Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Σε κοινή στρατιωτική άσκηση στην Κασπία Θάλασσα προχωρούν Ιράν και Ρωσία

tags :
Σε κοινή στρατιωτική άσκηση στην Κασπία Θάλασσα προχωρούν Ιράν και Ρωσία
Σε κοινή στρατιωτική άσκηση στην Κασπία Θάλασσα προχωρούν Ιράν και Ρωσία
Ο διοικητής του ιρανικού ναυτικού ανακοίνωσε κοινή στρατιωτική άσκηση στην Κασπία Θάλασσα με τη Ρωσία, η οποία θα περιλαμβάνει ασκήσεις διάσωσης και πειρατείας σύμφωνα με το Reuters.
Ο ναύαρχος Hossein Khanzadi, δήλωνε ότι «προγραμματίζονται και θα υλοποιηθούν στο άμεσο μέλλον οι τακτικοί πολεμικοί αγώνες μεταξύ των ιρανών και των ρωσικών ναυτικών δυνάμεων».
Και οι δύο χώρες, οι οποίες υπόκεινται σε κυρώσεις από τη Δύση και έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με τις ΗΠΑ καθ 'όλη τη διάρκεια του πολέμου στη Συρία, έχουν κάνει προηγούμενα ναυτικά γυμνάσια στην Κασπία Θάλασσα, μόλις το 2015 και το 2017.
Ο ναύαρχος Khanzadi είπε επίσης ότι «όλες οι χώρες γύρω από την Κασπία" αντιτίθενται σε οποιαδήποτε στρατιωτική παρουσία στην περιοχή από οποιεσδήποτε μη-παράκτιες χώρες και πρόσθεσε ότι η συνεργασία μεταξύ των ναυτικών δυνάμεων των χωρών της Κασπίας έχει εμβαθύνει» τα τελευταία χρόνια.
«Η Κασπία είναι η θάλασσα της ειρήνης και της φιλίας και όλες οι παραθαλάσσιες χώρες ακολουθούν αυτήν την προσέγγιση», δήλωσε ο Khanzadi υπογραμμίζοντας ότι καμία εξωτερική ξένη δύναμη δεν μπορεί να εδραιώσει την παρουσία της εκεί.
Η Κασπία Θάλασσα είναι ο μεγαλύτερος εσωτερικός υδάτινος όγκος του κόσμου και σήμερα διέπεται από τη Σύμβαση για το Νομικό Καθεστώς της Κασπίας Θάλασσας, η οποία υπογράφηκε από τους ηγέτες της Ρωσίας, του Καζακστάν, του Αζερμπαϊτζάν, του Τουρκμενιστάν και του Ιράν.
Όπως αναφέρθηκε όταν η σύμβαση είχε πλήρως διατυπωθεί και οριστικοποιηθεί τον περασμένο Αύγουστο, οι στρατιωτικές ρήτρες του εγγράφου είναι οι σημαντικότερες διπλωματικές και στρατιωτικές, καθώς απαγορεύουν τη φυσική παρουσία οποιασδήποτε τρίτης ένοπλης δύναμης, ενώ απαγορεύεται η παροχή την επικράτεια ενός κράτους μέλους σε πράξεις επιθετικότητας εναντίον οποιουδήποτε άλλου παράκτιου κράτους.



Δεδομένου ότι η Ρωσία είναι μακράν το πιο ισχυρό έθνος όσον αφορά τόσο τη γενική στρατιωτική επιρροή όσο και τη στρατιωτική παρουσία γύρω από την Κασπία, αυτό χρησιμεύει για να καθησυχάσει τους ρωσικούς φόβους για οποιαδήποτε πιθανή επέμβαση των ΗΠΑ στην περιοχή.
Οι πρόσφατα κοινές ρωσικές-ιρανικές ναυτικές ασκήσεις αποσκοπούν στο να σηματοδοτήσουν και να υπενθυμίσουν στη Δύση αυτό, ωστόσο, καθώς τα παιχνίδια έρχονται σε μια εποχή αυξημένης έντασης ΗΠΑ-Ιράν, καθώς επίσης και όταν ηγέτες των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου πιέζουν ένα «νέο Ψυχρό Πόλεμο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης