Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Νέες απειλές κατά της Ελλάδας από τον υπ. Άμυνας της Τουρκίας - Πολεμικές ιαχές για 12 ναυτικά μίλια και το δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας»

tags :
Νέες απειλές κατά της Ελλάδας από τον υπ. Άμυνας της Τουρκίας - Πολεμικές ιαχές για 12 ναυτικά μίλια και το δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας»
Υπαινιγμοί Τουρκίας για πόλεμο - Τα 12 μίλια θα προκαλέσουν σκληρή απάντηση
(upd) Ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο στο Αιγαίο καθώς η Τουρκία προχώρησε σε απειλή πολέμου για το ενδεχόμενο επέκτασης της υφαλοκρηπίδας στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο, η πολεμική αεροπορία βρίσκεται σε «κόκκινο» συναγερμό, ενώ για πρώτη φορά τέθηκε από ανώτατο Τούρκο αξιωματούχο το δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας».
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Hulusi Akar
, ο οποίος έθεσε το δόγμα «γαλάζια πατρίδα, κλιμάκωσε σήμερα τη ρητορική του, κινούμενος στο μοτίβο ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο εάν δεν έχει την έγκριση της Τουρκίας.
«Όλοι πρέπει να ξέρουν πως στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο δεν μπορεί να πετύχει κανένα σχέδιο που δεν θα υπάρχει η Τουρκική και η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» δήλωσε ο Akar, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Παράλληλα η Τουρκία στέλνει το πλωτό γεωτρύπανου «Πορθητής» να διενεργήσει την πρώτη διερευνητική γεώτρηση για τον εντοπισμό εν δυνάμει σημαντικών κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και, ειδικότερα στο πεδίο Alanya-1, στην θαλάσσια περιοχή στα ανοικτά της Αττάλειας.
Ο «Πορθητής» θα συνοδεύεται, ως είθισται, κατά πάγια τουρκική τακτική, από πολεμικά σκάφη. Τεχνική υποστήριξη στη γεώτρηση του τουρκικού πλοίου θα προσφέρει η αμερικανικών συμφερόντων εταιρεία Schlumberger, η οποία δραστηριοποιείται εκ παραλλήλου και στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Όπως ανέφερε ο τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Fatih Dönmez «η Τουρκία έχει θέσει ως βασικό της στόχο την ενεργειακή της ανεξαρτησία», επισημαίνοντας ότι «καμία δύναμη δεν μπορεί να μας αποτρέψει».
«Δεν έχουμε βάλει στο μάτι – πρόσθεσε- τους φυσικούς πόρους άλλων, μας ενδιαφέρει μόνο να παρουσιάσουμε στον λαό μας τον πλούτο εντός της επικράτειας μας».
Στόχος είναι ο «Πορθητής» να πραγματοποιήσει δύο γεωτρήσεις μέσα σε έναν χρόνο.
«Προς το παρόν δεν υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια μας, αλλά εάν μας παρενοχλήσουν, το Πολεμικό Ναυτικό θα κάνει το καλύτερο δυνατό», σημείωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Fatih Dönmez.
Την ίδια ώρα, όλα είναι έτοιμα για την πρώτη γεώτρηση της αμερικανικής ExxonMobil εντός της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Το γεωτρύπανο της ExxonMobil αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα για τον στόχο «Δελφίνη» στο τεμάχιο 10 προκειμένου να πραγματοποιήσει την πολυαναμενόμενη και, καλώς εχόντων, πολλά υποσχόμενη γεώτρηση.
Σε θέση αναμονής βρίσκονται και τα τρία βοηθητικά πλοία υποστήριξης, ενώ στο λιμάνι της Λεμεσού έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες υποδομές υποστήριξης....
Η Αθήνα θέλοντας να «κατεβάσει» τους τόνους δεν έχει μέχρι στιγμής απαντήσει μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, αντίθετα επέλεξε να στείλει το δικό της μήνυμα μέσω του  Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου ο οποίος σε ενημέρωση στους στρατιωτικούς συντάκτες ενόψει των εορταστικών εκδηλώσεων της πολεμικής αεροπορίας για τον προστάτη της Αρχάγγελο Μιχαήλ έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα.
Ο Α/ΓΕΑ, αρχικά, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιχειρησιακή ικανότητα των πιλότων της Π.Α. τόνισε: πως «εκείνο που επιδιώκουμε με χαμηλούς τόνους αλλά με αποφασιστικότητα, είναι να πετύχουμε την αποστολή μας, η οποία είναι να πετάμε, να μαχόμαστε και να νικάμε.
Επιπρόσθετα υπογράμμισε ότι «Πετάμε ψηλά, πετάμε μακριά, πετάμε όπου χρειαστεί και είμαστε πάντα δίπλα σας.
Αυτό είναι το μήνυμα μας και για τους απέναντι, οι οποίοι το παίρνουν καθημερινά.
Το δικό μας μαχητικό θα είναι το τελευταίο που θα προσγειώνεται πάντα».

Το δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας»

Για πρώτη φορά ανώτατος Τούρκος αξιωματούχος έθεσε το δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας».
Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Hulusi Akar δήλωσε ότι «o αγώνας μας σε αυτό που ονομάζουμε «γαλάζια πατρίδα» συνεχίζεται.
Στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο, όπου κι αν αυτή βρίσκεται, δεν είναι δυνατόν να απεμπολήσουμε κανένα δικαίωμά μας και κανένα δίκαιό μας που απορρέει από διεθνείς συμφωνίες».
Μάλιστα ο Akar εξέφρασε την «ετοιμότητα» της Τουρκίας να προστατεύσει «με όλα τα κατάλληλα μέτρα τα δικαιώματα και το δίκαιο της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου προσθέτοντας πως «έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και συνεχίζουμε να τα λαμβάνουμε».
 
Celik (Εκπρόσωπος κόμματος Erdogan): Επέκταση της υφαλοκρηπίδας στα 12 ναυτικά μίλια αιτία πολέμου

Την απειλή του πολέμου στο ενδεχόμενο επέκτασης στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο επισείει εκ νέου η Άγκυρα δια του εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) O. Celik.
«Η ελάχιστη προσπάθεια από την Ελλάδα για τη σταδιακή επέκταση των χωρικών υδάτων της θα προκαλέσει την πιο σκληρή απάντηση της Τουρκίας» δήλωσε ο Celik σε συνέντευξη Τύπου.
Αναφερόμενος στην ελληνική στάση όσον αφορά την αιγιαλίτιδα, ο πρώην υπουργός υπενθύμισε το casus belli, και διεμήνυσε ότι «θα ήθελα να πω κάτι ξεκάθαρο: πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη προσέγγιση και τους υπενθυμίζω την προειδοποίηση του Κοινοβουλίου το 1995».
Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, «οι θαλάσσιες δυνάμεις μας έχουν πολύ υψηλές επιδόσεις στην παράκτια ασφάλεια μας».

Yeni Safak: Σε «κόκκινο συναγερμό» η Πολεμική Αεροπορία

Νέο πολεμικό μήνυμα στέλνει η Άγκυρα προς την Αθήνα με αφορμή την έναρξη των ερευνών για υδρογονάνθρακες με το πλωτό γεωτρύπανο «Πορθητής».
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η Yeni Safak, στην Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας έχει σημάνει κόκκινος συναγερμός.
«Η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία είναι σε ετοιμότητα για τα πλοία σε μια περίοδο σχετικά μεγάλης έντασης στη Μεσόγειο» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

 
Αυστηρό μήνυμα έστειλε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας στην Τουρκία

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, πραγματοποίησε σήμερα (31/10) ενόψει των εορταστικών εκδηλώσεων της πολεμικής αεροπορίας για τον προστάτη της Αρχάγγελο Μιχαήλ, ενημέρωση στους στρατιωτικούς συντάκτες.
Ο Α/ΓΕΑ, αρχικά, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιχειρησιακή ικανότητα των πιλότων της Π.Α., σημειώνοντας πως τα ελληνικά πληρώματα καταλαμβάνουν πολύ συχνά τις πρώτες θέσεις σε επιδόσεις σε Νατοϊκές ασκήσεις, κερδίζοντας έτσι τα εύσημα από συναδέλφους ξένων χωρών.
Αναφορικά με την παραβατική συμπεριφορά των Τούρκων στο Αιγαίο, ο Α/ΓΕΑ τόνισε: «Εκείνο που επιδιώκουμε με χαμηλούς τόνους αλλά με αποφασιστικότητα, είναι να πετύχουμε την αποστολή μας, η οποία είναι να πετάμε, να μαχόμαστε και να νικάμε.
Και όλα αυτά πάντα με ασφάλεια».
Επιπρόσθετα υπογράμμισε: «Πετάμε ψηλά, πετάμε μακριά, πετάμε όπου χρειαστεί και είμαστε πάντα δίπλα σας.
Αυτό είναι το σύνθημά μας για τους φετινούς εορτασμούς.
Αυτό είναι το μήνυμα μας και για τους απέναντι, οι οποίοι το παίρνουν καθημερινά.
Το δικό μας μαχητικό θα είναι το τελευταίο που θα προσγειώνεται πάντα».
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΑ, μέχρι το Σεπτέμβριο του 2018, 1167 τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη, εκ των οποίων τα 122 ήταν οπλισμένα, πραγματοποίησαν 913 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας, 2.766 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας, 25 υπερπτήσεις επί ελληνικού εδάφους, ενώ σημειώθηκαν 72 εικονικές αερομαχίες με ελληνικά αεροσκάφη.
Η Πολεμική Αεροπορία, πέρα από την στρατιωτική της αποστολή της, επιτελεί κάθε χρόνο και ένα τεράστιο κοινωνικό έργο, με πυροσβέσεις, αεροδιακομιδές και υπηρεσίες ιατρικές φροντίδας σε απομακρυσμένες περιοχές.
Συγκεκριμένα μέχρι το Σεπτέμβριο του 2018, τα πυροσβεστικά αεροσκάφη της Π.Α πραγματοποίησαν 684 εξόδους και συμπλήρωσαν περίπου 1446 ώρες πτήσεις.
Σε επίπεδο αεροδιακομιδών πραγματοποιήθηκαν 624 αποστολές όπου μεταφέρθηκαν 1027 ασθενείς.
Η πολεμική αεροπορία, ακόμα έλαβε μέρος σε 113 αποστολές έρευνας και διάσωσης, όπου διασώθηκαν σε συνεργασία και με άλλους φορείς, 165 άτομα. Επιπρόσθετα, σε επίσκεψη ιατρικού προσωπικού του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας (251ΓΝΑ) στον Άγιο Ευστράτιο, πραγματοποιήθηκαν εβδομήντα ιατρικές επισκέψεις, τρεις ιατρικές εξετάσεις κατ΄ οίκον, ενώ ελήφθησαν δύο pap test.
Σε επίπεδο μέριμνας του προσωπικού, το ΓΕΑ διέθεσε σε μονάδες διαφόρων περιοχών της Ελλάδας πάνω από 200 διαμερίσματα προκειμένου να αυξηθεί η διαθεσιμότητα στέγασης των στελεχών της Π.Α..
Ιδιαίτερες προσπάθειες έγιναν και για τη βελτίωση και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του τομέα της υγειονομικής περίθαλψης της Πολεμικής Αεροπορίας. Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν νέες υποδομές, έγινε εγκατάσταση και λειτουργία νέων ιατρικών μηχανημάτων, ενώ διοργανώθηκαν πλήθος ημερίδων υγείας, πρόληψης και ασφάλειας.
Το 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας (ΓΝΑ), μετά από αίτημα για δωρεά που υπέβαλε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Ιδρύματος «ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ», θα εξοπλιστεί με ιατρο-τεχνολογικό εξοπλισμό, συνολικού ποσού 5.294.800 ευρώ.
Σύμφωνα με δήλωση του Α/ΓΕΑ, για να ολοκληρωθεί όσο πιο γρήγορα η δωρεά, έχει ήδη συγκροτηθεί η προβλεπόμενη από το νόμο επιτροπή, οι ενέργειες της οποίας θα εκκινήσουν μετά την επίσημη έγκριση του Ιδρύματος.
Τέλος, σε επίπεδο οικονομικών παροχών, το ΓΕΑ, σε επαφή με ευρύτερους οικονομικούς - εμπορικούς φορείς, (τουριστικές μονάδες, ξενοδοχεία, τράπεζες, κ.λ.π) εξασφάλισε εκπτωτικούς διακανονισμούς και ειδικές εκπτώσεις- παροχές για τα στελέχη του. Συστήθηκαν και λειτουργούν γραφεία νομικής-συμβουλευτικής υποστήριξης προσωπικού.
Το Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας ξεκίνησε και πάλι να χορηγεί δάνεια στους δικαιούχους, ενώ εξοφλήθηκαν 140
βοηθήματα εφάπαξ του 2017 και ο μέσος χρόνος χορήγησης του εφάπαξ, από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης, ανέρχεται πλέον σε τρεις (3) μήνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης