Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Γεωπολιτικό πόκερ στην ανατολική Μεσόγειο - Πιο επιθετική η Τουρκία μετά τη συμφωνία για τον EastMed - Τα οφέλη του αγωγού για την Ελλάδα

tags :
Γεωπολιτικό πόκερ στην ανατολική Μεσόγειο - Πιο επιθετική η Τουρκία μετά τη συμφωνία για τον EastMed - Τα οφέλη του αγωγού για την Ελλάδα
Στις 2 Ιανουαρίου του 2020 Μητσοτάκης, Αναστασιάδης, Netanyahu υπογράφουν στην Αθήνα τη συμφωνία για τον EastMed - Γκρίζες ζώνες βλέπει στο Αιγαίο ο Erdogan
(upd) Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο γεωπολιτικό πόκερ που «παίζεται» στην ανατολική Μεσόγειο με την Ελλάδα να επιχειρεί να επιφέρει ένα ισχυρό «πλήγμα» στα σχέδια του Erdogan με την ανακοίνωση ότι στις 2 Ιανουαρίου του 2020 θα υπογραφεί στην Αθήνα η διακρατική συμφωνία Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ για τον αγωγό EastMed.
Η συμφωνία αυτή, η οποία θα γίνει μόλις 5 ημέρες πριν από τη συνάντηση Μητσοτάκη - Trump στο Λευκό Οίκο (είναι προγραμματισμένη για τις 7 Ιανουαρίου του 2020), έρχεται ως απόρροια των κινήσεων Erdogan με τη Λιβύη και βάζει στο «περιθώριο» την Τουρκία, μια και προβλέπει τη μεταφορά φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου μέσω της Ελλάδας προς το ευρωπαϊκό σύστημα φυσικού αερίου.
Την ίδια στιγμή ο Erdogan εντείνει τις προκλήσεις του, καθώς μετά την υπογραφή της συμφωνίας με τη Λιβύη για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών που επί της ουσίας εξαφανίζει το Καστελόριζο και καταπατά τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών Ρόδου, Καρπάθου, Κάσου και Κρήτης, θέτει για πρώτη φορά ο ίδιος θέμα «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο.
Είναι προφανές πως όλες αυτές οι κινήσεις συνηγορούν ότι το επόμενο διάστημα η ένταση θα κλιμακωθεί τόσο στο Αιγαίο όσο και στην ανατολική Μεσόγειο θα κλιμακωθεί από την πλευρά της Τουρκίας και το μεγάλο ερώτημα είναι μέχρι που είναι αποφασισμένος να φτάσει τις προκλητικές ενέργειες του ο Erdogan.


Ο αγωγός EastMed

Αναμφίβολα ο αγωγός EastMed – αρχικά θα μεταφέρει 10 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, μέσω Κύπρου, Κρήτης, Πελοποννήσου, δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου και από εκεί στην Ιταλία – έχει τεράστια σημασία, καθώς προβλέπεται να μεταφέρει το φυσικό αέριο από το Ισραήλ προς την ΕΕ, με την Κομισιόν να συνεισφέρει ήδη στην χρηματοδότηση του έργου.
Και βάσει αυτού του σχεδιασμού, η Τουρκία τίθεται εκτός των όποιων ενεργειακών κινήσεων.
Κάτι που η Άγκυρα έχει διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να κάνει αποδεκτό, με τον ίδιο τον Erdogan να υποστηρίζει πως καμία ενεργειακή συμφωνία στην ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να έχει ισχύ, αν δεν λαμβάνει υπόψη και τα συμφέροντα της Τουρκίας.
Πάντως, και παρά τις όποιες ενστάσεις και αντιδράσεις της Άγκυρας προχωρά στις επόμενες κινήσεις της.
Το Μέγαρο Μαξίμου ανακοίνωσε ότι η διακρατική συμφωνία Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ για τον αγωγό EastMed θα υπογραφεί στις 2 Ιανουαρίου του 2020 από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Benjamin Netanyahu και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.
Η συμφωνία θα ολοκληρωθεί, όπως αναφέρει το Μέγαρο Μαξίμου και με την υπογραφή της από την Ιταλία.
Image result for eastmed pipeline

Τα οφέλη και η στρατηγική σημασία του αγωγού EastMed για την Ελλάδα

Ο αγωγός EastMed περιγράφεται από τους αναλυτές ως μία εκρηκτική γεωπολιτική πρωτοβουλία που περιλαμβάνει αρκετά διαφορετικές πολιτικές και οικονομικές ατζέντες.  
Ο αγωγός EastMed θα καλύψει το 10% των αναγκών της Ε.Ε. σε φυσικό αέριο και θα μειώσει την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσία.
Μία τέτοια κίνηση ενδιαφέρει έντονα και την Ουάσινγκτον, γι’ αυτό κατά την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό στο Τελ Αβίβ στις 20 Μαρτίου έδωσε το παρών ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, M. Pompeo.  
Ο αγωγός East Mediterranean θα ενώσει τα ενεργειακά αποθέματα της ανατολικής Μεσογείου μέσω της Κύπρου με την Ελλάδα και την Ιταλία.

Image

Ο αγωγός θα εκτείνεται σε 1.900 χλμ και υπολογίζεται ότι θα μεταφέρει ετησίως έως 10 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τα αποθέματα της Θάλασσας του Λεβάντε του Ισραήλ στην Ε.Ε., η οποία συγχρηματοδοτεί το έργο.  Συνολικά το σχέδιο για τον αγωγό προβλέπεται να στοιχίσει 5,9 δισ. δολάρια.
Στην Ελλάδα θα περάσει από την Κρήτη και την νότια Πελοπόννησο προκειμένου να συνδεθεί με την Ιταλία.
Τα σχέδια προβλέπουν ότι η ολοκλήρωση του θα γίνει το 2025.
Η Ελλάδα με την κατασκευή του αγωγού μπορεί να αναδειχθεί σε ένα σημαντικό ενεργειακό κόμβο για το φυσικό αέριο της Ευρώπης και να μπει δυνατά στην ενεργειακή αγορά.
Image

Σημαντικές διπλωματικές πρωτοβουλίες για οριοθέτηση της ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο ανακοίνωσε ο Δένδιας

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, ο υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι τις αμέσως επόμενες εβδομάδες τεχνικό κλιμάκιο του υπουργείου Εξωτερικών θα μεταβεί στη Ρώμη για συζητήσεις προκειμένου να εξετάσουν την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών των δυο χωρών.
«Με την Ιταλία Θα βρούμε μια εγκάρδια συνεννόηση για την ΑΟΖ» είπε συγκεκριμένα ο ΥΠΕΞ και έσπευσε να σημειώσει ότι αμέσως μετά θα γίνουν ανάλογες διπλωματικές κινήσεις και με τους Αιγύπτιους.
Απαντώντας σε ερώτηση για την αλλαγή στάσης της Ιταλίας απέναντι στη Λιβύη, ο κ. Δένδιας, είπε: «Είχε μια κατανόηση με την κυβέρνηση της Τρίπολης.
Ο κ. Sarajje όμως δεν ήταν ειλικρινής απέναντι στην Ιταλία.
Ο Sarajjeδεν άκουσε τις συμβουλές της Ιταλίας για τις συμφωνίες με την Τουρκία.
Και η Ιταλία έχει παράδοση δεκαετιών στην παρουσία της στη Λιβύη.
Έχω απόλυτη πεποίθηση ότι με την Ιταλία, στο πλαίσιο του ορισμού των ΑΟΖ θα φτάσουμε σε ένα επίπεδο εγκάρδιας συνεννόησης.
Η δική μας προτεραιότητα είναι να τελειώσουμε σχετικά γρήγορα».

Για κίνδυνο θερμού επεισοδίου

«Είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο.
Δεν είμαστε μόνοι μας, δεν σημαίνει όμως ότι συμφωνώ με την πρόβλεψη για θερμό επεισόδιο.
Δεν μπορώ να είμαι 100% σίγουρος, αλλά δεν θα κάνει κάτι η Τουρκία που θα βλάψει την ίδια.
Γιατί θα επαληθευτεί πως είναι διεθνής ταραξίας» είπε ο Νίκος Δένδιας απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου και συνέχισε:«Αυτός που εγγυάται την ασφάλεια και την ανεξαρτησία είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις. Από την άλλη πλευρά, ότι εγγυάται την σταθερότητα, οποιαδήποτε φιλική παρουσία στην περιοχή, τη χαιρετίζουμε».

Η προσφυγή στη Χάγη

Ως προς το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι: «Ο κ. Μητσοτάκης τοποθετήθηκε.
Δεν είμαστε κατά της επίλυσης της διαφοράς μέσω δικαστικής οδού.
Αλλά θα πρέπει να υπάρξει ένα σαφές πλαίσιο για να γίνει αυτό.
Αλλά αυτό δεν υπάρχει τώρα. Θα θέλαμε να δούμε την Τουρκία να μπει σε μια διάθεση συνεννόησης.
Αλλά δεν συζητάμε με την Τουρκία τους λεονταρισμούς.
Αλλά είμαστε ανοιχτοί σε όποια πρόταση οδηγεί στη συνεργασία μεταξύ των λαών μας».
Και συνέχισε: «Ο πολιτικός κόσμος, έχει δείξει θεσμική σοβαρότητα και οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των άλλων κομμάτων ήταν σοβαρότατες.
Μόνο ευγνωμοσύνη έχω να εκφράσω στον πολιτικό κόσμο.
Δεν είναι τα κόμματα το πρόβλημα, είναι η Τουρκία.
Εάν εξασφαλίσουμε ένα πλαίσιο που θα διασφαλίζει την επίλυση διαφορών μέσω διαιτησίας ή δικαστηρίων, τότε να το συζητήσουμε.
Αλλά με τις κινήσεις της Τουρκίας, δεν μπορώ να φανταστώ πώς μπορούμε να οδηγηθούμε σε κάτι τέτοιο».
«Πριν από τις ΗΠΑ έχουμε τετραμερή στο Κάιρο – Αίγυπτος, Κύπρος, Ελλάδα, Γαλλία.
Και μετά θα πάμε στις ΗΠΑ με τον κ. Μητσοτάκη.
Δεν δημιουργούμε συμμαχίες εναντία στην Τουρκία όμως.
Προσκαλούμε την Τουρκία να συμμετάσχει σε κάτι τέτοιο.
Η Ελληνική Διπλωματία αποκατέστησε βηματισμό και με το πλέγμα των συνεννοήσεων με τα κράτη των περιοχών θα οδηγηθούμε στην ανάπτυξη των σχέσεων μας».

Για τον Eastmed

Για τον Eastmed, ο κ. Δένδιας υποστήριξε: «Εξαιρετικά σημαντική συμφωνία, γιατί είναι μια εναλλακτική οδός που οδηγεί στην ενεργειακή αυτονομία της ΕΕ.
Είναι μια καθαρή περίπτωση.
Αυτό που συμβαίνει έχει να κάνει με την αναζήτηση εναλλακτικών ενεργειακών πόρων από την ΕΕ.
Ο λόγος που δεν υπογράφει αμέσως η Ιταλία έχει να κάνει με περιβαλλοντικές επιπτώσεις στα Νότια της χώρας».
Για τις επαφές με τον Haftar επεσήμανε: «Θεωρήσαμε ότι πρέπει να έχουμε σαφή επικοινωνία μαζί του.
Ο Εθνικός Στρατός, έχει εκφράσει την πλήρη αντίθεσή του με τις δύο συμφωνίες με την Τουρκία.
Ήθελα να ακούσω από πρώτο χέρι τις απόψεις του και σε δεύτερη φάση τον συντονισμό των ενεργειών μας».
«Εμείς θεωρούμε πως η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, είναι ανύπαρκτη.
Ο Eastmed δεν είναι αντίδραση σε αυτό.
Δεν στρέφεται κατά κάποιου.
Αλλά η Τουρκία επειδή έχει εγγενή ανασφάλεια, αντιδρά σε αυτό», είπε ο κ. Δένδιας απαντώντας σε ερώτηση για το εάν ο Eastmed ακυρώνει τις συμφωνίες Τουρκίας – Λιβύης στην πράξη.

Αυστηρό μήνυμα Δένδια σε Τουρκία: Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι απαιτείται για την προάσπιση της κυριαρχίας της

Aυστηρό μήνυμα προς την τουρκική πλευρά απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειαστεί για την προάσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.
Ο κ. Δένδιας ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν εκχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα, ενώ διεμήνυσε «δεν θα παραχωρήσουμε ούτε σπιθαμή».
Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η Αθήνα έχει πολλούς συμμάχους στο πλευρό της, ο κ. Δένδιας εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Τουρκία θα συνετιστεί και θα πράξει «βάσει λογικής».
«Εκφράζω την βεβαιότητα ή και την ελπίδα αν θέλετε, ότι η Τουρκία στο τέλος της ημέρας, θα ενεργήσει όπως επιβάλλει η κοινή λογική, το διεθνές δίκαιο και το δικό της συμφέρον, γιατί είναι λάθος να αυτααπομονώνεται» τόνισε μιλώντας στην τηλεόραση του Open και ξεκαθάρισε πως: «Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι απαιτείται για να προασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Μπορούμε και μόνοι, αλλά δεν θα είμαστε και μόνοι.
Εκφράζω όμως την ελπίδα ότι δεν θα χρειαστεί τίποτα τέτοιο και προσβλέπω σε μια καλή συνεργασία με την Τουρκία».

Διπλωματικός μαραθώνιος σε Λιβύη, Αίγυπτο και Κύπρο

Την ίδια στιγμή ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Ν. Δένδιας συνεχίζει τον διπλωματικό του μαραθώνιο.
Ύστερα από τις επισκέψεις την περασμένη εβδομάδα σε Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ιορδανία, ο κ.Δένδιας συναντήθηκε στη Βεγγάζη της Λιβύης με τον στρατάρχη Khalifa Haftar, ο οποίος ηγείται της παράλληλης κυβέρνησης της Λιβύης και δίνει μάχη για να ανατρέψει τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του Fayez Al Sarraj, με τον οποίο ο Erdogan υπέγραψε τη συμφωνία για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο.
Η συζήτηση εστιάστηκε στην κατάσταση στη Λιβύη και στις προοπτικές επίλυσης της κρίσης με τον κ.Δένδια να θέτει το θέμα των δύο ανυπόστατων συμφωνιών που υπεγράφησαν μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης, αναλύοντας τις ελληνικές θέσεις και αναδεικνύοντας το γεγονός ότι το περιεχόμενο των εν λόγω κειμένων είναι απολύτως αντίθετο στο διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ.Δένδιας είπε ότι οι θέσεις του Haftar συμπίπτουν με τις ελληνικές, «δηλαδή την απόλυτη ακυρότητα των συγκεκριμένων μνημονίων και το πόσο επιβλαβή είναι και για τον λαό και την κοινωνία της Λιβύης, και βεβαίως, για τη σταθερότητα στην περιοχή».
Στη συνέχεια ο κ.Δένδιας είχε συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογο του Sameh Shoukry στο Κάιρο, τον οποίο και ενημέρωσε για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του στη Λιβύη.
Παράλληλα ο Έλληνας ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι στις 8 Ιανουαρίου αναμένεται να συναντηθούν κλιμάκια διπλωματών και τεχνικών εμπειρογνωμόνων από την Ελλάδα και την Αίγυπτο προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 30 Δεκεμβρίου, υπηρεσιακά στελέχη του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών θα έχουν συνομιλίες με συναδέλφους τους από το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών για την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας.
Image
Μετά το Κάιρο ο κ.Δένδιας επισκέφθηκε τη Λευκωσία όπου είχε συνάντηση με τον Κύπριο ΥΠΕΞ, Ν. Χριστοδουλίδη.
«Αυτό το οποίο κάνουμε δεν είναι αντίδραση σε κάποιον άλλον.
Είναι η προσπάθεια να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής των πολιτών των χωρών μας, να βελτιώσουμε τις οικονομίες μας, να δώσουμε λύσεις και o EastMed είναι μια μεγάλη ενεργειακή ενίσχυση στο ενεργειακό ισοζύγιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυτό που πάντα λέω, τις πρωτοβουλίες μας δεν τις βλέπουμε σαν πρωτοβουλίες που απευθύνονται εναντίον κάποιου άλλου.
Τις βλέπουμε σαν θετικά βήματα και προσκαλούμε τον οποιονδήποτε να συμμετάσχει εφόσον συμφωνεί με το ευρύτερο πλαίσιο» είπε ο κ.Δένδιας.

Πέτσας: Δεν έχει νομικό έρεισμα η Τουρκία για να εμποδίσει τον αγωγό EastMed

Τη θέση ότι η Τουρκία δεν διαθέτει κανένα νομικό έρεισμα για να εμποδίσει τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
«Η Τουρκία δεν έχει νομικό έρεισμα για να εμποδίσει τον αγωγό EastMed από τη στιγμή που θα κριθεί βιώσιμος και οικονομικά συμφέρων για την Ευρώπη» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ. Πέτσας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα προχωρήσουν οι συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Άγκυρα αλλά και άλλα ζητήματα όπως η σύνταξη συνυποσχετικού με το οποίο οι δύο χώρες θα συμφωνούν στην ατζέντα και τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.
«Είμαστε αρκετά μακριά από το να φτάσουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με την Τουρκία» ανέφερε ο κ. Πέτσας.

ΥΠΕΞ Λιβύης: Κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ η συνάντηση Δένδια – Haftar


Την έντονη αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης προκάλεσε η συνάντηση που είχε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Ν. Δένδιας με τον στρατάρχη και επικεφαλής της παράλληλης κυβέρνησης της Λιβύης, Khalifa Haftar.
Σε ανακοίνωση του ο Mohamed Taha Sala κατήγγειλε τη συνάντηση του Ν. Δένδια με τον Λίβυο στρατάρχη.
Συγκεκριμένα, ο Λίβυος ΥΠΕΞ έκανε λόγο «για κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ, του Συμβουλίου Ασφαλείας και των περιφερειακών οργανισμών (...) οι οποίες όλες αναγνωρίζουν την κυβέρνηση εθνικής ενότητας ως τη μοναδική νόμιμη κυβέρνηση" της Λιβύης».

Al Sarraj (Λιβύη): Να προσφύγουν στα διεθνή δικαστήρια Ελλάδα - Ιταλία, εάν έχουν ενστάσεις για τη συμφωνία με την Τουρκία

Στα μνημόνια με την Τουρκία και στη στάση της κυβέρνησής του αναφέρεται σε δηλώσεις του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera o πρόεδρος της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας Fayez Al Sarraj.
«Είμαστε μια κυρίαρχη κυβέρνηση, έχουμε δικαίωμα να αμυνθούμε», δηλώνει σε απόσπασμα τηλεοπτικής συνέντευξης που η ιταλική εφημερίδα ανήρτησε στην διαδικτυακή της πύλη το απόγευμα.
«Αν η Ελλάδα ή η Ιταλία έχουν ενστάσεις σχετικά με το μνημόνιό μας με τον Erdogan το οποίο αφορά τα χωρικά ύδατα, μπορούν να προσφύγουν στα διεθνή δικαστήρια», συνεχίζει.
«Εσείς οι ιταλοί τι περιμένετε;
Να παραμείνουμε παθητικοί, ενώ αυτοί που μας επιτίθενται καταστρέφουν την πρωτεύουσά μας, δολοφονούν άμαχο πληθυσμό και βομβαρδίζουν τα σπίτια μας;», ρωτά παράλληλα ο Sarraj.
Όπως γράφει η ιταλική εφημερίδα «ο Sarraj θεωρεί ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη θα μπορούσε να είναι χρήσιμη, αλλά εκτιμά ότι δεν διαφαίνονται, ακόμη, ουσιαστικά αποτελέσματα».
Τέλος, «χρησιμοποιεί σκληρά λόγια κατά της Ελλάδας, η οποία έστειλε τον υπουργό Εξωτερικών της να συνομιλήσει με την κυβέρνησης της Βεγγάζης και του Τομπρούκ, η οποία δεν έχει αναγνωριστεί από την διεθνή κοινότητα, ενώ ο Haftar διατάσσει την κατάσχεση τουρκικού πλοίου απέναντι από την πόλη Ντέρνα».

Erdogan: Νόμιμη η συμφωνία με τη Λιβύη - Θα ενισχύσουμε την κυβέρνηση Sarraj μέχρι τέλους

«Η Τουρκία επ ουδενί δεν θα αλλάξει την πολιτική της σε Συρία και Λιβύη» ανέφερε σε ομιλία του χθες Κυριακή 22/12 ο Τούρκος πρόεδρος Tayyip Erdogan.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Anadolu ο τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε ότι «η συμφωνία με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο δεν αντιτίθεται τους διεθνείς κανόνες δικαίου της θάλασσας ούτε και στους νόμους της Τουρκίας».
Προανήγγειλε μάλιστα την αγορά 6 νέων υποβρυχίων, που θα ενισχύσουν τον Τουρκικό στόλο στο διάστημα 2022 – 2027, ένα κάθε χρόνο.
Αναφερόμενος μάλιστα στην Ελλάδα τόνισε πως «όσοι κάνουν σχέδια σε νησιά αμφισβητούμενης κυριαρχίας στο Αιγαίο να ξέρουν πως το πεδίο δεν είναι ελεύθερο», θέτοντας ζήτημα "γκρίζων ζωνών".
Προηγουμένως, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Hulusi Akar, ανέφερε πως η Άγκυρα θα υποστηρίξει τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, μέχρι η ειρήνη, η σταθερότητα και η ασφάλεια να εδραιωθούν στην χώρα.
Η Τουρκία υποστηρίζει την κυβέρνηση του Al Sarraj στην Λιβύη, η οποία και είναι πολιτικά και στρατιωτικά διαιρεμένη από το 2011.
Η Άγκυρα έχει δηλώσει ότι θα προχωρήσει στην αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στην Λιβύη, αν η κυβέρνηση Σάρατζ προχωρήσει στην διατύπωση ενός τέτοιου αιτήματος.

Επικοινωνία Μητσοτάκη - Netanyahu

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε το απόγευμα του Σαββάτου (21/12/2019) τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό ομόλογό του Benjamin Netanyahu με τον οποίο συζήτησαν την ευρύτερη κατάσταση ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων, όπως η επίκείμενη συμφωνία για τον αγωγό αλλά και η τουρκική αντίδραση.
«Οι διεθνείς φωνές σχετικά με την συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία με την -αναγνωρισμένη από τα Ηνωμένα Έθνη- κυβέρνηση της Λιβύης δεν θα εμποδίσει την τουρκική κυβέρνηση από το να διεκδικήσει την δική της ατζέντα στην ανατολική Μεσόγειο» σημειώνει χαρακτηριστικά ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Fahrettin Altun.
Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας με άρθρο του αναφέρει πως το Μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης, εξασφαλίζει πως η Άγκυρα δεν θα εθελοτυφλεί σε οποιαδήποτε συμφωνία φέρνει προ τετελεσμένου την χώρα του στην περιοχή και πως η Τουρκία είναι ένας παράγοντας που δεν θα πρέπει να αγνοηθεί.
Τονίζει επίσης κατηγορηματικά πως η γειτονική χώρα δεν θα είναι, πλέον, απλός παρατηρητής στα τεκταινόμενα χωρίς να παρεμβαίνει και πως δεν θα επιτρέψει οποιαδήποτε παραβίαση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Επιπλέον ο Fahrettin Altun τονίζει πως δεν αποτελεί έκπληξη ότι κάποιες χώρες… ενοχλήθηκαν από της πολιτικές της Τουρκίας , φωτογραφίζοντας Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ.
Ο ίδιος αναφέρει πως η Αίγυπτος, η Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υποστήριξαν τον Khalifa Haftar στην Λιβύη, την ώρα που η Τουρκία, σύμφωνα με τον ίδιο, δραστηριοποιείται με γνώμονα την ειρήνη στην περιοχή.
Πρόσθεσε, τέλος, πως η συμφωνία της Τουρκίας με την Λιβύη θα πρέπει να λογίζεται ως μέρος των σεισμικών δραστηριοτήτων της γειτονικής χώρας στην ανατολική Μεσόγειο και πως κανείς δεν θα πρέπει να απομονώνει την Τουρκία από την ευρύτερη περιοχή.

Aνησυχία Τσίπρα για την τουρκική προκλητικότητα

Την ανησυχία του για τις προκλήσεις από την πλευρά της Άγκυρας εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στον Αnt1.
«Είμαι ανήσυχος για την τουρκική προκλητικότητα, γιατί οι Ευρωπαίοι είναι επιφυλακτικοί.
Αν συμβεί κάτι, θα είμαστε μόνοι μας.
Οι αποτρεπτικές κινήσεις πρέπει να εφαρμοστούν τώρα.
Πρέπει να διεκδικήσουμε ευρωπαϊκές κυρώσεις» είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ.Τσίπρας, ο οποίος υποστήριξε πως επί της θητείας του φτάσαμε τρεις φορές κοντά σε θερμό επεισόδιο.
«Αν σας πω ότι ως πρωθυπουργός δεν φοβόμουν θερμό επεισόδιο θα σας έλεγα ψέματα.
Και ψέματα στην πολιτική σε τέτοια θέματα δεν είναι καλό να λέμε.
 Όταν έχεις μια τέτοια παραβατική συμπεριφορά ακόμα και από ένα ατύχημα μπορεί να προκληθεί και φτάσαμε τρεις φορές κοντά σε θερμό επεισόδιο» ανέφερε ο κ.Τσίπρας, τονίζοντας πως στα εθνικά θέματα δεν θα κάνει ότι έκανε ο κ.Μητσοτάκης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης