Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Στις 12/4/2020 οι πρόωρες εκλογές στα Σκόπια, παραιτείται ο Zaev - Milososki (VMRO): Μπορούμε να γυρίσουμε στο Μακεδονία

Στις 12/4/2020 οι πρόωρες εκλογές στα Σκόπια, παραιτείται ο Zaev - Milososki (VMRO): Μπορούμε να γυρίσουμε στο Μακεδονία
Υπηρεσιακή κυβέρνηση θα οδηγήσει τη γειτονική χώρα στις πρόωρες εκλογές του Απριλίου
(upd6) Στις 12 Απριλίου 2020 θα διεξαχθούν οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία, όπως αποφάσισε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, που συνήλθε χθες Κυριακή 20/10/2019 σε βαρύ κλίμα υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Stevo Pendarovski.
Η κυβέρνηση του Zaev θα παραιτηθεί και τη χώρα θα οδηγήσει στις εκλογές αυτές μια υπηρεσιακή κυβέρνηση.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΙΑ, η ημερομηνία αυτή επελέγη ώστε να μην συμπέσουν οι εκλογές με το Πάσχα (19 Απριλίου) και την έναρξη του Ραμαζανιού (24 Απριλίου).

Η κυβέρνηση του Zaev θα παραιτηθεί και τη χώρα θα οδηγηθεί στις εκλογές αυτές μια υπηρεσιακή κυβέρνηση η οποία θα σχηματιστεί στις 3 Ιανουαρίου.
Ο νόμος προβλέπει ότι ο πρωθυπουργός παραιτείται 100 ημέρες πριν από τις εκλογές.
Την πρωθυπουργία θα αναλάβει έως τη διεξαγωγή των εκλογών υπηρεσιακός πρωθυπουργός που θα προταθεί από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.
Στην κυβέρνηση αυτή, που θα πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο, θα συμμετάσχουν και υπουργοί από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα.

Βαρύ το κλίμα στη σύσκεψη

O Pendarovksi ανακοίνωσε ότι στο πρώτο μέρος της συνάντησης συζητήθηκαν τα θέματα ευρω-ενοποίησης της χώρας, ενώ σύντομη ήταν η διαδικασία για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές.
Ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι είχε λάβει διαβεβαιώσεις από όλους τους ηγέτες ότι ανεξάρτητα από την απόφαση της ΕΕ κατά την ημερομηνία αυτή, η χώρα θα συνεχίσει την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
«Στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών διαπιστώθηκε η ομόφωνη θέση όλων των ηγετών, πως στόχος της χώρας παραμένει η ευρωατλαντική της ενσωμάτωση», έγραψε στο Twitter μετά τη συνεδρίαση ο Zoran Zaev. 

Image

Milososki (πρώην ΥΠΕΞ ΠΓΔΜ): Υπάρχει τρόπος να επιστρέψουμε στην ονομασία «Μακεδονία»

Την θέση ότι υπάρχουν τρόποι για να γυρίσει η Βόρεια Μακεδονία στην παλιά συνταγματική της ονομασία «Μακεδονία» και παρά τη Συμφωνία των Πρεσπών διατυπώνει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και νυν βουλευτής του εθνικιστικού κόμματος VMRO, Antonio Milososki.
Σε δηλώσεις του στην Frankfurter Allgemeine ο Milososki, ο οποίος υπήρξε εκπρόσωπος της εκστρατείας κατά της μετονομασίας της χώρας του σε Βόρεια Μακεδονία, υποστήριξε ότι «το να υπογράφεις μιας σημαντική συμφωνία χωρίς να δίνεις ιδιαίτερο βάρος σε ισχυρές εγγυήσεις είναι σαν να δέχεσαι να ακρωτηριάσεις το πόδι σου χωρίς πρώτα να πάρεις μια δεύτερη και τρίτη ιατρική γνώμη».
«Εάν κάνεις αυτό το λάθος, χάνεις το πόδι σου, ανεξάρτητα του για το πόσο καιρό θα κλαις.
Δυστυχώς, η κυβέρνηση μας έκανε ακριβώς αυτό το λάθος.
Υπέγραψε μια συμφωνία με την Ελλάδα, στην οποία έκανε άνευ προηγουμένου παραχωρήσεις.
Οι πολίτες της χώρας μου χειραγωγήθηκαν, πείστηκαν ότι η συμφωνία αυτή θα διασφάλιζε την ένταξη μας στην ΕΕ.
Αυτή ήταν η προπαγάνδα πριν το δημοψήφισμα για την αλλαγή του ονόματος.
Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η Γαλλία και άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ βλέπουν τη διεύρυνση της ΕΕ όχι ως προτεραιότητα αλλά ως εμπόδιο.
Υπό αυτές τις συνθήκες, η πλήρης ένταξη στην ΕΕ θα πρέπει να αποκλειστεί τουλάχιστον για την ερχόμενη δεκαετία» αναφέρει ο Milososki.
Ερωτηθείς εάν το κόμμα του προτίθεται να ακυρώσει τη συμφωνία και να αλλάξει το όνομα, σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές που έχουν προκηρυχθεί για τον ερχόμενο Απρίλιο, ο Milososki υποστηρίζει πως «υπάρχουν τρόποι για να επιστρέψουμε στην παλιά συνταγματική μας ονομασία Μακεδονία».
«Ωστόσο, όλες οι λύσεις είναι αρκετά περίπλοκες.
Μια δυνατότητα είναι το Συνταγματικό Δικαστήριο να κηρύξει τη συμφωνία με την Ελλάδα άκυρη.
Αυτό θα μπορούσε να γίνει στη βάση του περσινού δημοψηφίσματος, στο οποίο δεν υπήρχε πλειοψηφία για την κατάργηση της παλιάς ονομασίας.
Επίσης, υπάρχουν εκείνοι οι βουλευτές, οι οποίοι ψήφισαν τη νέα ονομασία υπό καθεστώς απειλών και εκβιασμών, ενάντια στην ελεύθερη βούληση τους.
Είχαν απειληθεί με φυλάκιση από τον Γενικό Εισαγγελέα ή από δικαστές που ελέγχονταν από την κυβέρνηση, εάν δεν ψήφιζαν για την αλλαγή του ονόματος.
Εάν αυτοί είχαν το κουράγιο να τα αναφέρουν όλα αυτά δημόσια και να πάνε στο γραφείο του εισαγγελέα μετά την αλλαγή της κυβέρνησης, τότε αυτό θα άλλαζε το κοινό αίσθημα και θα επέτρεπε σε μια πλειοψηφία των δύο τρίτων της Βουλής να επαναφέρει το παλιό Σύνταγμα» αναφέρει ο Milososki.
Στην παρατήρηση ότι όπως είπε ο ίδιος, όλα αυτά είναι απίθανα σενάρια, ο Milososki υποστηρίζει πως ότι και αν συμβεί, ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: «οι πολίτες μας λένε την χώρα μας Μακεδονία και θα συνεχίσουν να την αποκαλούν έτσι».
«Επιβεβλημένες λύσεις δεν μπορούν να επιβιώσουν απέναντι στη θέληση του λαού» τονίζει ο Milososki, ο οποίος επισημαίνει ότι είναι «κλινικά νεκρή» η διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ.
«Τα επόμενα δύο με τρία χρόνια θα δείξουν εάν υπάρχει η πολιτική βούληση στην ΕΕ για την αναζωογόνηση της μέσω μεταρρυθμίσεων.
Η πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ στερείται στρατηγικής σαφήνειας.
Κάθε χρόνο καθίσταται όλο και πιο δύσκολο για τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, την Αλβανία και τη Μακεδονία να πιστέψουν στην προοπτική της πλήρους ένταξης.
Τα κράτη μας θα πρέπει να ζητήσουν να ξεκαθαρίσει η κατάσταση στις επόμενες συνόδους κορυφής της ΕΕ για τα δυτικά Βαλκάνια.
Οι αφελείς δεσμεύσεις δεν αρκούν» επισημαίνει ο Milososki.

Αναβρασμός στα Σκόπια

Image

Υπενθυμίζεται, πως στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, Γαλλία, Ολλανδία και Δανία αρνήθηκαν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.
Ο Zaev στις δηλώσεις του έκανε λόγο για ιστορικό σφάλμα της ΕΕ, η οποία δεν ανταποκρίθηκε στις προκλήσεις.
Η ΕΕ δεν ανταποκρίθηκε στις υποσχέσεις της. Έχουμε εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις μας.
Παρουσιάσαμε τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων, επιλύσαμε τις διαμάχες με τους γείτονές μας και δεν τήρησαν το λόγο τους.
Η ΕΕ δεν αποφάσισε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις μαζί μας και αυτό είναι ιστορικό σφάλμα, σημείωσε ο Zaev.
«Εγώ είμαι έτοιμος. Το κόμμα μου είναι έτοιμο. Η ομάδα μου είναι έτοιμη. Δεν εγκαταλείπουμε τη μάχη, θα πολεμήσουμε γενναία», υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας και τόνισε: «Προτείνω την ταχεία διεξαγωγή εκλογών με τις οποίες, εσείς, οι πολίτες, θα αποφασίσετε τον δρόμο που θα ακολουθήσουμε».
Υπενθυμίζεται πως και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean –Claude Juncker δήλωσε την Παρασκευή (18/10) πως η έλλειψη συμφωνίας μεταξύ των ηγετών της ΕΕ για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία είναι «ιστορικό λάθος».
Ο Zaev ο οποίος ανήλθε στην εξουσία το 2017, επένδυσε όλο το πολιτικό κεφάλαιό του στο να βάλει τη Βόρεια Μακεδονία σε ενταξιακή πορεία τόσο στην ΕΕ όσο και στο ΝΑΤΟ.
Μετά την αρνητική απάντηση από την ΕΕ να ξεκινήσουν οι ενταξιακές συνομιλίες προκήρυξε χθες (19/10) πρόωρες εκλογές.

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα στηρίζει διαχρονικά την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων

Το μήνυμα πως η Ελλάδα στηρίζει διαχρονικά την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, στέλνει το υπουργείο Εξωτερικών.
«Μία προοπτική που είχε ως εφαλτήριο τη σύνοδο κορυφής της Θεσσαλονίκης το 2003 και στην οποία η Ελλάδα έχει σταθεί αταλάντευτα αρωγός, με γνώμονα την εδραίωση της περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του και σημειώνει πως η θέση αυτή, όπως τονίστηκε από τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη χθες, κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, παραμένει ένας από τους βασικούς και αμετάβλητους άξονες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Εξωτερικών καθιστά σαφές πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει τις σχετικές προσπάθειες των χωρών της περιοχής να εκπληρώσουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις προκειμένου να ενταχθούν στην ευρύτερη ευρωπαϊκή μας οικογένεια.
Για την επίτευξη του στόχου αυτού, υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του, «τις ενθαρρύνει να παραμείνουν προσηλωμένες στην οδό των μεταρρυθμίσεων που μόνο θετικά μπορούν να επηρεάσουν την πορεία προσέγγισής τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τη ζωή των πολιτών τους».
Παράλληλα, «καλεί τα κράτη-μέλη της ΕΕ να συνεργαστούν για την υλοποίηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων προς όφελος της περιοχής αλλά και της ίδιας της Ευρώπης».

Κριτική Τσίπρα στον Μητσοτάκη για τη Βόρεια Μακεδονία - «Η Ελλάδα επιστρέφει σε ρόλο κομπάρσου στα Βαλκάνια»

Έντονη κριτική στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ασκεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή τις εξελίξεις γύρω από το «πάγωμα» της ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας στην πρόσφατη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Η Ελλάδα ξαναγυρνάει, δυστυχώς, σε ρόλο κομπάρσου στη περιοχή των Βαλκανίων. Η μικρή Ελλάδα που παρακολουθεί και ακολουθεί πρωτοβουλίες τρίτων», αναφέρει ο κ. Τσίπρας σε ανάρτηση του στο Facebook, σημειώνοντας ότι «η εξωτερική πολιτική δεν γίνεται υπό τον φόβο των εσωκομματικών συσχετισμών».
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «τη στιγμή που η ΕΕ βρίσκεται αντιμέτωπη με τις συνέπειες της τραγικής της απόφασης να μη δώσει πράσινο φως για την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, η Ελλάδα φαίνεται να απουσιάζει παντελώς από τις εξελίξεις στη γειτονιά της».
Σχολιάζει πως «ο Έλληνας πρωθυπουργός, που δεν τολμά καλά-καλά να προφέρει το όνομα της γειτονικής χώρας, αποδέχθηκε πειθήνια τη μοιραία σύνδεση της ενταξιακής πορείας της γειτονικής μας χώρας με αυτήν της Αλβανίας, χωρίς μάλιστα να απαιτήσει μεταρρυθμίσεις για τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας».
Όπως προσθέτει, ο κ. Μητσοτάκης «παρακολούθησε σιωπηλός στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τη Δανία και την Ολλανδία να διαπραγματεύονται το μέλλον των Βαλκανίων.
Και τώρα αμήχανα παρακολουθεί την Ιταλία, να προτείνει επανεκκίνηση του ενταξιακού διαλόγου τον Νοέμβριο».
«Είμαι βέβαιος», σχολιάζει ο κ. Τσίπρας, «ότι όσο δημόσια θα λέει το εξόχως αντιφατικό ότι πρέπει να τιμήσουμε την επιζήμια Συμφωνία, ταυτόχρονα θα παρακαλάει μη τυχόν και κερδίσουν ξανά στη γειτονική χώρα οι εθνικιστές και αμφισβητήσουν την -κατά τ' άλλα- "κατάπτυστη" Συμφωνία των Πρεσπών».

«Πυρά» Altmaier (ΥΠΟΙΚ Γερμανίας) στην ΕΕ για το μπλόκο σε Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία

Λίγο πριν από το ταξίδι του στα Βαλκάνια, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Peter Altmaier, επέκρινε την άρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την περασμένη εβδομάδα, να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.
«Είμαι απογοητευμένος από την έκβαση της Συνόδου Κορυφής», δήλωσε ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός σε συνέντευξή του στη σημερινή έκδοση της εφημερίδας Bild.
«Είναι προς το συμφέρον μας να συνδέσουμε τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία με την ΕΕ και να αναγνωρίσουμε τις μεγάλες προσπάθειές τους για τη δημοκρατία και τη σταθερότητα.
Οι ενταξιακές συνομιλίες θα πρέπει να ξεκινήσουν σύντομα», τόνισε ο κ. Αλτμάιερ, ο οποίες επισκέπτεται, σήμερα και αύριο, 21 και 22 Οκτωβρίου, την Κροατία, το Μαυροβούνιο και τη Σερβία.

Süddeutsche Zeitung: Η ΕΕ αθέτησε τις υποσχέσεις της σε Β. Μακεδονία και Αλβανία

Εντονα επικριτικός απέναντι στην ΕΕ και τον Γάλλο πρόεδρο Macron είναι ο γερμανικός Τύπος που κατηγορεί τους ηγέτες της ΕΕ για αθέτηση της συμφωνίας για την έναρξη ενταξιακού διαλόγου με τη Β. Μακεδονία και την Αλβανία.
Η Süddeutsche Zeitung αναφέρεται στην δήλωση του απερχόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean Claude Juncker ο οποίος χαρακτήρισε «σοβαρό ιστορικό λάθος», τη διαφωνία που διατυπώθηκε στους κόλπους της ΕΕ για έναρξη ενταξιακού διαλόγου με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

O Macron δέχεται πιέσεις από τη Le Pen

«Αθέτηση υπόσχεσης» είναι ο τίτλος του σχολίου στο οποίος η γερμανική εφημερίδα υπογραμμίζει ότι «καμιά χώρα δεν διαθέτει αυτόματα το δικαίωμα, αργά ή γρήγορα, να γίνει δεκτή στην ΕΕ, μόνο και μόνο επειδή βρίσκεται δυτικά των Ουραλίων» σχολιάζει ο γερμανός αρθρογράφος. «Φυσικά και κάθε κυβέρνηση που επιδιώκει την ένταξη θα πρέπει να επιτυγχάνει μεγάλες επιδόσεις.
Φυσικά και η ΕΕ θα πρέπει να διδαχθεί από το ό,τι στο παρελθόν κινήθηκε πρόωρα στο δρόμο της διεύρυνσης.
Αλλά αποτελούν δικαιολογία όλα αυτά για μια συνολική άρνηση, όπως έκανε ο πρόεδρος Macron, κατά της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας;
Ιδιαίτερα για τη Βόρεια Μακεδονία δεν μπορεί κανείς να την κατηγορήσει ότι δεν είχε επιδόσεις» συνεχίζει ο αρθρογράφος.
«Το κράτος άλλαξε ως και την ονομασία του για να αποφύγει διένεξη με την γειτονική Ελλάδα. Εξάλλου δεν επρόκειτο για ένα ναι ή ένα όχι σε μια άμεση ένταξη αλλά για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων που θα διαρκέσουν χρόνια και θα έχουν πολλά εμπόδια …
Τα κίνητρα του Macron είναι κυρίως εσωτερικοπολιτικά» υποστηρίζει η εφημερίδα.
«Στο λαιμό του κάθεται η Marine LePen η οποία του επισημαίνει συνεχώς την ύπαρξη πολλών Αλβανών που έχουν κάνει αίτηση για άσυλο στη Γαλλία.
Αλλά δεν αποδυναμώνει κανείς τους εθνολαϊκιστές με το να υιοθετεί τις θέσεις τους.
Και δεν ενισχύεται η Ευρώπη με το να αθετεί τις υποσχέσεις της».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης