ΥΠΕΞ προς Τουρκία: Εδραιωμένα στο διεθνές δίκαιο τα κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας - δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα το διμερές μνημόνιο με τη Λιβύη
(upd8) Διπλωματικός πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας ύστερα από τις συνεχιζόμενες και ακραίες προκλήσεις της Τουρκίας, η οποία αφού αξίωσε περιοχές δυτικά της Ρόδου καταθέτοντας σχετική επιστολή στον ΟΗΕ και αφού υπέγραψε συμφωνία με τη Λιβύη για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών, έφτασε στο σημείο να αμφισβητήσει ευθέως την υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου.
Η Ελλάδα δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Δένδια κάνει λόγο για παντελώς αβάσιμα επιχειρήματα και επιδιώξεις ενώ το ζήτημα της κορύφωσης της τουρκικής προκλητικότητας στην ανατολική Μεσόγειο αναμένεται να θέσει υπόψη του ΝΑΤΟ στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής στο Λονδίνο ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.
Την ίδια στιγμή αναλυτές εκτιμούν ότι η κατάσταση με την Τουρκία είναι σχεδόν "εμπόλεμη" και όλα αυτά την ώρα που η Άγκυρα επιμένει, αναφέροντας ότι «η συμφωνία με τη Λιβύη συντάσσεται με το διεθνές δίκαιο» και επαλαμβάνοντας - και επίσημα πλέον - την θέση πως τα ελληνικά νησιά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.
Ο προκλητικός χάρτης με τα όρια της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας μετά τη συμφωνία με τη Λιβύη
Τον χάρτη στον οποίο η Τουρκία θεωρεί ότι είναι τα όρια της υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ της στην ανατολική Μεσόγειο έπειτα από την λεγόμενη «συμφωνία» της με τα κατεχόμενα το 2011 και τη πρόσφατη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη παρουσίασε με σχετική ανάρτηση του στο twitter ο Cagatay Erciyes, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής για θέματα αεροπορίας και ναυτιλίας στο τουρκικό ΥΠΕΞ.
Σύμφωνα με τον Τούρκο διπλωμάτη από το σημείο Α έως Β στο χάρτη είναι τα όρια από την «συμφωνία» που υπέγραψε η Τουρκία με την «Τουρκοκυπριακή Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» το 2011.
Tο σημείο C-D-E αποτελεί την μέση γραμμή μεταξύ των ηπειρωτικών εδαφών Τουρκίας με Αίγυπτο και το σημείο E-F είναι τα όρια που προκύπτουν από τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης.
ΥΠΕΞ προς Τουρκία: Εδραιωμένα στο διεθνές δίκαιο τα κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας
Την θέση ότι δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα το διμερές μνημόνιο της Τουρκίας με τη Λιβύη διατυπώνει το ελληνικό ΥΠΕΞ, το οποίο υποστηρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών είναι εδραιωμένα στο διεθνές δίκαιο.
«Η επιμονή της Τουρκίας να αποπειράται να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών - όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο - ή ακόμα και ολόκληρων νησιών-κρατών, με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια που, ως δια μαγείας, μετατρέπονται αιφνιδίως σε συμφωνίες ή με επιλεκτική επίκληση δικαστικών αποφάσεων ή άρθρων της UNCLOS – στην οποία όμως αρνείται να προσχωρήσει – δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα.
Ούτε, βέβαια, μπορεί να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, που είναι αδιαμφισβήτητα εδραιωμένα στο διεθνές δίκαιο και, ειδικότερα, στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας.
Είναι θετικό ότι η Τουρκία δηλώνει έτοιμη για διαπραγμάτευση, όπως προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ κρατών.
Οι διαπραγματεύσεις, όμως, δεν μπορούν να γίνονται παρά μόνο στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας.
Και οι δηλώσεις καλών προθέσεων δεν θα πρέπει να συνδυάζονται με καθημερινή παραβατικότητα δηλώσεων και ενεργειών.
Αντί να ομιλεί για τη θέση νησιών στη «λάθος πλευρά της μέσης γραμμής», την καλούμε να αναρωτηθεί εάν θέλει η ίδια να βρίσκεται στη λάθος πλευρά του Δικαίου» αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΥΠΕΞ.
Μητσοτάκης: Οι ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο υπονομεύουν τις προσπάθειες της ΕΕ
Τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο κατήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή του κατά τη συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ που συμμετέχουν στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα στη Μαδρίτη, ζητώντας παράλληλα τη στήριξη της ΕΕ.
«Μεσομακροπρόθεσμα στον δρόμο για την απολιγνιτοποίηση και την πλήρη υποκατάσταση από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα είμαστε εξαρτημένοι από το φυσικό αέριο, ως ενδιάμεσο καύσιμο.
Επομένως αποτελεί προϋπόθεση η ΕΕ να δώσει προσοχή στην Ανατολική Μεσόγειο και τις πολιτικές αξιοποίησης νέων κοιτασμάτων από την ευρύτερη περιοχή, που μπορεί να αποτελέσουν σημαντική πηγή φυσικού αερίου.
Οι κινήσεις της Τουρκίας υπονομεύουν τη συνολική αυτή προσπάθεια» ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Κατά τη συνάντηση που έγινε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού της Ισπανίας Pedro Sanchez, παρουσία της νέας προέδρου της Κομισιόν
Ursula von der Leyen και του νέου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «για τις χώρες, όπως η Ελλάδα, η απεξάρτηση από τον λιγνίτη έχει ως προϋπόθεση τη δίκαιη μετάβαση».
«Απαιτούνται κονδύλια για την χρηματοδότηση της μετάβασης που θα πρέπει να είναι ουσιαστική και όχι συμβολική» υποστήριξε ο κ.Μητσοτάκης, ο οποίος ζήτησε την αύξηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την ενίσχυση των πολιτικών που αφορούν την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ιδιαίτερα για χώρες που αναλαμβάνουν φιλόδοξους στόχους, όπως η Ελλάδα, που έχει δεσμευθεί για την απεξάρτηση από τον λιγνίτη ως το 2028. «Δεν μπορούμε να ασκήσουμε αποτελεσματική ευρωπαϊκή κλιματική πολιτική και να χρηματοδοτήσουμε, ταυτόχρονα με τους υφιστάμενους χρηματοδοτικούς πόρους, μια αποτελεσματική πολιτική για το Κλίμα, την πολιτική συνοχής και την αγροτική πολιτική.
Μια βιώσιμη κοινοτική πολιτική μπορεί μόνο να επιτευχθεί με αυξημένα κοινοτικά χρηματοδοτικά εργαλεία και μέσα» υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Δένδιας: Αβάσιμες οι επιδιώξεις της Τουρκίας ότι τα ελληνικά νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα
Την θέση ότι είναι διαχρονικές και αβάσιμες οι επιδιώξεις της Τουρκίας ότι τα ελληνικά νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Ν. Δένδιας αναφερόμενος στις συνεχείς προκλήσεις της Άγκυρας, η οποία έφτασε να αμφισβητεί ακόμα και την υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Δένδιας είπε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη και διατεθειμένη να συνομιλήσει με την Τουρκία στη βάση πάντως του Διεθνούς Δικαίου ενώ σε ερώτηση για το τι θα πράξει η Ελλάδα σε περίπτωση που η Τουρκία επιχειρήσει να παραβιάσει την ελληνική κυριαρχία, υπογράμμισε πως «δεν θα επιτρέψουμε τουρκική παραβίαση της κυριαρχίας μας».
«Η Ελλάδα οφείλει να μπορεί να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κρίση μόνη της» υποστήριξε ο κ.Δένδιας, τονίζοντας ότι «το ΝΑΤΟ έχει μια δυσκολία να λάβει θέση μεταξύ των μελών του».
Συγκεκριμένα, οκ.Δένδιας τόνισε πως η Τουρκία επιδιώκει να γίνει δεκτή μια αντίληψη «ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα κι αυτό το επιδιώκει ιστορικά και όχι μόνο για το Καστελόριζο, αλλά και για τα νησιά του Αιγαίου που πολλά είναι πολύ μεγάλα νησιά».
«Αυτή είναι μια αντίληψη της Τουρκίας κατά την άποψή μας αβάσιμη τελείως.
Υπάρχουν δεκάδες αποφάσεις διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων που υποστηρίζουν ακριβώς το αντίθετο.
Η Τουρκία καλύπτεται επίσης πίσω από το γεγονός ότι δεν έχει υπογράψει τη σύμβαση του δικαίου της θάλασσας στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής της τακτικής.
Επικαλείται ανεδαφικά πράγματα», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, υποστηρίζοντας πως με αυτές τις κινήσεις η Τουρκία δεν βοηθά ούτε τον εαυτό της, αναφέροντας ως παράδειγμα τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος της για τις ενέργειες της στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ισχυρή η Ελλάδα
«Η Ελλάδα αισθάνεται ισχυρή.
Συζητάμε με τους Τούρκους, υπογραμμίζοντας ο καθένας τι είναι δεκτό και τι απαράδεκτο.
Πάντα είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο με την Τουρκία, αλλά στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», τόνισε και εκτίμησε πως η Τουρκία με τις κινήσεις της δεν βοηθά τον εαυτό της.
«Η Ελλάδα επιδιώκει με τις γειτονικές χώρες μέσω συμφωνιών τον καθορισμό των ΑΟΖ, ώστε να ξεκαθαρίσουν όλα», επισήμανε ο κ. Δένδιας, ο οποίος αναφέρθηκε και στις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή Δημοκρατία, τονίζοντας πως της Τουρκίας δεν της βγήκε σε καλό η συμπεριφορά της απέναντι στην Κύπρο.
Ήδη, όπως είπε, το Συμβούλιο της ΕΕ ψήφισε την επιβολή κυρώσεων.
«Δεν νομίζω ότι έχει καταφέρει κάτι η Τουρκία με τις έρευνες στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Εφόσον η Τουρκία έχει νόμιμα δικαιώματα, κανείς δεν θα τα αμφισβητήσει, αλλά αυτό πρέπει να συζητηθεί στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.
Να συζητήσουμε ναι, αλλά όχι να μας επιβάλει η Τουρκία ό,τι θέλει», υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας.
Δεν εκχωρούμε κυριαρχία
Σε ερώτηση τι θα πράξει η Ελλάδα, αν η Τουρκία επιχειρήσει να αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία ο κ.Δένδιας ήταν ξεκάθαρος.
«Δεν έχουμε δικαίωμα να εκχωρήσουμε την κυριαρχία της χώρας», επισήμανε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε πως «αν η Τουρκία παραβιάσει την κυριαρχία της Ελλάδας, θα υποστεί τις συνέπειες».
«Η Τουρκία είναι και θα είναι εξαιρετικά προσεκτική» εκτίμησε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, αναφέροντας πάντως ότι δεν μπορεί να προβλέψει τι θα κάνει η Άγκυρα.
Σχετικά με το μεταναστευτικό/προσφυγικό, ο κ. Δένδιας υπενθύμισε πως η Ελλάδα δημιουργεί ένα σύστημα αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών.
«Αυτό που κάνει η Τουρκία που εργαλειοποιεί τον ανθρώπινο πόνο για να φέρει την Ελλάδα και την ΕΕ σε δύσκολη θέση είναι εκτός δικαίου», πρόσθεσε.
«Μερικοί από τους Ευρωπαίους εταίρους μας δεν δέχονται τον καταμερισμό ευθυνών, ενώ οι ίδοι εταίροι στα κονδύλια είναι έτοιμοι να εισπράξουν» ανέφερε και τόνισε:
«Η Ελλάδα έχει πει ότι η Τουρκία δικαιούται ενισχύσεις γιατί έχει επωμιστεί μεγάλο βάρος. Την έχουμε βοηθήσει με μεγάλο εσωτερικό κόστος. Αλλά δεν μπορούμε να βοηθήσουμε άλλο με αυτά που κάνει.
Το μήνυμα της Κομισιόν
Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία για σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και αποφυγή απειλών και δράσεων που θα έθεταν σε κίνδυνο την ειρηνική επίλυση απηύθυνε η Κομισιόν με αφορμή τις αυξανόμενες προκλήσεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Η ΕΕ έχει επανειλημμένα τονίσει στην Τουρκία ότι οφείλει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας και πρέπει να αποφύγει τις απειλές ή τις δράσεις που θα έθιγαν τις σχέσεις αυτές και την ειρηνική επίλυση διαφορών, όποιες και αν είναι αυτές» αρμόδιος εκπρόσωπος της Κομισιόν απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.
Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας «Μπορώ να ανακαλέσω την απόφαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της 15ης Ιουλίου, με την οποία καλούσε την Τουρκία να επιλύσει τα ζητήματα που αφορούν στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων, καλή τη πίστη και με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, κάτι που έχουμε επαναλάβει πολλές φορές.
Όποιες και αν είναι οι διαφορές, θα πρέπει να επιλυθούν μέσα σε αυτό το πλαίσιο».
Celik (Τουρκία): Σε ευθυγράμμιση με το διεθνές δίκαιο η συμφωνία με τη Λιβύη - Η Ελλάδα θέλει μια περιοχή 4.000 φορές πάνω από τη δικαιοδοσία της
Ο O. Celik, εκπρόσωπος Τύπου του AKP, μίλησε το μεσημέρι της Δευτέρας (2/12) στους δημοσιογράφους, έπειτα από τη συνάντηση του T. Erdpgan με την Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπή για ενεργειακά θέματα της χώρας και αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη, που έχει προκαλέσει σάλο στην Ελλάδα και την Ευρώπη τις τελευταίες ημέρες.
Σε μια προσπάθεια να «απαντήσει» στη θέση που εξέφρασε επίσημα νωρίτερα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περί «σεβασμού των κανόνων διεθνούς δικαίου», ο Celikσχολίασε, στον ίδιο προκλητικό τόνο που χρησιμοποιούν οι Τοιύρκοι για το θέμα, πως «το βήμα συμφιλίωσης που κάναμε με τη Λιβύη στην ανατολική Μεσόγειο, δείχνει πως μια νέα διαδικασία έχει ξεκινήσει.
Δεν υπάρχει από την πλευρά μας καμία έλλειψη συμμόρφωσης με τους διεθνείς κανόνες.
Δεν θα κάνουμε πίσω.
Θέλουν να βάλουν όρια και να υψώσουν τείχη στην παρουσία της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο».
Ακολούθως, αναφέρθηκε και στις επαφές της Ελλάδας με την Αίγυπτο, αναφέροντας πως «η Αίγυπτος έχει χάσει την επιρροή της στην περιοχή και στέκεται τώρα απέναντι στην Τουρκία.
Ωστόσο, έτσι κάνει κακό στον εαυτό της.
Η Ελλάδα και η Αίγυπτος δεν έχουν εκφράσει καμία γνώμη για τη συμφωνία, μονάχα επικρίνουν.
Στην πραγματικότητα, όποιος γνωρίζει τα σωστά σύνορα της ανατολικής Μεσογείου, γνωρίζει πως δεν είναι σωστό να περιορίζεται η κυριαρχία της Τουρκίας.
Η Ελλάδα προσπαθεί να «αγκαλιάσει» μια περιοχή τέσσερις χιλιάδες φορές πάνω από τη δικαιοδοσία της.
Είναι προφανές πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την Τουρκία σε καμία περίπτωση».
Προς απέλαση ο Λίβυος πρέσβης
Αναφερόμενος στο μνημόνιο που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών, ο κ.Δένδιας είπε πως η ελληνική πλευρά δεν γνωρίζει ακόμα το περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας, υποστηρίζοντας πως κάθε άλλο παρά βέβαιο είναι πως το Κοινοβούλιο της Λιβύης θα επικυρώσει αυτή τη συμφωνία.
Συγκεκριμένα, ο κ.Δένδιας εξήγησε ότι από ότι φαίνεται πρόκειται για δυο μνημόνια, με το ένα να αφορά τα ζητήματα της θάλασσας και το δεύτερο στρατιωτική συνεργασία, τονίζοντας πως οι κινήσεις προσέγγισης μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης ήταν σε γνώση της Αθήνας και γι αυτό είχε συνομιλήσει με τον Λίβυο ομόλογό του για το θέμα τον περασμένο Σεπτέμβριο στο περιθώριο συνεδρίασης του ΟΗΕ, όπου εκείνος είχε αναγνωρίζει ότι μια συμφωνία με την Τουρκια για το θέμα αυτό είναι προβληματική και δεν μπορεί να υπογραφεί.
Σχετικά με τον Λίβυο Πρέσβη στην Αθήνα, ο υπουργός Εξωτερικών είπε «εάν δεν μας φέρει τη συμφωνία την Παρασκευή, θα κηρυχθεί persona non grata και θα φύγει».
Όσον αφορά την επίσκεψη του στην Αίγυπτο ο κ.Δένδιας επιβεβαίωσε πως οι δύο πλευρές συμφώνησαν να επισπεύσουν τη διαδικασία οριοθέτησης της μεταξύ τους ΑΟΖ.
«Η Ελλάδα δεν συναρτά την διπλωματική της τακτική και το εθνικό της συμφέρον από το τι κάνει η Τουρκία.
Με την Αίγυπτο έχουν ξεκινήσει μακροχρονα (συζητήσεις) έχουν γίνει δεκα γύροι για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ των δυο χωρών.
Στο πλαίσιο λοιπόν της κοινής εξέτασης του τελευταίου γεγονότος, συμφωνήσαμε να επισπεύσουμε και αυτές τις διαδικασίες.
Η Αίγυπτος είναι μια φιλική χώρα» τόνισε ο κ.Δένδιας.
Τσίπρας: Επέκταση κυρώσεων στην Τουρκία για την παραβατική δραστηριότητα νότια της Κρήτης
Τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής και την επέκταση των κυρώσεων στην Τουρκία ζήτησε με δήλωσή του μετά τη συνάντηση που είχε με τους δημάρχους της Θράκης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας με αφορμή την παραβατική δραστηριότητα της γείτονος.
«Είναι απαραίτητο το επόμενο διάστημα να συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής και να σταματήσει η τακτική της αδράνειας και του κατευνασμού στα θέματα εξωτερικής πολιτικής» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας πως πρέπει να «επαναφέρουμε το λόγο μας και τη δράση μας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής στο πλαίσιο της πολυδιάστατης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής που είχαμε όλο το προηγούμενο διάστημα».
Στο πλαίσιο αυτό υπενθύμισε ότι «πήραμε μία σειρά από θετικές αποφάσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως οι κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για την παραβατική της δραστηριότητα στην ΑΟΖ της Κύπρου», ενώ ζήτησε και την επέκτασή τους.
«Οι κυρώσεις αυτές πρέπει δυστυχώς από ό,τι φαίνεται να επεκταθούν και σε ότι αφορά την παραβατική δραστηριότητα νότια της Κρήτης».
«Από εδώ από την Αλεξανδρούπολη πρέπει να στείλουμε το μήνυμα πως ο σεβασμός του διεθνούς Δικαίου είναι προϋπόθεση για την καλή γειτονία.
Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει αυτή την κλιμάκωση της έντασης και την παραβατική συμπεριφορά» σημείωσε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας πως «η μονομερής ενέργεια σε συνεννόηση με την σημερινή κυβέρνηση της Λιβύης να προχωρήσει σε μία ανυπόστατη συμφωνία, πέρα και έξω από κάθε έννοια του διεθνούς Δικαίου είναι μία προκλητική συμπεριφορά που μόνο αρνητικά αποτελέσματα θα έχει στο εγγύς μέλλον».
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση για τη στάση της, σημειώνοντας πως «είχαμε προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι η πολιτική του κατευνασμού προκειμένου να μειώσει η Τουρκία της προσφυγικές ροές δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα.
Βρισκόμαστε δυστυχώς μπροστά σε αυτή την εξέλιξη να επιβεβαιώνεται η πρόβλεψή μας».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «διπλά αρνητική την εξέλιξη αυτή», διότι όπως είπε «και έχουμε ενέργειες σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων αλλά και ταυτόχρονα δεν έχουμε καμία εξέλιξη σε ότι αφορά τη σωστή τήρηση της ευρωτουρκικής συμφωνίας για το προσφυγικό».
Γερμανία: Ουδέν σχόλιον για τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης, δεν γνωρίζουμε το περιεχόμενο
Η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει στη διάθεσή της τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα και γι' αυτό δεν μπορεί να σχολιάσει σχετικά, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Rainer Broil.
Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Broil επισήμανε ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει λάβει γνώση της ανακοίνωσης, αλλά δεν είναι σε θέση να τοποθετηθεί σχετικά με τις λεπτομέρειές της ή να επιβεβαιώσει «εάν όσα γνωστοποιήθηκαν πράγματι ισχύουν και τι είναι πράγματι περιεχόμενο της συμφωνίας και τι όχι».
Γεραπετρίτης (υπ.Επικρατείας): Δεν θα προχωρήσουμε σε ακραίες ενέργειες εν θερμώ απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας
Την θέση ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να προχωρήσει σε ακραίες ενέργειες εν θερμώ για να αντιμετωπίσει τις συνεχόμενες προκλήσεις της Άγκυρας διατύπωσε ο υπουργός Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτης.
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο κ.Γεραπετρίτης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί συγκεκριμένη στρατηγική, η οποία εστιάζεται σε τρία επίπεδα.
Όπως είπε, το πρώτο είναι η διεθνοποίηση του ζητήματος των τουρκικών προκλήσεων, αναφέροντας πως ήδη ο πρωθυπουργός έχει προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες και θα θέσει το ζήτημα και στην επικείμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.
Το δεύτερο επίπεδο, όπως υποστήριξε ο κ.Γεραπετρίτης, είναι η ανάπτυξη διμερών σχέσεων, όπως αυτές με την Αίγυπτο και τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί και το τρίτο επίπεδο είναι η συνολική αναβάθμιση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων.
«Όχι γιατί σκοπεύουμε να εμπλακούμε σε θερμό επεισόδιο, αλλά γιατί οι Ένοπλες Δυνάμεις θα λειτουργήσουν καταλυτικά ως αποτρεπτικός παράγοντας» υποστήριξε ο κ.Γεραπετρίτης, τονίζοντας ότι «η Τουρκία συνηθίζει να χρησιμοποιεί διεθνή ζητήματα για να εξυπηρετήσει τις γεωπολιτικές της επιδιώξεις».
«Αυτό έκανε με το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό, αυτό κάνει και τώρα με τον άτυπο πόλεμο ανάμεσα στα αραβικά κράτη και την κυβέρνηση της Λιβύης» είπε ο κ.Γεραπετρίτης.
Κατρούγκαλος: Να συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για τις τουρκικές προκλήσεις
Να συγκληθεί άμεσα το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής προκειμένου να συμφωνηθεί ένα συνεκτικό πλαίσιο στρατηγικής για την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων υποστήριξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Κατρούγκαλος, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει καμία στρατηγική απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις.
«Η κυβέρνηση χειρίζεται τα κρίσιμα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, και ιδίως τις κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας, χωρίς πυξίδα, χωρίς στρατηγική.
Από την πολιτική κατευνασμού που επέλεξε ο κύριος Μητσοτάκης στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν, όπου δεν έθεσε καν ως θέμα τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για συμψηφισμό προσφυγικού, κυπριακού και τουρκικής παραβατικότητας, έως τις πρόσφατες σπασμωδικές αντιδράσεις στις μεθοδεύσεις της Τουρκίας με τη Λιβύη, απουσιάζει κάθε στοιχείο συνεκτικής εξωτερικής πολιτικής.
Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Ούτε η λογική του παθητικού παρατηρητή ούτε οι ακροδεξιές φωνές μπορούν να καθορίζουν τη στάση της χώρας.
Η μόνη διέξοδος είναι η επιστροφή στην ενεργητική εξωτερική πολιτική που χάραξε και εφάρμοσε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που προωθούσε ταυτόχρονα μια θετική ατζέντα διαλόγου αλλά και την ενεργή αντίδραση απέναντι στις παραβιάσεις της διεθνούς νομιμότητας, για πρώτη φορά με λήψη κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Άμεσα πρέπει να συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, ώστε να συμφωνηθεί ένα συνεκτικό πλαίσιο στρατηγικής για την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων» αναφέρει σε δήλωση του ο κ.Κατρούγκαλος.
Γεννηματά: Να συγκληθεί το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών – Να υπάρξει αποφασιστική αντίδραση στην πρόκληση της Τουρκίας
Να αντιδράσει εδώ και τώρα με αποφασιστικότητα απέναντι στη νέα ιταμή πρόκληση της Τουρκίας καλεί την κυβέρνηση η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.
«Εδώ και τώρα με αποφασιστικότητα οφείλει να αντιδράσει η κυβέρνηση στην νέα ιταμή πρόκληση της Τουρκίας, που παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο, τη σύμβαση για το Δίκαιο της θάλασσας αλλά και την ίδια τη γεωγραφία.
Με συγκεκριμένες κινήσεις.
Μεταξύ άλλων να ζητήσει, η Ευρωπαϊκή Ένωση να πάρει αμέσως θέση με δήλωση της που θα τονίζει ότι:
(α) Δεν αναγνωρίζει οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών οι οποίες παραβιάζουν ευθέως το διεθνές δίκαιο.
(β) Θα επιβάλει αυστηρές κυρώσεις σε όποιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο δραστηριοποιηθεί σε παράνομα οριοθετημένη ζώνη που αφορά κράτος μέλος της Ένωσης.
Και να ζητήσει από το ΝΑΤΟ να σταματήσει να παριστάνει τον ουδέτερο παρατηρητή. Να πάρει θέση.
Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα πορεύεται χωρίς Εθνική γραμμή.
Είναι ανάγκη να αντιδράσουμε με σχέδιο στην προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.
Γι αυτό επαναλαμβάνω την πρότασή μου για τη σύγκλιση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών άμεσα και καλώ τον Πρωθυπουργό να πάρει θέση» αναφέρει η κα.Γεννηματά.
Μάζης (καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών): Σχεδόν εμπόλεμη η κατάσταση με την Τουρκία
Την θέση πως η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την Τουρκία είναι «σχεδόν εμπόλεμη» διατύπωσε ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής θεωρίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννης Μάζης, αναφερόμενος στις συνεχιζόμενες προκλήσεις από την Τουρκία.
«Όσο κι αν ακούγεται κάπως οδυνηρό η κατάσταση με την Τουρκία είναι σχεδόν εμπόλεμη.
Διεκδικούνται ευθέως εδάφη της Ελλάδας, θαλάσσιες ζώνες ωμά, και μάλιστα με επίκληση του διεθνούς δικαίου.
Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, αγνοείται σειρά χερσαίων μαζών, όπως τα Δωδεκάνησα, η Κρήτη…
Σε οποιαδήποτε ερμηνεία, είναι εμπόλεμη κατάσταση» είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha ο κ.Μάζης, ο οποίος αναφέρθηκε και στην πρόσφατη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών.
Όπως είπε, η Λιβύη δεν είναι χώρα, αλλά «χώρος».
«Το δράμα από νομικής άποψης είναι ότι η κυβέρνηση της Λιβύης είναι αναγνωρισμένη διεθνώς, αν και δεν εξελέγη από τον λαό ούτε ορκίστηκε σε κανένα κοινοβούλιο» τόνισε ο κ.Μάζης, ο οποίος χαρακτήρισε «εξάμβλωμα» τη λιβυκή κυβέρνηση, ενώ άσκησε σκληρή κριτική στους χειρισμούς της Ελλάδας.
«Το πρόβλημα που έχουμε είναι ότι στρουθοκαμηλικά βάζουμε το κεφάλι μας στην άμμο και δεν βλέπουμε την πραγματικότητα.
Ήταν μια τακτική που ακολουθήσαμε από την εποχή της εισβολής και κατοχής στη Βόρεια Κύπρο από τουρκικά στρατεύματα, μέχρι σήμερα» είπε ο κ.Μάζης κάνοντας λόγο για μια «πολιτική κατευνασμού», την οποία χαρακτηρίζει «λανθασμένη».
«Ορίστε τι απέδωσε.
Είναι λανθασμένη πολιτική.
Υπάρχει και η πολιτική αποτροπής, μια διαδικασία που έχει φάσεις» είπε ο κ.Μάζης, τονίζοντας πως είναι διαφορετικά όταν «ο απέναντι διαπιστώνει ότι έχεις αποτρεπτική πολιτική και τη δημοσιοποιείς».
«Όταν κάποιος μιλάει για συνεκμετάλλευση με προηγούμενη επίλυση των θαλασσίων ζωνών, μπορώ να το ακούσω» υποστήριξε ο κ.Μάζης, ο οποίος κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Δένδια, ο οποίος κάλεσε τον Λίβυο πρέσβη στην Αθήνα να φέρει τη συμφωνία, «αλλιώς θα απελαθεί» υποστήριξε: «Να καλέσει και τον Τούρκο.
Δεν την υπέγραψε μόνος του ο Λίβυος».
Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών
Με τη συμφωνία που υπεγράφη με τη Λιβύη, οριοθετείται τμήμα των δυτικών συνόρων των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το μνημόνιο είναι σύμφωνο με τις δικαστικές αποφάσεις που θεσπίζουν τη διεθνή νομολογία και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών άρθρων της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας.
Όλα τα μέρη γνωρίζουν ουσιαστικά ότι τα νησιά δεν μπορούν να επηρεάσουν την παράκτια προβολή της Τουρκίας, της χώρας με τη μακρύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, τα νησιά που βρίσκονται στην αντίθετη πλευρά της διάμεσης γραμμής μεταξύ δύο ηπειρωτικών περιοχών δεν μπορούν να δημιουργήσουν περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας πέρα από τα χωρικά ύδατά τους και ότι η διαδρομή και η κατεύθυνση των ακτών θα πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τον καθορισμό των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας.
Στην πραγματικότητα, πριν από την υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας, η Τουρκία έχει επανειλημμένα προσκαλέσει όλα τα μέρη στις διαπραγματεύσεις για μια συναίνεση που θα βασίζεται στην ισότητα και παραμένει έτοιμη για διαπραγματεύσεις.
Ωστόσο, αντί να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις για να ανταποκριθούν στο διεθνές δίκαιο της Τουρκίας και στην προσέγγιση που βασίζεται στη δικαιοσύνη, τα άλλα μέρη προτίμησαν να λάβουν μονομερή μέτρα και να προσπαθήσουν να μεταβιβάσουν την ευθύνη στην Τουρκία.
Οι μαξιμαλιστικές και ασυμβίβαστες ελληνικές και ελληνοκυπριακές αξιώσεις είναι πέρα από κάθε λογική, ενώ για παράδειγμα το Καστελόριζο, ένα μικρό νησί που βρίσκεται απέναντι από την ηπειρωτική Τουρκία, υποτίθεται ότι παράγει μια περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας τετραπλάσια από την επιφάνεια του. Αυτό, είχε ως αποτέλεσμα η Αίγυπτος να χάσει έκταση 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Μέσα από αυτή τη συμφωνία με τη Λιβύη, οι δύο χώρες έχουν σαφώς εκδηλώσει την πρόθεσή τους να μην επιτρέψουν κανένα τετελεσμένο γεγονός.
Προκλητικός ο Cavusoglu
Νωρίτερα έντονα προκλητικός και με δόσεις ειρωηνίας απέναντι στην Ελλάδα και την ΕΕ ήταν σήμερα (1/12) ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Melvet Cavusoglu, ο οποίος σε συνάντησή του με τον Πρέσβη της Βορείου Μακεδονίας στην Άγκυρα, επέμεινε στη χρήση του όρου «Μακεδονία» αναφερόμενος στη γειτονική χώρα.
Στην ομιλία του, στο περιθώριο διεθνούς τουρνουά γκολφ διπλωματών και επιχειρηματιών, που διοργανώθηκε στην Τουρκία με σαφή προκλητική διάθεση δηλωσε:
«Κύριε πρέσβη της Μακεδονίας, ας με συγχωρέσουν οι Έλληνες φίλοι μας που ακόμη λέω ‘Μακεδονία’. Γιατί; Διότι αλλάξατε το όνομά σας».
Γιατί αλλάξατε το όνομά σας;
Για να γίνετε εταίρος στο ΝΑΤΟ και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις και οι διαδικασίες ένταξης στην Ε.Ε. Εμείς ως ΝΑΤΟ κρατήσαμε το λόγο μας και σας προσκαλέσαμε. Δυστυχώς, η Ε.Ε. δεν κατάφερε να τηρήσει το λόγο της και δεν λάβατε πρόσκληση για ενταξιακές διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
Ο Cavusoglu, που ψάχνει οποιαδήποτε ευκαιρία, ακόμη κι ένα τουρνουά γκόλφ για να συνεχίσει το «κατασκευασμένο» παιχνίδι της Άγκυρας, ευχαρίστησε στο τέλος τον πρέσβη της Βόρειας Μακεδονίας στην Άγκυρα, Zvonko Muzunski για τη συνεργασία και τη συνδρομή που παρέχει στην Τουρκία.
www.bankingnews.gr
Η Ελλάδα δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Δένδια κάνει λόγο για παντελώς αβάσιμα επιχειρήματα και επιδιώξεις ενώ το ζήτημα της κορύφωσης της τουρκικής προκλητικότητας στην ανατολική Μεσόγειο αναμένεται να θέσει υπόψη του ΝΑΤΟ στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής στο Λονδίνο ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.
Την ίδια στιγμή αναλυτές εκτιμούν ότι η κατάσταση με την Τουρκία είναι σχεδόν "εμπόλεμη" και όλα αυτά την ώρα που η Άγκυρα επιμένει, αναφέροντας ότι «η συμφωνία με τη Λιβύη συντάσσεται με το διεθνές δίκαιο» και επαλαμβάνοντας - και επίσημα πλέον - την θέση πως τα ελληνικά νησιά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.
Ο προκλητικός χάρτης με τα όρια της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας μετά τη συμφωνία με τη Λιβύη
Τον χάρτη στον οποίο η Τουρκία θεωρεί ότι είναι τα όρια της υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ της στην ανατολική Μεσόγειο έπειτα από την λεγόμενη «συμφωνία» της με τα κατεχόμενα το 2011 και τη πρόσφατη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη παρουσίασε με σχετική ανάρτηση του στο twitter ο Cagatay Erciyes, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής για θέματα αεροπορίας και ναυτιλίας στο τουρκικό ΥΠΕΞ.
Σύμφωνα με τον Τούρκο διπλωμάτη από το σημείο Α έως Β στο χάρτη είναι τα όρια από την «συμφωνία» που υπέγραψε η Τουρκία με την «Τουρκοκυπριακή Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» το 2011.
Tο σημείο C-D-E αποτελεί την μέση γραμμή μεταξύ των ηπειρωτικών εδαφών Τουρκίας με Αίγυπτο και το σημείο E-F είναι τα όρια που προκύπτουν από τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης.
ΥΠΕΞ προς Τουρκία: Εδραιωμένα στο διεθνές δίκαιο τα κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας
Την θέση ότι δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα το διμερές μνημόνιο της Τουρκίας με τη Λιβύη διατυπώνει το ελληνικό ΥΠΕΞ, το οποίο υποστηρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών είναι εδραιωμένα στο διεθνές δίκαιο.
«Η επιμονή της Τουρκίας να αποπειράται να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών - όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο - ή ακόμα και ολόκληρων νησιών-κρατών, με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια που, ως δια μαγείας, μετατρέπονται αιφνιδίως σε συμφωνίες ή με επιλεκτική επίκληση δικαστικών αποφάσεων ή άρθρων της UNCLOS – στην οποία όμως αρνείται να προσχωρήσει – δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα.
Ούτε, βέβαια, μπορεί να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, που είναι αδιαμφισβήτητα εδραιωμένα στο διεθνές δίκαιο και, ειδικότερα, στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας.
Είναι θετικό ότι η Τουρκία δηλώνει έτοιμη για διαπραγμάτευση, όπως προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ κρατών.
Οι διαπραγματεύσεις, όμως, δεν μπορούν να γίνονται παρά μόνο στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας.
Και οι δηλώσεις καλών προθέσεων δεν θα πρέπει να συνδυάζονται με καθημερινή παραβατικότητα δηλώσεων και ενεργειών.
Αντί να ομιλεί για τη θέση νησιών στη «λάθος πλευρά της μέσης γραμμής», την καλούμε να αναρωτηθεί εάν θέλει η ίδια να βρίσκεται στη λάθος πλευρά του Δικαίου» αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΥΠΕΞ.
Μητσοτάκης: Οι ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο υπονομεύουν τις προσπάθειες της ΕΕ
Τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο κατήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή του κατά τη συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ που συμμετέχουν στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα στη Μαδρίτη, ζητώντας παράλληλα τη στήριξη της ΕΕ.
«Μεσομακροπρόθεσμα στον δρόμο για την απολιγνιτοποίηση και την πλήρη υποκατάσταση από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα είμαστε εξαρτημένοι από το φυσικό αέριο, ως ενδιάμεσο καύσιμο.
Επομένως αποτελεί προϋπόθεση η ΕΕ να δώσει προσοχή στην Ανατολική Μεσόγειο και τις πολιτικές αξιοποίησης νέων κοιτασμάτων από την ευρύτερη περιοχή, που μπορεί να αποτελέσουν σημαντική πηγή φυσικού αερίου.
Οι κινήσεις της Τουρκίας υπονομεύουν τη συνολική αυτή προσπάθεια» ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Κατά τη συνάντηση που έγινε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού της Ισπανίας Pedro Sanchez, παρουσία της νέας προέδρου της Κομισιόν
Ursula von der Leyen και του νέου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «για τις χώρες, όπως η Ελλάδα, η απεξάρτηση από τον λιγνίτη έχει ως προϋπόθεση τη δίκαιη μετάβαση».
«Απαιτούνται κονδύλια για την χρηματοδότηση της μετάβασης που θα πρέπει να είναι ουσιαστική και όχι συμβολική» υποστήριξε ο κ.Μητσοτάκης, ο οποίος ζήτησε την αύξηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την ενίσχυση των πολιτικών που αφορούν την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ιδιαίτερα για χώρες που αναλαμβάνουν φιλόδοξους στόχους, όπως η Ελλάδα, που έχει δεσμευθεί για την απεξάρτηση από τον λιγνίτη ως το 2028. «Δεν μπορούμε να ασκήσουμε αποτελεσματική ευρωπαϊκή κλιματική πολιτική και να χρηματοδοτήσουμε, ταυτόχρονα με τους υφιστάμενους χρηματοδοτικούς πόρους, μια αποτελεσματική πολιτική για το Κλίμα, την πολιτική συνοχής και την αγροτική πολιτική.
Μια βιώσιμη κοινοτική πολιτική μπορεί μόνο να επιτευχθεί με αυξημένα κοινοτικά χρηματοδοτικά εργαλεία και μέσα» υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Δένδιας: Αβάσιμες οι επιδιώξεις της Τουρκίας ότι τα ελληνικά νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα
Την θέση ότι είναι διαχρονικές και αβάσιμες οι επιδιώξεις της Τουρκίας ότι τα ελληνικά νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Ν. Δένδιας αναφερόμενος στις συνεχείς προκλήσεις της Άγκυρας, η οποία έφτασε να αμφισβητεί ακόμα και την υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Δένδιας είπε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη και διατεθειμένη να συνομιλήσει με την Τουρκία στη βάση πάντως του Διεθνούς Δικαίου ενώ σε ερώτηση για το τι θα πράξει η Ελλάδα σε περίπτωση που η Τουρκία επιχειρήσει να παραβιάσει την ελληνική κυριαρχία, υπογράμμισε πως «δεν θα επιτρέψουμε τουρκική παραβίαση της κυριαρχίας μας».
«Η Ελλάδα οφείλει να μπορεί να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κρίση μόνη της» υποστήριξε ο κ.Δένδιας, τονίζοντας ότι «το ΝΑΤΟ έχει μια δυσκολία να λάβει θέση μεταξύ των μελών του».
Συγκεκριμένα, οκ.Δένδιας τόνισε πως η Τουρκία επιδιώκει να γίνει δεκτή μια αντίληψη «ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα κι αυτό το επιδιώκει ιστορικά και όχι μόνο για το Καστελόριζο, αλλά και για τα νησιά του Αιγαίου που πολλά είναι πολύ μεγάλα νησιά».
«Αυτή είναι μια αντίληψη της Τουρκίας κατά την άποψή μας αβάσιμη τελείως.
Υπάρχουν δεκάδες αποφάσεις διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων που υποστηρίζουν ακριβώς το αντίθετο.
Η Τουρκία καλύπτεται επίσης πίσω από το γεγονός ότι δεν έχει υπογράψει τη σύμβαση του δικαίου της θάλασσας στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής της τακτικής.
Επικαλείται ανεδαφικά πράγματα», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, υποστηρίζοντας πως με αυτές τις κινήσεις η Τουρκία δεν βοηθά ούτε τον εαυτό της, αναφέροντας ως παράδειγμα τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος της για τις ενέργειες της στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ισχυρή η Ελλάδα
«Η Ελλάδα αισθάνεται ισχυρή.
Συζητάμε με τους Τούρκους, υπογραμμίζοντας ο καθένας τι είναι δεκτό και τι απαράδεκτο.
Πάντα είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο με την Τουρκία, αλλά στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», τόνισε και εκτίμησε πως η Τουρκία με τις κινήσεις της δεν βοηθά τον εαυτό της.
«Η Ελλάδα επιδιώκει με τις γειτονικές χώρες μέσω συμφωνιών τον καθορισμό των ΑΟΖ, ώστε να ξεκαθαρίσουν όλα», επισήμανε ο κ. Δένδιας, ο οποίος αναφέρθηκε και στις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή Δημοκρατία, τονίζοντας πως της Τουρκίας δεν της βγήκε σε καλό η συμπεριφορά της απέναντι στην Κύπρο.
Ήδη, όπως είπε, το Συμβούλιο της ΕΕ ψήφισε την επιβολή κυρώσεων.
«Δεν νομίζω ότι έχει καταφέρει κάτι η Τουρκία με τις έρευνες στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Εφόσον η Τουρκία έχει νόμιμα δικαιώματα, κανείς δεν θα τα αμφισβητήσει, αλλά αυτό πρέπει να συζητηθεί στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.
Να συζητήσουμε ναι, αλλά όχι να μας επιβάλει η Τουρκία ό,τι θέλει», υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας.
Δεν εκχωρούμε κυριαρχία
Σε ερώτηση τι θα πράξει η Ελλάδα, αν η Τουρκία επιχειρήσει να αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία ο κ.Δένδιας ήταν ξεκάθαρος.
«Δεν έχουμε δικαίωμα να εκχωρήσουμε την κυριαρχία της χώρας», επισήμανε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε πως «αν η Τουρκία παραβιάσει την κυριαρχία της Ελλάδας, θα υποστεί τις συνέπειες».
«Η Τουρκία είναι και θα είναι εξαιρετικά προσεκτική» εκτίμησε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, αναφέροντας πάντως ότι δεν μπορεί να προβλέψει τι θα κάνει η Άγκυρα.
Σχετικά με το μεταναστευτικό/προσφυγικό, ο κ. Δένδιας υπενθύμισε πως η Ελλάδα δημιουργεί ένα σύστημα αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών.
«Αυτό που κάνει η Τουρκία που εργαλειοποιεί τον ανθρώπινο πόνο για να φέρει την Ελλάδα και την ΕΕ σε δύσκολη θέση είναι εκτός δικαίου», πρόσθεσε.
«Μερικοί από τους Ευρωπαίους εταίρους μας δεν δέχονται τον καταμερισμό ευθυνών, ενώ οι ίδοι εταίροι στα κονδύλια είναι έτοιμοι να εισπράξουν» ανέφερε και τόνισε:
«Η Ελλάδα έχει πει ότι η Τουρκία δικαιούται ενισχύσεις γιατί έχει επωμιστεί μεγάλο βάρος. Την έχουμε βοηθήσει με μεγάλο εσωτερικό κόστος. Αλλά δεν μπορούμε να βοηθήσουμε άλλο με αυτά που κάνει.
Το μήνυμα της Κομισιόν
Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία για σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και αποφυγή απειλών και δράσεων που θα έθεταν σε κίνδυνο την ειρηνική επίλυση απηύθυνε η Κομισιόν με αφορμή τις αυξανόμενες προκλήσεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Η ΕΕ έχει επανειλημμένα τονίσει στην Τουρκία ότι οφείλει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας και πρέπει να αποφύγει τις απειλές ή τις δράσεις που θα έθιγαν τις σχέσεις αυτές και την ειρηνική επίλυση διαφορών, όποιες και αν είναι αυτές» αρμόδιος εκπρόσωπος της Κομισιόν απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.
Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας «Μπορώ να ανακαλέσω την απόφαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της 15ης Ιουλίου, με την οποία καλούσε την Τουρκία να επιλύσει τα ζητήματα που αφορούν στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων, καλή τη πίστη και με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, κάτι που έχουμε επαναλάβει πολλές φορές.
Όποιες και αν είναι οι διαφορές, θα πρέπει να επιλυθούν μέσα σε αυτό το πλαίσιο».
Celik (Τουρκία): Σε ευθυγράμμιση με το διεθνές δίκαιο η συμφωνία με τη Λιβύη - Η Ελλάδα θέλει μια περιοχή 4.000 φορές πάνω από τη δικαιοδοσία της
Ο O. Celik, εκπρόσωπος Τύπου του AKP, μίλησε το μεσημέρι της Δευτέρας (2/12) στους δημοσιογράφους, έπειτα από τη συνάντηση του T. Erdpgan με την Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπή για ενεργειακά θέματα της χώρας και αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη, που έχει προκαλέσει σάλο στην Ελλάδα και την Ευρώπη τις τελευταίες ημέρες.
Σε μια προσπάθεια να «απαντήσει» στη θέση που εξέφρασε επίσημα νωρίτερα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περί «σεβασμού των κανόνων διεθνούς δικαίου», ο Celikσχολίασε, στον ίδιο προκλητικό τόνο που χρησιμοποιούν οι Τοιύρκοι για το θέμα, πως «το βήμα συμφιλίωσης που κάναμε με τη Λιβύη στην ανατολική Μεσόγειο, δείχνει πως μια νέα διαδικασία έχει ξεκινήσει.
Δεν υπάρχει από την πλευρά μας καμία έλλειψη συμμόρφωσης με τους διεθνείς κανόνες.
Δεν θα κάνουμε πίσω.
Θέλουν να βάλουν όρια και να υψώσουν τείχη στην παρουσία της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο».
Ακολούθως, αναφέρθηκε και στις επαφές της Ελλάδας με την Αίγυπτο, αναφέροντας πως «η Αίγυπτος έχει χάσει την επιρροή της στην περιοχή και στέκεται τώρα απέναντι στην Τουρκία.
Ωστόσο, έτσι κάνει κακό στον εαυτό της.
Η Ελλάδα και η Αίγυπτος δεν έχουν εκφράσει καμία γνώμη για τη συμφωνία, μονάχα επικρίνουν.
Στην πραγματικότητα, όποιος γνωρίζει τα σωστά σύνορα της ανατολικής Μεσογείου, γνωρίζει πως δεν είναι σωστό να περιορίζεται η κυριαρχία της Τουρκίας.
Η Ελλάδα προσπαθεί να «αγκαλιάσει» μια περιοχή τέσσερις χιλιάδες φορές πάνω από τη δικαιοδοσία της.
Είναι προφανές πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την Τουρκία σε καμία περίπτωση».
Προς απέλαση ο Λίβυος πρέσβης
Αναφερόμενος στο μνημόνιο που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών, ο κ.Δένδιας είπε πως η ελληνική πλευρά δεν γνωρίζει ακόμα το περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας, υποστηρίζοντας πως κάθε άλλο παρά βέβαιο είναι πως το Κοινοβούλιο της Λιβύης θα επικυρώσει αυτή τη συμφωνία.
Συγκεκριμένα, ο κ.Δένδιας εξήγησε ότι από ότι φαίνεται πρόκειται για δυο μνημόνια, με το ένα να αφορά τα ζητήματα της θάλασσας και το δεύτερο στρατιωτική συνεργασία, τονίζοντας πως οι κινήσεις προσέγγισης μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης ήταν σε γνώση της Αθήνας και γι αυτό είχε συνομιλήσει με τον Λίβυο ομόλογό του για το θέμα τον περασμένο Σεπτέμβριο στο περιθώριο συνεδρίασης του ΟΗΕ, όπου εκείνος είχε αναγνωρίζει ότι μια συμφωνία με την Τουρκια για το θέμα αυτό είναι προβληματική και δεν μπορεί να υπογραφεί.
Σχετικά με τον Λίβυο Πρέσβη στην Αθήνα, ο υπουργός Εξωτερικών είπε «εάν δεν μας φέρει τη συμφωνία την Παρασκευή, θα κηρυχθεί persona non grata και θα φύγει».
Όσον αφορά την επίσκεψη του στην Αίγυπτο ο κ.Δένδιας επιβεβαίωσε πως οι δύο πλευρές συμφώνησαν να επισπεύσουν τη διαδικασία οριοθέτησης της μεταξύ τους ΑΟΖ.
«Η Ελλάδα δεν συναρτά την διπλωματική της τακτική και το εθνικό της συμφέρον από το τι κάνει η Τουρκία.
Με την Αίγυπτο έχουν ξεκινήσει μακροχρονα (συζητήσεις) έχουν γίνει δεκα γύροι για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ των δυο χωρών.
Στο πλαίσιο λοιπόν της κοινής εξέτασης του τελευταίου γεγονότος, συμφωνήσαμε να επισπεύσουμε και αυτές τις διαδικασίες.
Η Αίγυπτος είναι μια φιλική χώρα» τόνισε ο κ.Δένδιας.
Τσίπρας: Επέκταση κυρώσεων στην Τουρκία για την παραβατική δραστηριότητα νότια της Κρήτης
Τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής και την επέκταση των κυρώσεων στην Τουρκία ζήτησε με δήλωσή του μετά τη συνάντηση που είχε με τους δημάρχους της Θράκης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας με αφορμή την παραβατική δραστηριότητα της γείτονος.
«Είναι απαραίτητο το επόμενο διάστημα να συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής και να σταματήσει η τακτική της αδράνειας και του κατευνασμού στα θέματα εξωτερικής πολιτικής» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας πως πρέπει να «επαναφέρουμε το λόγο μας και τη δράση μας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής στο πλαίσιο της πολυδιάστατης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής που είχαμε όλο το προηγούμενο διάστημα».
Στο πλαίσιο αυτό υπενθύμισε ότι «πήραμε μία σειρά από θετικές αποφάσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως οι κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για την παραβατική της δραστηριότητα στην ΑΟΖ της Κύπρου», ενώ ζήτησε και την επέκτασή τους.
«Οι κυρώσεις αυτές πρέπει δυστυχώς από ό,τι φαίνεται να επεκταθούν και σε ότι αφορά την παραβατική δραστηριότητα νότια της Κρήτης».
«Από εδώ από την Αλεξανδρούπολη πρέπει να στείλουμε το μήνυμα πως ο σεβασμός του διεθνούς Δικαίου είναι προϋπόθεση για την καλή γειτονία.
Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει αυτή την κλιμάκωση της έντασης και την παραβατική συμπεριφορά» σημείωσε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας πως «η μονομερής ενέργεια σε συνεννόηση με την σημερινή κυβέρνηση της Λιβύης να προχωρήσει σε μία ανυπόστατη συμφωνία, πέρα και έξω από κάθε έννοια του διεθνούς Δικαίου είναι μία προκλητική συμπεριφορά που μόνο αρνητικά αποτελέσματα θα έχει στο εγγύς μέλλον».
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση για τη στάση της, σημειώνοντας πως «είχαμε προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι η πολιτική του κατευνασμού προκειμένου να μειώσει η Τουρκία της προσφυγικές ροές δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα.
Βρισκόμαστε δυστυχώς μπροστά σε αυτή την εξέλιξη να επιβεβαιώνεται η πρόβλεψή μας».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «διπλά αρνητική την εξέλιξη αυτή», διότι όπως είπε «και έχουμε ενέργειες σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων αλλά και ταυτόχρονα δεν έχουμε καμία εξέλιξη σε ότι αφορά τη σωστή τήρηση της ευρωτουρκικής συμφωνίας για το προσφυγικό».
Γερμανία: Ουδέν σχόλιον για τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης, δεν γνωρίζουμε το περιεχόμενο
Η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει στη διάθεσή της τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα και γι' αυτό δεν μπορεί να σχολιάσει σχετικά, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Rainer Broil.
Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Broil επισήμανε ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει λάβει γνώση της ανακοίνωσης, αλλά δεν είναι σε θέση να τοποθετηθεί σχετικά με τις λεπτομέρειές της ή να επιβεβαιώσει «εάν όσα γνωστοποιήθηκαν πράγματι ισχύουν και τι είναι πράγματι περιεχόμενο της συμφωνίας και τι όχι».
Γεραπετρίτης (υπ.Επικρατείας): Δεν θα προχωρήσουμε σε ακραίες ενέργειες εν θερμώ απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας
Την θέση ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να προχωρήσει σε ακραίες ενέργειες εν θερμώ για να αντιμετωπίσει τις συνεχόμενες προκλήσεις της Άγκυρας διατύπωσε ο υπουργός Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτης.
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο κ.Γεραπετρίτης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί συγκεκριμένη στρατηγική, η οποία εστιάζεται σε τρία επίπεδα.
Όπως είπε, το πρώτο είναι η διεθνοποίηση του ζητήματος των τουρκικών προκλήσεων, αναφέροντας πως ήδη ο πρωθυπουργός έχει προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες και θα θέσει το ζήτημα και στην επικείμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.
Το δεύτερο επίπεδο, όπως υποστήριξε ο κ.Γεραπετρίτης, είναι η ανάπτυξη διμερών σχέσεων, όπως αυτές με την Αίγυπτο και τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί και το τρίτο επίπεδο είναι η συνολική αναβάθμιση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων.
«Όχι γιατί σκοπεύουμε να εμπλακούμε σε θερμό επεισόδιο, αλλά γιατί οι Ένοπλες Δυνάμεις θα λειτουργήσουν καταλυτικά ως αποτρεπτικός παράγοντας» υποστήριξε ο κ.Γεραπετρίτης, τονίζοντας ότι «η Τουρκία συνηθίζει να χρησιμοποιεί διεθνή ζητήματα για να εξυπηρετήσει τις γεωπολιτικές της επιδιώξεις».
«Αυτό έκανε με το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό, αυτό κάνει και τώρα με τον άτυπο πόλεμο ανάμεσα στα αραβικά κράτη και την κυβέρνηση της Λιβύης» είπε ο κ.Γεραπετρίτης.
Κατρούγκαλος: Να συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για τις τουρκικές προκλήσεις
Να συγκληθεί άμεσα το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής προκειμένου να συμφωνηθεί ένα συνεκτικό πλαίσιο στρατηγικής για την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων υποστήριξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Κατρούγκαλος, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει καμία στρατηγική απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις.
«Η κυβέρνηση χειρίζεται τα κρίσιμα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, και ιδίως τις κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας, χωρίς πυξίδα, χωρίς στρατηγική.
Από την πολιτική κατευνασμού που επέλεξε ο κύριος Μητσοτάκης στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν, όπου δεν έθεσε καν ως θέμα τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για συμψηφισμό προσφυγικού, κυπριακού και τουρκικής παραβατικότητας, έως τις πρόσφατες σπασμωδικές αντιδράσεις στις μεθοδεύσεις της Τουρκίας με τη Λιβύη, απουσιάζει κάθε στοιχείο συνεκτικής εξωτερικής πολιτικής.
Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Ούτε η λογική του παθητικού παρατηρητή ούτε οι ακροδεξιές φωνές μπορούν να καθορίζουν τη στάση της χώρας.
Η μόνη διέξοδος είναι η επιστροφή στην ενεργητική εξωτερική πολιτική που χάραξε και εφάρμοσε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που προωθούσε ταυτόχρονα μια θετική ατζέντα διαλόγου αλλά και την ενεργή αντίδραση απέναντι στις παραβιάσεις της διεθνούς νομιμότητας, για πρώτη φορά με λήψη κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Άμεσα πρέπει να συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, ώστε να συμφωνηθεί ένα συνεκτικό πλαίσιο στρατηγικής για την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων» αναφέρει σε δήλωση του ο κ.Κατρούγκαλος.
Γεννηματά: Να συγκληθεί το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών – Να υπάρξει αποφασιστική αντίδραση στην πρόκληση της Τουρκίας
Να αντιδράσει εδώ και τώρα με αποφασιστικότητα απέναντι στη νέα ιταμή πρόκληση της Τουρκίας καλεί την κυβέρνηση η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.
«Εδώ και τώρα με αποφασιστικότητα οφείλει να αντιδράσει η κυβέρνηση στην νέα ιταμή πρόκληση της Τουρκίας, που παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο, τη σύμβαση για το Δίκαιο της θάλασσας αλλά και την ίδια τη γεωγραφία.
Με συγκεκριμένες κινήσεις.
Μεταξύ άλλων να ζητήσει, η Ευρωπαϊκή Ένωση να πάρει αμέσως θέση με δήλωση της που θα τονίζει ότι:
(α) Δεν αναγνωρίζει οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών οι οποίες παραβιάζουν ευθέως το διεθνές δίκαιο.
(β) Θα επιβάλει αυστηρές κυρώσεις σε όποιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο δραστηριοποιηθεί σε παράνομα οριοθετημένη ζώνη που αφορά κράτος μέλος της Ένωσης.
Και να ζητήσει από το ΝΑΤΟ να σταματήσει να παριστάνει τον ουδέτερο παρατηρητή. Να πάρει θέση.
Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα πορεύεται χωρίς Εθνική γραμμή.
Είναι ανάγκη να αντιδράσουμε με σχέδιο στην προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.
Γι αυτό επαναλαμβάνω την πρότασή μου για τη σύγκλιση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών άμεσα και καλώ τον Πρωθυπουργό να πάρει θέση» αναφέρει η κα.Γεννηματά.
Μάζης (καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών): Σχεδόν εμπόλεμη η κατάσταση με την Τουρκία
Την θέση πως η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την Τουρκία είναι «σχεδόν εμπόλεμη» διατύπωσε ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής θεωρίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννης Μάζης, αναφερόμενος στις συνεχιζόμενες προκλήσεις από την Τουρκία.
«Όσο κι αν ακούγεται κάπως οδυνηρό η κατάσταση με την Τουρκία είναι σχεδόν εμπόλεμη.
Διεκδικούνται ευθέως εδάφη της Ελλάδας, θαλάσσιες ζώνες ωμά, και μάλιστα με επίκληση του διεθνούς δικαίου.
Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, αγνοείται σειρά χερσαίων μαζών, όπως τα Δωδεκάνησα, η Κρήτη…
Σε οποιαδήποτε ερμηνεία, είναι εμπόλεμη κατάσταση» είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha ο κ.Μάζης, ο οποίος αναφέρθηκε και στην πρόσφατη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών.
Όπως είπε, η Λιβύη δεν είναι χώρα, αλλά «χώρος».
«Το δράμα από νομικής άποψης είναι ότι η κυβέρνηση της Λιβύης είναι αναγνωρισμένη διεθνώς, αν και δεν εξελέγη από τον λαό ούτε ορκίστηκε σε κανένα κοινοβούλιο» τόνισε ο κ.Μάζης, ο οποίος χαρακτήρισε «εξάμβλωμα» τη λιβυκή κυβέρνηση, ενώ άσκησε σκληρή κριτική στους χειρισμούς της Ελλάδας.
«Το πρόβλημα που έχουμε είναι ότι στρουθοκαμηλικά βάζουμε το κεφάλι μας στην άμμο και δεν βλέπουμε την πραγματικότητα.
Ήταν μια τακτική που ακολουθήσαμε από την εποχή της εισβολής και κατοχής στη Βόρεια Κύπρο από τουρκικά στρατεύματα, μέχρι σήμερα» είπε ο κ.Μάζης κάνοντας λόγο για μια «πολιτική κατευνασμού», την οποία χαρακτηρίζει «λανθασμένη».
«Ορίστε τι απέδωσε.
Είναι λανθασμένη πολιτική.
Υπάρχει και η πολιτική αποτροπής, μια διαδικασία που έχει φάσεις» είπε ο κ.Μάζης, τονίζοντας πως είναι διαφορετικά όταν «ο απέναντι διαπιστώνει ότι έχεις αποτρεπτική πολιτική και τη δημοσιοποιείς».
«Όταν κάποιος μιλάει για συνεκμετάλλευση με προηγούμενη επίλυση των θαλασσίων ζωνών, μπορώ να το ακούσω» υποστήριξε ο κ.Μάζης, ο οποίος κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Δένδια, ο οποίος κάλεσε τον Λίβυο πρέσβη στην Αθήνα να φέρει τη συμφωνία, «αλλιώς θα απελαθεί» υποστήριξε: «Να καλέσει και τον Τούρκο.
Δεν την υπέγραψε μόνος του ο Λίβυος».
Προ των ευθυνών του για την τουρκική προκλητικότητα θέτει το ΝΑΤΟ ο Μητσοτάκης στη Σύνοδο του Λονδίνου
H ακραία πρόκληση του Recep Tayyip Erdoğan που απείλησε με γεωτρήσεις ακόμα και νότια της Κρήτης επιμένοντας παρά τη θύελλα αντιδράσεων στο υβριστικό σύμφωνο με τη Λιβύη για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών που ουσιαστικά σβήνει από το χάρτη Ρόδο, Καστελόριζο και Κρήτη, έχει προκαλέσει ανησυχία στην ελληνική κυβέρνηση η οποία περνά στην αντεπίθεση.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε την Κυριακή από το βήμα του 13ου συνεδρίου της ΝΔ, ελληνικό διάβημα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ που συγκαλείται στο Λονδίνο, αφήνοντας ωστόσο αιχμές και για τη στάση της συμμαχίας.
«Μια συμμαχία δεν μπορεί να στέκεται αδιάφορη.
Όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το διεθνές δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά άλλου μέλους της. Η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί κατάφωρα την πατρίδα μας.
Ουδέποτε επεδίωκε ούτε επιδιώκει την ένταση στην περιοχή μας.
Ξέρει όμως να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της με αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Στο μεταξύ, είχε προηγηθεί το υβριστικό παραλήρημα Erdoğan στα εγκαίνια του τουρκικού αγωγού ΤΑΝΑΡ στα Ύψαλα που προκάλεσε την αποχώρηση του υφυπουργού Περιβάλλοντος Δημήτρη Οικονόμου και της ελληνικής αντιπροσωπείας.
Οι εν λόγω εξελίξεις με την όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων συνέβησαν λίγα μόνο εικοσιτετράωρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που διεξάγεται την Τρίτη στο Λονδίνο.
Εκεί, Κυριάκος Μητσοτάκης και Recep Tayyip Erdoğan θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι ως σύμμαχοι και εταίροι στην Ατλαντική συμμαχία.
Πάντως, καθώς φαίνεται, ούτε η ελληνική κυβέρνηση αλλά ούτε και η τουρκική πλευρά έχουν καταθέσει αίτημα προκειμένου να συναντηθούν Μητσοτάκης και Erdoğan στο περιθώριο του συμβουλίου ηγετών των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ που διεξάγεται την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου και την Τετάρτη 4 του μήνα στην πρωτεύουσα της Αγγλίας.
Βέβαια, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα ραντεβού τελικά ανάμεσα στους δύο ηγέτες στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ παρά το γεγονός ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν διαβιούν και την καλύτερη περίοδο.
Η τουρκική προκλητικότητα αναμένεται πάντως να κυριαρχήσει και στις συζητήσεις του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο Donald Trump στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο αλλά και κατά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λευκό Οίκο που έχει «κλειδώσει» για τις 7 Ιανουαρίου.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να εκθέσει στον Donald Trump τους κινδύνους που απορρέουν από την στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο και γενικότερα στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά παρακολουθεί με ψυχραιμία τις εξελίξεις ενώ αναμένει να αποσαφηνιστεί επακριβώς τι υπεγράφη ανάμεσα στην Άγκυρα και την κυβέρνηση της Τρίπολης.
H ακραία πρόκληση του Recep Tayyip Erdoğan που απείλησε με γεωτρήσεις ακόμα και νότια της Κρήτης επιμένοντας παρά τη θύελλα αντιδράσεων στο υβριστικό σύμφωνο με τη Λιβύη για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών που ουσιαστικά σβήνει από το χάρτη Ρόδο, Καστελόριζο και Κρήτη, έχει προκαλέσει ανησυχία στην ελληνική κυβέρνηση η οποία περνά στην αντεπίθεση.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε την Κυριακή από το βήμα του 13ου συνεδρίου της ΝΔ, ελληνικό διάβημα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ που συγκαλείται στο Λονδίνο, αφήνοντας ωστόσο αιχμές και για τη στάση της συμμαχίας.
«Μια συμμαχία δεν μπορεί να στέκεται αδιάφορη.
Όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το διεθνές δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά άλλου μέλους της. Η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί κατάφωρα την πατρίδα μας.
Ουδέποτε επεδίωκε ούτε επιδιώκει την ένταση στην περιοχή μας.
Ξέρει όμως να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της με αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Στο μεταξύ, είχε προηγηθεί το υβριστικό παραλήρημα Erdoğan στα εγκαίνια του τουρκικού αγωγού ΤΑΝΑΡ στα Ύψαλα που προκάλεσε την αποχώρηση του υφυπουργού Περιβάλλοντος Δημήτρη Οικονόμου και της ελληνικής αντιπροσωπείας.
Οι εν λόγω εξελίξεις με την όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων συνέβησαν λίγα μόνο εικοσιτετράωρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που διεξάγεται την Τρίτη στο Λονδίνο.
Εκεί, Κυριάκος Μητσοτάκης και Recep Tayyip Erdoğan θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι ως σύμμαχοι και εταίροι στην Ατλαντική συμμαχία.
Πάντως, καθώς φαίνεται, ούτε η ελληνική κυβέρνηση αλλά ούτε και η τουρκική πλευρά έχουν καταθέσει αίτημα προκειμένου να συναντηθούν Μητσοτάκης και Erdoğan στο περιθώριο του συμβουλίου ηγετών των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ που διεξάγεται την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου και την Τετάρτη 4 του μήνα στην πρωτεύουσα της Αγγλίας.
Βέβαια, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα ραντεβού τελικά ανάμεσα στους δύο ηγέτες στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ παρά το γεγονός ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν διαβιούν και την καλύτερη περίοδο.
Η τουρκική προκλητικότητα αναμένεται πάντως να κυριαρχήσει και στις συζητήσεις του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο Donald Trump στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο αλλά και κατά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λευκό Οίκο που έχει «κλειδώσει» για τις 7 Ιανουαρίου.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να εκθέσει στον Donald Trump τους κινδύνους που απορρέουν από την στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο και γενικότερα στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά παρακολουθεί με ψυχραιμία τις εξελίξεις ενώ αναμένει να αποσαφηνιστεί επακριβώς τι υπεγράφη ανάμεσα στην Άγκυρα και την κυβέρνηση της Τρίπολης.
Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών
Με τη συμφωνία που υπεγράφη με τη Λιβύη, οριοθετείται τμήμα των δυτικών συνόρων των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το μνημόνιο είναι σύμφωνο με τις δικαστικές αποφάσεις που θεσπίζουν τη διεθνή νομολογία και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών άρθρων της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας.
Όλα τα μέρη γνωρίζουν ουσιαστικά ότι τα νησιά δεν μπορούν να επηρεάσουν την παράκτια προβολή της Τουρκίας, της χώρας με τη μακρύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, τα νησιά που βρίσκονται στην αντίθετη πλευρά της διάμεσης γραμμής μεταξύ δύο ηπειρωτικών περιοχών δεν μπορούν να δημιουργήσουν περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας πέρα από τα χωρικά ύδατά τους και ότι η διαδρομή και η κατεύθυνση των ακτών θα πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τον καθορισμό των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας.
Στην πραγματικότητα, πριν από την υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας, η Τουρκία έχει επανειλημμένα προσκαλέσει όλα τα μέρη στις διαπραγματεύσεις για μια συναίνεση που θα βασίζεται στην ισότητα και παραμένει έτοιμη για διαπραγματεύσεις.
Ωστόσο, αντί να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις για να ανταποκριθούν στο διεθνές δίκαιο της Τουρκίας και στην προσέγγιση που βασίζεται στη δικαιοσύνη, τα άλλα μέρη προτίμησαν να λάβουν μονομερή μέτρα και να προσπαθήσουν να μεταβιβάσουν την ευθύνη στην Τουρκία.
Οι μαξιμαλιστικές και ασυμβίβαστες ελληνικές και ελληνοκυπριακές αξιώσεις είναι πέρα από κάθε λογική, ενώ για παράδειγμα το Καστελόριζο, ένα μικρό νησί που βρίσκεται απέναντι από την ηπειρωτική Τουρκία, υποτίθεται ότι παράγει μια περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας τετραπλάσια από την επιφάνεια του. Αυτό, είχε ως αποτέλεσμα η Αίγυπτος να χάσει έκταση 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Μέσα από αυτή τη συμφωνία με τη Λιβύη, οι δύο χώρες έχουν σαφώς εκδηλώσει την πρόθεσή τους να μην επιτρέψουν κανένα τετελεσμένο γεγονός.
Προκλητικός ο Cavusoglu
Νωρίτερα έντονα προκλητικός και με δόσεις ειρωηνίας απέναντι στην Ελλάδα και την ΕΕ ήταν σήμερα (1/12) ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Melvet Cavusoglu, ο οποίος σε συνάντησή του με τον Πρέσβη της Βορείου Μακεδονίας στην Άγκυρα, επέμεινε στη χρήση του όρου «Μακεδονία» αναφερόμενος στη γειτονική χώρα.
Στην ομιλία του, στο περιθώριο διεθνούς τουρνουά γκολφ διπλωματών και επιχειρηματιών, που διοργανώθηκε στην Τουρκία με σαφή προκλητική διάθεση δηλωσε:
«Κύριε πρέσβη της Μακεδονίας, ας με συγχωρέσουν οι Έλληνες φίλοι μας που ακόμη λέω ‘Μακεδονία’. Γιατί; Διότι αλλάξατε το όνομά σας».
Γιατί αλλάξατε το όνομά σας;
Για να γίνετε εταίρος στο ΝΑΤΟ και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις και οι διαδικασίες ένταξης στην Ε.Ε. Εμείς ως ΝΑΤΟ κρατήσαμε το λόγο μας και σας προσκαλέσαμε. Δυστυχώς, η Ε.Ε. δεν κατάφερε να τηρήσει το λόγο της και δεν λάβατε πρόσκληση για ενταξιακές διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
Ο Cavusoglu, που ψάχνει οποιαδήποτε ευκαιρία, ακόμη κι ένα τουρνουά γκόλφ για να συνεχίσει το «κατασκευασμένο» παιχνίδι της Άγκυρας, ευχαρίστησε στο τέλος τον πρέσβη της Βόρειας Μακεδονίας στην Άγκυρα, Zvonko Muzunski για τη συνεργασία και τη συνδρομή που παρέχει στην Τουρκία.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών