Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Απέναντι στην Γαλάζια Πατρίδα της Τουρκίας, την ΑΟΖ με την Λιβύη και την ροή των προσφύγων η Ελλάδα τι αντιπαραθέτει;

tags :
Απέναντι στην Γαλάζια Πατρίδα της Τουρκίας, την ΑΟΖ με την Λιβύη και την ροή των προσφύγων η Ελλάδα τι αντιπαραθέτει;
Όλα έχουν ένα σκοπό να κλιμακώσουν την ένταση με την Ελλάδα να δημιουργήσουν τετελεσμένα και εν συνεχεία να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ποντάροντας ότι θα κερδίσουν κάτι από αυτά που δεν έχουν.
Η Τουρκία μέχρι τώρα ακολουθεί μια κλασσική – ανατολικού τύπου – στρατηγική.
Τα διεθνή της σύνορα ειδικά προς το Αιγαίο έχουν καθοριστεί και αναγνωριστεί αλλά η Τουρκία αισθάνεται εγκλωβισμένη στην περιορισμένη λωρίδα θαλάσσιων συνόρων που της αναλογούν.
Η Τουρκία λοιπόν ακολουθεί μια προκλητική, γεμάτη προκλήσεις, με διαρροές χαρτών, με αλλαγές συνόρων, με σχέδια για ΑΟΖ οικονομικές ζώνες κ.α.
Όλα έχουν ένα σκοπό να κλιμακώσουν την ένταση με την Ελλάδα να δημιουργήσουν τετελεσμένα και εν συνεχεία να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ποντάροντας ότι θα κερδίσουν κάτι από αυτά που δεν έχουν.
Η τακτική της Τουρκίας είναι ανατολίτικου τύπου ωστόσο ενώ το διεθνές δίκαιο κατοχυρώνει την Ελλάδα, ο Erdogan ο τούρκος Πρόεδρος έχει αποδείξει ότι εύκολα μπορεί να καταπατήσει συμφωνίες και να δημιουργήσει εντάσεις.
Όμως η στρατηγική της Τουρκίας κλιμακώνεται και έχει αξία να αναλυθεί με ποιο μηχανισμό;
Οι Τούρκοι πρωτίστως χρησιμοποιούν τους μετανάστες και λαθρομετανάστες ώστε να ασκήσουν πίεση στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου Πελάγους, στην Ελλάδα γενικότερα και στην Ευρώπη.
Ο εποικισμός των νησιών από μουσουλμάνους δεν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με αθώα – ουμανιστικά κριτήρια.
Οι Τούρκοι χρησιμοποιούν τους μετανάστες με στρατηγική για διπλό σκοπό.
Από την μια ασκούν πίεση στην Ελλάδα και την Ευρώπη μέσω των μεταναστευτικών ροών ώστε να αποκομίζουν κονδύλια και να υλοποιούν την διπλωματική τους στρατηγική.
Από την άλλη δημιουργούν πυρήνες μουσουλμάνων στα ελληνικά νησιά.
Μπορεί οι μετανάστες να φεύγουν από την Τουρκία αλλά δεν διώκονται από τους Τούρκους, τους έχουν καλλιεργήσει την αίσθηση ότι πηγαίνοντας στην Ελλάδα θα περάσουν στην Ευρώπη.
Για τους μετανάστες η Τουρκία είναι μια φίλια χώρα.
Συν τοις άλλοις η πλειοψηφία των λαθρομεταναστών είναι μουσουλμάνοι και σε μια δύσκολη στιγμή οι μουσουλμάνοι δεν θα συμπορευθούν με τους αλλόθρησκους έλληνες χριστιανούς.
Οι λαθρομετανάστες αποτελούν μέρος την διπλωματίας της Τουρκίας χρησιμοποιούν όλα τα όπλα για να ασκήσουν πίεση.
Οι λαθρομετανάστες και οι μόνιμες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου είναι πλέον κλασσικά εργαλεία της τουρκικής προκλητικότητας.
Εσχάτως έχουν ανακαλύψει νέες στρατηγικές.
Η Mavi Vatan στα ελληνικά Γαλάζια Πατρίδα που μεταφράζεται για τους Τούρκους σχεδόν το μισό Αιγαίο και τα μισά ελληνικά νησιά αποτελεί νέα μέθοδος άσκησης πίεσης και εκφοβισμού.
Η Γαλάζια Πατρίδα αποτελεί μέρος στρατηγικής και όχι αποκυήματος φαντασίας των Τούρκων.
Θέλουν να δείξουν στην Ελλάδα ότι δεν έχουν εγκαταλείψει την μεγάλη – γι’ αυτούς – ιδέα.
Η Γαλάζια Πατρίδα βέβαια είναι για τους διεθνείς κανόνες, τις διεθνείς συνθήκες και βεβαίως την ΕΕ και το ΝΑΤΟ απλά υπερφίαλες βλέψεις της Τουρκίας.
Όμως δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν έτσι αλλά να αξιολογηθούν ως ένα μέρος του σχεδίου της επεκτατικής στρατηγικής της Τουρκίας που έχει απώτερο στόχο την συνδιαχείριση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο θάλασσα.
Μετά την Mavi Vatan ήρθε το σχέδιο ανακήρυξης ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης δημιουργώντας μια θαλάσσια λωρίδα συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων.
Η Τουρκία βέβαια έχει αποκαλύψει την προκλητική της και απαράδεκτη στρατηγική στην Κύπρο όπου έχει επιχειρήσει να αποκτήσει πρόσβαση στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Το βασικό όμως ερώτημα είναι… γιατί οι έλληνες έμαθαν για την ΑΟΖ όταν την διεκδίκησαν οι Τούρκοι;
Γιατί η Ελλάδα επιδεικνύει τέτοια υποχωρητικότητα και δεν έκανε π.χ. ανάλογη πρόταση στην Λιβύη ή σε άλλη χώρα της Βόρειας Αφρικής ανάλογη πρόταση πολύ νωρίτερα;
Γιατί η Ελλάδα δεν ανακηρύσσει οικονομική ζώνη και να ξεκινήσει σε συνεργασία με διεθνείς εταιρίες τον έλεγχο του Αιγαίου σε κοιτάσματα;
Γιατί ο έλληνας έμαθε για την Γαλάζια Πατρίδα των Τούρκων ή την Λιβύη ότι υπάρχει πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο Αιγαίο;
Γιατί η Κύπρος έχει ΑΟΖ και η Ελλάδα αντιμετωπίζει φοβικά το όλο ζήτημα;
Επίσης γιατί η Αίγυπτος απέρριψε το ελληνικό αίτημα για συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών ώστε να ανακηρρυχθεί ΑΟΖ;
Σχετική εικόνα
Αποτέλεσμα εικόνας για mavi vatan map

Σχετική εικόνα

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης