Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ο φόβος των LEOPARD 2HEL αγχώνει τα τουρκικά επιτελεία

tags :
Ο φόβος των LEOPARD 2HEL αγχώνει τα τουρκικά επιτελεία
Εσπευσμένες αγορές αντιαρματικών Kornet και Javelin από την Τουρκία.
Μετά την αγορά των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400, ακολουθεί η αγορά επιπλέον πυραύλων αντιαρματικών βλημάτων Kornet, με επείγουσες μάλιστες διαδικασίες. Είναι προφανές ότι αυτή η εσπευσμένη αγορά συσχετίζεται με την πρόσφατη αγορά των αντιαρματικών βλημάτων Javelin, πριν λίγες εβδομάδες.

Καθώς όμως η γειτονική μας χώρα κατασκευάζει τα δικά της αντιαρματικά βλήματα UMTAS, και UMTAS-L, εντύπωση προκαλεί η αγορά κορυφαίων αντιαρματικών βλημάτων του δυτικού (Javelin) και ανατολικού οπλοστασίου (Kornet).
Οι διπλές αγορές, τριπλές αν συνυπολογιστεί και η εισαγωγή σε υπηρεσία του Mizrak-U ή αλλιώς UMTAS (Uzun Menzilli Tanksavar Sistemi) δείχνουν μάλλον άγχος, παρά σιγουριά για τα εγχώρια συστήματα.
Καθώς το αρματικό δυναμικό του YPG περιορίζεται σε κάποια τροχοφόρα Toyota άντε και σε κανένα Hummer, ποιος είναι ο λόγος που οι Τούρκοι αγοράζουν προηγμένα αντιαρματικά όπλα;

Θα μπορούσε κάποιος εύλογα να ισχυριστεί πως το μεγάλο άγχος των Τούρκων επιτελών είναι ίσως οι ελληνικές επιλαρχίες αρμάτων μάχης Leo2HEL. Οι επιλαρχίες που ανήκουν στο Δ’ Σώμα Στρατού, συνοδεύονται από αυτοκινούμενες πυροβολαρχίες PzH-2000 και MLRS και διαθέτουν αντιαεροπορική κάλυψη από τα αυτοκινούμενα TOR-M1. Είναι προφανές, λοιπόν, ότι αυτοί οι τεθωρακισμένοι σχηματισμοί δεν αντιμετωπίζονται μόνο με δράση της αεροπορίας.
Ούτε τα τουρκικά Leo2A4 αποτελούν ικανό αντίπαλο, αν και αυτά στην πλειοψηφία τους επιχειρούν στο μέτωπο της Συρίας. Τα εναπομείναντα M-60A3/Leo1 το μόνο που μπορούν να χρησιμεύσουν απέναντι στα Leo2HEL είναι μόνο να τα καθυστερήσουν. Και για την ώρα, το νοτιοκορεατικής σχεδίασης Altay είναι ακόμη σε επίπεδο πρωτοτύπου, που περιμένει να βρει ανάδοχο που θα το κατασκευάσει, αν φυσικά η Τουρκία καταφέρει να εξασφαλίσει κινητήρα από τη Γερμανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης