Σε μία εβδομάδα το γεωτρύπανο «Yavuz» θα ξεκινήσει γεωτρήσεις ανατολικά της Κύπρου, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας
(upd) Αποφασισμένη να συνεχίσει και να εντείνει την προκλητική και επιθετική της πολιτική στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου εμφανίζεται η Τουρκία την ώρα που με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση της ΕΕ στις τουρκικές προκλήσεις καθώς εντός των επόμενων ημερών η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και η Κομισιόν θα παρουσιάσουν στους "28" τις προτάσεις τους για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν σε βάρος της Άγκυρας για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Fatih Donmez ανακοίνωσε ότι σε μία εβδομάδα το γεωτρύπανο «Yavuz» θα ξεκινήσει γεωτρήσεις ανατολικά της Κύπρου.
«Με την βοήθεια του Θεού, σε μια εβδομάδα θα ξεκινήσουμε γεώτρηση την πρώτη για το Yavuz», σημείωσε ο Τούρκος υπουργός το Σάββατο (6/7/2019).
Ο Τούρκος υπουργός δήλωσε επίσης πως η γεώτρηση θα πραγματοποιηθεί στην ανατολική Μεσόγειο, κοντά στην περιοχή της Καρπασίας όπου η Άγκυρα διαθέτει άδεια από την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».
Σύμφωνα με τον Donmez το τουρκικό γεωτρύπανο βρίσκεται στην Μερσίνη για ανεφοδιασμό και κάποιους τεχνικούς ελέγχους.
Ο Κύπριος υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης δήλωνε την ίδια ώρα ότι, η άφιξη του τουρκικού υποβρυχίου στο λιμάνι της Κερύνειας δεν συνδέεται, όπως επιχειρήθηκε να συνδεθεί, με την κάθοδο είτε του «Fatih» είτε του «Yavuz».
Φιλελεύθερος: Μετ'εμποδίων τα μέτρα της ΕΕ κατά της Τουρκίας για την ΑΟΖ
Πάντως, σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Φιλελεύθερος" υπογραμμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και η Κομισιόν θα παρουσιάσουν στους "28" τις προτάσεις τους για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν σε βάρος της Άγκυρας για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Βρυξέλλες αναμένεται πολύ σύντομα να υποβάλουν λίστα με τις θεματικές όλων των πολιτικών διαλόγων Ε.Ε. – Τουρκίας, καλώντας τους "28" να αποφασίσουν τι θα βάλουν στο ψυγείο την ώρα που η Κομισιόν, δίνοντας προφανώς δείγμα γραφής, ανέστειλε τον υψηλό πολιτικό διάλογο με την Άγκυρα για ζητήματα γεωργίας, κοινοποιώντας προς την κυβέρνηση Ερντογάν την "αναβολή" του εν αναμονή των αποφάσεων των "28".
Την ίδια ώρα, οι συντονιστικές συναντήσεις της ΕΥΕΔ και της Κομισιόν φέρονται να καταλήγουν στην υποβολή πρότασης για περικοπή προενταξιακών κονδυλίων από την Τουρκία.
Γίνεται κατανοητό ότι από την πρόταση για περικοπή κονδυλίων θα εξαιρεθούν όσα αφορούν στην ενίσχυση του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων και κατανέμονται απευθείας από τις Βρυξέλλες προς την κοινωνία των Τούρκων πολιτών.
Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, τα δύο αυτά πολιτικά-διπλωματικά μέτρα, τα οποία είχε άλλωστε εν πολλοίς εξαγγείλει ο αρμόδιος Επίτροπος Johannes Hahn εκλαμβάνονται από σημαίνοντες κύκλους στις Βρυξέλλες ως "το μάξιμουμ" το οποίο θα μπορούσε να απαιτήσει η Λευκωσία στην παρούσα φάση.
Οι ίδιοι κύκλοι υπογραμμίζουν ότι "κάποια κράτη-μέλη" με επικεφαλής τη Βρετανία θεωρούν ως "ατυχή διένεξη" τα όσα διαδραματίζονται με την εισβολή της Τουρκίας "στην ανατολική Μεσόγειο" (σ.σ. και όχι στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας) και διαμηνύουν ότι τα όποια μέτρα ληφθούν δεν θα πρέπει να αντιτίθενται στη διπλωματική προσπάθεια για αποκλιμάκωση της έντασης!
Εκ των πραγμάτων, τα εν λόγω δρομολογούμενα μέτρα δεν μπορούν να θεωρηθούν ως επαρκής απάντηση στην τουρκική εισβολή εντός της κυπριακής ΑΟΖ, αν και "ανοίγουν λογαριασμό", ο οποίος αναμένεται να μεγαλώνει όσο η Τουρκία παραμένει στην περιοχή και κλιμακώνει τις έκνομες ενέργειές της.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ε.Ε. δεν προχωρά άμεσα στη λήψη στοχευμένων μέτρων κατά της Τουρκίας για τρεις κυρίως λόγους:
- Η Ε.Ε. αντιλαμβάνεται ότι στην παρούσα τουλάχιστον φάση δύσκολα θα υπάρξει συναίνεση προς την κατεύθυνση επιβολής στοχευμένων μέτρων, που δυνητικά θα μπορούσαν να στραφούν κατά της ίδιας της Τουρκίας, εταιρειών που δραστηριοποιούνται παράνομα στην κυπριακή ΑΟΖ και κατά προσώπων που ενέχονται στις εν λόγω παράνομες γεωτρήσεις.
Όπως ανέφερε στην εφημερίδα έγκυρη πηγή με άριστη γνώση της "επικρατούσας κατάστασης", η Βρετανία δεν φαίνεται διατεθειμένη να εγκρίνει ένα τέτοιο πλαίσιο στοχευμένων μέτρων.
Παράλληλα, η Γερμανία φέρεται να έχει επίσης ενδοιασμούς προς την κατεύθυνση άμεσης επιβολής στοχευμένων μέτρων. Σημειώνεται ότι η διαδικασία έγκρισης στοχευμένων μέτρων είναι περίπλοκη και απαιτεί τρεις αποφάσεις, δύο με ομοφωνία και μία με ειδική πλειοψηφία (εφαρμοστικός κανονισμός).
- Ενδεχόμενη επιβολή στοχευμένων μέτρων αναμένεται να επικεντρωθεί σε πρόσωπα –κατ’ αρχάς– και η Λευκωσία θα πρέπει να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία προς την κατεύθυνση αυτή, τα οποία θα τύχουν εξονυχιστικής εξέτασης από την Ε.Ε.
Αν, μάλιστα, αναλογιστούμε ότι κάποιοι από τα πρόσωπα που συμμετέχουν στις έκνομες δραστηριότητες της Τουρκίας είναι πολίτες κρατών-μελών, τότε γίνεται κατανοητό ότι η υλοποίηση τού εν λόγω μέτρου δεν αποτελεί απλή υπόθεση.
- Οι ίδιες οι διαδικασίες της Ε.Ε., οι οποίες δεν διακρίνονται για την αμεσότητα και τους αυτοματισμούς τους, λειτουργούν αποτρεπτικά για άμεση επιβολή στοχευμένων μέτρων κατά της Τουρκίας για τις έκνομές της δραστηριότητες.
Άλλωστε, στην περίπτωση της Ρωσίας (Ουκρανικό), κατά την οποία όλα τα ισχυρά κράτη-μέλη πίεζαν για επιβολή μέτρων, απαιτήθηκαν 16 βδομάδες μέχρι την κατάληξη σε κυρώσεις.
Τα πράγματα είναι εμφανώς δυσκολότερα στην περίπτωση της Τουρκίας, καθώς "κάποια κράτη-μέλη" δεν ευνοούν "υψηλές ταχύτητες" από την Ε.Ε., ούτε και την επιβολή ισχυρών μέτρων κατά της υποψήφιας χώρας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Εν μέσω λοιπόν αυτών των δυσκολιών, το ΥΠΕΞ κάνει ό,τι περνά από το χέρι του προκειμένου να εξασφαλίσει την έναρξη της διαδικασίας επιβολής κόστους προς την Τουρκία.
Στόχος του Νίκου Χριστοδουλίδη, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, είναι "να ανοίξει λογαριασμό" για επιβολή μέτρων προς την Τουρκία, ο οποίος θα μεγαλώνει ανάλογα με την κλιμάκωση των έκνομων δραστηριοτήτων της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ.
Η Λευκωσία επιχειρεί να εξασφαλίσει ότι το πρώτο πλέγμα αποφάσεων θα ληφθούν εντός Ιουλίου, επενδύοντας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιουλίου και στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (ΣΓΥ) που αναμένεται να λάβει χώρα τρεις μέρες αργότερα, στις 18 του τρέχοντος μηνός.
Η Λευκωσία γνωρίζει ότι εάν δεν υπάρξει απόφαση εκ μέρους της Ε.Ε. για μέτρα εντός Ιουλίου, τότε το όλο θέμα ενδέχεται να εξασθενίσει.
Αφενός, γιατί αναγκαστικά θα παραπεμφθεί το φθινόπωρο, καθώς ο Αύγουστος θεωρείται "νεκρός μήνας" και τα θεσμικά όργανα της Κοινότητας θα είναι ουσιαστικά κλειστά.
Και, αφετέρου, γιατί τον Σεπτέμβριο η Ε.Ε. θα βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της αλλαγής φρουράς τόσο στην Κομισιόν, όσο και στην ΕΥΕΔ, γεγονός που δεν ευνοεί τη δρομολόγηση και λήψη αποφάσεων.
Ως αποτέλεσμα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με την (απερχόμενη) Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε. Federica Mogherini επενδύει στην άμεση λήψη αποφάσεων προς την κατεύθυνση επιβολής κόστους κατά της Άγκυρας.
Ο κ. Χριστοδουλίδης προσβλέπει στη στήριξη σημαίνοντων κρατών-μελών προς την Κυπριακή Δημοκρατία, για υλοποίηση των αποφάσεων που λήφθηκαν στο ΣΓΥ του Ιουνίου και στη Σύνοδο Κορυφής των 28 κρατών-μελών, στις 20-21 Ιουνίου.
Οι δηλώσεις Akar έρχονται την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ όπου έστειλε κι ένα πολεμικό υποβρύχιο στα Κατεχόμενα, για να προστατεύει τα πλωτά γεωτρύπανα.
«Με τη δύναμη που αντλούν από την αγάπη, την εμπιστοσύνη και τις προσευχές του λαού θα συνεχίσουν τον αγώνα για τα 780 χιλιάδες χλμ. εδαφών της πατρίδας, τα 462 χιλιάδες χλμ. γαλάζιας πατρίδας και την ασφάλεια των ουρανών, τη γαλήνη και ευημερία των πολιτών, μέρα και νύχτα, καλοκαίρι και χειμώνα, στα βουνά και τις ανηφόρες, εντός και εκτός συνόρων μέχρι να εξουδετερωθεί και ο τελευταίος τρομοκράτης», δήλωσε, αναφερόμενος στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.
Άσκηση στο Καστελόριζο ανήμερα των εκλογών
Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία δέσμευσε με Navtex μια μεγάλη, θαλάσσια περιοχή, νότια από το Καστελόριζο, για άσκηση με πραγματικά πυρά, ανήμερα των εκλογών στις 7 Ιουλίου.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Navtex υπ’ αριθμόν 763/19 που εξέδωσε η υδρογραφική υπηρεσία Αττάλειας, η Άγκυρα δεσμεύει εκτεταμένη περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, για άσκηση με όπλα, από τις 12:00 μέχρι τις 14:00 το μεσημέρι, σήμερα Κυριακή 7 Ιουλίου.
Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, ανέβαζε για άλλη μια φορά τους τόνους για την κυπριακή ΑΟΖ.
Αναφερθείς στην πρόθεση της Κύπρου να προχωρήσει σε συλλήψεις του πληρώματος του πλοίου - γεωτρύπανου «Πορθητής», ο Cavusoglu τόνιζε «οι απειλές δεν σημαίνουν τίποτα».
«Απειλές από την ελληνοκυπριακή πλευρά δεν σημαίνουν τίποτα για εμάς.
Ξέρουν ότι δεν μπορούν να κάνουν βήμα εναντίον μας.
Εάν τολμήσουν, θα πάρουν την απάντηση που πήραν και στο παρελθόν», είπε ο Τούρκος υπουργός, σε συνέντευξή του.
Yeni Safak: Οι ΗΠΑ παρακολουθούν την Τουρκία στο Αιγαίο – Η Ελλάδα επιζητά γεωπολιτική ισχύ
«Οι ΗΠΑ θα μας παρακολουθούν στο Αιγαίο», η τουρκική εφημερίδα YeniSafak επισημαίνει ότι η Αθήνα προσπαθεί να επωφεληθεί από την κρίση με τους S-400 μεταξύ Άγκυρας – Ουάσιγκτον.
«Η Αθήνα προσπαθεί να εξασφαλίσει γεωπολιτική ισχύ στην ανατολική Μεσόγειο ενισχύοντας τους διπλωματικούς και στρατιωτικούς δεσμούς της με τις Ηνωμένες Πολιτείες», γράφει χαρακτηριστικά η τουρκική εφημερίδα, σύμφωνα με το Sigmalive.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ Ελλάδας – ΗΠΑ μπαίνουν τώρα στη ‘μάχη’ και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
«Οι ΗΠΑ διαθέτουν ήδη μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην αεροπορική βάση της Λάρισας και τώρα θέλουν να εγκαταστήσουν επιπλέον βάσεις στην Καβάλα, την Κρήτη και τη Θεσσαλονίκη.
Σε περίπτωση συμφωνίας αμερικανικά και ελληνικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη θα παρακολουθούν το Αιγαίο», αναφέρεται.
Οι συνομιλίες μεταξύ Αθήνας-Ουάσιγκτον περιστρέφονται επί του παρόντος γύρω από τη συνέχιση της χρήσης των μη επανδρωμένων τύπου MQ-9 Reaper, τα οποία είναι ήδη εγκατεστημένα στην αεροπορική βάση της Λάρισας ή άλλων δύο τύπων drones.
«Δύο εναλλακτικές βρίσκονται επί του παρόντος στο τραπέζι, καθώς η συμφωνία ΗΠΑ-Ελλάδας για τη βάση της Λάρισας λήγει τον Αύγουστο.
Η πρώτη επιλογή είναι η τοποθέτηση KC-135 Stratotanker και το άλλο σενάριο είναι η ανάπτυξη νέων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένου του RQ-4 Global Hawk, αντί των υφιστάμενων τύπου MQ-9 Reaper», επισημαίνει η YeniSafak, η οποία προσθέτει ότι αφού γίνει η απαραίτητη εξέταση των στρατιωτικών αεροδρομίων στη Σούδα της Κρήτης, στις Σέδες της Θεσσαλονίκης και στη Χρυσούπολη της Καβάλας, η εγκατάσταση των αμερικανικών drones αναμένεται να γίνει το φθινόπωρο.
Το RQ-4 Global Hawk έχει τη δυνατότητα να πετά επί 24ώρου βάσεως και να παρακολουθεί από ύψος που φτάνει τα 16 χιλιόμετρα.
Η Ελλάδα –όπως αναφέρεται- έχει δώσει το ‘πράσινο φως’, αλλά την τελική απόφαση θα λάβουν οι επιτελείς του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.
Παράλληλα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Αθήνα ζητά από τις ΗΠΑ η παρουσία των αμερικανικών πολεμικών πλοίων στα λιμάνια του Αιγαίου να είναι πιο συχνή.
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Fatih Donmez ανακοίνωσε ότι σε μία εβδομάδα το γεωτρύπανο «Yavuz» θα ξεκινήσει γεωτρήσεις ανατολικά της Κύπρου.
«Με την βοήθεια του Θεού, σε μια εβδομάδα θα ξεκινήσουμε γεώτρηση την πρώτη για το Yavuz», σημείωσε ο Τούρκος υπουργός το Σάββατο (6/7/2019).
Ο Τούρκος υπουργός δήλωσε επίσης πως η γεώτρηση θα πραγματοποιηθεί στην ανατολική Μεσόγειο, κοντά στην περιοχή της Καρπασίας όπου η Άγκυρα διαθέτει άδεια από την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».
Σύμφωνα με τον Donmez το τουρκικό γεωτρύπανο βρίσκεται στην Μερσίνη για ανεφοδιασμό και κάποιους τεχνικούς ελέγχους.
Ο Κύπριος υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης δήλωνε την ίδια ώρα ότι, η άφιξη του τουρκικού υποβρυχίου στο λιμάνι της Κερύνειας δεν συνδέεται, όπως επιχειρήθηκε να συνδεθεί, με την κάθοδο είτε του «Fatih» είτε του «Yavuz».
Φιλελεύθερος: Μετ'εμποδίων τα μέτρα της ΕΕ κατά της Τουρκίας για την ΑΟΖ
Πάντως, σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Φιλελεύθερος" υπογραμμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και η Κομισιόν θα παρουσιάσουν στους "28" τις προτάσεις τους για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν σε βάρος της Άγκυρας για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Βρυξέλλες αναμένεται πολύ σύντομα να υποβάλουν λίστα με τις θεματικές όλων των πολιτικών διαλόγων Ε.Ε. – Τουρκίας, καλώντας τους "28" να αποφασίσουν τι θα βάλουν στο ψυγείο την ώρα που η Κομισιόν, δίνοντας προφανώς δείγμα γραφής, ανέστειλε τον υψηλό πολιτικό διάλογο με την Άγκυρα για ζητήματα γεωργίας, κοινοποιώντας προς την κυβέρνηση Ερντογάν την "αναβολή" του εν αναμονή των αποφάσεων των "28".
Την ίδια ώρα, οι συντονιστικές συναντήσεις της ΕΥΕΔ και της Κομισιόν φέρονται να καταλήγουν στην υποβολή πρότασης για περικοπή προενταξιακών κονδυλίων από την Τουρκία.
Γίνεται κατανοητό ότι από την πρόταση για περικοπή κονδυλίων θα εξαιρεθούν όσα αφορούν στην ενίσχυση του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων και κατανέμονται απευθείας από τις Βρυξέλλες προς την κοινωνία των Τούρκων πολιτών.
Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, τα δύο αυτά πολιτικά-διπλωματικά μέτρα, τα οποία είχε άλλωστε εν πολλοίς εξαγγείλει ο αρμόδιος Επίτροπος Johannes Hahn εκλαμβάνονται από σημαίνοντες κύκλους στις Βρυξέλλες ως "το μάξιμουμ" το οποίο θα μπορούσε να απαιτήσει η Λευκωσία στην παρούσα φάση.
Οι ίδιοι κύκλοι υπογραμμίζουν ότι "κάποια κράτη-μέλη" με επικεφαλής τη Βρετανία θεωρούν ως "ατυχή διένεξη" τα όσα διαδραματίζονται με την εισβολή της Τουρκίας "στην ανατολική Μεσόγειο" (σ.σ. και όχι στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας) και διαμηνύουν ότι τα όποια μέτρα ληφθούν δεν θα πρέπει να αντιτίθενται στη διπλωματική προσπάθεια για αποκλιμάκωση της έντασης!
Εκ των πραγμάτων, τα εν λόγω δρομολογούμενα μέτρα δεν μπορούν να θεωρηθούν ως επαρκής απάντηση στην τουρκική εισβολή εντός της κυπριακής ΑΟΖ, αν και "ανοίγουν λογαριασμό", ο οποίος αναμένεται να μεγαλώνει όσο η Τουρκία παραμένει στην περιοχή και κλιμακώνει τις έκνομες ενέργειές της.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ε.Ε. δεν προχωρά άμεσα στη λήψη στοχευμένων μέτρων κατά της Τουρκίας για τρεις κυρίως λόγους:
- Η Ε.Ε. αντιλαμβάνεται ότι στην παρούσα τουλάχιστον φάση δύσκολα θα υπάρξει συναίνεση προς την κατεύθυνση επιβολής στοχευμένων μέτρων, που δυνητικά θα μπορούσαν να στραφούν κατά της ίδιας της Τουρκίας, εταιρειών που δραστηριοποιούνται παράνομα στην κυπριακή ΑΟΖ και κατά προσώπων που ενέχονται στις εν λόγω παράνομες γεωτρήσεις.
Όπως ανέφερε στην εφημερίδα έγκυρη πηγή με άριστη γνώση της "επικρατούσας κατάστασης", η Βρετανία δεν φαίνεται διατεθειμένη να εγκρίνει ένα τέτοιο πλαίσιο στοχευμένων μέτρων.
Παράλληλα, η Γερμανία φέρεται να έχει επίσης ενδοιασμούς προς την κατεύθυνση άμεσης επιβολής στοχευμένων μέτρων. Σημειώνεται ότι η διαδικασία έγκρισης στοχευμένων μέτρων είναι περίπλοκη και απαιτεί τρεις αποφάσεις, δύο με ομοφωνία και μία με ειδική πλειοψηφία (εφαρμοστικός κανονισμός).
- Ενδεχόμενη επιβολή στοχευμένων μέτρων αναμένεται να επικεντρωθεί σε πρόσωπα –κατ’ αρχάς– και η Λευκωσία θα πρέπει να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία προς την κατεύθυνση αυτή, τα οποία θα τύχουν εξονυχιστικής εξέτασης από την Ε.Ε.
Αν, μάλιστα, αναλογιστούμε ότι κάποιοι από τα πρόσωπα που συμμετέχουν στις έκνομες δραστηριότητες της Τουρκίας είναι πολίτες κρατών-μελών, τότε γίνεται κατανοητό ότι η υλοποίηση τού εν λόγω μέτρου δεν αποτελεί απλή υπόθεση.
- Οι ίδιες οι διαδικασίες της Ε.Ε., οι οποίες δεν διακρίνονται για την αμεσότητα και τους αυτοματισμούς τους, λειτουργούν αποτρεπτικά για άμεση επιβολή στοχευμένων μέτρων κατά της Τουρκίας για τις έκνομές της δραστηριότητες.
Άλλωστε, στην περίπτωση της Ρωσίας (Ουκρανικό), κατά την οποία όλα τα ισχυρά κράτη-μέλη πίεζαν για επιβολή μέτρων, απαιτήθηκαν 16 βδομάδες μέχρι την κατάληξη σε κυρώσεις.
Τα πράγματα είναι εμφανώς δυσκολότερα στην περίπτωση της Τουρκίας, καθώς "κάποια κράτη-μέλη" δεν ευνοούν "υψηλές ταχύτητες" από την Ε.Ε., ούτε και την επιβολή ισχυρών μέτρων κατά της υποψήφιας χώρας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Εν μέσω λοιπόν αυτών των δυσκολιών, το ΥΠΕΞ κάνει ό,τι περνά από το χέρι του προκειμένου να εξασφαλίσει την έναρξη της διαδικασίας επιβολής κόστους προς την Τουρκία.
Στόχος του Νίκου Χριστοδουλίδη, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, είναι "να ανοίξει λογαριασμό" για επιβολή μέτρων προς την Τουρκία, ο οποίος θα μεγαλώνει ανάλογα με την κλιμάκωση των έκνομων δραστηριοτήτων της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ.
Η Λευκωσία επιχειρεί να εξασφαλίσει ότι το πρώτο πλέγμα αποφάσεων θα ληφθούν εντός Ιουλίου, επενδύοντας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιουλίου και στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (ΣΓΥ) που αναμένεται να λάβει χώρα τρεις μέρες αργότερα, στις 18 του τρέχοντος μηνός.
Η Λευκωσία γνωρίζει ότι εάν δεν υπάρξει απόφαση εκ μέρους της Ε.Ε. για μέτρα εντός Ιουλίου, τότε το όλο θέμα ενδέχεται να εξασθενίσει.
Αφενός, γιατί αναγκαστικά θα παραπεμφθεί το φθινόπωρο, καθώς ο Αύγουστος θεωρείται "νεκρός μήνας" και τα θεσμικά όργανα της Κοινότητας θα είναι ουσιαστικά κλειστά.
Και, αφετέρου, γιατί τον Σεπτέμβριο η Ε.Ε. θα βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της αλλαγής φρουράς τόσο στην Κομισιόν, όσο και στην ΕΥΕΔ, γεγονός που δεν ευνοεί τη δρομολόγηση και λήψη αποφάσεων.
Ως αποτέλεσμα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με την (απερχόμενη) Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε. Federica Mogherini επενδύει στην άμεση λήψη αποφάσεων προς την κατεύθυνση επιβολής κόστους κατά της Άγκυρας.
Ο κ. Χριστοδουλίδης προσβλέπει στη στήριξη σημαίνοντων κρατών-μελών προς την Κυπριακή Δημοκρατία, για υλοποίηση των αποφάσεων που λήφθηκαν στο ΣΓΥ του Ιουνίου και στη Σύνοδο Κορυφής των 28 κρατών-μελών, στις 20-21 Ιουνίου.
Νέες απειλές από τον Akar
Εν τω μεταξύ νέες απειλές προς την Ελλάδα και την Κύπρο εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Hulusi Akar λέγοντας ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει τον αγώνα της ενάντια σε απειλές στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο».
Οι δηλώσεις Akar έγιναν σε τελετή αποφοίτησης στην στρατιωτική ακαδημία της Άγκυρας και όπως μεταδίδουν κυπριακά ΜΜΕ τόνισε πως «στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο το αξιόλογο έθνος μας συνεχίζει με αποφασιστικότητα τον αγώνα ενάντια στις απειλές και τους κινδύνους που εκτοξεύονται κατά της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας μας».Οι δηλώσεις Akar έρχονται την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ όπου έστειλε κι ένα πολεμικό υποβρύχιο στα Κατεχόμενα, για να προστατεύει τα πλωτά γεωτρύπανα.
«Με τη δύναμη που αντλούν από την αγάπη, την εμπιστοσύνη και τις προσευχές του λαού θα συνεχίσουν τον αγώνα για τα 780 χιλιάδες χλμ. εδαφών της πατρίδας, τα 462 χιλιάδες χλμ. γαλάζιας πατρίδας και την ασφάλεια των ουρανών, τη γαλήνη και ευημερία των πολιτών, μέρα και νύχτα, καλοκαίρι και χειμώνα, στα βουνά και τις ανηφόρες, εντός και εκτός συνόρων μέχρι να εξουδετερωθεί και ο τελευταίος τρομοκράτης», δήλωσε, αναφερόμενος στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.
Άσκηση στο Καστελόριζο ανήμερα των εκλογών
Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία δέσμευσε με Navtex μια μεγάλη, θαλάσσια περιοχή, νότια από το Καστελόριζο, για άσκηση με πραγματικά πυρά, ανήμερα των εκλογών στις 7 Ιουλίου.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Navtex υπ’ αριθμόν 763/19 που εξέδωσε η υδρογραφική υπηρεσία Αττάλειας, η Άγκυρα δεσμεύει εκτεταμένη περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, για άσκηση με όπλα, από τις 12:00 μέχρι τις 14:00 το μεσημέρι, σήμερα Κυριακή 7 Ιουλίου.
Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, ανέβαζε για άλλη μια φορά τους τόνους για την κυπριακή ΑΟΖ.
Αναφερθείς στην πρόθεση της Κύπρου να προχωρήσει σε συλλήψεις του πληρώματος του πλοίου - γεωτρύπανου «Πορθητής», ο Cavusoglu τόνιζε «οι απειλές δεν σημαίνουν τίποτα».
«Απειλές από την ελληνοκυπριακή πλευρά δεν σημαίνουν τίποτα για εμάς.
Ξέρουν ότι δεν μπορούν να κάνουν βήμα εναντίον μας.
Εάν τολμήσουν, θα πάρουν την απάντηση που πήραν και στο παρελθόν», είπε ο Τούρκος υπουργός, σε συνέντευξή του.
Yeni Safak: Οι ΗΠΑ παρακολουθούν την Τουρκία στο Αιγαίο – Η Ελλάδα επιζητά γεωπολιτική ισχύ
«Οι ΗΠΑ θα μας παρακολουθούν στο Αιγαίο», η τουρκική εφημερίδα YeniSafak επισημαίνει ότι η Αθήνα προσπαθεί να επωφεληθεί από την κρίση με τους S-400 μεταξύ Άγκυρας – Ουάσιγκτον.
«Η Αθήνα προσπαθεί να εξασφαλίσει γεωπολιτική ισχύ στην ανατολική Μεσόγειο ενισχύοντας τους διπλωματικούς και στρατιωτικούς δεσμούς της με τις Ηνωμένες Πολιτείες», γράφει χαρακτηριστικά η τουρκική εφημερίδα, σύμφωνα με το Sigmalive.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ Ελλάδας – ΗΠΑ μπαίνουν τώρα στη ‘μάχη’ και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
«Οι ΗΠΑ διαθέτουν ήδη μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην αεροπορική βάση της Λάρισας και τώρα θέλουν να εγκαταστήσουν επιπλέον βάσεις στην Καβάλα, την Κρήτη και τη Θεσσαλονίκη.
Σε περίπτωση συμφωνίας αμερικανικά και ελληνικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη θα παρακολουθούν το Αιγαίο», αναφέρεται.
Οι συνομιλίες μεταξύ Αθήνας-Ουάσιγκτον περιστρέφονται επί του παρόντος γύρω από τη συνέχιση της χρήσης των μη επανδρωμένων τύπου MQ-9 Reaper, τα οποία είναι ήδη εγκατεστημένα στην αεροπορική βάση της Λάρισας ή άλλων δύο τύπων drones.
«Δύο εναλλακτικές βρίσκονται επί του παρόντος στο τραπέζι, καθώς η συμφωνία ΗΠΑ-Ελλάδας για τη βάση της Λάρισας λήγει τον Αύγουστο.
Η πρώτη επιλογή είναι η τοποθέτηση KC-135 Stratotanker και το άλλο σενάριο είναι η ανάπτυξη νέων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένου του RQ-4 Global Hawk, αντί των υφιστάμενων τύπου MQ-9 Reaper», επισημαίνει η YeniSafak, η οποία προσθέτει ότι αφού γίνει η απαραίτητη εξέταση των στρατιωτικών αεροδρομίων στη Σούδα της Κρήτης, στις Σέδες της Θεσσαλονίκης και στη Χρυσούπολη της Καβάλας, η εγκατάσταση των αμερικανικών drones αναμένεται να γίνει το φθινόπωρο.
Το RQ-4 Global Hawk έχει τη δυνατότητα να πετά επί 24ώρου βάσεως και να παρακολουθεί από ύψος που φτάνει τα 16 χιλιόμετρα.
Η Ελλάδα –όπως αναφέρεται- έχει δώσει το ‘πράσινο φως’, αλλά την τελική απόφαση θα λάβουν οι επιτελείς του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.
Παράλληλα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Αθήνα ζητά από τις ΗΠΑ η παρουσία των αμερικανικών πολεμικών πλοίων στα λιμάνια του Αιγαίου να είναι πιο συχνή.
Σχόλια αναγνωστών