Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Βήματα αποκλιμάκωσης της έντασης με την Ινδία από το Πακιστάν - Έκκληση από τις μεγάλες δυνάμεις για ηρεμία

tags :
Βήματα αποκλιμάκωσης της έντασης με την Ινδία από το Πακιστάν - Έκκληση από τις μεγάλες δυνάμεις για ηρεμία
Πυρηνικός όλεθρος απειλεί τη ΝΑ Ασία - Κλιμακώνεται η ένταση Ινδίας - Πακιστάν - Απελευθέρωση του πιλότου ζητά το Νέο Δελχί
Τις τελευταίες ημέρες η διεθνής κοινότητα γίνεται μάρτυρας ακόμη μίας σύγκρουσης ανάμεσα σε δύο πυρηνικές δυνάμεις, την Ινδία και το Πακιστάν, με την ανησυχία να αυξάνεται μήπως μία περιπλοκή στις παραδοσιακά τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στις δύο αυτές χώρες οδηγήσει ενδεχομένως σε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο.
Οι μεγάλες δυνάμεις απευθύνουν έκκληση για ηρεμία, ενώ και το Πακιστάν προχωρά σε βήματα με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης. 
Οπρωθυπουργός του Πακιστάν Imran Khan υπογράμμισε την ανάγκη για την έναρξη διαπραγματεύσεων.
«Η ιστορία μας λέει ότι οι πόλεμοι είναι γεμάτοι από ψευδαισθήσεις.
Η ερώτησή μου είναι αν, δεδομένων των όπλων που διαθέτουμε, μπορούμε να αντέξουμε σε λάθος υπολογισμό», δήλωσε ο Khan κατά τη διάρκεια διαγγέλματος. «Πρέπει να καθίσουμε και να μιλήσουμε», τόνισε.
Επίσης, το Πακιστάν εμφανίζεται διατεθειμένο να παραδώσει τον Ινδό πιλότο που τελεί υπό κράτηση, αν αυτό πρόκειται να οδηγήσει στην αποκλιμάκωση της έντασης με τη γειτονική του χώρα, δήλωσε σήμερα ο Πακιστανός υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Geo TV.
Ινδία και Πακιστάν έχουν βρεθεί αντιμέτωπες σε τρεις πολέμους από το 1947, εκ των οποίων οι δύο αφορούσαν τη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ.
Το 2002 οι δύο χώρες βρέθηκαν και πάλι στο χείλος του πολέμου, μετά από επίθεση του πακιστανικού στρατού στο κοινοβούλιο της Ινδίας.
Εν τω μεταξύ, το Πακιστάν έκλεισε τον εναέριο χώρο, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν χιλιάδες τουρίστες στην Ταϊλάνδη.

Μήνυμα εθνικής ενότητας από τον Modi

Από την πλευρά του o πρωθυπουργός της Ινδίας Narendra Modi, διατήρησε τους υψηλούς τόνους, καλώντας σήμερα τους συμπολίτες του σε εθνική ενότητα, ζητώντας τους να «δημιουργήσουν ένα τείχος» ενάντια «στον εχθρό».
«Φίλοι, όταν ο εχθρός προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την Ινδία και να εξαπολύσει τρομοκρατική επίθεση, ένας από τους στόχους του είναι να σταματήσει ο ρυθμός και η πρόοδος της χώρας μας», τόνισε ο Ινδός πρωθυπουργός απευθυνόμενος μέσω βίντεο σε υποστηρικτές του κόμματός του.
«Απέναντι στον στόχο τους κάθε Ινδός πρέπει να δημιουργήσει ένα τείχος, να είναι σταθερός σαν βράχος», πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει ποιος ακριβώς είναι ο εχθρός.
«Η Ινδία θα ζήσει ενωμένη, η Ινδία θα εργαστεί ενωμένη.
Η Ινδία θα μεγαλώσει ενωμένη, η Ινδία θα πολεμήσει ενωμένη, η Ινδία θα νικήσει ενωμένη», τόνισε.

Ανησυχεί η Κίνα

Κορυφαίος κινέζος διπλωμάτης εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία του» για την κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν χθες Τετάρτη, μετά τις ανακοινώσεις των ένοπλων δυνάμεων των δύο χωρών κατά τις οποίες κατέρριψαν οι μεν μαχητικά αεροσκάφη των δε.
Ο Ουάνγκ Γι, κορυφαίο στέλεχος της κινεζικής διπλωματίας, έκανε αυτό το σχόλιο κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον πακιστανό υπουργό Εξωτερικών Σα Μαχμούντ Κουρέσι, σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του κινεζικού ΥΠΕΞ σήμερα.
Ο Κουρέσι επικοινώνησε με τον Ουάνγκ για τον ενημερώσει σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις και εξέφρασε την ελπίδα ότι το Πεκίνο θα συνεχίσει να διαδραματίζει «εποικοδομητικό ρόλο» ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση, κατά την ανακοίνωση.
Ο Ουάνγκ «επανέλαβε την ελπίδα του ότι τόσο το Πακιστάν όσο και η Ινδία θα επιδείξουν αυτοσυγκράτηση», θα «τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους να αποτρέψουν την επέκταση της κρίσης», καθώς και την πάγια θέση της κινεζικής διπλωματίας πως η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνεται σεβαστή, κατά το κείμενο.

Απελευθέρωση του πιλότου ζητά το Νέο Δελχί

Η δημόσια πακιστανική τηλεόραση και η δημόσια πακιστανική ραδιοφωνία δημοσιοποίησαν σήμερα (27/2) ένα βίντεο που δείχνει, όπως υποστηρίζουν, έναν Ινδό πιλότο ο οποίος συνελήφθη μετά την κατάρριψη του πολεμικού αεροσκάφους του στον πακιστανικό εναέριο χώρο.
Δύο πακιστανικές πηγές ασφαλείας επιβεβαίωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο την αυθεντικότητα του βίντεο.
Το βίντεο δείχνει έναν άνδρα με ματωμένο πρόσωπο και καλυμμένα μάτια, που φοράει στολή της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας, με τα χέρια δεμένα πίσω, την ώρα που ένας άλλος στρατιώτης κάνει ερωτήσεις.
Αρνείται να δηλώσει το όνομά του και το μητρώο στρατολογίας του, και να απαντήσει σε άλλες ερωτήσεις: «Υποτίθεται ότι δεν σας τα λέω αυτά», λέει.
Σε μια φωτογραφία, την αυθεντικότητα της οποίας επιβεβαίωσαν επίσης οι πηγές ασφαλείας, ο πιλότος διακρίνεται δίπλα σε έναν Πακιστανό στρατιώτη.



Ο πακιστανικός στρατός δημοσιοποίησε στη συνέχεια ένα άλλο βίντεο που δείχνει τον ίδιο άνδρα καθισμένο να πίνει τσάι σε μια αίθουσα που βρίσκεται σε άγνωστο μέρος.
«Το τσάι είναι εξαιρετικό», λέει στα αγγλικά, προσθέτοντας ότι είναι παντρεμένος και είχε καλή μεταχείριση αλλά αρνούμενος γι΄άλλη μια φορά να απαντήσει σε άλλες ερωτήσεις.
Από την πλευρά της η Ινδία ζητά τον άμεσο και ασφαλήεπαναπατρισμό του πιλότου που συνελήφθη  στο Πακιστάν μετά την κατάρριψη του αεροπλάνου του , καθώς η ένταση ανάμεσα στις δύο πυρηνικές δυνάμεις κλιμακώνεται επικίνδυνα.
Το Πακιστάν δήλωσε σήμερα ότι κατέρριψε δύο ινδικά μαχητικά αεροσκάφη στον πακιστανικό εναέριο χώρο. Ο στρατός είχε κάνει λόγο αρχικά για σύλληψη δύο Ινδών πιλότων, προτού αναφέρει αργότερα στο Twitter πως «μόνο ένας πιλότος έχει τεθεί υπό κράτηση από τον πακιστανικό στρατό» και πως η μεταχείρισή του είναι «σύμφωνη με τους κανόνες στρατιωτικής ηθικής».
Το Νέο Δελχί ανακοίνωσε από την πλευρά του πως κατέρριψε ένα πακιστανικό αεροσκάφος στο Κασμίρ --κάτι που διέψευσε το Ισλαμαμπάντ-- και πως «έχασε ένα Mig 21».
«Ο πιλότος έπεσε μαχόμενος.
Το Πακιστάν ισχυρίζεται ότι τον έχει θέσει υπό κράτηση», δήλωσε ο Ραβίς Κούμαρ, εκπρόσωπος του ινδικού υπουργείου Εξωτερικών.
Στο μεταξύ, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, κάλεσε σήμερα την Ινδία και το Πακιστάν να δείξουν «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» μετά την αναζωπύρωση της έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες.
«Αναμένουμε από τις δύο χώρες να επιδείξουν τώρα μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν οποιαδήποτε νέα κλιμάκωση της κατάστασης», ανέφερε η F.  Mogherini σε μια ανακοίνωση.
«Προς αυτό τον σκοπό, η επανάληψη των διπλωματικών επαφών σε πολιτικό επίπεδο και η εφαρμογή επειγόντων μέτρων από τα δύο μέρη είναι απαραίτητες», προσθέτει.
Οι εντάσεις ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν μπορεί να «έχουν σοβαρές και επικίνδυνες συνέπειες για τις δύο χώρες και την περιοχή συνολικά», προειδοποιεί.
Η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες ήταν ήδη έντονη μετά την επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποιήθηκε στο ινδικό Κασμίρ, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η ισλαμιστική οργάνωση Τζάις-ε-Μοχάμεντ (JeM), η οποία προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 40 Ινδών παραστρατιωτικών στις 14 Φεβρουαρίου.
«Η τρομοκρατία δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να δικαιολογηθεί», επέμεινε η Μογκερίνι που είπε ότι είχε τηλεφωνική συνδιάλεξη «πριν από μερικές ημέρες» με τον υπουργό Εξωτερικών του Πακιστάν Σαχ Μαχμούντ Κουρέσι», «προκειμένου να υπογραμμίσει την ανάγκη να συνεχιστεί η μάχη εναντίον της τρομοκρατίας».
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παραμείνει σε επαφή με τις δύο χώρες και θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση εκ του σύνεγγυς», ανέφερε.
Από την πλευρά της, η Γαλλία κάλεσε σήμερα την Ινδία και το Πακιστάν σε «αποκλιμάκωση» στο Κασμίρ, όπου αυξήθηκε η ένταση τις τελευταίες ώρες, με μια δήλωση εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών.
«Η Γαλλία ανησυχεί από την επιδείνωση της κατάστασης. Καλεί το Πακιστάν και την Ινδία σε αποκλιμάκωση», δήλωσε ο εκπρόσωπος, κάνοντας λόγο για «στρατιωτικές επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν» σήμερα το πρωί «στα σύνορα Ινδίας-Πακιστάν».
«Το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κατάσταση», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως οι πρεσβείες της Γαλλίας στην Ινδία και στο Πακιστάν έχουν «κινητοποιηθεί για την υπηρεσία» των Γάλλων πολιτών.

Τρομάζει ο πυρηνικός όλεθρος

Ωστόσο αυτό που τρομάζει τη διεθνή κοινότητα είναι το γεγονός ότι η τόσο η Ινδία όσο και το Πακιστάν διαθέτουν μεταξύ 120 και 140 πυρηνικών κεφαλών, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ομοσπονδίας Ελέγχου Όπλων.
Μια έκθεση που εκπόνησε το 2015 το Carnegie Endowment για τη Διεθνή Ειρήνη και το Κέντρο Stimson υποστηρίζει ότι το Πακιστάν μπορεί να ξεπεράσει την Ινδία από την άποψη του πυρηνικού του αποθέματος και μπορεί να κατέχει 350 πυρηνικές κεφαλές μέσα στα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια.
 
Pakistan

Μια έκθεση του SIPRI για το 2016 επιβεβαίωσε την εκτίμηση ότι το Πακιστάν έχει περισσότερες πυρηνικές κεφαλές από την Ινδία.
Εντούτοις, αυτό που ξεχωρίζει τα προγράμματα πυρηνικών όπλων των δύο γειτόνων, δεν είναι τόσο ο ρυθμός παραγωγής ούτε το μέγεθος των αποθεμάτων πυρηνικών κεφαλών, αλλά τα ριζικά διαφορετικά πυρηνικά τους δόγματα.
Η μεγάλη διαφορά μεταξύ των πυρηνικών δόσεων των δύο χωρών είναι ότι ενώ η Ινδία έχει παραιτηθεί από την πρώτη χρήση πυρηνικών όπλων, το Πακιστάν αρνήθηκε να το πράξει διατηρώντας το δικαίωμά του να χρησιμοποιεί πυρηνικά όπλα μπροστά στη συμβατική υπεροχή της Ινδίας.
Μέχρι στιγμής, η αβεβαιότητα σχετικά με τις πυρηνικές δυνατότητες του Πακιστάν είναι ο κύριος παράγοντας που εμποδίζει το ξέσπασμα μιας "μεγάλη πυρκαγιάς" στη Νότια Ασία.
Η άρνηση του Πακιστάν να αποκηρύξει την πρώτη χρήση πυρηνικών όπλων και η έμφαση που δίνει στη συγκέντρωση των πυρηνικών όπλων τακτικής και μικρής εμβέλειας μπορεί να εξηγηθεί υπό το πρίσμα της κατώτερης συμβατικής της ισχύος έναντι της Ινδίας.
Είναι στην πραγματικότητα μια εικόνα του αμερικανικού πυρηνικού δόγματος, όπως εφαρμόστηκε στην Κεντρική Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνήθηκαν να απορρίψουν την πρώτη χρήση πυρηνικών όπλων και τοποθέτησαν τακτικά πυρηνικά όπλα στην Κεντρική Ευρώπη σε μεγάλη κλίμακα λόγω της χαμηλότερης δυναμικής του ΝΑΤΟ σε όρους συμβατικών όπλων έναντι των όπλων που είχαν αναπτυχθεί από τις χώρες που αποτελούσαν το Σύμφωνο της Βαρσοβίας.
Αλλά για το Πακιστάν, η αβεβαιότητα που εισήγαγε το πυρηνικό δόγμα έχει επιτύχει και έναν άλλο σημαντικό στόχο.
Έδωσε στο Πακιστάν την ασπίδα πίσω από την οποία οι τρομοκρατικές ομάδες που έχουν οπλισθεί και εκπαιδευθεί από το Ισλαμαμπάντ, όπως οι Lashkar-e-Taiba και οι Jaish-e-Muhammad, να μπορούν να συμμετάσχουν σε τρομοκρατικές ενέργειες που δημιουργούν χάος όχι μόνο στο Κασμίρ το οποίο διοικείται  από την Ινδία άλλα και σε άλλα μέρη της Ινδίας.
Ο φόβος να κλιμακωθεί μια σύγκρουση με το Πακιστάν σε πυρηνικό επίπεδο εμπόδισε την Ινδία να αντιδράσει σε αυτές τις προκλήσεις με τη μαζική χρήση της ανώτερης συμβατικής στρατιωτικής της δύναμης.
Η Ινδία απέκλεισε το ενδεχόμενο αντιποίνων εναντίον τρομοκρατικών βάσεων ή πακιστανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων, ακόμη και όταν μια μαζική τρομοκρατική επιχείρηση η οποία ξεκίνησε από το Πακιστάν στόχευσε την οικονομική πρωτεύουσα της Ινδίας, το Μουμπάι, τον Νοέμβριο του 2008.



Η επίθεση αυτή κράτησε πάνω από εξήντα ώρες και άφησε πίσω της τουλάχιστον 174 νεκρούς.
Οι επιθέσεις όπως αυτή στο Μουμπάιη και οι επακόλουθες επιθέσεις εναντίον των ινδικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο Κασμίρ και αλλού παρείχαν επίσης δικαιολογία στους σκληροπυρηνικούς Ινδουιστές εθνικιστές της Ινδίας να αυξήσουν την αντιπακιστανική ρητορική τους και να ασκήσουν πίεση στην ινδική κυβέρνηση να εντείνει τη στρατιωτική της αντίδραση.
Τους τελευταίους μήνες, οι επιθέσεις των ινδικών αντιποίνων είχαν ως στόχο όχι μόνο τρομοκρατικές βάσεις αλλά και πακιστανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, προκαλώντας σημαντικές απώλειες στις πακιστανικές δυνάμεις.
Η κλιμάκωση τα τελευταία δύο χρόνια των τρομοκρατικών επιθέσεων, ιδίως από την τρομοκρατική ομάδα Jaish-e-Muhammad, με την προφανή βοήθεια του στρατού του Πακιστάν, κατά ινδικών στρατιωτικών στόχων στο Κασμίρ και στις γύρω ινδικές περιοχές, έχει καταστήσει την κατάσταση πολύ επικίνδυνη.
Τους τελευταίους μήνες, τρομοκρατικές ομάδες που δραστηριοποιούνται από το Πακιστάν έχουν προχωρήσει σε αρκετές σοβαρές επιθέσεις, προκαλώντας σημαντική απώλειες μεταξύ των ινδικών δυνάμεων ασφαλείας.
Μία μεγάλη τρομοκρατική επίθεση στο στρατόπεδο Ουρί στο Τζαμού στο Κασμίρ τον Σεπτέμβριο του 2016, η οποία άφησε δεκαεπτά νεκρούς στρατιωτικούς, οδήγησε την ινδική κυβέρνηση να επανεξετάσει τη στρατηγική της για την αντιμετώπιση τέτοιων επιθέσεων.
Στις 29 Σεπτεμβρίου 2016, η Ινδία ξεκίνησε την πρώτη της επίθεση κατά των βάσεων των τρομοκρατών στο έδαφος του Πακιστάν.
Αν και υπήρξαν εικασίες ότι η Ινδία είχε πραγματοποιήσει τέτοιες επιθέσεις και νωρίτερα, αυτή ήταν η πρώτη επιχείρηση από το Νέο Δελχί, που έκανε πασιφανές το γεγονός ότι η Ινδία ήταν έτοιμη να ξεκινήσει στρατιωτικές επιθέσεις μεγάλης κλίμακας εναντίον στόχων στο Πακιστάν και στο Κασμίρ που κατείχε το Πακιστάν.
Στο τελευταίο περιστατικό, τον Φεβρουάριο του 2018, μέλη της τρομοκρατικής ομάδας Jaish επιτέθηκαν σε ένα ινδικό στρατόπεδο στο Τζάμμου, με αποτέλεσμα πέντε ινδοί στρατιώτες και τέσσερις τρομοκράτες να σκοτωθούν.
Σε αντίποινα, ο ινδός στρατός κατέστρεψε μια βάση του πακιστανικού στρατού με τη βοήθεια εκτοξευτών πυραύλων, σκοτώνοντας, σύμφωνα με τις ινδικές πηγές, είκοσι δύο πακιστανικά στρατιωτικά στελέχη.
Αυτή οι συνεχείς αψιμαχίες μεταξύ Ινδών και Πακιστάν ανεβάζει επικίνδυνα το θερμόμετρο.
Μέχρι στιγμής, ο πακιστανικός στρατός έχει υποβαθμίσει τις ινδικές επιθέσεις και αρνείται να αναγνωρίσει τη σοβαρότητά τους, διότι δεν θέλει να φαίνεται αδύναμο στα μάτια του πακιστανικού κοινού, το οποίο πιθανότατα θα χαιρέτιζε και θα ζητούσε αντίποινα.  



Ωστόσο, ο πακιστανός στρατός δεν μπορεί να συνεχίσει να υποβαθμίζει τις επιθέσεις της Ινδίας, ειδικά υπό το πρίσμα των αυξανόμενων θανάτων.
Υπάρχει ο κίνδυνος, σε κάποιο σημείο, είτε από εσφαλμένο υπολογισμό είτε από σχεδιασμό, μια ινδική επίθεση μέσα στην πακιστανική επικράτεια να ωθήσει τον πακιστανικό στρατό - ο οποίος ελέγχει τα πυρηνικά όπλα, να αντιδράσει δυναμικά.
Εάν ξέσπούσε μια ευρεία πολεμική σύγκρουση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, σε κάποιο σημείο το Πακιστάν, ανίκανο να αντιμετωπίσει τις ανώτερες ινδικές συμβατικές στρατιωτικές δυνάμεις, θα μπορούσε να στραφεί στα πυρηνικά του όπλα.
Ενώ η Ινδία προσυπογράφει το δόγμα ότι δεν θα χρησιμοποιήσει πρώτη πυτηνικά όπλα, έχει καταστήσει άκρως σαφές ότι θα αντιδράσει μαζικά ενάντια σε οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων από το Πακιστάν, χωρίς να κάνει διάκριση μεταξύ τακτικών και στρατηγικών πυρηνικών όπλων. Αυτή η στρατηγική, όπως διατυπώνεται σε δήλωση που εξέδωσε η κυβέρνηση της Ινδίας στις 4 Ιανουαρίου 2003, αποσκοπεί στο να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στον εχθρό.
Ο πρώην ινδός σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Shivshankar Menon ανέφερε αυτή τη στρατηγική στα απομνημονεύματά του.
"Η Ινδία δεν θα διακινδυνεύσει να δώσει στο Πακιστάν την ευκαιρία να πραγματοποιήσει μια μαζική πυρηνική επίθεση, σε περίπτωση που το Πακιστάν χρησιμοποιούσε πρώτο πυρηνικά όπλα.
Με απλά λόγια, η χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων από το Πακιστάν θα απελευθέρωνε ουσιαστικά την Ινδία για να πραγματοποιήσει μια πυρηνικές επίθεση μεγάλης κλίμακας ενάντια στο Πακιστάν με στόχο να το καταστρέψει ολοσχερώς".
 
India

Αυτό είναι ένα πολύ τρομακτικό σενάριο.
Η υπερβολική εμπάθεια του Πακιστάν και ιδιαίτερα η άρνησή του να προσυπογράψει το δόγμα της πρώτης χρήσης, σε συνδυασμό με την απερίσκεπτη υποστήριξή του προς τρομοκρατικές ομάδες που επιτίθενται σε στρατιωτικούς και πολιτικούς στόχους της Ινδίας, θα μπορούσε να οδηγήσει ακούσια σε πυρηνικό όλεθρο την ευρύτερη περιοχή της Νότιας Ασίας.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης