Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Gatestone Institute: Η Κίνα έχει τη δυνατότητα να πλήξει με πυρηνικά τις ηπειρωτικές ΗΠΑ

tags :
Gatestone Institute: Η Κίνα έχει τη δυνατότητα να πλήξει με πυρηνικά τις ηπειρωτικές ΗΠΑ
Gatestone Institute: Η Κίνα έχει τη δυνατότητα να πλήξει με πυρηνικά τις ηπειρωτικές ΗΠΑ
Αμερικανοί αξιωματούχοι αποκάλυψαν τον Αύγουστο του 2018 ότι η Κίνα είχε δοκιμάσει έναν υπερηχητικό πυραύλο - το Xingkong-2 ή το Starry Sky-2 - ικανό να μεταφέρει πυρηνική κεφαλή και να παρακάμψει τα συστήματα πυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ αναφέρει το think tank Gatestone Institute.
Περίπου δύο μήνες νωρίτερα, η Κίνα είχε προχωρήσει στη δοκιμή του DF-41 – ενός από τους πλέον προηγμένους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους (ICBMs).
Έχει εμβέλεια από 12.000-15.000 χιλιόμετρα, και είναι σε θέση να μεταφέρει 10 μικροσκοπικές πυρηνικές κεφαλές, αντί για μία μεγάλη.
Αυτές οι μικροσκοπικές πυρηνικές κεφαλές σε ένα ενιαίο βαλλιστικό βλήμα αναφέρονται ως «πολλαπλά ανεξάρτητα στοχευόμενα οχήματα επανεισόδου» (MIRVs).
Ο πύραυλος MIRV του επιτρέπει να αντιμετωπίσει τα εχθρικά συστήματα πυραυλικής άμυνας.
Επειδή το DF-41 χρησιμοποιεί στερεό και όχι υγρό καύσιμο - όπως και το DF-5 ICBM - είναι πιο κινητό και η εκτόξευσή του απαιτεί μικρότερο χρόνο προετοιμασίας.
Παρόλο που μπορεί να αποσταλεί από κινητούς εκτοξευτές, μπορεί επίσης να εκτοξευθεί από σιλό.
Με τα χρόνια, η Κίνα έχει αναπτύξει ψεύτικα σιλό - για να συγχύσει τον εχθρό και να τον αναγκάσει να διακρίνει μεταξύ πραγματικών και ψεύτικων.
Το DF-41 μπορεί επίσης να εκτοξευθεί με κάνιστρο.
Αυτό είναι λόγος ανησυχίας, διότι μέχρι σήμερα η Κίνα έχει κρατήσει τα πυρηνικά κεφαλές και τα συστήματα διανομής χωριστά, στο πλαίσιο της θεωρίας της «μη πρώτης χρήσης», αλλά οι αυτές οι εκτοξεύσεις απαιτούν τον πύραυλο να διαθέτει πυρηνικές κεφαλές.
Και όταν ο πύραυλος είναι εξοπλισμένος με πυρηνικές κεφαλές, ο χρόνος επίθεσης του μειώνεται σημαντικά, ενισχύοντας έτσι την πυρηνική αποτροπή της Κίνας και αυξάνοντας τόσο την κινητικότητα όσο και την επιχειρησιακή ευελιξία του πυραύλου.
Η Κίνα αναμφίβολα υποθέτει ότι εάν οι βαλλιστικοί της πύραυλοι ICBM μπορούν να φθάσουν στην ηπειρωτική χώρα των Ηνωμένων Πολιτειών, θα αποτρέψουν τις ΗΠΑ να παρεμβαίνουν στις υποθέσεις της Κίνας στις θάλασσες της Νότιας και Ανατολικής Κίνας.
Αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες βελτιώνουν τα προγράμματα της Εθνικής Πυραυλικής Άμυνας (NMD) και της Θάλασσας για την Αντιμετώπιση Πυραύλων (TMD) και μετρώντας σε αυτά για να προστατέψουν την πατρίδα τους από εχθρική επίθεση, η σημερινή της ικανότητα να παρακολουθεί τους βαλλιστικούς πυραύλους ICBM της Κίνας παραμένει ασαφής.
Η Κίνα εργάζεται αμείλικτα για να αντισταθμίσει το ποσοτικό της μειονέκτημα στον αγώνα πυρηνικών εξοπλισμών της έναντι των Η.Π.Α., ανταγωνιζόμενοι ποιοτικά.
Αυτή η εξέλιξη δεν είναι κάτι για το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να αντέξουν οικονομικά να εφησυχάζουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης