Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Σε «μια σημαντική φάση» πλησιάζει η ειρηνευτική διαδικασία στο Αφγανιστάν

tags :
Σε «μια σημαντική φάση» πλησιάζει η ειρηνευτική διαδικασία στο Αφγανιστάν
Σε «μια σημαντική φάση» πλησιάζει η ειρηνευτική διαδικασία, σύμφωνα με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ
Σε «μια σημαντική φάση» πλησιάζει η ειρηνευτική διαδικασία, σύμφωνα με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ Z. Halilzad μετά από διήμερο ταξίδι του στην Καμπούλ.
Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη συμφιλίωση στο Αφγανιστάν Z. Halilzad τόνισε σε σειρά αναρτήσεών του στο Twitter χθες Τετάρτη ότι «πλησιάζουμε μια σημαντική φάση στην αφγανική ειρηνευτική διαδικασία».
Ο Halilzad συναντήθηκε στην Καμπούλ με τον αφγανό πρόεδρο Άσραφ Γάνι, τον επικεφαλής της κυβέρνησης Αμπντούλα Αμπντούλα, τον πρώην πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι, άλλους πολιτικούς και ακτιβίστριες.
Ο αμερικανός ειδικός απεσταλμένος χαρακτήρισε «παραγωγικό» το διήμερο ταξίδι του στην Καμπούλ. Συζήτησε για τις προσπάθειες να επιτευχθεί μείωση της βίας και να ανοίξει ο δρόμος για να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους Ταλιμπάν.
Οι υπηρεσίες του Γάνι ανέφεραν σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν ότι ο Halilzad ενημέρωσε τον Αφγανό πρόεδρο για τις πρόσφατες συνομιλίες του με αντιπροσώπους των Ταλιμπάν και με πακιστανούς αξιωματούχους. Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της αφγανικής προεδρίας, συζητήθηκαν η υπό διαπραγμάτευση εκεχειρία και τα ασφαλή καταφύγια των Ταλιμπάν εκτός Αφγανιστάν.
Οι δύο πλευρές εξέφρασαν την ελπίδα ότι η εκεχειρία θα οδηγήσει σε διαρκή ειρήνη.
Το ταξίδι του Halilzad έγινε μερικές ημέρες μετά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων μεταξύ των ΗΠΑ και των Ταλιμπάν εξαιτίας της επίθεσης εναντίον της αμερικανικής βάσης Μπαγκράμ, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους δύο αφγανοί άμαχοι και τραυματίστηκαν άλλοι 70 και πλέον.
Οι συνομιλίες ΗΠΑ-Ταλιμπάν ξανάρχισαν νωρίτερα τον τρέχοντα μήνα έπειτα από τη διακοπή τους με απόφαση του προέδρου D. Trump τον Σεπτέμβριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης