δεν έχει αντιμετωπίσει στη βόρεια Συρία.
Και ανεξάρτητα από το πόσο ισχυρές είναι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις η υπερπήδηση αυτών των εμποδίων δεν είναι ένα εύκολο βήμα για την Άγκυρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης