Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Gefira: Το Μέλλον της Μέσης Ανατολής - Το «τρίο» της Αστάνα εναντίον ΗΠΑ και Ισραήλ

tags :
Gefira: Το Μέλλον της Μέσης Ανατολής - Το «τρίο» της Αστάνα εναντίον ΗΠΑ και Ισραήλ
Gefira: Το Μέλλον της Μέσης Ανατολής - Το «τρίο» της Αστάνα εναντίον ΗΠΑ και Ισραήλ
Ενώ στις 13/14 Φεβρουαρίου, η Πολωνία, φιλοξένησε τη διάσκεψη της Μέσης Ανατολής με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, το τρίο της Αστάνα - Ρωσία, Τουρκία και Ιράν - πραγματοποίησαν τη δική τους στο Σότσι.
Ενώ η εκδήλωση της Βαρσοβίας για όλους τους σκοπούς και τις προθέσεις πραγματοποιήθηκε για να υποστηρίξει την κοινή δράση εναντίον της Τεχεράνης, η αντίπαλη σύσκεψη του Σότσι αφορούσε την κατάσταση στο έδαφος στη Συρία που είχε καταστραφεί από τον πόλεμο, τη σύνθεση της μελλοντικής κυβέρνησης της χώρας, της συνταγματικής επιτροπής, την αποκατάσταση της βασικής υποδομής όσον αφορά τα δίκτυα ύδρευσης και ηλεκτροδότησης και την εκούσια επιστροφή πολλών προσφύγων αναφέρει σε ανάλυσή του το thinl tank Gefira.
Η Τουρκία, αν και τυπικά μέλος του ΝΑΤΟ, χρησιμοποίησε την ευκαιρία για να ενισχύσει τους δεσμούς της με τη Ρωσία και όχι με τη στρατιωτική της συμμαχία με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το Ισραήλ, αν και δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, χρησιμοποίησε την ευκαιρία της συνάντησης της Βαρσοβίας για να σχηματίσει μια σταυροφορία εναντίον του Ιράν, ζητώντας βοήθεια από τις χώρες του ΝΑΤΟ.
Το Ισραήλ έχει έντονο ενδιαφέρον για την εξουδετέρωση του Ιράν, ενώ το τρίο της Αστάνα προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την επιτυχία του προέδρου Assad στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας και την αναμενόμενη αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων.
Γερμανία, Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο «φλερτάρουν» διακριτικά με τον άξονα Erdoğan-Putin-Rouhani, αποφεύγοντας την υποστήριξη του Ισραήλ και των διπλωματικών του  ενεργειών που έχουν στόχο την Τεχεράνη.

Οι δύο συναντήσεις έδειξαν την εμφάνιση τριών πολιτικών αστερισμών:

(i) η Ευρωπαϊκή Ένωση (με την Πολωνία με την πίστη της να διαιρείται μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσιγκτον)
(ii) τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ
(iii) και το Τρίο Αστάνα
Το Τελ Αβίβ δεν κατόρθωσε να δημιουργήσει ένα συνασπισμό κατά του Ιράν (μέχρι τώρα) αλλά κατάφερε να απομονώσει την Πολωνία από τους συμμάχους της (τις υπόλοιπες χώρες του Βίζενγκραντ (Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία).
Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατάφερε να λειτουργήσει ανεξάρτητα από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Τουρκία, η Ρωσία και το Ιράν έχουν συντονίσει τις προσπάθειές τους για την επίτευξη μιας λειτουργικής λύσης στη Συρία.
Η διχοτόμηση μεταξύ Ουάσιγκτον, Βρυξελλών και Άγκυρας - μέλη του ΝΑΤΟ - έχει αυξηθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης