(upd 2) Νέο πεδίο έντασης ανοίγει η Τουρκία σε βάρος της Ελλάδας εν μέσω προκλήσεων και επιθετικών ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ και το Αιγαίο ενώ ταυτόχρονα αγνοεί την πίεση του δυτικού παράγοντα και κυρίως της ΕΕ για την «εμπρηστική» και επικίνδυνη πολιτική που ακολουθεί.
Το τουρκικό υπουργικό Εξωτερικών κατηγορεί την Αθήνα, πως παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης και καταπιέζει τη «τουρκική μειονότητα», που ζει στη χώρα μας.
Η επίθεση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, που απάντησε επίσης σε υψηλούς τόνους στην Άγκυρα.
Χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Hami Aksoy, ισχυρίζεται, πως η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης και κατηγορεί την Αθήνα για συνέργεια με κύκλους, που καταπιέζουν την «τουρκική» μειονότητα, όπως την αποκαλεί.
«Η Ελλάδα αυξάνει τις παραβιάσεις , θέτοντας την υπηρεσία του Μουφτή και την εργασία των μειονοτικών Μουφτήδων, υπό τον έλεγχο ενός νεοσυσταθέντος κυβερνητικού οργάνου.
Αυτό συνιστά ξεκάθαρη παραβίαση της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης του 1923, που εγγυάται το δικαίωμα της μειονότητας να εγκαθιδρύει και να διευθύνει τα δικά της θρησκευτικά και φιλανθρωπικά ιδρύματα» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η δήλωση Aksoy:
«Κατ’ αρχάς η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λοζάνης, μη αναγνωρίζοντας τους εκλεγμένους από την ‘τουρκική’ μειονότητα Μουφτήδες.
Αυτή τη φορά αντί να διορθώσει αυτές τις λανθασμένες πρακτικές, η Ελλάδα αυξάνει τις παραβιάσεις, θέτοντας την υπηρεσία του Μουφτή και την εργασία των μειονοτικών Μουφτήδων, υπό τον έλεγχο ενός νεοσυσταθέντος κυβερνητικού οργάνου.
Το εν λόγω Διάταγμα που περιλαμβάνει ρυθμίσεις σχετικά με το διοικητικό πλαίσιο, τη δομή και τις δικαιοδοσίες του Μουφτή, συνιστά ξεκάθαρη παραβίαση της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης του 1923, που εγγυάται το δικαίωμα της μειονότητας να εγκαθιδρύει και να διευθύνει τα δικά της θρησκευτικά και φιλανθρωπικά ιδρύματα.
Το Διάταγμα, προσχέδιο του οποίου υπάρχει από τον Αύγουστο του 2018 προκαλώντας δικαίως την ισχυρή αντίδραση της Μειονότητας, ακυρώνει τα δικαιώματα της Τουρκικής Μειονότητας στην Ελλάδα, που εγγυώνται από τη Συνθήκη της Λωζάνης.
Το Διάταγμα που ξεκάθαρα στοχεύει στην καταστροφή της θεσμικής αυτονομίας των Μουφτήδων μετατρέποντάς τους σε ένα κανονικό κυβερνητικό όργανο, δεν είναι αποδεκτό από την Τουρκική Μειονότητα στην Ελλάδα».
«Η Ελλάδα ούτε έκανε μια ολοκληρωμένη και ειλικρινή επικοινωνία με τους εκπροσώπους της μειονότητας ούτε έλαβε τις απόψεις τους.
Αντ ‘αυτού, ανέθεσε σε ορισμένους κύκλους υπεύθυνους για θρησκευτικές υποθέσεις στο κρατικό σύστημα να προετοιμάσουν αυτό το διάταγμα, οι οποίοι είναι γνωστό ότι αποτελούν την πηγή των προβλημάτων και των πρακτικών καταπίεσης την τουρκική μειονότητα.
Αυτό αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η ελληνική νοοτροπία προς τη μειονότητα απέχει πολύ από καλές προθέσεις.».
Αναμένουμε επίσης από την Ελλάδα να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σχετικά με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που απαγορεύτηκαν από τις τουρκικές αρχές επειδή έφεραν τη λέξη ‘’τουρκικός/ή’’ στις ονομασίες τους.
Να διαβεβαιώσει τη Μειονότητα για τον πλήρη έλεγχο των βακουφικών περιουσιών, να αποκαταστήσει τα μέλη της μειονότητας που έχουν αποστερηθεί της υπηκοότητας και να ανταποκριθεί στα αιτήματα για έναρξη μειονοτικών νηπιαγωγείων και σχολείων στις άλλες βαθμίδες εκπαίδευσης.
Οι εξελίξεις αυτές επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο το αρνητική αρχείο παραβίασης της θρησκευτικής ελευθερίας και των δικαιωμάτων της Τουρκικής μειονότητας εκ μέρους της Ελλάδας και το γεγονός ότι λαμβάνουν χώρα εντός χώρας της ΕΕ συνιστά επιπλέον πηγή ανησυχίας .
Καλούμε διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς καθώς και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να παρακολουθούν την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα για να διεξάγουν αμερόληπτες έρευνες σχετικά με τις νομικές ενέργειες της Ελλάδας που αντιβαίνουν στις ευρωπαϊκές αξίες και τα καθολικά ανθρώπινα δικαιώματα.
Η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τα νόμιμα συμφέροντα και αιτήματα της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα και επαναλαμβάνει ότι οποιαδήποτε βελτίωση των δικαιωμάτων της μειονότητας θα έχει θετικό αντίκτυπο στις διμερείς μας σχέσεις».
Η απάντηση της Αθήνας
Αυστηρή απάντηση της Αθήνας στην επίθεση της Τουρκίας για παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης και καταπίεσης της μουσουλμανικής μειονότητας εκ μέρους της Αθήνας.
«Η Ελλάδα δεν δέχεται μαθήματα για την εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάνης, του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του ΕΔΑΔ, από την Τουρκία.
Τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, όπως την ορίζει σαφώς η Συνθήκη της Λωζάνης αλλά επιμένει να αγνοεί η Τουρκία, απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες, στο πλαίσιο της ισονομίας και της ισοπολιτείας που κατοχυρώνει το Σύνταγμα», σημειώνει ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς.
«Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα προχωρά σταθερά στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την περαιτέρω αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των μελών της μουσουλμανικής μειονότητας.
Στην κατεύθυνση αυτή, θεσμοθέτησε πρόσφατα και συγκεκριμένα μέτρα που αφορούν στη σαρία, για τα οποία εξέφρασε τα συγχαρητήριά του το ΕΔΑΔ, ενώ προέβη σε συνακόλουθη βελτίωση της λειτουργίας των Μουφτειών, που διατηρούν δικαστικές αρμοδιότητες, για την εμπέδωση χρηστής και αποτελεσματικής διοίκησης, με εγγυήσεις για τους διάδικους που απευθύνονται στις Μουφτείες.
Προφανώς η αναφορά στην ίδρυση νέας κρατικής υπηρεσίας είναι αναληθής.
Η Τουρκία οφείλει να τερματίσει την παρεμβατική λογική της και την αναπαραγωγή απαράδεκτων δηλώσεων και να κατανοήσει αφενός ότι τα ανωτέρω είναι αποκλειστικά εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας και, αφετέρου, την αδυσώπητη πραγματικότητα της ιστορίας και των αριθμών που καταδεικνύουν ότι η μουσουλμανική μειονότητα που διαβιεί στην Θράκη, απολαμβάνει τις ελευθερίες και τα δικαιώματά της.
Επιπλέον, αναπτύσσεται απρόσκοπτα, εντός μιας σύγχρονης, ευρωπαϊκής χώρας», επισημαίνει ο κ. Γεννηματάς.
Κουμουτσάκος: Η Τουρκία να σταματήσει τα «παιχνίδια» διαρκούς έντασης
«Οι Έλληνες πολίτες μουσουλμανικού θρησκεύματος δεν έχουν ανάγκη από αυτόκλητους προστάτες» σημείωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ = ΜΠΕ για τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας.
«Ζουν και προοδεύουν σε συνθήκες ισονομίας και ισοπολιτείας που διασφαλίζει η Ελληνική Δημοκρατία.
Η οποία και ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες, κάτι που δυστυχώς παραμένει ζητούμενο στην Τουρκία.
Τα περί δήθεν αθέτησης των προβλεπομένων στη Συνθήκη της Λωζάνης είναι παντελώς ανυπόστατα και αυθαίρετα.
Άλλωστε εκείνοι που την αμφισβητούν διαρκώς δεν έχουν καμία αξιοπιστία όταν αναφέρονται σε αυτήν.
Η Άγκυρα οφείλει να σταματήσει τα "παιχνίδια" διαρκούς έντασης στην περιοχή.
Δεν οδηγούν πουθενά και στο τέλος θα βλάψουν την ίδια» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Κουμουτσάκος.
Με NAVTEX απαντά η Τουρκία στα «στοχευμένα μέτρα» της ΕΕ
Η Τουρκία ανοίγει το νέο μέτωπο, την ώρα που αγνοεί επιδεικτικά τις προειδοποιήσεις της ΕΕ για «στοχευμένα μέτρα» εξαιτίας της επιθετικής της πολιτικής.
Η Άγκυρα εξέδωσε νέα NAVTEX δεσμεύοντας την περιοχή μεταξύ Ρόδου και Μεγίστης (Καστελόριζου) για άσκηση με πραγματικά πυρά στις 23 Ιουνίου, ανήμερα των επαναληπτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη.
Κι παρ' όλο που η θαλάσσια περιοχή που δεσμεύεται βρίσκεται σε διεθνή ύδατα, είναι πέρα από κάθε αμφισβήτηση εντός του FIR Αθηνών, όπου τέτοιο δικαίωμα έχουν μόνο οι αρμόδιες ελληνικές αρχές.
Ωστόσο, δεν είναι η μόνη NAVTEX της Τουρκίας που αμφισβητεί την ΕΕ και αποτελεί σαφής ένδειξη της επιθετικής στάση που έχει αποφασίσει να τηρήσει η Άγκυρα.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η Τουρκία εξέδωσε οδηγία για δίωρη άσκηση με πυρά στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, ανήμερα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ (20/6/2019).
Μάλιστα, η έκδοση της εν λόγω NAVTEX ήρθε μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και το οποίο καλεί την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) και την Κομισιόν να υποδείξουν «χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα» εις βάρος της Τουρκίας, ώστε να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο», λόγω των συνεχιζόμενων εξορύξεων στην κυπριακή ΑΟΖ.
Παράλληλα το δεύτερο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας, το «Γιαβούζ», πέρασε αργά το απόγευμα της Παρασκευής (21/6) τα Στενά των Δαρδανελίων, με κατεύθυνση την κυπριακή ΑΟΖ, όπως μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το «Γιαβούζ», που συνοδευόταν από δύο φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας, είναι το δεύτερο πλοίο-γεωτρύπανο στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, μετά τον «Πορθητή».
Eθνικό συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής στις 26/6
Eθνικό συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής συγκάλεσε εκτάκτως ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, για την Τετάρτη 26 Ιουνίου στις 13:30 το μεσημέρι.
Κύριο ζήτημα του συμβουλίου θα είναι οι εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά ζητήματα μετά και από τις ασταμάτητες προκλήσεις της τουρκικής πλευράς στην Ανατολική Μεσόγειο και τις προγραμματισμένες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΕ έστειλε -στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής (20-21/6) ξεκάθαρη προειδοποίηση προς την Άγκυρα χωρίς ωστόσο να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων.
Ουσιαστικά ξεκαθάρισε ότι εάν συνεχίσει τις απειλές, τότε θα υποστεί ευρωπαϊκές κυρώσεις για τις παράνομες ενέργειες της στην ΑΟΖ και για την ανυπακοή της στο διεθνές δίκαιο.
Ωστόσο οι ηγέτες των κρατών-μελών κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την κοινοτική διπλωματική υπηρεσία να καταρτίσουν προτάσεις για κατάλληλα μέτρα «δίχως καθυστέρηση», περιλαμβανομένων «στοχευμένων» ποινών.
Στο κείμενο συμπερασμάτων που εν τέλει εγκρίθηκε γίνεται λόγος για «στοχευμένα μέτρα», πέραν της καταδίκης της Τουρκίας και της υποστήριξης της πρόσκλησης για την επιβολή «κατάλληλων μέτρων» και κατά προσώπων, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg η συγκεκριμένη διατύπωση παραπέμπει σε ποινές σε βάρος των προσώπων και εταιρειών που εμπλέκονται σε γεωτρήσεις ανοιχτά της Κύπρου.
«Η ΕΕ θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να απαντήσει καταλλήλως και με πλήρη αλληλεγγύη στην Κύπρο», σημειώνουν οι ηγέτες, προσθέτοντας πως θα επανέλθουν στο ζήτημα μόλις χρειαστεί.
Στο χτεσινό ανακοινωθέν οι ηγέτες της ΕΕ επιβεβαίωσαν για ακόμη μία φορά πως οι ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο Πέλαγος είναι «παράνομες», και κάλεσαν την Άγκυρα να επιδείξει «αυτοσυγκράτηση» και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Λευκωσίας.
Επίσης κατέστησαν σαφές πως οι τουρκικές προκλήσεις έχουν «άμεσα σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις» σε ολόκληρο το φάσμα των σχέσεων ανάμεσα στις Βρυξέλλες και στην Άγκυρα.
Τα... στοχευμένα μέτρα
Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές των Βρυξελλών ανάμεσα στις προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι για κυρώσεις, είναι η περικοπή των προενταξιακών κονδυλίων προς την Τουρκία, η μη περαιτέρω αναµόρφωση της τελωνειακής ένωσης, η αναστολή των συναντήσεων του Συμβουλίου Υψηλού Επιπέδου και το «πάγωμα» όλων των κεφαλαίων.
Αντίστοιχα, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής ∆ράσης αναμένεται να προτείνει συγκριμένα μέτρα για τις παράνομες δράσεις της Τουρκίας.
Το επικρατέστερο σενάριο είναι οι προτάσεις να κινηθούν στο ίδιο πλαίσιο µε τα μέτρα που επιβλήθηκαν για την Κριμαία, όπως κυρώσεις σε βάρος της εταιρείας, συλλήψεις υπευθύνων της εταιρείας ή απαγόρευση εισόδου συγκεκριμένων προσώπων στην ΕΕ.
Άλλωστε την Τετάρτη (19/6) ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε κατά τη σχετική ενημέρωση του Τύπου, ότι «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μπορεί να βασίζεται στην αλληλεγγύη των ομολόγων του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», ενώ εξέφρασε και την ελπίδα, τα συμπεράσματα που υιοθέτησαν ομόφωνα οι υπουργοί Ευρωπαϊκών θεμάτων να εγκριθούν από τους ευρωπαίους ηγέτες κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις εξωτερικές σχέσεις.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος αναφέρθηκε στο σημείο όπου οι υπουργοί ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, να προτείνουν «στοχευμένα μέτρα» έναντι της Τουρκίας «χωρίς καθυστέρηση».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών